Uw TIP of website LINK op deze website? Meer informatie
 

WEETJES en wist-je-datjes over mens en dier


Rubriek WEETJES
Op deze pagina vind je leuke TIPS en weetjes over mens en dier met studies van Universiteiten wereldwijd. Regelmatig worden nieuwe studies en onderzoeken toegevoegd. Alvast veel leesplezier.

Leuke weetjes op deze pagina

24. Kunnen we straks schrijven met onze ogen?
23. Wist je dat een levende trein medicijnen vervoert in ons lichaam
22. Wist je dat baby's zonder taalinvloeden heel hun leven blijven brabbelen?
21. Wist je dat je hersenen ook kunnen genezen?
20. Wist je dat het drinken van water je spijsvertering en stoelgang fors verbetert.
19. Wist je dat bewegen de prestaties verbetert van kinderen met ADHD
18. Wist je dat je het risico op Parkinson fors kan verkleinen door creatief te zijn?
17. Wist je dat je langer leeft als je lid bent geweest van een vereniging?
16. Wist je dat stripfiguren het eetgedrag van kinderen bepalen?
15. Wist je dat er een slaaptoestel werd ontwikkeld dat je slaap meet en stuurt?
14. Wist je dat het rechtop zetten van je haren bij kippenvel gebeurd door spieren
13. Ouderen zeggen altijd “In mijnen tijd”, heeft het ook een reden?
12. Wist je dat kraaien menselijke gezichten kunnen herkennen en wrok koesteren.
11. Wist je dat pure chocolade goed is voor je tanden
10. Wist je dat ook vogels dronken kunnen worden
9. Wist je dat bubbelfolie initieel uitgevonden werd als behangpapier
8. Wist je dat vrouwen sneller dronken worden dan mannen
7. Wist je dat licht je humeur en prestaties bepaalt
6. Wist je dat de levensverwachting in Zuid Europa aanzienlijk hoger is dan in Noord Europa.
5. Wist je dat te vaak wassen niet goed is voor de snelheid van je immuunsysteem?
4. Wist je dat er broccoli bestaat met kauwgomsmaak?
3. Wist je dat plassen gemiddeld 21 seconden duurt?
2. Wist je dat je kan schrijven met je ogen?
1. Wist je dat de kans bestaat dat we straks langer leven omwille van een rat?


24. Kunnen we straks schrijven met onze ogen?

Studie onderzoek KLEIN

Als het van Franse onderzoekers afhangt alvast wel. De Franse Universiteit van Parijs heeft namelijk een nieuwe techniek ontwikkeld die de beweging van de ogen gebruikt om letters en cijfers te schrijven. Hierbij maken ze gebruik van een nieuwe beeldschermtechniek die de oogbewegingen volgt en detecteert.

Om goed te kunnen schrijven bestaat de kunst er thans in de letters of cijfers goed en mooi te vormen met je oogbewegingen zodat het beeldscherm je beweging correct interpreteert. En dit is zeker geen akkefietje. Test zelf maar even uit. Probeer eens met je oogbewegingen enkele letters of cijfers te maken. Niet makkelijk, toch? Doch is het zeker aan te leren en te trainen. Na enige tijd slaagde de Franse onderzoekers er in meerdere woorden en zelfs volledige zinnen te vormen.

De nieuwe techniek biedt alvast vele mogelijkheden. Denk maar aan de medische wetenschap waar patiënten, die bewegingsproblemen ervaren, hun wensen kunnen uiten door te schrijven met de ogen. Ook in het dagelijkse leven kan de techniek op heel wat bijval rekenen van de techbedrijven. Denk hierbij maar aan de nieuwe ontwikkelingen in high-tech brillen waar men via oogdetectie allerhande apps en commando’s kan geven.

Kortom, schrijven met je ogen lijkt momenteel een beetje sciencefiction, maar zou in de nabije toekomst wel eens de nieuwe schrijftechniek kunnen worden.


Wist je dat er een nieuwe vuilzak werd ontwikkeld met citronella munt, citroen en kruidnagel die muggen en vliegen afstoot? Geen vliegen en muggen meer aan je vuilnis dus.


23. Wist je dat een levende trein medicijnen vervoert in ons lichaam

Onderzoek - Levende trein vervoert medicijnen in ons lichaamAls je dit leest, levende trein, dan ga je wellicht even je wenkbrauwen fronsen, toch?

