UW TIP of producten op deze website Informatie
Producten of bedrijven zoeken met foto's (X=sluiten)
 

Wat is een vergrote prostaat en wat kan je doen – TIPS en advies

Vergrote prostaat – wat kan je doen? TIPS en advies

Van harte welkom
Het grote deel van alle mannen wordt vroeg of laat wel geconfronteerd met een vergrote prostaat. Maar wat is een vergrote prostaat nu eigenlijk en wat kan je best doen? Op deze pagina vind je handige TIPS en advies.


1. Wat is een prostaat en welke functie heeft het?

De prostaat is een klier, ter grootte van een walnoot, die bij mannen gepositioneerd zit tussen de blaas en de penis. De prostaat zit volledig omheen de urinebuis en heeft als doel hulpstoffen aan te maken voor de ejaculatie. Tijdens het klaarkomen produceert de prostaat bepaalde stoffen die aan de zaadcellen worden toegevoegd zodat de ejaculatie vlotter verloopt.

2. Wat is een vergrote prostaat en hoe krijg je het?

Een vergrote prostaat komt met de leeftijd en wordt veelal vastgesteld bij mannen boven de vijftig. Er is thans geen duidelijk bewijs wat nu precies aan de oorzaak ligt van een vergrote prostaat maar men vermoed dat het veranderen van de hormonen of hormonenspiegel aan de basis ligt. Het is geweten dat de hormonenspiegel verandert bij zowel bij mannen als vrouwen boven de vijftig. Deze verandering zou een vergroting van de prostaat kunnen versterken, doch er zijn voorlopig nog geen doeltreffende bewijzen.

Als we gaan kijken naar cijfers dan zien we dat gemiddeld 50% van alle mannen rond de vijftig geconfronteerd worden met een vergrote prostaat. Des te ouder mannen worden, des te groter de kans op een vergrote prostaat. Bij mannen rond hun zeventigste, ligt het percentage zelfs rond 80%. De kans is dus zeer groot dat ook jij vroeg of laat met een vergrote prostaat geconfronteerd wordt.

Maar een vergrote prostaat wil niet automatisch zeggen dat dit voor iedereen een probleem is. Het is eerder hinderlijk en creëert ongemakken zoals minder goed kunnen plassen, vaker moeten plassen en zo meer. Slechts bij enkelen heeft een vergrote prostaat impact op een goede levensstandaard of heeft het mogelijks gezondheidsrisico's.

BELANGRIJK - Hoe snel groeit jouw prostaat?

Merk je thans dat je plassen niet over jaren wijzigt maar op korte termijn anders is, laat je dan dringend onderzoeken door een dokter of Uroloog. Kan je bijvoorbeeld in enkele weken steeds slechter plassen of moet je plots vaker plassen, dan kan het zijn dat je prostaat sneller groeit dan normaal via een gezwel bijvoorbeeld. Neem dan zeker geen risico's en laat je zo snel mogelijk onderzoeken.

A. Plascyclus bij normale prostaat

Je drinkt water = je nieren zetten dit om naar urine en zenden dit naar je blaas = je blaas raakt vol = je krijgt een signaal dat je moet plassen = plassen gaat vlot en je plast je blaas volledig leeg.

B. Plascyclus bij vergrote prostaat

Je drinkt water = je nieren zetten dit om naar urine en zenden dit naar je blaas = je blaas raakt vol = je krijgt een signaal dat je moet plassen = plassen gaat moeilijk en je kan je blaas NIET volledig leegplassen = GEVOLG: je krijgt sneller een signaal om wederom te plassen omdat je blaas niet volledig leeg is. (moeilijk + vaker plassen = voornaamste kenmerken van vergrote prostaat)

3. Hoe komt het dat een prostaat groter wordt?

De prostaat groeit en wordt dus steeds groter of dikker met de leeftijd. Het vergroten van de prostaat gebeurt dus langzaam over jaren en is geheel normaal. Het probleem bij een vergrote prostaat is dat de vergroting de urineweg over de jaren meer en meer gaat dichtknijpen waardoor het plassen moeilijker wordt. (LET OP - prostaat vergroting kan sneller optreden bij prostaatkanker)

De vraag is thans of dit moeilijker plassen en andere symptomen van een vergrote prostaat al dan niet je levensstandaard beïnvloedt. Indien niet, dan zal je geen actie moeten ondernemen met je vergrote prostaat. Wordt het plassen thans een dermate probleem door de vergrote prostaat, waardoor je levensstandaard aanzienlijk in gedrang komt of zelfs pijnlijk is, dan kan geopteerd worden om volgende acties te ondernemen:

  • Aanpassen van je levensstijl
  • Nemen van voorgeschreven medicamenten (Dokter / Uroloog)
  • Chirurgische ingreep

De ideale oplossing voor een vergrote prostaat is per patiënt anders. Laat je dus goed adviseren door een dokter of Uroloog om te kijken wat voor jou best werkt.

4. Hoe weet je of je prostaat vergroot is? Wat zijn de symptomen?

Beantwoord voor jezelf even onderstaande vragen met veel voorkomende symptomen van een vergrote prostaat om te kijken of je prostaat al dan niet vergroot is:

  • Ondervind je moeilijkheden met opstarten van plassen?
  • Gaat plassen moeilijk vanzelf en moet je persen om goed te kunnen plassen?
  • Merk je dat je een zwakke plasstraal hebt?
  • Is je plasstraal niet constant maar eerder stoppen en starten?
  • Heb je vaak het gevoel dat je plots dringend moet plassen?
  • Moet je vaak opstaan om te gaan plassen?
  • Heb je last van ongewenst urineverlies?
  • Merk je dat je je blaas niet volledig kan leegplassen?

