Beregeningsinstallaties en sproeien – TIPS en advies uit België en Nederland

U bent hier : Home > Tuin > Beregeningsinstallaties

beregening sproei installatie tuin gras sproeien TIPS

Wil je je tuin of gazon beregenen of sproeien met beregeningsinstallatie dan zijn er punten waarop je zeker moet letten. Hier vind je praktische TIPS. Elke week worden nieuwe tips, artikelen, studies, filmpjes en video’s toegevoegd. Sla deze website dus zeker op bij uw favorieten.

Tip 3 : Waarom een beregeningsinstallatie aanleggen?

(een tip van) leidingshop
Een beregeningsinstallatie aanleggen kan tegenwoordig uitstekend zelf worden gedaan! Door de tegenwoordig makkelijk te gebruiken leidingen en hulpstukken kan een uitstekend werkende beregeningsinstallatie worden aangelegd. Het voorkomt dat uw tuin in droge periodes aan kwaliteit moet inleveren en houd uw tuin gezond!

Tip 2 : Tip voor de aanleg van een beregeningsinstallatie

(een tip van) Arts Tuinen
Een groen gazon maakt de tuin voor een groot deel mooi daar om raden wij aan om de aanleg van een beregening bij de aanleg van de tuin te voorzien . Zo kan je vanaf de aanleg de droge periodes goed regelen en verbeterd het de kwaliteit van gazon en aanplanting. Bijkomend voordeel bij droogte treed geen schade op en verleng je op die manier de levensduur van je eigen tuin. Wie pronkt nu niet graag met zijn mooie tuin als de buurman de schade niet kan bijhouden bij droogte.

Tip 1 : Beregening van de tuin, druppelen en/of sproeien?

Een tip van Ludo Claes

beregeningsinstallatie sproei-installatieHeeft u een tuin en bent u het beu om steeds weer met een gieter de planten te besproeien, dan zou u kunnen opteren voor het aanleggen van een sproei-installatie ofwel een beregeningsinstallatie waardoor zowel de planten als het gehele gazon automatisch wordt beregend. Een beregeningsinstallatie is, zoals het woord als zegt, een geautomatiseerde installatie die uw tuin automatisch gaat beregenen of sproeien.

Om dit mogelijk te maken wordt er in de tuin een netwerk van leidingen gelegd voorzien met sproeikoppen waaruit water gespoten wordt. Veelal zijn deze sproeikoppen weggewerkt in buizen en komen ze te voorschijn als de beregeningsinstallatie wordt aangezet. Inzake sproeikoppen is er een brede waaier aan mogelijkheden naargelang het vereiste sproeioppervlak alsook de wijze waarop het water gespoten wordt zoals continu of links-rechts of in een snelle draaibeweging. Eenmaal de beregening teneinde, verdwijnen de sproeikoppen weer onzichtbaar in de ondergelegen opslagbuisjes.

Vooraleer een beregeningsinstallatie effectief geplaatst wordt, wordt door de installateur eerst een beregengingsplan uitgetekend waarop de beregeningsvlakken aangeduid worden. Volgens de te beregenen vlakken worden vervolgens de locaties van de leidingen en de soort sproeikoppen bepaald waardoor alle vlakken in de tuin goed en grondig beregend worden en geen plaatsen zonder beregening komen te staan.

Niet alleen het gazon kan door deze installatie beregend worden maar ook de vaste bloemen en planten kunnen via dit systeem van water voorzien worden, thans dient hierbij de kracht van de waterstralen goed geanalyseerd te worden willen de blaadjes van de bloemen niet beschadigd worden. Bij bloemen en planten kan het met andere woorden aangewezen zijn geen sproeikoppen maar druppelaars of lage sproeikoppen te gebruiken. Bij druppelaars worden kleine openingen in de leidingen gemaakt waaruit water druppelt tijdens de tijd van de beregening en bieden dus een zéér locale beregening zonder de blaadjes van de planten te beschadigen. Het nadeel is wel dat de leidingen voor druppelaars boven de grond gelegen zijn wat niet zo mooi is.

Bij het plaatsen van een beregeningsinstallatie wordt tevens een heuse automatisatie of domotica voorzien waardoor de gehele beregening volledig automatisch gebeurt en alles instelbaar is. Veelal worden bij grotere tuinen meerdere separate leidingen en tuinlocaties gegroepeerd en onderverdeeld waardoor één beregening bestaat uit gegroepeerde beregeningen. Zo zal bijvoorbeeld bij de opstart enkel de linkerzijde van de tuin beregend worden volgens een bepaalde tijdindex, waarna deze uitvalt en vervolgens de rechter zijde van de tuin geactiveerd wordt. Kortom, het gehele proces kan volgens tijd en locatie volledig gestuurd en gecontroleerd worden. Bent u met andere woorden beu om met de gieter doorheen de tuin te paraderen, dan kan een beregeningsinstallatie voor u een ideale oplossing zijn.

Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Gazon en grasmatten
Tuinaanleg
Bloemen en planten
Tuinserre

Rubrieken
- Auto - Beauty - Dieren - Elektro - Gezondheid - Hobby - Kantoor - Kleding - Party - Magazijn - Reclame - Reizen - Tuin - Wonen

Effe lachen
- Moppen en grappen - Verborgen Camera

Producten en campagnes
- Toppers gezien op TV - Promoties en Campagnes