Levende treinen zijn uiteraard niet te vinden op het treinspoor zoals we ze kennen, maar het zijn kleine treinen die zich in ons lichaam bevinden. Uniek hierbij is dat deze levende treinen effectief goederen transporteren. En wel doelgericht. Maar hoe gebeurt dit dan?

Dit werd gerealiseerd in een nieuwe medische revolutie. In een nieuw medisch onderzoek zijn wetenschappers er namelijk in geslaagd om menselijke cellen aan elkaar te verankeren en dit zonder enig verlies van hun eigenschap. Dit maakt dat de aaneenkoppeling als een soort trein gaat fungeren. Een trein die makkelijk doorheen ons lichaam kan bewegen. In de wetenschap staan deze cellen gekend als E. colibacteriën.

Maar uiteraard is een trein niets zonder een locomotief. De locomotief bevat namelijk de bestuurder en bepaalt waarheen de trein zal rijden. Dit is evenzo bij de levende trein. De onderzoekers hebben achterhaald dat de stof CB(8) zich hecht aan de trein van levende cellen en zo fungeert als een locomotief. Het is dus deze stof die bepaalt waarheen de trein zal rijden.

De volgende evolutie is dat aan deze trein allerhande stoffen gekoppeld worden die via de trein doorheen ons lichaam getransporteerd worden. Denk hierbij aan medicijnen bijvoorbeeld die biologisch aan de cellen-trein gekoppeld worden en zo naar hun specifieke plaats in het lichaam vervoerd worden.

Maar het gaat nog verder. Naast medicijnen kunnen ook allerhande bouwmaterialen voor ons lichaam aan de trein gekoppeld worden. Denk hierbij aan specifieke bouwstenen die nodig zijn na een opgelopen kwetsuur bijvoorbeeld. Ook deze bouwstenen kunnen biologisch aan de cellen-trein gekoppeld worden om vervolgens naar een bepaalde plaats getransporteerd te worden. En het gaat nog verder zo blijkt uit nieuwe resultaten.

Kortom, het spreekt voor zich dat deze ontdekking echt revolutionair is en zeker zal leiden naar nieuwe baanbrekende toepassingen in de medische wereld.


Wist je dat de droogste plaats op aarde niet gelegen is in de woestijn van Noord Afrika maar te vinden is in de Atacama woestijn. Deze woestijn ligt tegen het Chileense kustgebergte en kent periodes van 50 jaar zonder een drup regen.


22. Wist je dat baby's zonder taalinvloeden heel hun leven blijven brabbelen?

hoe baby's praten en brabbelen - Onderzoek TIPS en adviesJe kent het wellicht wel. Het brabbelen van baby's. Het is een unieke babytaal, die start rond de leeftijd van vier maanden, en die we allemaal zo leuk vinden. “Dadada, dododo” en ga zo maar door. Het is een manier waarop een baby probeert te communiceren en iets probeert duidelijk te maken. Wij als volwassenen verstaan er uiteraard niets van maar we bootsen het maar al te graag na als we met de baby praten.

De vraag is thans hoe het brabbelen vervolgens omgezet wordt naar echt praten en duidelijk communiceren. Een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Tel Aviv in Israël toonde hierbij aan dat dit volledig bepaald wordt door de directe omgeving van de baby. Er zijn dus geheel geen aangeboren taalinvloeden. Baby's luisteren simpelweg naar de communicatie van de volwassenen in hun omgeving. Vervolgens gaan ze proberen de taal die ze horen na te bootsen.

Maar hoe ontwikkelt taal of de gesproken communicatie zich dan bij een baby als er geen directe invloeden zijn? Ook dat werd onderzocht waarbij men een vreemde vaststelling deed. De onderzoekers stelde vast dat indien er geen invloeden zijn, en de baby dus geen gesprekken hoort, de baby geheel geen taal ontwikkelt. Dit betekent dus dat de baby eigenlijk zijn/haar gehele leven gewoon blijft brabbelen.


Wist je dat de Simpsons de langst lopende tekenfilmreeks is en begon in 1987?


21. Wist je dat je hersenen ook kunnen genezen?

kunnen hersenen genezen of herstellen - lees het hierDeze vraag werd beantwoord door een nieuw Taiwanees onderzoek, Tapei Universiteit, dat de genezing na een hersenschudding onderzocht. In dit onderzoek werden zowel mannen als vrouwen onderzocht die pas een bepaalde hersenschudding hadden opgelopen. Het doel van het onderzoek was voornamelijk de snelheid van de genezing te analyseren samen met eventuele kwaaltjes na de genezing.

