U bent hier : / Home / Aquarium planten en vissen in België – TIPS en advies

 

Aquarium planten en vissen in België – TIPS en advies

Een aquarium met vissen en planten in huis is echt ontspannen, maar hoe pak je dat best aan? Op deze website vind je weetjes TIPS en advies over aquariums.

Vissen aquarium met leuke weetjes TIPS en advies 5000 TIPS

♥ Aquariums in België + promoties
- bol.com / aquariums

Uw link hier? Meer info

Tip 8 : Haal meer resultaat uit een aquarium met deze handige tips

Ludo claes TIPS1. Begin met de juiste aquariumtank
Kies een tankgrootte die geschikt is voor de vis die u wilt houden. Een grotere tank zorgt voor stabielere wateromstandigheden en verdunt gifstoffen effectiever.

2. Creëer gezond water voor uw vissen
Voordat u vis toevoegt, moet u uw aquarium laten ronddraaien om nuttige bacteriën te vestigen die afval afbreken. U kunt dit doen door een ammoniakbron (zoals visvoer) toe te voegen en de ammoniak- en nitrietniveaus te controleren totdat deze zich stabiliseren.

3. Waterkwaliteit
Test regelmatig waterparameters zoals ammoniak, nitriet, nitraat, pH en temperatuur. Streef naar stabiele omstandigheden binnen het ideale bereik voor uw vissoort.

4. Filtratie
Investeer in een kwaliteitsfiltratiesysteem dat geschikt is voor de grootte van uw aquarium en de hoeveelheid vis. Filtermedia moeten regelmatig worden gereinigd of vervangen om de ophoping van gifstoffen te voorkomen.

5. Waterverversingen
Voer regelmatig gedeeltelijke waterverversingen uit (10-25% per week) om opgehoopte gifstoffen te verwijderen, essentiële mineralen aan te vullen en de waterkwaliteit te behouden.

6. Aquascape
Creëer een visueel aantrekkelijke en functionele aquascape met levende of kunstmatige planten, rotsen, drijfhout en substraat. Zorg voor schuilplaatsen en territoriale grenzen voor vissen.

7. Verlichting
Gebruik geschikte verlichting voor uw aquarium, rekening houdend met de behoeften van uw planten en vissen. Te veel of te weinig licht kan leiden tot algenproblemen of stress bij vissen en planten.

8. Temperatuurregeling
Zorg voor een stabiele watertemperatuur die geschikt is voor uw vissoort met behulp van een betrouwbare verwarming en thermometer.

aquarium vissen planten TIPS

9. Compatibiliteit met vissen
Onderzoek de compatibiliteit en het gedrag van vissoorten voordat u ze aan uw aquarium toevoegt. Vermijd het mengen van soorten die agressief gedrag kunnen vertonen of tegenstrijdige eisen hebben.

10. Voeding
Geef uw vissen een uitgebalanceerd dieet dat geschikt is voor hun soort. Vermijd overvoeren, omdat overtollig voedsel het water kan vervuilen en tot gezondheidsproblemen kan leiden.

11. Observatie
Observeer uw vissen regelmatig op tekenen van ziekte, stress of agressie. Vroegtijdige detectie van problemen maakt snel ingrijpen mogelijk.

12. Quarantaine
Plaats nieuwe vissen en planten in quarantaine voordat u ze in uw hoofdaquarium introduceert om de verspreiding van ziekten en parasieten te voorkomen.

13. Algenbestrijding
Implementeer strategieën om de algengroei onder controle te houden, zoals het handhaven van de juiste verlichtingsduur, controle van voedingsstoffen, regelmatige waterverversingen en algenetende vissen of ongewervelde dieren.

14. Onderhoudsschema
Stel een routineonderhoudsschema op voor taken zoals waterverversing, filterreiniging, glasreiniging en het snoeien van planten.

15. Voorbereid op noodsituaties
Houd essentiële benodigdheden bij de hand, waaronder waterconditioners, testkits, medicijnen, reserveonderdelen voor apparatuur en een back-upstroombron voor geval van nood.

Door deze tips te volgen, kunt u een mooi en gezond aquarium-ecosysteem creëren waar uw vissen in kunnen gedijen. Vergeet niet om geduldig en consistent te blijven in uw verzorgingsroutine, aangezien het onderhouden van een aquarium een voortdurende inspanning is.


FILMTIP
Hoe doordacht je eerste aquarium kiezen met tips van Aquania


Tip 7 : Ook vissen hebben stress en je kan het zien

Studie onderzoek KLEINJe zou het misschien niet meteen denken maar ook vissen kunnen stress ervaren. Dit toont thans een onderzoek door de Universiteit van Gent. Het was al geweten dat vrijwel alle zoogdieren over stresshormonen beschikken zoals cortisol of adrenaline, maar nu werd dit ook ontdekt bij vissen. Ook vissen hebben dus een trigger in de hersenen die de stresshormonen activeert waardoor vissen alerter zijn op potentiële dreigingen.

Op zich zijn stresshormonen zeer belangrijk voor het bestaan van mens en dier, en redden ze dagelijks vele levens. Denk maar een gevaarsituatie bijvoorbeeld. Hierbij gaan de stresshormonen het lichaam kortstondig extra kracht en zuurstof geven waardoor een vecht/vlucht conditie ontstaat. Hierdoor kunnen we sneller en accurater reageren op het gevaar. Kortom, zonder deze stresshormonen zouden wij al lang uitgestorven zijn. Stress wordt thans problematisch als het langdurig blijft aanhouden of het chronisch wordt. Dit geldt ook bij vissen, zo blijkt.

