Hoe de beste en dikste regenwormen kweken om te vissen? – Advies

regenwormen kweken vissen

♥ Leuke hengelproducten kopen
- bol.com / hengelproducten
- Amazon / hengelproducten

Uw link hier? Meer info

NOTA: regenwormen
Als we praten over regenwormen dan moeten we even in acht nemen dat er maar liefst 4.400 soorten bestaan over de hele wereld. De tips in dit artikel hebben dan ook enkel betrekking tot de soort die in West-Europa voorkomt. De gekende roze regenworm uit de tuin.

Tip 5 : Wat is de ideale grond voor regenwormen?

Als je wormen gaat bewaren voor langere termijn met als doel ze lekker dik te maken om straks die grote vissen te vangen, of als je misschien regenwormen wilt kweken of voortplanten zodat je straks veel wormen hebt en veel vis kan vangen, dan is het in eerste instantie voornaam dat je goede grond gebruikt.

Wormen houden van vochtige grond die tevens niet te hard is. Gebruik daarom gewoon potgrond die je in de winkel kan vinden. Deze grond is lekker vochtig, maar ook weer niet te nat, en is tevens lekker zacht, dus niet hard aangedrukt waarin de wormen makkelijk kunnen bewegen. Deze combinatie van vochtige zachte grond is de ideale leefwereld voor de regenworm.

Kan je geen potgrond gebruiken maar opteer je voor gewoon grond van eigen tuin, draag er dan zorg voor dat er geen harde stukken in zitten. Maal de grond daarom even fijn opdat de regenworm er makkelijk doorheen kan bewegen. Als je de grond gaat bevochtigen, zorg er dan voor dat de grond vochtig doch niet te nat is.

Hoe vochtig of droog moet de grond eigenlijk zijn?

Als je de grond in je handpalm zou samenpersen, dan mogen er eigenlijk geen druppels vallen. Als er tijdens het persen van de grond toch druppels uit je hand druppelen, dan is de grond eigenlijk te nat en is dit niet ideaal voor de regenworm. De regenworm is verzot op luchtige ietwat vochtige grond.

Kan jij deze ideale grond creëren, dan heb je de ideale leefwereld voor de worm en zal deze floreren. Dik worden en zich voortplanten.

Tip 4 : Regenwormen bewaren in bakken en kratten

Als je de grond in bakken en kratten bewaart om de regenworm een ideale verblijfplaats te bieden, draag er dan zorg voor dat je geen doorzichtige bakken gebruikt. Doorzichtige bakken laten licht door wat de regenwormen niet echt op prijs stellen. Dat verklaart ook de reden waarom je in de tuin niet vaak regenwormen aantreft. Ze verkiezen een lustenleventje in de donkere ondergrond.

Regenwormen houden niet van licht

Draag er dan ook zorg voor dat de bakken of kratten die je gebruikt eerder donker zijn en geen licht doorlaten. Heb je enkel maar doorzichtige bakken, dan kan je ook een folie of een krant aan de binnenzijde aanbrengen waarin je vervolgens de grond legt. De folie of krant fungeert dan als een soort zonwering waardoor de grond lekker donker blijft. Ook zal de grond in de bakken langer vochtig blijven als er geen zonlicht in kan.

Als je de bakken en kratten eenmaal gevuld hebt met de ideale grond en de regenwormen, dan is het aan te raden de bakken niet in het zonlicht te plaatsen. Bewaar de bakken liefst in een donkere of schaduwrijke omgeving. Te veel licht is niet goed voor zowel de grond als de wormen.

Denk ook aan de temperatuur

Ook de temperatuur speelt nu een rol. Bewaar de bakken met grond en wormen niet op een te warme plaats of te koude plaats. Zeker als je de wormen voor lange termijn gaat bewaren. De wormen floreren het best bij een koele omgevingstemperatuur en ze houden zeker niet van een te warme of te koude omgeving.

Als je de grond en wormen in bakken en kratten bewaard, dan is het tevens voornaam om de grond nu en dan te vervangen. Zeker als je de regenwormen bewaart voor lange termijn. Dan is het aan te raden de grond elke drie maanden te verversen. Bij deze verversing zal de bestaande grond dus uit de bakken moeten gehaald worden en nieuwe grond toegevoegd, wederom zoals voorheen aangekaart zijnde zacht en vochtig.