Het onderzoek toonde aan dat hersenen (lees hersenactiviteit) effectief kunnen genezen, doch gebeurt dit niet steeds even snel en zijn er zelfs verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo zagen de onderzoekers dat bij de meeste proefpersonen de hersenen na ongeveer drie maanden genezen waren. Doch was er bij vrouwen na die periode nog steeds minder hersenactiviteit te zien dan bij mannen. Dit toonde dus dat de genezingssnelheid van mannen sneller verloopt dan bij vrouwen.

Het spreekt voor zich dat de aard en tijd van de genezing afhankelijk is van de ernst van de hersenschudding, doch kan men stellen dat de hersenen instaat zijn om te genezen. Ook is het meldenswaardig dat, volgens het onderzoek, gemiddeld vijftien procent van de proefpersonen na de genezingsperiode van drie maanden nog steeds allerhande kwaaltjes hadden zoals hoofdpijn, duizeligheid, slaapproblemen en zo meer.


Wist je dat de eerste film met geluid Sneeuwwitje en de zeven dwergen is, daterende van 1937.


20. Wist je dat het drinken van water je spijsvertering en stoelgang fors verbetert.

5000+ TIPS - waarom water drinken op nuchtere maag - onderzoekWaarom zou ook jij water moeten drinken tijdens en na de maaltijd? Deze vraag werd beantwoord in meerdere studies die het wel en wee van het drinken van water tijdens of na de maaltijd hebben aangetoond. Wist je bijvoorbeeld dat als je water drinkt tijdens of na de maaltijd je spijsvertering fors wordt verbeterd. Dit omdat water je maag en darmen helpt om al het voedsel te verwerken en af te breken. Hierdoor wordt een zware overbelastte maag of darmen niet alleen verminderd, maar worden ook allerhande vitamines en mineralen beter door het lichaam opgenomen. En er is meer.

Wist je bijvoorbeeld dat water je stoelgang verbetert en zachter maakt waardoor constipaties vermeden worden. Ook helpt water om allerhande afvalstoffen in het voedsel beter te verwerken en af te voeren naar de nieren om vervolgens uitgeplast te worden. Dit gebeurt ook met afvalstoffen die zich gedurende jaren in het lichaam hebben opgebouwd. Drink veel water en de afvalstoffen zullen beter afgevoerd worden. En er is nog meer.

Veel water drinken, minimaal twee liter per dag, helpt je effectief te vermageren. Kortom, er zijn bewijzen genoeg dat elke dag voldoende water drinken super gezond is voor je lichaam. Nog maar te zwijgen over de mentale impact bij het drinken van water. Gewoon doen dus.
Advies: drink elke dag minimaal anderhalve à twee liter water.


Wist je dat in 2008 te Japan een watermeloen werd geveild voor een bedrag van maar liefst 5.675 Euro. Deze bijna zwarte watermeloen werd gekweekt op een eiland en had een enorme zoete smaak.


19. Wist je dat bewegen de prestaties verbetert van kinderen met ADHD

5000+ TIPS - teamsport vermindert depressie bij kinderen - hersenonderzoekADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een psychologische aandoening die kinderen stimuleert of aanzet om overmatig te bewegen. Noem het maar hyperactief bewegen. Dit maakt dat kinderen met ADHD het echt moeilijk hebben om rustig te zijn of stil te zitten. Het is voor deze kinderen dan ook extra lastig om zich gedurende een bepaalde tijd op iets te concentreren. Dit leidt dan vaak tot verminderde prestaties in allerhande leerprocessen.

Een nieuw onderzoek door een Amerikaanse Universiteit toont thans mogelijks een oplossing om de tijd van de concentratie te verbeteren. Dit niet door de hyperactiviteit te onderdrukken, zoals we vaak neigen te doen, maar door ze net toe te laten. Het onderzoek heeft namelijk aangetoond dat als kinderen met ADHD in beweging zijn, ze zich langer kunnen concentreren. Men concludeert dus dat het beter is de hyperactieve bewegingen gewoon te laten begaan.

Van zodra de hyperactiviteit wordt toegelaten, dan wordt het werkgeheugen in de hersenen beter aangesproken, toont het onderzoek. Dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor het aanleren, informatieverwerking en verwerken van processen. De kunst zal er thans in bestaan een activiteit te vinden waarbij het kind de hyperactiviteit kan uiten en tegelijkertijd kan leren. Dit zal voor ieder kind wellicht individueel en specifiek zijn.
Lees ook : Kinderen en depressie


Wist je dat goud nooit kan roesten. Dit omdat het niet reageert op lucht.


