Gazon en grasmatten – TIPS en advies uit België en Nederland

U bent hier : Home > Tuin > Grasmatten gazon

grasmatten graszoden mooi gazon TIPS

Ga je gazon inzaaien of grasmatten leggen dan zijn er punten waarop je zeker moet letten. Hier vind je praktische TIPS. Elke week worden nieuwe tips, artikelen, studies, filmpjes en video’s toegevoegd. Sla deze website dus zeker op bij uw favorieten.

Tip 11 : Wat te doen met mollen in je gazon?

Heb je een leuk grasperk of gazon in je tuin dan zijn molshopen wel het laatste wat je wilt. Mollen zijn dan ook geen welgekomen gasten in de tuin. Ze doden via klemmen of dergelijke is ook niet meer van deze tijd waardoor andere technieken zich opdringen. Een optie is mollenpatronen die de mollen verjagen via geur of het planten van de plant keizerskroon die eveneens de mollen in je gazon verjagen via geuren. Heb je nog geen gazon in de tuin dan kan je eerst een gaasnet plaatsen waarop aarde wordt aangebracht en gazon wordt ingezaaid.

Tip 10 : Wanneer kan u best grasmatten graszoden leggen

(een tip van) Tuinengras
De aanleg van een gazon met graszoden of grasmatten kan het hele jaar door tenzij het vriest. Dan is het namelijk erg lastig om de ondergrond egaal te krijgen. Wanneer de temperatuur onder 6 graden Celsius komt, gaan de zoden in "rust". Als de temperatuur weer warmer wordt gaan de zoden verder met groeien.  Vanaf maart tot en met november is daarom een mooie tijd om de graszoden aan te leggen. Zeker in het voorjaar zullen de zoden snel aanhechten, echter is het wel belangrijk dat de zoden voldoende beregend wordt.

Tip 9 : Wat kan u doen voor mooi gazon in de tuin?

(een tip van) Walca-rent
Vanaf maart is het de moment om uw gazon, moestuin of plantentuin aan te leggen. Dit kan ook eventueel ook in de nazomer. Als je een mooi stukje gazon wenst, dan kan het aangewezen zijn de grond eerst goed te behandelen. Met een motortuin-bakfrees bijvoorbeeld kan je gemakkelijk de grond omwoelen en fijn maken. Indien het om een gazon gaat dat moet heraangelegd worden, sproei je dit best eerst dood met een verdelger zodat later geen onkruid tussen je gazon groeit. Indien u dit nodig acht, kan u desnoods herhaaldelijk het terrein bewerken totdat men het gewenste effect bekomt. Als u tevens machines huurt heeft u in geen tijd heeft u een goed resultaat, terwijl u met een spade, enkele dagen bezig zou zijn. Men kan het terrein vervolgens mooi egaal maken met behulp van een hark, of u kan ook een rotoreg huren.

Tip 8 : Wat zijn de oorzaken van kale plekken in het gazon?

(een tip van) Graszoden leggen
Het gazon wordt dunner, er verschijnen kale plekken, het gras wordt geel. Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat er een ziekte of plaag in het gazon zit. Vaak is het lastig om vast te stellen wat er aan scheelt. De meest voorkomende ziekten en plagen vindt u hieronder.
- Engerlingen = gerlingen zijn de larven van de meikever, deze nestelen zich in de grond en eten de wortels op van het gras. Er verschijnen gele en kale plekker in het gazon. Engerlingen zijn te herkennen aan hun dikke, witte lijf en zijn maximaal 2cm lang. Engerlingen kan je bestrijden door een speciaal bestrijdingsmiddel te sproeien.
- Emelten = larven van langpootmuggen worden emelten genoemd, emelten leven onder de grond en eten de wortels van het gras op. Ook hier verschijnen gele en kale plekken in het gazon. Emelten verdwijnen na enkele jaren uit de grond, een directe aanpak zijn bestrijdingsmiddelen. Deze bestrijdingsmiddelen zijn in ieder centrum te koop.
- Schimmel = Een schimmel in je gazon is te herkennen door een verkleuring van het gras of de grassprieten kleven aan elkaar. Schimmel kan komen doordat het gras teveel water heeft gehad of door een overvloed aan organische mest. De schimmel kan je bestrijden door het gazon kunstmest te strooien of door het gazon goed schoon te houden.

Tip 7 : Waarop letten bij kunstgras?

(een tip van) Nobelgrass
Kunstgrasvezels worden ooit een keer platgelopen. Dat is ook niet tegen te houden. Om het kunstgras weer netjes te maken, kun je het opborstelen. Doe dit zodra u ziet dat het kunstgras plat ligt. De hoeveelheid borstelen van het kunstgras is afhankelijk van het gebruik. Een sierkunstgras, dat gebruikt wordt als speelgras, zal vaker opgeborsteld moeten worden dan speelgras. Kies daarom vooraf de juiste soort kunstgras voor de juiste toepassing. Dat scheelt een hoop werk! Speelgras loopt minder snel plat dan siergras en vergt dus minder onderhoud. Siergras lijkt sprekend op echt gras en is daardoor heel mooi, maar loopt sneller plat!

Tip 6 : Wanneer best uw gras verticuteren?

