U bent hier : / Home / Gezondheid / Wist je dat je daadwerkelijk kan leren in je slaap – Hersenonderzoek

 

Wist je dat je daadwerkelijk kan leren in je slaap – Hersenonderzoek

leren in je slaap - TIPS - Onderzoek

Van harte welkom.
Leren terwijl je slaapt. Het is een droom van iedereen maar hoe kan je eigenlijk effectief leren terwijl je slaapt en kan je geheugen tijdens je slaap dan gewijzigd worden? Of zijn er technieken waardoor je beter kan onthouden terwijl je slaapt. Blijkbaar wel. Dit toont althans een nieuw onderzoek.


Onderzoek door Universiteit van Bern (Zwitserland)

Eenieder heeft al wel eens gehoord van leren in je slaap. Bij leren in je slaap wordt vaak een slapende persoon afgebeeld die tijdens de slaap een oortje in heeft waarbij via een bandje een tekst wordt gesproken met als doel na het ontwaken te onthouden wat op het bandje werd gezegd. Dat is thans de theorie. Om deze theorie te staven werden al heel wat onderzoeken en studies gevoerd.

Ook in de Universiteit van Bern (Zwitserland) werd binnen de afdeling Psychologie en Research een dergelijke studie ondernomen waar men op een verbazingwekkend resultaat stootte namelijk de relatie tussen talen en vertalingen van woorden tijdens de slaap.

Hoe onthouden we eigenlijk als we iets leren?

Als we iets nieuw leren en we willen het ook onthouden ofwel beter of langer onthouden, dan is geweten dat het regelmatig herhalen de sterkte van het onthouden bepaald. Des te vaker we iets herhalen, des te beter, des te sterker en des te langer we het onthouden. Des te minder vaak we iets herhalen, des te sneller we het zullen vergeten. Om te kunnen onthouden, dienen we dus te herhalen.

Wat gebeurt er als we vaak herhalen?

Van zodra we iets nieuw aanleren, worden in onze hersenen nieuwe verbindingen gemaakt. Deze verbindingen zijn de eerste keer vrij zwak. Dit zien we vaak dat als we iets nieuw een eerste keer moeten herhalen. Bij een eerste keer herhalen slaan we de bal vaak mis en maken we fouten.

Door thans meerdere keren het aangeleerde te herhalen, worden de gemaakte verbindingen in onze hersenen sterker en meer stabiel waardoor we minder fouten maken. Willen we dus iets nieuw aangeleerd goed onthouden, dan dienen we vaak te herhalen opdat de gemaakte verbindingen in onze hersenen stabiel worden.

Meer nog. Door vaak te herhalen creëren we een automatisme. Denk hierbij maar aan fietsen of autorijden bijvoorbeeld. De eerste keer achter het stuur in een wagen is een ramp. Nu na jaren autorijden beseffen we vaak niet dat we aan het rijden zijn.

We hebben het namelijk zodanig vaak herhaald dat de auto-verbindingen in onze hersenen zodanig sterk verankerd zitten, dan we er gewoon niet meer bij moeten nadenken. We moeten ons met andere woorden niet meer concentreren om te kunnen rijden. Het gas geven, schakelen, remmen en zo meer gebeurt gewoon automatisch.

Wat werd onderzocht in het slaaponderzoek?

Studie onderzoek KLEINAls we nu weten dat regelmatig herhalen de sterkte van het onthouden bepaalt, zou het dan ook niet mogelijk zijn om de herhaling niet alleen toe te passen als we wakker zijn maar ook toe te passen als we slapen?

En als dit kan, zou er dan ook een versterking van de gemaakte verbindingen in de hersenen plaatsvinden. Dit zodat het herhalen tijdens de slaap resulteert in beter onthouden als we weer wakker worden? Dit was het doel van het onderzoek.

Wat was het resultaat van het slaaponderzoek?

Het onderzoek toonde aan dat de sterkte van onthouden tijdens herhaling in de slaap vreemd genoeg het sterkste was bij talen en vertalingen. Dit was de eerste keer dat bij een slaaponderzoek een relatie werd vastgesteld bij het onthouden van vertaalde woorden tijdens de slaap.

