U bent hier : / Home / Dieren / Kippen en kippenvlees in België – TIPS en advies

 

Kippen en kippenvlees in België – TIPS en advies

Wil je kippen kopen en houden, waarop moet je dan zoal letten? Op deze website vind je weetjes TIPS en advies over kippen en het eten van kippenvlees.

Kippen en hanen met leuke weetjes TIPS en advies 5000 TIPS

♥ Kippen en kippenproducten in België + promoties
- bol.com / kippen artikelen
- Medpets / kippen geneesmiddelen

Uw link hier? Meer info

Tip 3 : Nuttige tips voor het houden en grootbrengen van kippen

Ludo claes TIPSKippen grootbrengen kan een lonende ervaring zijn, of je het nu doet voor eieren, vlees of gewoon als huisdier. Hier zijn enkele tips om u op weg te helpen en uw kippen gelukkig en gezond te houden:

1. Kies het juiste ras
Verschillende kippenrassen hebben verschillende kenmerken, zoals het vermogen om eieren te leggen, temperament en winterhardheid. Onderzoek rassen die passen bij uw klimaat en doel, of het nu gaat om eierproductie, vlees of rassen voor twee doeleinden.

2. Zorg voor voldoende huisvesting
Een veilig hok is essentieel om uw kippen te beschermen tegen roofdieren en barre weersomstandigheden. Zorg ervoor dat het hok voldoende ruimte biedt voor het aantal kippen dat u heeft, met goede ventilatie en nestkasten voor het leggen van eieren.

3. Zorg voor de juiste voeding
Een uitgebalanceerd dieet is cruciaal voor de gezondheid van uw kippen en de eierproductie. Commercieel kippenvoer is samengesteld om aan hun voedingsbehoeften te voldoen, maar je kunt het ook aanvullen met keukenresten, granen en groenten. Zorg ervoor dat ze te allen tijde toegang hebben tot schoon water.

4. Houd het kippenhok schoon
Maak het kippenhok regelmatig schoon om de ophoping van afval te voorkomen en het risico op ziekten te verminderen. Verwijder het vervuilde beddengoed, vervang het door vers materiaal en reinig het hok regelmatig.

5. Zorg voor vrije uitloop of zorg voor voldoende ruimte
Laat uw kippen indien mogelijk overdag vrij rondlopen, omdat dit hen beweging, toegang tot insecten en groen en mentale stimulatie biedt. Als vrij rondlopen niet haalbaar is, zorg er dan voor dat ze voldoende ruimte in hun hok hebben en rennen om zich comfortabel te kunnen verplaatsen.

6. Bescherm tegen roofdieren
Roofdieren zoals vossen, wasberen en roofvogels vormen een bedreiging voor kippen. Beveilig het hok met een stevig hekwerk, inclusief ingegraven draad om graven te voorkomen, en overweeg om bewegingsgeactiveerde lichten of alarmen te installeren om nachtelijke roofdieren af te schrikken.

Wist je dat kippen vroeger exotische huisdieren waren en afkomstig zijn uit Azië?

7. Controleer de gezondheid regelmatig
Houd de gezondheid van uw kippen in de gaten door hun gedrag te observeren, te controleren op tekenen van ziekte en hun veren en uitwerpselen te inspecteren. Pak eventuele gezondheidsproblemen onmiddellijk aan door indien nodig een dierenarts te raadplegen die gespecialiseerd is in pluimvee.

8. Zorg voor stofbaden
Kippen nemen van nature een stofbad om hun veren schoon te houden en parasieten onder controle te houden. Zorg voor een speciaal gebied gevuld met fijn zand of stof waar ze zich aan dit gedrag kunnen overgeven.

9. Verzamel eieren snel
Verzamel eieren regelmatig om te voorkomen dat ze door de kippen worden gepikt of opgegeten of vervuild raken. Inspecteer eieren op scheuren of afwijkingen voordat u ze opbergt.

10. Oefen met bioveiligheid
Minimaliseer het risico dat ziekten in uw kudde worden geïntroduceerd door goede bioveiligheidsmaatregelen toe te passen. Plaats nieuwe vogels in quarantaine voordat u ze in uw bestaande kudde introduceert, beperk bezoekers tot uw kippenhok en desinfecteer uitrusting en schoeisel voordat u ze binnengaat.

11. Wees voorzichtig
Wanneer u met kippen omgaat, benader ze dan kalm en voorzichtig om stress te minimaliseren. Ondersteun hun lichaam goed en voorkom dat u ze bij hun vleugels of benen grijpt.

12. Plan voor de winter
Bereid uw kippenhok voor op koud weer door het te isoleren, indien nodig voor extra verwarming te zorgen (maar vermijd warmtelampen die brandgevaarlijk kunnen zijn) en zorg voor toegang tot niet-bevroren water.