(een tip van) Walca-rent
Wil je deze zomer volop genieten van uw gazon, dan is het vanaf begin maart de moment om uw gazon te verticuteren. Je verwijdert dan de bovenste viltlaag, waardoor het water, lucht en voedingsstoffen beter opneemt. Deze viltlaag bestaat uit plantaardig materiaal, zoals resten gemaaid gras, stengels, mos, onkruid, organisch afval,... Met een viltlaag van maar n centimeter dik, moet je in actie komen. Omdat je gras anders verstikt en de ondergrond verdicht. Huur een verticuteermachine, om de klus gemakkelijk te klaren.

Tip 5 : Wat is de ideale maaihoogte voor gras en gazon?

(een tip van) Grasmaaiers
Maai het gras van uw gazon niet te kort. Dit is vooral belangrijk in de zomer wanneer de zon hevig kan schijnen. Houd tenminste een lengte aan van 5 centimeter. Hiermee voorkomt u dat het gras snel verbrand en verdort. Maai het gras van uw gazon niet te kort. Dit is vooral belangrijk in de zomer wanneer de zon hevig kan schijnen. Houd tenminste een lengte aan van 5 centimeter. Hiermee voorkomt u dat het gras snel verbrand en verdort.

Tip 4 : Wat is de meest ideale grasmaaier ?

(een tip van) Grasmaaier
De bekendste gazons in de wereld, te weten de tennisvelden van Wimbledon en de Engelse golfbanen, worden met een kooimaaier gemaaid. En dat is niet voor niets. Een biljartlaken als gazon bereikt u alleen met een kooimaaier. Het grote voordeel van een kooimaaier is dat deze het gras knipt en niet snijdt zoals een cirkelmaaier. De kooimaaier, ook wel kooimesmaaier genoemd, is het meest bekend in de vorm van een duwmaaier, maar er zijn ook elektrische uitvoeringen en modellen met een brandstofmotor.

Tip 3 : Wanneer kan u best gras inzaaien?

(een tip van) Thijs minitractorwerken
April - mei en augustus - september zijn de meest geschikte periode om graszaad in te zaaien. Bij gunstige bodemomstandigheden kan het ook in de zomer.

Tip 2 : Tip om schimmel te vermijden in uw gazon

(een tip van) Weren graszoden
Strooi in het najaar bijna of geen mest op uw gazon. Hou uw gazon kort in het najaar en vang maaisel altijd op. Dit voorkomt schimmel in uw gazon

Tip 1 : Een mooi gazon vergt extra aandacht

Een tip van Ludo Claes

grasmattenDenkt u eraan om een gazon aan te leggen in uw tuin dan kan u ervoor opteren om het gazon in te zaaien of kan u ook grasmatten of graszoden laten leggen waardoor u uiteraard in een mum van tijd een prachtige gazon kan genieten. Opteert u ervoor uw gazon in te zaaien dan is het voornaam dat de grond zaaiklaar wordt gemaakt wat betekent dat de vereiste voedingsstoffen in de grond aanwezig dienen te zijn waardoor een goede bemesting zich opdringt. Daarnaast is het aan te raden de grond ietwat luchtig te maken opdat de graszaden zich makkelijk kunnen uitvormen in de grond. Een te vaste grond kan nadelig zijn voor een vlotte groei van de grasplantjes.

Naast de vruchtbaarheid van de grond en de luchtbaarheid is tevens de vochtigheid en zuurtegraad van de grond van groot belang. Indien de vochtigheid te laag is dan zal het gras uiteraard niet voluit kunnen groeien. Zijn aan alle voorwaarden voldaan dan kan het gras ingezaaid worden. Hierbij dient zeker aandacht geschonken te worden aan de dichtheid van het inzaaien wil het gazon overal eenzelfde grasdikte en volume hebben. Het zou jammer zijn dat kale vlekken in het gazon ontstaan omdat op die locatie geen zaadjes werden gestrooid.

Graszaden worden veelal vanuit de hand uitgestrooid over het in te zaaien perk of kan via een zaaimachine aangebracht worden. Indien alsnog kale vlekken zouden ontstaan dan kan het aangewezen zijn een tweede keer in te zaaien. Wilt u al deze handelingen vermijden dan kan u er voor opteren om een kant-en-klaar gazon te laten aanleggen via grasmatten en graszoden.

Bij grasmatten en graszoden wordt het gras vooraf op grote grasvelden ingezaaid en laat men het gras groeien tot op een bepaalde grashoogte. Vervolgens worden stroken gras onder de de wortel geschaafd en opgerold. Deze grasmatten of graszoden worden vervolgens bij u geleverd en over uw kale vlakte uitgerold waardoor u onmiddellijk over een gazon beschikt. Vervolgens dient u het gras goed te verzorgen waardoor de wortelgroei vastheid vindt in uw eigen grond en een vast geheel ontstaat.

Het belangrijkste onderdeel voor een mooi gazon is uiteraard een goede bewatering wil men een mooi groen resultaat. Het is dan ook zéér voornaam dat het gazon met regelmaat besproeid wordt, zeker als de grond van nature uit droog is. Hiervoor zou u ervoor kunnen opteren om een beregeningsinstallatie of sproei installatie te laten plaatsen opdat het gehele grasperk of gazon goed beregend wordt.