Het onderzoek toonde aan dat bij vertalingen de hypocampus, een onderdeel van de hersenen dat in staat om te leren en onthouden als we wakker zijn, ook gestimuleerd werd tijdens het slapen. Dit wees erop dat als we een woord vertalen in onze wakkere toestand en dit vervolgens meermaals herhalen tijdens de slaap (bijvoorbeeld “telefoon” = “phone” in het Engels) we dit beter onthouden als we terug wakker worden.

Tijdens de slaap werd de gemaakte verbinding “telefoon = phone” in de hersenen dus versterkt.

Hoe werken onze hersenen als we slapen?

Als we slapen dan verkeren onze hersenen in een continu afwisseling (ca elke halve seconde) van verschillende activiteit-stadia ook gekend als “up-states” and “down-states”. Hierin zijn de “up-states” de actieve periodes van de hersenen en de “down-states” de non-actieve ofwel minder actieve.

Kan je dan effectief leren als je slaapt?

Het onderzoek toonde aan dat de verbindingen in de hersenen voornamelijk tijdens de “Up-state” periode werden gesterkt wat betekende dat tijdens de slaap eenzelfde woord minimaal drie tot vier keer achter elkaar dient herhaald te worden wil het enig effect hebben.

Als de testpersoon vervolgens werd gewekt en het woord met vertaling werd opgevraagd als test, was het verwonderlijk in de hersenen-metingen te zien dat de hypocampus in de hersenen samen met het hersendeel dat instaat voor herinneringen werd geactiveerd wat dus aantoonde dat het leren tijdens de slaap effectief inwerking had gehad.

Het onderzoek had dus aangetoond dat herinneren of onthouden niet alleen mogelijk is als we wakker en bij bewustzijn zijn, maar ook plaatsvindt als we onbewust zijn zoals tijdens het slapen. Dit onderzoek had dus een relatie aangetoond tussen herinneren ofwel onthouden en bewustzijn of het onderbewuste.

Hoe gaat het nu verder?

Dit uniek resultaat, onthouden wat je leert in je slaap, heeft nu wel een zeer opmerkelijk resultaat aangetoond dat andere onderzoekers dit aangrijpen om het verschijnsel meer in detail te onderzoeken.

Zo zijn er maar liefst dertien nieuwe onderzoeksgroepen in zowel farmaceutica als psychologie aan de slag gegaan om dit onderzoek verder uit te diepen teneinde beter te begrijpen wat er precies in onze hersenen gebeurt als we slapen en hoe we dit efficiënt kunnen gebruiken. Wordt nog zeker vervolgd.

Bron: Universiteit van Bern
Link: Learning vocabulary in deep sleep


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Slaapapneu en snurken
- Studeren en avondschool TIPS
Bedden en matrassen TIPS
Vertalers en vertalingen TIPS
- We luisteren beter als we gestraft worden
Je slaapt in een bed vol bacteriën
Slaaptekort kan leiden tot overgewicht
Waarop letten bij een nieuw bed of matras ?
Goed slapen essentieel is voor je geheugen

Deel dit onderzoek zeker met je vrienden


Uw mening telt. Laat ons even weten wat je vind van de tips op deze website. Zo kunnen we onze informatie optimaliseren om je surfervaring te verbeteren. Alvast dank.
Heb jij toevallig ook een leuke TIP of artikel (ca 200 woorden) voor deze website? Stuur het even toe en misschien publiceren we.
Wil je graag een link vanuit deze wesite naar jouw website? Laat het even weten. We informeren je graag naar de mogelijkheden.

Categorieën en thema's
Hobby TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Leuke weetjes feiten en studies over mens en dier
Eigen zaak TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Werk TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Elektro TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Reizen en vakantie TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Honden katten paarden TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Part en feestjes TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Beauty make-up verzorging TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Dameskleding en herenkleding TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Tuin TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Auto fietsen bestelwagens TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken

♥ Leuke PROMOTIES - bol.com / aanbiedingen - Amazon / promoties - Amazon Prime streaming - Sunweb / zonvakanties