Om stresshormonen bij vissen te vinden werd in eerste instantie getest op hun bloed, net zoals bij zoogdieren. Hierbij werd al snel duidelijk dat vissen weldegelijk cortisol in hun bloed hebben wat dus duidt op sporen van stress. Net zoals bij zoogdieren is het percentage cortisol in het bloed een duiding van een bepaalde hoeveel stress op een bepaald moment. Des te meer cortisol, des te hoger de stresswaarde die werd ervaren.

Naast de duiding van percentage cortisol in het bloed vonden de onderzoekers thans nog een duiding van stress bij vissen. Een duiding die zelfs direct waarneembaar is, zijnde de schubben. De onderzoekers merkten op dat stresshormonen bij vissen ook hun sporen nalaten in de schubben. Zo kan men dus aan de schubben zien wanneer een vis extreme stresssituaties heeft ondergaan. De onderzoekers gaan nu verder besturen hoe deze kennis kan bijdragen in de optimalisatie van de algemene welzijn van vissen.

Tip 6 : Wat te doen met vuil water uit aquarium?

(een tip van) Visaquarium
Gooi tijdens het water verversen van je aquarium het water niet zomaar weg! Je kan met het aquariumwater je huisplanten van goed water voorzien. Het water uit het aquarium is namelijk rijk aan voedingstoffen wat het uiterst geschikt maakt voor je planten in en rond om je huis. Je planten zullen er stralend mooi eruit komen te zien.

Tip 5 : Hoeveel voedsel mag ik aan mijn vissen geven?

(een tip van) Aquarium Neon
Dat hangt af van het soort vis en van het soort voedsel dat je geeft. Pas vooral op met de hoeveelheid van het voedsel. Je zult je vissen niet snel te weinig voederen. Geef ze regelmatig te eten, dat wil zeggen twee tot drie keer per dag, maar telkens heel kleine porties, zodat het voer binnen tien seconden verdwenen is.

Vlokkenvoer mag niet zinken
Zinkend voer zoals granulaat of diepvriesvoer mag de bodem in feite niet raken. Ontdooi het diepvriesvoer eerst en spoel het uit onder de kraan vooraleer je begint met voederen. En voor wat je bodembewoners betreft (bodempoetsers, algeneters, modderkruipers, ): voer die maar twee tot drie keer per week met speciaal daarvoor ontworpen tabletten of 'wafers'. Zo vermijd je dat ze te 'lui' worden en dat ze daardoor minder poetsen of opruimen.

Tip 4 : Hoe algen voorkomen in een aquarium?

(een tip van) Jonny’s Petshop
Het beste wat je kan doen om algen te voorkomen in uw aquarium is de lampen tijdig vervangen en uw aquarium bij voorkeur op een plaats zetten waar geen directe lichtinval op het aquarium is.

Tip 3 : Tips voor het kweken van tropische vissen

(een tip van) Aquashop Online
Het geheim van de beroepskweker. Beroepskwekers van tropische vissen gebruiken steevast een natuurlijk middel. Terminalia capatta, dit blad van de wilde amandelboom wordt gebruikt als antibacterieel middel tegen ei-beschimmeling. Dit blad legt men op het aquariumwateroppervlak. Daar begint het blad onmiddellijk zijn antibacteriële werking.

Na een paar dagen ontwikkelen zich onder het blad een massa infuusdiertjes, juist op tijd als de larven uit het ei komen, zo baden ze in het voedsel.

Tip 2 : Hoe houd je gezonde vissen in uw aquarium?

(een tip van) Flatscreen Aquarium
Aquarium gezond houden, is de vissen niet teveel voeden enkel de hoeveelheid wat ze op kunnen eten. Dit vind ik persoonlijk regel nr één in het aquarium houden

Tip 2 : Tip voor de beginnende aquarium liefhebber

Als je een beginner bent in het opzetten van een aquarium, kan je het best beginnen met de gemakkelijke soorten van vissen te houden zoals guppy's, black molly's en platy's

Tip 1 : Algemene informatie over het houden van een aquarium

Een aquarium in huis brengt rust en ontspanning. Urenlang kan men betoverd worden door het zwemmen van de vissen in het water en wordt men als het ware mentaal meegesleurd in het wel en wee van het leven in het aquarium.

Aquarium TIPS

Het houden van een aquarium  vergt thans extra tijd, aandacht en inspanning, zeker als het aquarium omvangrijk is waarbij allerhande filters en UV-lampen vereist zijn om het water helder te houden en de vissen gezond en wel.

Ook bij het opzetten van een aquarium en de keuze van de soorten vissen en beplanting is er een brede waaier aan mogelijkheden en soorten wat het kiezen van de ideale vissen en planten vaak moeilijk maakt. Laat je daarom goed begeleiden en informeren door gespecialiseerde aquarium zaken. Je zal niet de eerste zijn waarvan het mooie van de aquarium ietwat tegenslaat door een tekort aan informatie.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Vissen gerelateerd:
- Vijvers en koivijvers Tips
Vissen en hengelen Tips

Deel deze tips zeker met je vrienden  
Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
  Nieuwe TIPS - Uw link op deze website