U bent hier : / Home / Vijvers en zwemvijvers met leuke weetjes TIPS en advies

 

Vijvers en zwemvijvers met leuke weetjes TIPS en advies

Vijvers en zwemvijvers met leuke weetjes TIPS en advies 5000 TIPS

♥ Leuke vijverproducten kopen + promoties
- bol.com / vijverproducten

♥ Vijveraanleg in België en Nederland
- zie volgende update

Uw link hier? Meer info

NIEUW - Tip 6 : Essentiële tips voor het onderhouden van een prachtige tuinvijver

Ludo claes TIPSHet hebben van een tuinvijver kan de sfeer van uw buitenruimte verhogen en een serene oase creëren voor ontspanning en plezier. Het onderhouden van een gezonde en mooie vijver vergt echter enige inspanning en kennis. Hier zijn zeven essentiële tips om uw tuinvijver in topconditie te houden:

1. Juiste plaatsing
Voordat u uw vijver gaat graven, moet u zorgvuldig nadenken over de plaatsing ervan. Zorg ervoor dat er voldoende zonlicht is voor waterplanten, maar vermijd gebieden die gevoelig zijn voor afvloeiing of overmatige ophoping van vuil. Houd hem bovendien uit de buurt van bomen waarvan de wortels de vijver kunnen binnendringen of bladeren in het water kunnen laten vallen.

2. Kies de juiste planten
Waterplanten verbeteren niet alleen de esthetische aantrekkingskracht van uw vijver, maar dragen ook bij aan het ecologische evenwicht door het water van zuurstof te voorzien en een leefgebied te bieden aan vissen en nuttige organismen. Selecteer een mix van ondergedompelde, drijvende en marginale planten om een evenwichtig ecosysteem te creëren.

3. Investeer in kwaliteitsfiltratie
Een betrouwbaar filtersysteem is cruciaal voor het behoud van de helderheid en kwaliteit van het water in uw vijver. Kies een filtersysteem dat past bij de grootte van uw vijver en dat mechanische, biologische en UV-filtratie omvat om vuil te verwijderen, gifstoffen te neutraliseren en de algengroei onder controle te houden.

4. Regelmatige reiniging
Plan reguliere onderhoudstaken, zoals het verwijderen van vuil, het snoeien van overwoekerde planten en het reinigen van filters om verstopping te voorkomen en optimale wateromstandigheden te behouden. Gebruik een vijverstofzuiger of -net om bladeren, twijgen en sediment van de bodem van de vijver te verwijderen.

vijver koivijver zwemvijver aanleg en onderhoud TIPS

5. Controleer de waterparameters
Test regelmatig de waterparameters zoals pH-, ammoniak-, nitriet- en nitraatniveaus om ervoor te zorgen dat ze binnen het optimale bereik voor vissen en planten blijven. Pas indien nodig aan met waterbehandelingen of gedeeltelijke waterverversingen om een gezond watermilieu te behouden.

6. Beheers de groei van algen
Algen kunnen snel een vijver overspoelen, waardoor het water groen wordt en het zuurstofniveau afneemt. Implementeer maatregelen om de algengroei onder controle te houden, zoals het toevoegen van gerstestro of het installeren van een ultraviolet (UV) zuiveringsapparaat om de algenproliferatie te remmen. Overweeg bovendien om algenetende vissen zoals koi of goudvissen te introduceren om algen onder controle te houden.

7. Wintervoorbereidingen
Bereid uw vijver voor op de wintermaanden om het voortbestaan van het waterleven te garanderen en schade aan apparatuur te voorkomen. Installeer een vijververwarmer of beluchter om te voorkomen dat een deel van het wateroppervlak volledig bevriest, waardoor gasuitwisseling en oxygenatie mogelijk zijn. Snoei marginale planten terug en verwijder al het vuil dat in de winter zou kunnen ontbinden en gifstoffen in het water zou kunnen afgeven.

Door deze essentiële tips op te volgen, kunt u een mooie en gezonde tuinvijver onderhouden die vreugde en rust in uw buitenruimte brengt. Vergeet niet om proactief te blijven met onderhoud en aanpassingen om ervoor te zorgen dat uw vijver jarenlang een bloeiend ecosysteem blijft.


FILMTIP
Leuke tips voor een kleine vijver van Dobbit TV


Tip 5 : Een zwembad of zwemvijver aanleggen?

(een tip van) Zwemvijver aanleggen
Heeft u plannen om een zwembad aan te leggen, maar wilt u er liever niet te veel onderhoud aan hebben? Misschien is het dan verstandig om verder te kijken en is een zwemvijver aanleggen de oplossing.