13. Wees voorbereid op roofdieren
Zorg dat u een plan heeft om roofdieren af te schrikken. Gebruik veilige omheiningen, bewegingsgeactiveerde lichten of alarmen, en overweeg een waakhond aan te schaffen of veebewakers in te zetten als er in uw gebied sprake is van aanzienlijke roofdierdruk.

14. Houd rekening met de buren
Houd rekening met lawaai en geur bij het plaatsen van uw kippenhok. Communiceer met uw buren om eventuele problemen aan te pakken en ervoor te zorgen dat de lokale regelgeving wordt nageleefd.

Door deze tips te volgen, kunt u genieten van de voordelen van het houden van kippen en tegelijkertijd hun welzijn en productiviteit garanderen.

Tip 2 : Nieuw onderzoek naar kippen doet vreemde onthulling

Onderzoek door:
Universiteit van Exeter

We zien kippen de dag van vandaag voornamelijk als een bron van voeding. Dit zowel voor het lekkere vlees als de voedingsrijke eieren. Maar dat was vroeger thans geheel anders. 3.500 jaar geleden waren kippen edele en exotische huisdieren. Hoe is het dan zo geëvolueerd?

Studie onderzoek KLEINJe zou het misschien niet direct denken maar vroeger werden kippen gehouden als exotische huisdieren en niet als voeding. Dit toont thans een nieuw onderzoek door de Universiteit van Exeter die het wel en wee van kippen heeft onderzocht. Het onderzoek toonde aan dat kippen ca 3.500 jaar geleden om een geheel andere reden werden gehouden dan consumptie zoals we het nu kennen.

Kippen vervulden vroeger een geheel andere functie dan nu. Het waren niet zo maar dieren zoals we ze nu kennen. Kippen waren edele en exotische dieren die een teken van welzijn en rijkdom vertegenwoordigden. Als je vroeger dus een kip had, dan had je aanzien. Ook waren kippen echte huisdieren en hadden ze zelfs een spirituele waarde. Maar hoe komt men eigenlijk tot deze bevinding?

Wijze van begraven levert bewijs voor de edele kip

Als bewijs voor deze nieuwe ontdekking van de “edele” kip als nobel huisdier, voeren de onderzoekers de wijze van begraven aan. Als men ging kijken naar de wijze waarop kippen vroeger begraven werden, dan stelde men vast dat de kippen nooit geslacht werden. Dit in tegenstelling tot de dag van vandaag waar kippen, dienstdoende als voeding, vrijwel altijd geslacht zijn als ze begraven worden.

Ook vond met nooit groepen van kippen, in tegenstelling tot hedendaagse kippengraven, maar werden de kippen steeds alleen begraven. En er is nog meer. Er werden zelfs graven van mensen gevonden waarbij men botten van kippen vond. Had de kip dan een waarde in geloof of ritueel?

De onderzoekers denken alvast van wel? Dit omdat de graven specifiek waren volgens het geslacht. In een mannengraf vond men naast het mensenlichaam van de man tevens restanten van een haan. In een vrouwengraf vond men dan weer restanten van een kip. Kippen moesten dus in de oudheid een speciale betekenis gehad hebben, en niet van de minste. Niet elk dier wordt tenslotte zo maar bij een mensenlichaam begraven. Dus moesten kippen destijds een hoge spirituele waarde gedragen hebben.

Wist je trouwens dat vandaag in Indonesië nog steeds vogeltjes in kooitjes aan de woningen worden opgehangen. Dit om boze geesten weg te houden. Zou het dan kunnen dat vroeger kippen werden gebruikt voor dezelfde doelstelling. Om de mens te beschermen tegen boze geesten. Het zou zo maar kunnen en het zou alvast kunnen verklaren waarom kippen bij mensen werden begraven. Om de mens in het hiernamaals te beschermen misschien?

Hoe zijn kippen eigenlijk onze huisdieren geworden?

Dit is inderdaad een terechte vraag en onderzoekers leveren hierbij een opmerkelijke verklaring. Zoals eenieder misschien wel weet zijn kippen van origine wilde vogels. Wilde vogels die hun oorsprong vinden in de bossen van Zuidoost Azië. De onderzoekers vermoeden dat het telen van droge rijst duizenden jaren geleden aan de oorsprong ligt van de kip als huisdier van de mens.