Tip 3 : Voeding, wat eten regenwormen eigenlijk?

Als je regenwormen wilt bewaren, ze laten groeien en ze laten voortplanten, dan hebben ze uiteraard voeding nodig en liefst voedingsrijke voeding. Des te beter en rijker de voeding, des te beter ze zullen groeien. Maar wat eet een regenworm nu eigenlijk? Om dit te analyseren moeten we even naar de tuin kijken.

Al wie een tuin heeft zal kunnen beamen dat de meeste en dikste regenwormen te vinden zijn in de grond onder de composthoop of de mesthoop. De grond onder de composthoop krioelt van de regenwormen omdat de grond aldaar aan alle voorwaarden voldoet om voor de regenworm ideaal te zijn. De grond is vochtig, zacht, rijk aan voeding en ideaal van temperatuur. De ideale leefomgeving dus.

Als je gaat kijken naar wat de regenworm eigenlijk eet, dan is dit alle biologisch materiaal. En dit zowel vers als rottend. Ze zijn echt verzot op planten die bij voorkeur ietwat aan het rotten zijn.

Het rotten van de planten creëert namelijk niet alleen een ideale voedingsbron maar creëert tevens de ideale leefomstandigheden voor de regenworm. De ideale temperatuur, de ideale vochtigheid en de ideale bewegingsruimte. Dat verklaart de reden waarom zoveel regenwormen te vinden zijn in composthopen en mesthopen.

Tip 2 : Hoe ademen regenwormen eigenlijk?

Regenwormen ademen door de huid. Ze hebben dus geen ademhalingssysteem zoals wij mensen waar via longen en luchtkanalen zuurstof in het bloed wordt gebracht. Bij regenwormen wordt de zuurstof in de huid opgenomen en aldaar via een complex systeem in het lichaam gebracht om alle lichaamsdelen van zuurstof te voorzien.

Om de zuurstofopname via de huid mogelijk te maken moet de regenworm zich in een vochtige grond bevinden. Te droge grond heeft een negatieve impact op de huid en de opname van zuurstof. Zo ook bij te natte grond. Ook nu zal de zuurstofopname beïnvloed worden ten nadele van de gezondheid van de regenworm.

Wil de regenworm dus goed kunnen ademen en lang overleven, dan is de vochtigheid van de grond belangrijk. Niet te nat en zeker niet te droog. Denk ook even aan de ademhaling als je de regenwormen bewaart in bakken of kratten. Sluit de bak of krat zeker niet luchtdicht af. De regenwormen hebben zuurstof nodig.

Tip 1 : Waarom zie je veel regenwormen als het regent?

Dit is inderdaad een fenomeen waar menige onderzoekers zich het hoofd over hebben gebroken. Van zodra het begint te regenen zie je op allerlei plaatsen regenwormen uit de grond kruipen.

Maar waarom doen regenwormen dat eigenlijk?

Sommige onderzoekers claimen dat de regenwormen dit doen om niet te verdrinken terwijl hun leefwereldje onderloopt, al claimen andere onderzoekers dan weer dat ze dit doen om zich makkelijker en sneller te verplaatsen dan in de grond om zo nieuwe territoria te betreden om zich voort te planten.

Een ander onderzoek claimt dan weer dat regenwormen bij regenweer naar boven komen omdat het vallen van de regendruppels vibraties in de grond creëert die de regenworm niet kan verdragen of die veel weg heeft van hun natuurlijke vijanden waardoor ze eigenlijk vluchten.

Wat de echte reden ook moge zijn, het is alvast makkelijker om regenwormen te vangen bij regenweer. Ze komen gewoon naar boven. Dit verklaart dan ook de naam "regenworm". Je ziet ze gewoon vaak als het regent.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Sportvissen Tips
- Vijvers en zwemvijvers Tips

Dieren gerelateerde pagina's
- DIEREN categorie
- Dierenarts TIPS
- Dierenhotel TIPS
- Honden TIPS
- Hondenschool TIPS
- Hondenkapsalon TIPS
- Hond kijkt zielig
- Katten TIPS
- Kippen TIPS
- Paarden TIPS
- Paardenstallen TIPS
- Regenwormen TIPS
- Vissen aquarium TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Hartelijk dank voor uw beoordeling. We publiceren wekelijks nieuwe TIPS.