Een zwemvijver heeft ten opzichte van een zwembad een stuk minder onderhoud nodig en is chemicaliën vrij. Wilt u nog meer voordelen weten van een zwemvijver aanleggen, neem dan gerust even contact met ons op.

Tip 4 : Zorg voor optimaal vijverwater

(een tip van) Gostar
De vijver kan pas een succes genoemd worden als een stabiel biologisch evenwicht zorgt voor helder en gezond water. Dit biologisch evenwicht kan pas bereikt worden als zowel planten als dieren in de vijver hun werk goed doen. Zij kunnen op hun beurt pas goed functioneren als ze in een gezond milieu vertoeven. Door water te testen kun je achterhalen wat er met het water aan de hand is en wat je dan zou moeten doen om het probleem te herstellen.

Tip 3 : Ecolatten als randen voor de vijver

(een tip van) Garpomat
Strakke, dunne en perfect horizontale vijverranden zijn gemakkelijk te realiseren met Ecolatten. Deze latten, verkrijgbaar op rollen van 25 m en als rechte stukken van 2 m zijn gemaakt van gerecycleerd materiaal. Ze zijn rotvrij en praktisch onverslijtbaar. Ecolatten zijn volmaakt waterpas te plaatsen door ze met roestvrij stalen schroeven vast te maken aan Ecopics, paaltjes in verschillende maten beschikbaar.

Tip 2 : Vermijd bladeren in uw vijvers

(een tip van) Xterior
Schep in de herfst regelmatig de bladeren van uw vijveropper-vlak. Zo voorkomt u dat ze naar de bodem zakken en het vijverwater vervuilen. Meer vervuiling bevordert algengroei.

Tip 1 : Vijvers in uw tuin? Enkele praktische tips

vijver zwemvijverDenkt u eraan een vijver aan te leggen in uw tuin, dan vindt u hier enkele nuttige tips voor een mooi resultaat. Een eerste stap in het aanleggen van uw vijver is het bepalen van de locatie in de tuin. Deze locatie heeft tevens invloed op de opbouw van de vijver.

Een vijver in een hoek van de tuin kan geheel anders opgebouwd worden dan een vijver in het midden van de tuin. Is de locatie bepaald dan kan naar de vorm gekeken worden. Teken hiervoor even een ruwe schets op papier hoe u de vijver wilt hebben.

Bij het bepalen van de vorm dient men tevens stil te staan bij de ondergrond van de vijver. Gaat u werken met een vijverfolie waardoor u de vorm zelf kan kiezen, gaat u de vijver met beton storten of opteert u voor voorgevormde vijvervormen die direct in de handel verkrijgbaar zijn.

Bloemen en planten voor extra sfeer

Let bij het ontwerp tevens op de waterplanten die u in de vijver gaat aanbrengen. Hierin zijn ook vele soorten in lage en hoge planten die u in laag of diep water kan plaatsen. Bij het kiezen van de planten is tevens de functionaliteit van belang. Denk zeker aan planten die zuurstof in het water brengen.

Verder kan u tevens gaan kijken naar allerhande attributen om de vijver aan te kleden en gezelligheid te creëren. Denk hierbij aan tuinverlichting in of om het water van de vijver, fonteintjes of watervallen die extra zuurstof in het water brengen enzovoort.

Is het ontwerp eenmaal klaar dan kan dit naar de praktijk omgezet worden en eenmaal met water gevuld en de zuurtegraad van het water juist op punt gezet, kan u gaan kijken om leven in de vijver te brengen met vissen, schildpadden en zo meer.

Kortom, een vijver brengt sfeer en gezelligheid in de tuin, doch een goede voorbereiding en doordacht ontwerp is bepalend voor succes.

Ludo claes TIPSEnkele praktische tips voor uw vijvers

1) Kies een goede locatie van uw vijver in de tuin (schaduw - zon percentage)
2) Bepaal op voorhand de vormgeving van uw vijver, teken de vijver uit op papier
3) Bepaal tevens op voorhand de uitstraling van de vijver (natuurlijk of strak)
4) Werkt u met vijverfolie, tracht de vijver in één stuk folie aan te leggen, lassen is moeilijk
5) Werk met diepteniveaus in de vijver afgestemd op de waterplanten

6) Zorg voor zuurstof waterplanten of attributen om zuurstof te creëren
7) Laat u goed informeren over de vissoorten die u combineert (roofvissen vermijden)
8) Koi vissen vergen speciale aandacht, laat u goed informeren bij een Koi vijver specialist
9) Bescherm uw vissen tegen rovers zoals reigers (draad spannen langs de zijden)
10) Denk bij het aanleggen tevens aan elektrische voorzieningen


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Vissen gerelateerd:
Hengelsport en sportvissen TIPS
Aquarium vissen TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden  
 
Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
  Nieuwe TIPS - Uw link op deze website