UW TIP of producten op deze website Informatie
Producten of bedrijven zoeken met foto's (X=sluiten)
 

Wist je dat kippen afkomstig zijn uit Azië en eigenlijk exotische huisdieren zijn?

Wist je dat kippen vroeger exotische huisdieren waren en afkomstig zijn uit Azië?

Van harte welkom
Op deze pagina vind je leuke TIPS, advies en weetjes over kippen met studies en onderzoeken van Universiteiten. Wekelijks nieuwe TIPS. Alvast veel leesplezier.

♥ Leuke kippenproducten kopen
- bol.com / kippen
- Amazon / kippen
- Medpets / geneesmiddelen


1. Nieuw onderzoek naar kippen doet vreemde onthulling

Onderzoek door:
Universiteit van Exeter

We zien kippen de dag van vandaag voornamelijk als een bron van voeding. Dit zowel voor het lekkere vlees als de voedingsrijke eieren. Maar dat was vroeger thans geheel anders. 3.500 jaar geleden waren kippen edele en exotische huisdieren. Hoe is het dan zo geëvolueerd?

Studie onderzoek KLEINJe zou het misschien niet direct denken maar vroeger werden kippen gehouden als exotische huisdieren en niet als voeding. Dit toont thans een nieuw onderzoek door de Universiteit van Exeter die het wel en wee van kippen heeft onderzocht. Het onderzoek toonde aan dat kippen ca 3.500 jaar geleden om een geheel andere reden werden gehouden dan consumptie zoals we het nu kennen.

Kippen vervulden vroeger een geheel andere functie dan nu. Het waren niet zo maar dieren zoals we ze nu kennen. Kippen waren edele en exotische dieren die een teken van welzijn en rijkdom vertegenwoordigden. Als je vroeger dus een kip had, dan had je aanzien. Ook waren kippen echte huisdieren en hadden ze zelfs een spirituele waarde. Maar hoe komt men eigenlijk tot deze bevinding?

2. Wijze van begraven levert bewijs voor de edele kip

Als bewijs voor deze nieuwe ontdekking van de “edele” kip als nobel huisdier, voeren de onderzoekers de wijze van begraven aan. Als men ging kijken naar de wijze waarop kippen vroeger begraven werden, dan stelde men vast dat de kippen nooit geslacht werden. Dit in tegenstelling tot de dag van vandaag waar kippen, dienstdoende als voeding, vrijwel altijd geslacht zijn als ze begraven worden.

Ook vond met nooit groepen van kippen, in tegenstelling tot hedendaagse kippengraven, maar werden de kippen steeds alleen begraven. En er is nog meer. Er werden zelfs graven van mensen gevonden waarbij men botten van kippen vond. Had de kip dan een waarde in geloof of ritueel?

De onderzoekers denken alvast van wel? Dit omdat de graven specifiek waren volgens het geslacht. In een mannengraf vond men naast het mensenlichaam van de man tevens restanten van een haan. In een vrouwengraf vond men dan weer restanten van een kip. Kippen moesten dus in de oudheid een speciale betekenis gehad hebben, en niet van de minste. Niet elk dier wordt tenslotte zo maar bij een mensenlichaam begraven. Dus moesten kippen destijds een hoge spirituele waarde gedragen hebben.

Wist je trouwens dat vandaag in Indonesië nog steeds vogeltjes in kooitjes aan de woningen worden opgehangen. Dit om boze geesten weg te houden. Zou het dan kunnen dat vroeger kippen werden gebruikt voor dezelfde doelstelling. Om de mens te beschermen tegen boze geesten. Het zou zo maar kunnen en het zou alvast kunnen verklaren waarom kippen bij mensen werden begraven. Om de mens in het hiernamaals te beschermen misschien?

3. Hoe zijn kippen eigenlijk onze huisdieren geworden?

Dit is inderdaad een terechte vraag en onderzoekers leveren hierbij een opmerkelijke verklaring. Zoals eenieder misschien wel weet zijn kippen van origine wilde vogels. Wilde vogels die hun oorsprong vinden in de bossen van Zuidoost Azië. De onderzoekers vermoeden dat het telen van droge rijst duizenden jaren geleden aan de oorsprong ligt van de kip als huisdier van de mens.

Bij het telen van droge rijst (ook gekend als “upland rice farming”) waarbij rijst op droog land wordt geteeld, merkte de boeren plots wilde junglehoenen in hun velden. Deze wilde junglehoenen zijn de voorvaders van onze kippen en werden duizenden jaren geleden van de bossen naar de velden getrokken door de overvloed aan rijst. Uit deze aanwezigheid van de junglehoen samen met de mens, resulteerde vervolgens een bepaalde relatie tussen beiden. Deze relatie kennen we nu als de mens en de kip als huisdier. Let wel. De kip was toen een edel en exotisch huisdier. Men ging ze zeker niet consumeren.

