U bent hier : / Home / GEZONDHEID – Leuke tips en weetjes

 

GEZONDHEID – Leuke tips en weetjes

Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken

Van harte welkom.
Op deze pagina vind je leuke TIPS en weetjes over gezondheid met studies van Universiteiten wereldwijd.


Leuke gezondheid weetjes
Vloeken mag niet maar wist je dat eens goed vloeken je bestendiger maakt tegen pijn. Dit volgens een nieuw onderzoek door de Keele Universiteit. Heb je hevige pijn, vloek dan eens goed en je kan het beter verdragen.

Wist je dat 15 minuten goed lachen hetzelfde effect heeft op je gezondheid als 15 minuten intensief sporten.

Wist je dat zowel rugpijn als hoofdpijn of migraine het gevolg kan zijn van dehydratatie? De hersenen en de schijven tussen de ruggengraat hebben veel water nodig. Drink dus elke dag voldoende water!

Wist je dat je zithouding je emotie bepaalt? Een studie toonde aan dat naar voor gebogen zitten en naar beneden kijken, eerder negatieve emoties stimuleert. Mooi rechtop zitten en vooruit of naar boven kijken stimuleert daarentegen eerder positieve emoties.

Wist je dat te vaak wassen niet goed is voor de snelheid van je immuunsysteem? Een gewassen huid reageert minder snel op virussen of andere onreinheden waardoor het immuunsysteem ook trager reageert.

Wist je dat de binnenwand van onze maag om de drie dagen wordt vernieuwd? Dit om te vermijden dat de zuren in de maag, de maagwand zouden verteren.

Wist je dat een appel je meer oppept dan koffie, ook al voel je het misschien niet direct? Dit door de hoge hoeveelheid suiker en vitamines die eenzelfde werking hebben als cafeïne.

Wist je dat te weinig beweging en lang stilzitten vandaag evenveel ziektes en overlijdens veroorzaakt als roken?

Wist je dat in Afrika, Zuid Amerika en Azië bijna 85 procent van de bevolking lactose intolerant is. In Europa is dit ca 15 tot 25 procent.

Wist je dat stripfiguren het eetgedrag van kinderen bepalen? Stripfiguren worden door kinderen vaak gezien als rolmodel die ze spontaan gaan nabootsen.

Wist je dat we worden geboren met twee natuurlijke angsten zijnde: angst om te vallen en angst voor luide geluiden? Alle andere angsten worden door de mens zelf aangeleerd.

Wist je dat de lever instaat is om terug aan te groeien na een kwetsuur of ziekte. De lever blijft groeien tot de ideale grootte voor het desbetreffende lichaam wordt bereikt.

Wist je dat kinderen in de zomer sneller groeien dan in de winter? Men weet niet goed waarom, maar een onderzoek toonde dat, zoals alle planten, ook dieren en mensen sneller lijken te groeien in de lente en zomer.

Wist je dat wetenschappers erin geslaagd zijn om bloed te maken in een laboratorium? En er is meer. Men is er ook in geslaagd om kunstbloed te ontwikkelen. Alvast goed nieuws voor patiënten met bloedziektes.

Wist je dat je smaak anders wordt met de leeftijd? De smaakpupillen verslechteren namelijk met het ouder worden net als de ogen en oren.

Wist je dat een appel stoffen bevat die hoge cholesterol vermindert en je hart gezond houdt?

Wist je dat je kan sterven door het eten van teveel konijnenvlees? Konijnenvlees is zeer mager en bevat veel proteïne. Als je het alleen eet zonder vetten, dan wordt het giftig voor het lichaam.

Wist je dat het woord gymnastiek afkomstig is van het Griekse "gymnos" wat eigenlijk "naakt sporten" betekent? In het oude Griekenland sportte men gewoon naakt.

Wist je dat 25% van de lucht die je inademt, opgebruikt wordt door je hersenen.

Wist je dat onze hersenen gereinigd worden als we slapen? Tijdens het slapen wordt extra hersenvocht aangemaakt dat de hersenen reinigt van allerhande afvalstoffen die we gedurende de dag geconsumeerd hebben. Daarom is het voornaam om in de ochtend veel water te drinken teneinde het "vuile" hersenvocht af te voeren.

Wist je dat het krak-geluid bij het kraken van vingers of nek, veroorzaakt wordt door ploffende luchtbelletjes tussen de gewrichten en niet door het wrijven van de botten, zoals we wel vaak denken.

Wist je dat al de cellen in ons lichaam om de zeven jaar vervangen worden? Je huidige lichaam is dus niet meer hetzelfde als dit van zeven jaar geleden.

Wist je dat de stilste kamer ter wereld in het hoofdkantoor van Microsoft staat? Deze kamer werd uniek geïsoleerd om geluid absoluut te absorberen. Als men even in deze ruimte is, hoort men allerhande lichaamsgeluiden zoals de eigen hartslag, ruis in de oren, knarsen van je botten, en zo meer.

Leuk filmpje over het wel en wee van suiker
Universiteit van Nederland

Meer TIPS en advies bij volgende update. Wekelijks nieuwe TIPS
Bekijk de nieuwe TIPS op de HOME-pagina


Deel deze tips zeker met je vrienden.


(Wekelijks publiceren we nieuwe TIPS en onderzoeken)
(Heb je ook een leuke tip of artikel over een bepaald thema? Zend het even toe. Misschien publiceren we het op deze website.)