Bij het telen van droge rijst (ook gekend als “upland rice farming”) waarbij rijst op droog land wordt geteeld, merkte de boeren plots wilde junglehoenen in hun velden. Deze wilde junglehoenen zijn de voorvaders van onze kippen en werden duizenden jaren geleden van de bossen naar de velden getrokken door de overvloed aan rijst. Uit deze aanwezigheid van de junglehoen samen met de mens, resulteerde vervolgens een bepaalde relatie tussen beiden. Deze relatie kennen we nu als de mens en de kip als huisdier. Let wel. De kip was toen een edel en exotisch huisdier. Men ging ze zeker niet consumeren.

Wilde junglehoen in Azië als voorvader van onze kip

Wilde junglehoen

Wanneer is de kip dan bij ons in België en Nederland belandt?

Op deze vraag heeft dit onderzoek nieuwe inzichten geopend. Eerdere studies gaven aan dat de kip ongeveer 10.000 jaar geleden vanuit Azië naar Europa werd getransporteerd. Dit is evenwel niet correct waarbij het nieuwe onderzoek eerder 3.500 jaar geleden aangeeft. Dit jaartal wordt onderbouwd door het onderzoek naar de restanten van kippenbotten die gevonden werden in de vele graven in Europa.

In de onderzoeken naar botten vond men de oudste kippen in de landen rond de middellandse Zee waaronder Griekenland. Deze botten dateerden van ongeveer 800 jaar voor Christus. Dit toont aan dat in die tijd de belangrijkste handelsroutes tussen Azië en Europa rond de middellandse Zee gelegen waren. Het is pas enkele honderden jaren laten dat men kippen begon te vinden in de noordelijke gebieden van Europa zoals bij ons in België en Nederland.

Wanneer zijn we dan begonnen met het eten van kippen?

De onderzoekers vermoeden dat het temmen en eten van kippen begonnen is rond 1.500 jaar voor Christus. Dit volgens van de botten en restanten die in de graven werden aangetroffen en die enige vorm van geconsumeerde kip toonden. In Europa werden de eerste kippen vermoedelijk geconsumeerd in het Romeinse Rijk. Er werden althans geschriften gevonden die melden dat in het Romeinse Rijk de kippen populair waren als voedingsmiddel. Dit niet alleen om hun vlees maar ook omwille van hun hartelijke eieren.

In Noord Europa was het thans pas ongeveer 300 jaar na Christus vooraleer de kip als voeding werd gezien. Nu, de dag van vandaag kunnen we de kip helaas niet anders meer zien dan voeding. Dit voor zowel vlees als eieren. De kip heeft dus jammerlijk veel verloren van hun eerdere roem als edel en exotisch dier. Doch is er ook een pluspunt. De kip en het ei staan nu centraal voor gezonde voeding. Reden te meer om de kip en het ei nog steeds met het nodige respect te behandelen. Toch?

Link artikel
Bron : https://www.exeter.ac.uk/research/news/articles/majornewinternationalrese.html

Tip 1 : Wat is de voedingswaarde van kippenvlees?

Ludo claes TIPSKippenvlees is de dag van vandaag uitgegroeid tot één van de populairste vleessoorten in België en Nederland. Kippenvlees staat gekend als witvlees en bevat weinig vet met daarnaast zeer veel eiwitten. Een heuse bron aan proteïnen dus. Kippenvlees wordt dan ook aanzien als zeer gezond en wordt bijgevolg terecht aanbevolen in meerdere diëten. Dit zowel om gezond te eten als te vermageren.

Het eten van kippenvlees is thans niet zonder enige risico’s. Salmonella en andere bacteriën kunnen zich vastnestelen in het vlees waardoor het steeds aanbevolen is het vlees goed te bakken. Door en door. Het eten van rauw kippenvlees is zeker te vermijden.

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van wit vlees, zoals dit van kippen, niet alleen gezond is maar ook het risico aan ziektes aanzienlijk verkleind. Zo heb je bijvoorbeeld minder risico’s op kankers, diabetes, cardiovasculaire ziekten bij het eten van wit vlees. Dit in vergelijking tot het eten van rood vlees. Reden te meer om wit vlees eens prioritair op je menu te plaatsen.

Voedingswaarden per 100gram onbewerkt kippenvlees

  • Energie per 100 gram = 165 kcal / 694 Kj
  • Eiwit = 19,30 gram
  • Koolhydraten = 0 gram
  • Suiker = 0 gram
  • Vetten = 9,9 gram waarvan verzadigde vetten 2,5 gram
  • Omega 6 = 0,8 gram
  • Vezels = 0 gram
  • Vitamines = A + B1 + B2 + B3 + B5 + B6 + B11 + B12 + C + D + E + K
  • Mineralen = Natrium + Kalium + Calcium + Fosfor + Ijzer + Jodium + Magnesium + Koper + Selenium + Zink

Elke week nieuwe TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden  
Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
  Nieuwe TIPS - Uw link op deze website