Succesvol stoppen met roken via tijdsintervallen – Mijn ervaring

Hoe kan je succesvol stoppen met roken - TIPS en advies

Van harte welkom
Op deze pagina verneemt u een succesverhaal over de wijze waarop ikzelf ben gestopt met roken. Een techniek of methode die iedereen kan toepassen want iedereen kan stoppen met roken. Ook al is het niet steeds even makkelijk.


Momenteel ben ik meer dan tien jaar gestopt met roken. Voorheen rookte ik makkelijk een pakje sigaretten per dag, toen ik op een dag besloot te stoppen. Ik liep al langere tijd rond met de gedachte om een eind te maken aan die rookgewoonte, zoals zovelen onder ons, doch op die bewuste dag verzamelde ik alle moed en deed die laatste sigaret uit. In één keer zonder enige hulpmiddelen. Het is me gelukt, maar het was zeker geen makkie.

1. Wat men ook beweert, roken is een gewoonte, een verslaving.

Deze gewoonte zal je moeten overwinnen en trachten in bedwang te houden want ze creëert ongekende gevoelens en emoties. Ook bij mij persoonlijk hebben eerdere pogingen om te stoppen met roken de nodige driftbuien en opvliegers teweeg gebracht waarvan ik niet eens wist dat ik ze had. Stoppen met roken doe je dan ook best als je er psychologisch klaar voor bent.

Zit je in een dipje, een burn-out of heb je bepaalde problemen dan is het zeker geen goed moment om je laatste sigaret te doven. Dit maakt alles alleen maar erger. Draag er dus zorg voor dat je niets anders aan je hoofd hebt en je enige probleem die sigaret is.

Om de drang naar een sigaret te overwinnen heb ik bij vroegere pogingen nicotinepleisters gebruikt waarvan ik moet zeggen dat ze de drang echt wel afzwakken doch niet geheel onderdrukken. Ook een geneesmiddel, heb ik eens geprobeerd maar hier kreeg ik gewoonweg bijwerkingen van dus heb ik ze snel ergens onderaan in een schuif weggemoffeld.

Bij mijn definitieve poging ging ik het dus anders doen en daarbij het mezelf wat makkelijker maken. Ik besloot de drang niet te bevechten maar er gewoon aan toe te geven, maar dan wel met mate. En dit werkt. Na enige tijd was ik gestopt en was de sigaret niet meer dan een stinkend stokje. Deze techniek is zelfs zo eenvoudig dat iedereen het kan toepassen.

2. De eerste stap - de beslissing

De eerste stap om te stoppen met roken is de daadwerkelijke beslissing maken dat je effectief wilt stoppen met roken. Dit klinkt misschien wat raar in de oren, maar vele mensen denken eraan om te stoppen met roken maar hebben nog niet de daadwerkelijke beslissing genomen dat ze het echt willen. Ze zitten nog in een grijze zone waar ze eigenlijk wel of niet willen roken.

Die grijze zonde dient men eerst te verlaten en dient het besluit genomen te zijn. "Ik stop !" Heb jij deze beslissing nog niet genomen of kan je ze niet nemen, dan dien je naar een motivatie te zoeken die je stimuleert om de stap te zetten. Deze motivatie kan allerlei zijn gaande van geen gele tanden of nagels willen krijgen, tot het starten van een nieuwe relatie of het rookverbod in restaurants of misschien wel een gezondheidskwestie.

Kortom, zonder een gegronde motivatie zal het alvast een stuk moeilijker zijn om een besluit te nemen. Heeft u de motivatie gevonden dan zal deze zich gedurende de gehele rit naar het stoppen met roken dienen te profileren en mag je ze nooit uit het oog verliezen.

Heb je vervolgens een daadwerkelijk besluit genomen, dan sta je nu op het punt waarbij je zegt "Ik stop met roken". Alvast proficiat, de eerste stap is gemaakt. Nu moet ik je helaas meedelen dat er moeilijke tijden aanbreken, maar er is ook goed nieuws, je kan ze sussen.

3. Hoe ben ik gestopt met roken?

Ludo claes TIPSIk ben gestopt door rookpauzes te stretchen. Ik stond die bewuste ochtend dat ik besloten had te stoppen 'morgens op en nam me voor enkel op het uur een sigaret op te steken. Dus eentje om 09u weer eentje om 10u, de volgende om 11u en zo de gehele dag door. Voor mij als vlotte roker was dit al een uitdaging.

Daarnaast zou ik tijdens deze rookgelegenheid geen volledige sigaret roken maar slechts een drietal trekjes doen waarna ik de sigaret weer uit deed. Dit deed ik gedurende drie dagen. De volgende drie dagen stretchte ik de rookpauze uit naar twee uur. Dus nam ik enkele trekjes om 09u, om 11u, om 13u en zo verder. Ook dit weer gedurende drie dagen.

Vervolgens verlengde ik de tijden naar 3 uur en zo meer. Ik kan je garanderen dat je vrijwel niet aan de vier uur pauze tussen de rookbeurten zal geraken want die sigarettentrekjes beginnen meer en meer te stinken en een vieze smaak in je mond te geven en zal je stoppen. Dit werkt echt en het mooie aan het verhaal is dat je slechts een minimale strijd dient te voeren tegen die sterke drang van een sigaret.

Even de drang om te roken wegnemen via tijdsintervallen

Via tijdsintervallen laat je jezelf toe om nu en dan, zij het wel op de voorgelegde uurstippen te roken. Wel met beperkte trekjes maar je zal snel merken dat de tijdsintervallen gecombineerd met enkele trekjes kunnen volstaan om dat vreselijke dranggevoel voor enige tijd te onderdrukken. Hierbij zal je tevens gaan merken dat naargelang de dagen vorderen, de drang voor die trekje aanzienlijk mindert waardoor je op den duur gewoon zal stoppen.

De dagen die je jezelf oplegt om over te schaken van één naar twee uur of de uren tussen de pauzes bepaal je uiteraard zelf, maar wees correct en eerlijk tegen jezelf en hou steeds de motivatie, die je stimuleerde om te stoppen, in gedachte.

Steek iets in je mond. Gebruik zeker hulpmiddeltjes

Denk ook eens aan kauwgom als je een drang voelt om te roken. Gewoon iets in je mond steken helpt echt. Het kauwen heeft mij ook aardig geholpen en omdat je toch iets in je mond hebt, weliswaar geen sigaret, helpt het om je gedachten te verzetten.

Ook een tandenstokertje kan helpen. Heb je drang in een sigaret, steek gewoon iets in je mond. Simpel, maar zeker een aanrader.

Alvast veel succes gewenst.

Ik hoop dat deze eenvoudige techniek ook jou kan helpen om te stoppen met roken en wens je alvast véél succes, doorzetting en sterkte toe. Vele mensen hebben wel eens last van overgewicht als ze stoppen met roken ten gevolge van snoepen om aan de drang van de sigaret een antwoord te bieden.

Alvast veel succes gewenst.
Gezonde groet,
Ludo Claes


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Sport en fitness
Yoga en meditatie
Wat is stress en hoe ga je er mee om?

Deel dit onderzoek zeker met je vrienden


 
U bent hier : / Home / Gezondheid TIPS / Succesvol stoppen met roken via tijdsintervallen – Mijn ervaring