18. Wist je dat je het risico op Parkinson fors kan verkleinen door creatief te zijn?

Tot deze conclusie komt een onderzoek door neurologen. In dit onderzoek werden duizenden mannen, met en zonder Parkinson, gevraagd een opsomming te geven van hun beroepen en hobby's. Uit deze vragenlijst kwam tot verbazing het resultaat dat het aantal mannen zonder de ziekte vaak een creatief beroep of hobby hadden. Met andere woorden toonde het onderzoek dus een relatie tussen het risico op de ziekte van Parkinson en de creativiteit in je beroep of je hobby.

Hoe risico op Parkinson verkleinen door dopamineDe onderzoekers menen dat dopamine, een stof die in de hersenen wordt aangemaakt, hiervoor verantwoordelijk zou zijn. De stof dopamine is een neurotransmitter ofwel een "boodschapperstofje" die gekoppeld zit met je beloningssysteem. De stof speelt een belangrijke functie bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Precies die gevoelens die we krijgen als we creatief of "gelukmakend" bezig zijn, hetzij in je dagelijkse job, hetzij in je hobby, hetzij op vakantie, hetzij op een terrasje, of wat dan ook.

Dopamine bepaalt ook je motivatie en stimuleert je om taken te vervullen. Dopamine is dus een belangrijke stof en geeft je tevens dat speciaal gevoel van voldoening als je iets goed gedaan hebt.

Vervolgstudies tonen aan dat patiënten met de ziekte van Parkinson de stof dopamine veel minder aanmaken. Deze patiënten krijgen dan ook medicijnen voorgeschreven met dopanime om dit tekort aan te vullen.

Besluit. Wil je het risico op de ziekte van Parkinson verkleinen, wees dan creatief, beloon jezelf en geniet van je beloning. Heb je een taak goed volbracht en ervaar je het gevoel van voldoening, dan maak je wellicht dopamine aan.


Wist je dat 25% van de lucht die je inademt, opgebruikt wordt door je hersenen.


17. Wist je dat je langer leeft als je lid bent geweest van een vereniging?

Is dit niet vreemd? Je leeft langer als je in je tienerjaren lid bent geweest van één of andere vereniging. Nochtans wordt dit effectief aangetoond in een onderzoek in Schotland dat tussen 1947 en 1963 werd gevoerd bij duizenden proefpersonen. Gedurende dit onderzoek werd het leven van allerlei mannen en vrouwen gevolgd waarbij de onderzoekers hun levensloop analyseerden. Tot hun grote verbazing merkten de onderzoekers dat de lidmaatschap bij één of andere vereniging plots opdook in de resultaten.

Proefpersonen die tijdens hun tienerjaren lid waren geweest van een vereniging, werden duidelijk ouder dan zij die nooit lid waren geweest. Dit was thans vreemd en merkwaardig want hoe kan een deelname aan een vereniging in je tienerjaren überhaupt effect hebben op je levensverwachting? Je zou dit kunnen verwachten als men lid zou zijn bij een sportclub of dergelijke, maar dit was niet het geval in het onderzoek. Elk lidmaatschap, in welke vereniging dan ook, vertoonde een betere levensloop.

De onderzoekers menen dan ook dat de psychologische aspecten hierin parten kunnen spelen. Denk hierbij aan een beter zelfbeeld en sterker karakter bijvoorbeeld dat gecreëerd wordt als men lid is van een vereniging. De juiste redenen zijn nog niet echt duidelijk maar de resultaten zijn er. De kans op een langer leven wordt groter als men tijdens de tienerjaren lid is geweest van een vereniging. Het blijft vreemd, toch?


Wist je dat mieren aan ochtendgymnastiek doen en zich effectief stretchen en uitrekken in de ochtend.


16. Wist je dat stripfiguren het eetgedrag van kinderen bepalen?

prinses snack lekker etenHet lijkt allemaal zo onschuldig als je op TV een leuke stripfiguur een ongezonde burger of donut ziet eten. Maar voor kinderen is het heel wat anders. Meerdere studies hebben namelijk aangetoond dat kinderen vaak opkijken naar dergelijke figuren en daarmee ook hun patronen en leefwijze overnemen. Zien ze bijvoorbeeld dat een prinses op TV zich te goed doet aan een ongezonde snack, dan zou het wel eens kunnen dat je eigen kleine prins of prinses de gewoonte overneemt en plots ongezond gaat eten. De onderzoekers adviseren dan ook om je dochter of zoon even opmerkzaam te maken als ze iets op TV zien wat niet strookt met je eigen waarden.

