Vijvers zwemvijver koivijver – gratis TIPS vijveraanleg in België en Nederland

U bent hier : Home > Tuin > Vijvers

vijver koivijver zwemvijver aanleg en onderhoud TIPSEen vijver in de tuin is een plaats van rust. Een vijver met bijhorende vissen en waterpartijën in de tuin trekt aandacht waardoor een gevoel van rust en ontspanning ontstaat. Een vijver aanleggen of onderhouden is thans geen akkefietje waarbij de kunst erin bestaat het water van de vijver helder te houden. Ook zwemvijvers vinden meer en meer een toepassing in de hedendaagse tuin. Op deze pagina vindt u gratis TIPS en advies over vijvers, zwemvijvers en vijveraanleg, u aangeboden door de Vakman en Vakvrouw uit België en Nederland. Zij staan u eveneens graag te woord voor verdere informatie of prijzen / prijs.

1. TIPS van de Vakman en Vakvrouw

Tip 1 =

Tip 2 =

Tip 3 = ... zie volgende update.

Uw TIP en website hier toevoegen? Zie pagina contact

2. MINI-TIPS - zwemvijver koivijver aanleg en onderhoud

Zwembad of zwemvijver aanleggen? - Zwemvijver aanleggen
Heeft u plannen om een zwembad aan te leggen, maar wilt u er liever niet te veel onderhoud aan hebben? Misschien is het dan verstandig om verder te kijken en is een zwemvijver aanleggen de oplossing. Een zwemvijver heeft ten opzichte van een zwembad een stuk minder onderhoud nodig en is chemicaliën vrij. Wilt u nog meer voordelen weten van een zwemvijver aanleggen, neem dan gerust even contact met ons op.

Zorg voor optimaal vijverwater - Gostar
De vijver kan pas een succes genoemd worden als een stabiel biologisch evenwicht zorgt voor helder en gezond water. Dit biologisch evenwicht kan pas bereikt worden als zowel planten als dieren in de vijver hun werk goed doen. Zij kunnen op hun beurt pas goed functioneren als ze in een gezond milieu vertoeven. Door water te testen kun je achterhalen wat er met het water aan de hand is en wat je dan zou moeten doen om het probleem te herstellen.

Ecolatten als randen voor de vijver - Garpomat
Strakke, dunne en perfect horizontale vijverranden zijn gemakkelijk te realiseren met Ecolatten. Deze latten, verkrijgbaar op rollen van 25 m en als rechte stukken van 2 m zijn gemaakt van gerecycleerd materiaal. Ze zijn rotvrij en praktisch onverslijtbaar. Ecolatten zijn volmaakt waterpas te plaatsen door ze met roestvrij stalen schroeven vast te maken aan Ecopics, paaltjes in verschillende maten beschikbaar.

Vermijd bladeren in uw vijver - Xterior
Schep in de herfst regelmatig de bladeren van uw vijveropper-vlak. Zo voorkomt u dat ze naar de bodem zakken en het vijverwater vervuilen. Meer vervuiling bevordert algengroei.

Milieu vriendelijke vijver? Het kan - Schuurmans en co
Er zijn meer dan 40 verschillende soorten waterplanten die in een natuurlijke plantenfilter kunnen geplant worden!

3. Algemene informatie

Vijver in uw tuin? Enkele praktische tips

vijver zwemvijverDenkt u eraan een vijver aan te leggen in uw tuin, dan vindt u hier enkele nuttige tips voor een mooi resultaat. Een eerste stap in het aanleggen van uw vijver is het bepalen van de locatie in de tuin. Deze locatie heeft tevens invloed op de opbouw van de vijver. Een vijver in een hoek van de tuin kan geheel anders opgebouwd worden dan een vijver in het midden van de tuin. Is de locatie bepaald dan kan naar de vorm gekeken worden. Teken hiervoor even een ruwe schets op papier hoe u de vijver wilt hebben. Bij het bepalen van de vorm dient men tevens stil te staan bij de ondergrond van de vijver. Gaat u werken met een vijverfolie waardoor u de vorm zelf kan kiezen, gaat u de vijver met beton storten of opteert u voor voorgevormde vijvervormen die direct in de handel verkrijgbaar zijn. Let bij het ontwerp tevens op de waterplanten die u in de vijver gaat aanbrengen. Hierin zijn ook vele soorten in lage en hoge planten die u in laag of diep water kan plaatsen.

Bij het kiezen van de planten is tevens de functionaliteit van belang. Denk zeker aan planten die zuurstof in het water brengen. Is het ontwerp eenmaal klaar dan kan dit naar de praktijk omgezet worden en eenmaal met water gevuld en de zuurtegraad van het water juist op punt gezet, kan u gaan kijken om leven in de vijver te brengen met vissen, schildpadden en zo meer. Verder kan u tevens gaan kijken naar allerhande attributen om de vijver aan te kleden en gezelligheid te creëren. Denk hierbij aan tuinverlichting in of om het water van de vijver, fonteintjes of watervallen die extra zuurstof in het water brengen enzovoort. Kortom, een vijver brengt sfeer en gezelligheid in de tuin, doch een goede voorbereiding en doordacht ontwerp is bepalend voor succes.

Enkele praktische tips
 1) Kies een goede locatie van uw vijver in de tuin (schaduw - zon percentage)
 2) Bepaal op voorhand de vormgeving van uw vijver, teken de vijver uit op papier
 3) Bepaal tevens op voorhand de uitstraling van de vijver (natuurlijk of strak)
 4) Werkt u met vijverfolie, tracht de vijver in één stuk folie aan te leggen, lassen is moeilijk
 5) Werk met diepteniveaus in de vijver afgestemd op de waterplanten
 6) Zorg voor zuurstof waterplanten of attributen om zuurstof te creëren
 7) Laat u goed informeren over de vissoorten die u combineert (roofvissen vermijden)
 8) Koi vissen vergen speciale aandacht, laat u goed informeren bij een Koi vijver specialist
 9) Bescherm uw vissen tegen rovers zoals reigers (draad spannen langs de zijden)
 10) Denk bij het aanleggen tevens aan elektrische voorzieningen

Meer tips bij volgende update.
Sla deze pagina zeker op bij uw favorieten.