Wilde junglehoen in Azië als voorvader van onze kip

Wilde junglehoen

4. Wanneer is de kip dan bij ons in België en Nederland belandt?

Op deze vraag heeft dit onderzoek nieuwe inzichten geopend. Eerdere studies gaven aan dat de kip ongeveer 10.000 jaar geleden vanuit Azië naar Europa werd getransporteerd. Dit is evenwel niet correct waarbij het nieuwe onderzoek eerder 3.500 jaar geleden aangeeft. Dit jaartal wordt onderbouwd door het onderzoek naar de restanten van kippenbotten die gevonden werden in de vele graven in Europa.

In de onderzoeken naar botten vond men de oudste kippen in de landen rond de middellandse Zee waaronder Griekenland. Deze botten dateerden van ongeveer 800 jaar voor Christus. Dit toont aan dat in die tijd de belangrijkste handelsroutes tussen Azië en Europa rond de middellandse Zee gelegen waren. Het is pas enkele honderden jaren laten dat men kippen begon te vinden in de noordelijke gebieden van Europa zoals bij ons in België en Nederland.

5. Wanneer zijn we dan begonnen met het eten van kippen?

De onderzoekers vermoeden dat het temmen en eten van kippen begonnen is rond 1.500 jaar voor Christus. Dit volgens van de botten en restanten die in de graven werden aangetroffen en die enige vorm van geconsumeerde kip toonden. In Europa werden de eerste kippen vermoedelijk geconsumeerd in het Romeinse Rijk. Er werden althans geschriften gevonden die melden dat in het Romeinse Rijk de kippen populair waren als voedingsmiddel. Dit niet alleen om hun vlees maar ook omwille van hun hartelijke eieren.

In Noord Europa was het thans pas ongeveer 300 jaar na Christus vooraleer de kip als voeding werd gezien. Nu, de dag van vandaag kunnen we de kip helaas niet anders meer zien dan voeding. Dit voor zowel vlees als eieren. De kip heeft dus jammerlijk veel verloren van hun eerdere roem als edel en exotisch dier. Doch is er ook een pluspunt. De kip en het ei staan nu centraal voor gezonde voeding. Reden te meer om de kip en het ei nog steeds met het nodige respect te behandelen. Toch?

6. Wat is de voedingswaarde van kippenvlees?

Ludo claes TIPSKippenvlees is de dag van vandaag uitgegroeid tot één van de populairste vleessoorten in België en Nederland. Kippenvlees staat gekend als witvlees en bevat weinig vet met daarnaast zeer veel eiwitten. Een heuse bron aan proteïnen dus. Kippenvlees wordt dan ook aanzien als zeer gezond en wordt bijgevolg terecht aanbevolen in meerdere diëten. Dit zowel om gezond te eten als te vermageren of af te slanken.

Het eten van kippenvlees is thans niet zonder enige risico’s. Salmonella en andere bacteriën kunnen zich vastnestelen in het vlees waardoor het steeds aanbevolen is het vlees goed te bakken. Door en door. Het eten van rauw kippenvlees is zeker te vermijden.

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van wit vlees, zoals dit van kippen, niet alleen gezond is maar ook het risico aan ziektes aanzienlijk verkleind. Zo heb je bijvoorbeeld minder risico’s op kankers, diabetes, cardiovasculaire ziekten bij het eten van wit vlees. Dit in vergelijking tot het eten van rood vlees. Reden te meer om wit vlees eens prioritair op je menu te plaatsen.

Voedingswaarden per 100gram onbewerkt kippenvlees

  • Energie per 100 gram = 165 kcal / 694 Kj
  • Eiwit = 19,30 gram
  • Koolhydraten = 0 gram
  • Suiker = 0 gram
  • Vetten = 9,9 gram waarvan verzadigde vetten 2,5 gram
  • Omega 6 = 0,8 gram
  • Vezels = 0 gram
  • Vitamines = A + B1 + B2 + B3 + B5 + B6 + B11 + B12 + C + D + E + K
  • Mineralen = Natrium + Kalium + Calcium + Fosfor + Ijzer + Jodium + Magnesium + Koper + Selenium + Zink

Link artikel
Bron : https://www.exeter.ac.uk/research/news/articles/majornewinternationalrese.html


Gerelateerd:
Dierenarts bezoeken - Tips
Dierenhotel - Tips
Honden kopen - Tips
Honden trimmen - Tips
Honden trainen - Tips
Katten verzorging - Tips
- Paarden verzorging - Tips
Paardenstallen - Tips
- Aquarium vissen - Tips
Regenwormen - Tips

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 

Categorieën met nieuwe TIPS

Hobby TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Leuke weetjes feiten en studies over mens en dier
Eigen zaak TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Werk TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Elektro TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Reizen en vakantie TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Honden katten paarden TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Part en feestjes TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Beauty make-up verzorging TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Dameskleding en herenkleding TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Tuin TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Auto fietsen bestelwagens TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
UW TIP of producten op deze website Meer informatie
Wat zoek je? Google aangepast zoeken met foto's