Maar er is ook goed nieuws. Het onderzoekt toont eveneens de andere kant van de medaille. Niet enkel negatieve maar ook positieve patronen worden overgenomen en gekopieerd. Zeker als deze extra worden bevestigd en aangemoedigd door pappa of mamma.

Uit het onderzoek kunnen dan ook besluiten dat TV figuren zowaar een belangrijkere rol vervullen in het vormen van kinderen dan we zouden denken.


Wist je dat niet alleen honger maar ook een verhoogde hormoonspiegel jonge vogels aanzet om uit het ouderlijk nest te vliegen


15. Wist je dat er een slaaptoestel werd ontwikkeld dat je slaap meet en stuurt?

Je vindt de dag van vandaag allerhande apps op je smartphone die je slaap meten. Niks nieuws dus. Ware het niet dat er een nieuw slaaptoestel werd ontwikkeld dat je slaap volledig meet en zelfs stuurt. Je plaatst het toestelletje onder je matras en het meet alles tijdens je slaap. Hoeveel uur heb je effectief geslapen? Hoe vaak ben je wakker geworden? Hoe vaak ben je opgestaan? Heb je liggen woelen of heb je rustig gelegen? Hoe was je ademhaling? Hoe was je hartslag? En zo meer.

En het gaat nog verder. De producent claimt dat men zelfs je soort slaap zou kunnen detecteren. REM of diepe slaap wordt hierbij geregistreerd waardoor je slaappatroon volledig uitgezet wordt. Dit kan zeker handig zijn voor slaaponderzoek van patiënten met slaapproblemen.

Maar ook daar stop het niet. Het toestelletje zou tevens instaat zijn om andere toestellen in je slaapkamer te sturen. En dit volgens je slaap. Ben je ingeslapen en je TV staat nog aan, dan zet het toestelletje je TV gewoon uit. Hoe handig is dat. Is het te warm of te koud, dan regelt het toestelletje automatisch de temperatuur in je slaapkamer. Kortom, dit toestelletje heeft alles voor een goede nachtrust. Alvast goed nieuws voor de slechte slapers onder ons.


Wist je dat in Afrika, Zuid Amerika en Azië bijna 85 procent van de bevolking lactose intolerant is. In Europa is dit ca 15 tot 25 procent.


14. Wist je dat het rechtop zetten van je haren bij kippenvel gebeurd door spieren

kippenvel haar omhoog TIPS en adviesIedereen kent het wel. Je krijgt even een koude rilling of een vreemd gevoel waarvan je kippenvel krijgt en plots merk je dat je haren rechtop komen te staan. Een onderzoek naar dit vreemde fenomeen heeft aangetoond dat het rechtop komen van de haren effectief veroorzaakt wordt door spieren. De huid beschikt namelijk over kleine spiertjes die de haarzakjes activeren die op hun beurt de haren rechtop zetten.

De kleine spiertjes creëren tevens de vreemde bultjes in de huid, het kippenvel. De spieren zouden bij een koude rilling of vreemde gevoel geactiveerd worden door het sympathisch zenuwstelsel. Hetzelfde systeem dat tevens de vecht-vlucht reactie stuurt. Na de koude rilling, wordt de vecht-vlucht reactie uitgeschakeld, de spiertjes gaan ontspannen en de haren gaan terug plat liggen. Het lichaam heeft dit unieke systeem ontwikkeld om bij koude extra warmte te ontwikkelen aan de huidoppervlakte om zo het lichaam warm te houden. Knap hé, toch?


Wist je dat de strijd tussen katten en honden al 20 miljoen jaar gaande is waarbij de kat de strijd telkens weer heeft gewonnen. Meer nog, de hond is door deze strijd al enkele keren bijna uitgestorven. (Katten = alle kattensoorten, tijgers, panters, en zo meer)


13. Ouderen zeggen altijd “In mijnen tijd”, heeft het ook een reden?

Wist je dat de tienertijd het best wordt onthouden van een geheel leven. Van een geheel leven herinneren ouderen zich het meest uit hun tienertijd. Dit zou dan ook kunnen verklaren waarom ouderen het vaakst praten over “In mijnen tijd”, waarbij ze dan refereren naar hun jeugd.

Dit fenomeen genaamd “reminiscentie-effect” zou ontstaan omdat tijdens de tienerjaren de hersenen de stroom aan gegevens beter zouden opslaan.


Wist je dat mensen niet in een rechte lijn kunnen lopen zonder een fixatie van de ogen. Als we geblinddoekt zouden lopen, dan lopen we enkel in cirkels en bochten. Nooit in een rechte lijn.


12. Wist je dat kraaien menselijke gezichten kunnen herkennen en wrok koesteren.

Kraai intelligent TIPS en adviesDit lijkt misschien wat vreemd maar een onderzoek door de Universiteit van Zweden heeft aangetoond dat kraaien zeer intelligent zijn. Zo kunnen ze gezichten van mensen herkennen en koesteren ze zelfs wraakgevoelens als ze gepest of geplaagd worden. Wees dus zeker vriendelijk tegen kraaien wil je straks niet een of andere wraakactie terug krijgen. En er is meer.

Tijdens het onderzoek werd tevens duidelijk dat kraaien instaat zijn om te achterhalen wanneer ze een goede of slechte deal krijgen. Bij een goede deal gaan ze in herhaling om de deal nogmaals te krijgen. Bij een slechte deal daarentegen gaan ze geen tweede keer en laten ze het voorstel volledig links liggen. Ze hebben dus de intelligentie om te kiezen tussen goed en slecht.


Wist je dat een groep paarden in het wild nooit samen gaat slapen. Er blijft altijd één paard wakker om over de groep te waken.


11. Wist je dat pure chocolade goed is voor je tanden

Witte chocolade of melkchocolade is slecht voor je tanden, maar pure chocolade is dan weer goed voor je tanden. Dit tonen meerdere onderzoeken. Pure chocolade bevat namelijk een vorm van Polyfenolen die beletten dat er een overvloed aan organismen en bacteriën op je tanden verblijven. Een grote overvloed aan organismen en bacteriën op je tanden veroorzaakt niet alleen tandbederf maar is ook de bron voor een slechte adem. Polyfenolen zorgen er tevens voor dat suikers minder sterk omgevormd worden tot zuren die het tandglazuur afbreken.

Daarnaast bevat cacao tevens flavonoïden die op hun beurt dan weer het algemeen tandbederf vertragen. Ook zijn er antioxidanten te vinden in de flavonoïden die de algemene gezondheid ten goede komen. Kortom, nu en dan een stukje pure chocolade is zeker niet slecht.


Wist je dat een dolfijn of walvis eigenlijk nooit echt slaapt. Bij walvissen, dolfijnen en zelfs bij zeehonden als ze in het water zijn, slaapt steeds maar één helft van de hersenen terwijl de andere helft wakker blijft. Hierdoor blijven ze alert voor aanvallen en om te ademen.


10. Wist je dat ook vogels dronken kunnen worden

dronken vogelsIn 2018 werd Minnesota in Amerika opgeschrikt door vogels die zich wel heel vreemd gedroegen. Er waren tal van meldingen van vogels die tegen de ramen vlogen. Vogels die vreemd liepen en als stuntpiloten rondvlogen. Vogels die met elkaar aan het ravotten en spelen waren. Vogels die dan weer volop aan het kressen waren en zo meer.

Toen de Politie ter plaatse kwam om de vreemde gedragingen vast te stellen werd een onderzoek gestart naar de oorzaak. De onderzoekers stelde tot hun verbazing vast dat de vogels dronken waren, en wel door het eten van bessen. De bessen waren namelijk gefermenteerd waardoor ze alcohol bevatte. (Bessen kunnen tot 20 procent alcohol bevatten)


Wist je dat alcohol al na zes minuten duidelijke effecten toont in je hersenen. Dit volgens een onderzoek door het Heidelberg Instituut. Meen je dus dat je nog nuchter bent na het drinken van een glas wijn of bier, je hersenen denken er wellicht anders over.


9. Wist je dat bubbelfolie initieel uitgevonden werd als behangpapier

De uitvinders van de bubbelfolie hadden in 1957 het idee om twee douchegordijnen op elkaar te kleven om een extra dik behangpapier te ontwikkelen. Om dit nieuwe behangpapier te maken van twee douchegordijnen maakte ze gebruik van lijm en sealing technieken. Al snel waren ze teleurgesteld in het resultaat omdat tijdens het sealen steeds weer luchtbelletjes tussen beide gordijnen bleef. Ze slaagden er dus niet in om een strak egaal resultaat te creëren waarna het idee werd begraven.

Het was pas in 1960 dat bubbelfolie ofwel noppenfolie echt bekend werd toen de uitvinders het idee wederom vorm gaven en gingen commercialiseren als verpakkingsmateriaal. Het doel van de "nieuwe" bubbelfolie was hierbij producten tegen schokken te beschermen tijdens transport en opslag. Een groot succes zo blijkt nu.


Wist je dat de eerste winkelwagentjes in Amerika op rails reden doorheen de supermarkt. Een uitvinding van Henke & Pillot supermarkten rond 1940.


8. Wist je dat vrouwen sneller dronken worden dan mannen

vrouwen teveel gedronkenEen studie en onderzoek naar dronkenschap bij mannen en vrouwen heeft aangetoond dat vrouwen sneller dronken worden dan mannen. De reden hiervoor ligt niet zozeer aan het drinkgedrag maar aan het hoeveelheid vocht dat in het lichaam aanwezig is. Mannen hebben meer spieren en dus meer vocht in hun lichaam.

Gemiddeld hebben mannen 60 procent water in hun lichaam en vrouwen gemiddeld 50 procent. Als men alcohol drinkt dan wordt dit alcohol door het lichaamsvocht verdeeld en aangezien vrouwen minder vocht hebben wordt de invloed van de alcohol, het dronken worden, sneller gerealiseerd.


Wist je dat een appel je meer oppept dan koffie? Dit door de hoge hoeveelheid suiker en vitamines die eenzelfde werking hebben als cafeïne.


7. Wist je dat licht je humeur en prestaties bepaalt

Dit toont een Nederlands en Amerikaans onderzoek dat concludeert dat we beter presteren en ons beter voelen in wit-blauw licht dan in gewoon wit licht. Wit-blauw licht is namelijk hetzelfde als het natuurlijke zonlicht en maakt ons actief. Als je gaat slapen dan is dit blauw-wit licht weer nadelig en is het beter rood-wit licht te gebruiken. Dit maakt ons rustiger waardoor we beter kunnen ontspannen en slapen.

Nieuwe technieken worden nu getest om verlichting in woningen en kantoren af te stemmen op deze bevindingen. Ook in sportcentra wordt nagedacht hoe verlichting kan bijdragen in het verbeteren van sportprestaties.


Wist je dat kleine honden gemiddeld langer leven dan grote honden (kleine ca 12-14 jaar / grote ca 8-10 jaar)


6. Wist je dat de levensverwachting in Zuid Europa aanzienlijk hoger is dan in Noord Europa.

Tot deze conclusie kwam een Amerikaanse studie. In deze studie werden verschillende werelddelen met elkaar vergeleken. Tot verbazing van de onderzoekers toonde Zuid Europa grote verschillen in vergelijk met andere westerse werelddelen zoals Noord Europa of Noord Amerika bijvoorbeeld.

Sterfte door hart en vaatziektes bleken in Zuid Europa aanzienlijk lager te liggen. De oorzaak hiervan lag thans niet bij fysieke beweging of ander gezondheidsadvies maar simpelweg bij het dieet. De onderzoekers ontdekten dat in Zuid Europa voornamelijk plantaardige producten werden geconsumeerd. Denk hierbij aan groenten en fruit, noten en peulvruchten, volle graanproducten en uiteraard olijfolie als vervanger van vetten.


Wist je dat Monopolie het meest gespeelde bordspel ter wereld is.


5. Wist je dat te vaak wassen niet goed is voor de snelheid van je immuunsysteem?

Het is al langer geweten dat jezelf te vaak wassen met zeep eigenlijk niet zo goed is. Je huid maakt namelijk een beschermlaag aan die tijdens het wassen verwijderd wordt. Maar er is meer.

Een Amerikaans onderzoek heeft namelijk aangetoond dat op de huid bacteriën leven. Op zich niet zo speciaal, ware het niet dat deze bacterie uniek is. Ze fungeert namelijk als een alarmsignaal voor je immuunsysteem. Van zodra de bacterie een vreemde bacterie of virus detecteert, activeert de bacterie je immuunsysteem. Zonder deze bacterie, na het wassen bijvoorbeeld, zal je immuunsysteem dus veel trager reageren op een mogelijk gevaar.


Wist je dat een witte auto tot zelfs 12% veiliger is dan een zwarte of donker gekleurde wagen


4. Wist je dat er broccoli bestaat met kauwgomsmaak?

McDonalds staat gekend als een succesvolle innovator als het gaat over voeding en een snelle hap. Doch zijn niet al hun ideeën even succesvol. Wist je dat McDonalds in 2014 een broccoli ontwikkelde met de smaak van “bubblegum” kauwgomsmaak? Dit met als doel kinderen te stimuleren om meer groente te eten. Helaas vonden de kinderen de smaak zo verwarrend dat ze de nieuwe broccoli geheel links lieten liggen.


Wist je dat "Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein" de langste Nederlandse plaatsnaam is en te vinden is in Zuid Afrika.


3. Wist je dat plassen gemiddeld 21 seconden duurt?

Hond plassen leuke weetjes en nieuwsOnderzoekers van het "Institute of Technology" in Georgia hebben ontdekt dat een gemiddeld plastijd 21 seconden duurt. Op zich niets speciaals zou je denken ware het niet dat dit voor vrijwel alle zoogdieren geldt boven de 5kg. De onderzoekers vonden het toch wat vreemd dat vrijwel alle zoogdieren eenzelfde plastijd hebben ofschoon ze toch groter of kleiner zijn.

Uit het onderzoek blijkt nu dat de Urethra ofwel de plasbuis hierin een belangrijk rol speelt. De Urethra is bij alle zoogdieren namelijk zodanig gevormd dat de plastijd steeds weer ca 21 seconden duurt.


Wist je dat het bloed van een kreeft helder is en blauw kleurt als het in aanraking komt met lucht.


2. Wist je dat je kan schrijven met je ogen?

Schrijven met je ogenDit lijkt misschien wat vreemd maar een team van Franse onderzoekers heeft een uniek toestel ontwikkeld dat reageert op de beweging van de ogen. Als je dus met je ogen het getal zes vormt, dan zie je effectief het cijfer "6" op het scherm verschijnen.

Het schrijven gebeurt hierbij tevens in real-time, dus je kan je schrijflijn direct volgen bij het bewegen van je ogen. Wel even opletten dat je tijdens het schrijven niet afgeleid wordt door een vervelende vlieg of dergelijke, wil je geschrift niet meer zijn dan een leuke krabbel.

Alvast een prachtige ontwikkeling voor diegenen die omwille van bewegingsziektes niet met de handen kunnen schrijven.


Wist je dat onze hersenen voor 78% uit water bestaan


1. Wist je dat de kans bestaat dat we straks langer leven omwille van een rat?

Dit klinkt wellicht wat raar maar onderzoekers hebben een rattensoort ontdekt die zo maar even tien keer langer leeft dan een normale rat. Bij nader onderzoek hebben ze ontdekt dat de oorzaak van dit extreem langer leven te danken is aan hoge concentraties van het NRG-1 eiwit. Dit eiwit beschermt namelijk de hersencellen en houdt de rat jong en actief.

Als je hierbij weet dat de genen van ratten ongeveer 85 procent vergelijkbaar zijn met die van de mens, is de kans reëel dat deze rat de levensduur van de mens aanzienlijk zou kunnen verlengen.


Nog enkele leuke weetjes

Wist je dat, volgens de WHO Wereldgezondheidsorganisatie, in Europa nog steeds minder dan de dagelijkse aanbevolen 400 gram fruit en groeten gegeten wordt.

Wist je dat het meeste stof in huis eigenlijk afkomstig is van dode huidcellen.

Wist je dat gemiddeld 11 procent van de jongens en 8 procent van de meisjes de school verlaat zonder enig diploma.

Wist je dat de toetsen op een toetsenbord (AZERTY of QUERTY) vroeger gewoon alfabetisch (ABCD) stonden? De eerste typemachines blokkeerden thans volgens ABCD omdat men te snel kon typen. Daarom werden de toetsen bij nieuwe typemachines gewoon willekeurig gezet.

Wist je dat in Europa gemiddeld 16 tot 22 procent van de kinderen te kampen heeft met overgewicht en dat ca 5 procent obees is.


Meer TIPS en advies bij volgende update. Wekelijks nieuwe TIPS
Bekijk de nieuwe TIPS op de HOME-pagina

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
Nieuwe tips: NIEUW - PARTY - HOBBY - BEAUTY - KLEDING - HUMOR - GEZONDHEID - WONEN - TUIN - ELEKTRO - AUTO - DIEREN - WERK - ZAKELIJK - Contact
Uw tip of link op deze website? Meer informatie