Heb je alle vragen met “JA” beantwoordt, dan is de kans groot dat je prostaat effectief vergroot is. Op zich is dit geen probleem en ervaar je wat vrijwel alle mannen ervaren. Laat je voor alle zekerheid onderzoeken door een uroloog zodat je zekerheid hebt, en je goed advies kan inwinnen. Denk er tevens aan je prostaat jaarlijks te laten onderzoeken (PSA waarde in bloedonderzoek).

5. Is een vergrote prostaat ernstig?

Op zich is een vergrote prostaat niet ernstig. Het vergroten van een prostaat gebeurt zeer geleidelijk en veroorzaak in de meeste gevallen geen ernstige complicaties. De meeste mannen met een vergrote prostaat hebben eerder last van hinderlijke kwaaltjes.

Ludo claes TIPSMerk je thans dat je plots niet meer kan plassen, dat je pijn voelt in je onderbuik en dat je merkt dat je blaas opgezwollen is, dan zou dit kunnen duiden op een blokkering van je urineweg. Je kan dus niet meer plassen. Ga in dit geval onmiddellijk naar spoed in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. In het ziekenhuis zullen ze je urineweg onderzoeken en vrijmaken opdat je terug kan plassen.

Dit fenomeen, het plots niet meer kunnen plassen, noemt men in de wetenschap AUR ofwel “Acute Urinany Retention”. Bij AUR zit je urineweg ofwel de “Urethra” gestremd of geblokkeerd waardoor je dus niet kan urineren. Hierdoor blijft de urine dus in je blaas en zal je merken dat je blaas blijft opzwellen. Een onderzoek bij de uroloog zal duiding geven wat aan de oorzaak ligt van AUR en bekijken wat de mogelijke oplossingen zijn.

6. Wat gebeurt er als je een vergrote prostaat negeert?

Vaak zijn voorgaande symptomen van een vergrote prostaat niet altijd prominent aanwezig en kunnen ze soms zwak of sterk zijn. Met andere woorden kan het dus zijn dat je vandaag slecht kan plassen, maar dat het morgen weer wat beter gaat.

Dit heeft vaak als resultaat dat veel mannen de symptomen gewoon negeren en dus niet naar de dokter of uroloog gaan. Dit  ofschoon ze misschien wel een vergrote prostaat hebben. Dit is uiteraard niet aan te raden.

Het is belangrijk om weten dat vaak moeilijk plassen extra stress zet op de nieren en de blaas wat op lange termijn tot problemen kan leiden. Merk je dus dat voorgaande symptomen vaker optreden, neem dan zeker geen risico en consulteer een dokter of uroloog.

7. Wat onderzoekt de uroloog bij een vergrote prostaat?

Heb je een probleem met de prostaat, dan kan je terecht bij je huisdokter of uroloog voor een onderzoek. Een prostaatonderzoek kan bestaan uit volgende punten:

  • Urine onderzoek
  • Bloedonderzoek met onderzoek van de PSA-waarde
  • Rectaal onderzoek waar de uroloog manueel de prostaat onderzoekt
  • Echografie
  • Cystoscopie waarbij de blaas wordt onderzocht
  • Intraveneuze urografie als radiologisch onderzoek van de urinewegen

Bij volgende symptomen gaat u best direct naar de uroloog:

  • Je kan geheel niet plassen (ga direct naar spoed in dichtstbijzijnde ziekenhuis)
  • Je ervaart pijn tijdens het plassen
  • Je merkt bloed op in je urine
  • Je merkt koortsoprispingen tijdens of na het plassen
  • Je voelt pijn in de onderrug, net onder je ribben

8. Wat kan je zelf doen bij een vergrote prostaat en wat moet je vermijden?

Ben je op onderzoek geweest bij een uroloog en werd er een vergrote prostaat vastgesteld, dan kan je volgende punten zelf doen om de kwaaltjes bij een vergrote prostaat te minimaliseren.

  • Drink minder of geen alcohol, zeker niet in de avonduren. Alcohol verslapt je spieren waardoor je sluitspier minder sterk is en je dus vaker moet plassen.
  • Drink minder of geen koffie
  • Drink minder of geen dranken met bubbels (koolzuurhoudende dranken)
  • Beperk of vermijd kunstmatige zoetmakers of zoetstoffen
  • Probeer minder te drinken in de avonduren. Des te meer je drinkt in de avonduren, des te meer urine wordt aangemaakt, en des te vaker je zal moeten plassen.
  • Probeer meer te bewegen
  • Tracht stress te vermijden of te minimaliseren. Als je gestresseerd of nerveus bent, dan krijg je de intentie om vaker te plassen. Probeer ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie om je stress te verlagen.
  • Ook koude temperaturen is niet zo bevorderlijk voor de symptomen van een vergrote prostaat. Koude heeft een impact op je spieren en dus ook je sluitspier waardoor je sneller de neiging hebt om te moeten plassen.
  • Denk ook even aan spierontspanners als medicatie. Ook zij kunnen de kracht van je sluitspier beïnvloeden waardoor je dus wederom sneller de drang krijgt om te moeten plassen.
  • Regelmatig ejaculeren draagt ook bij aan een gezonde prostaat.
  • Neem nu en dan eens een warm bad of een warme sauna

9. Heb je een groter risico op prostaatkanker bij een vergrote prostaat?

Nee, je loopt zeker geen groter risico op prostaatkanker als je last hebt van een vergrote prostaat. Het risico op prostaatkanker blijft hetzelfde ongeacht of je prostaat normaal of vergroot is.

Het is geweten dat veel mannen zich ernstig zorgen maken als er een vergrote prostaat vastgesteld wordt, doch dit is geheel overbodig. Er zijn geen enkele bewijzen dat een vergrote prostaat het risico op prostaatkanker vergroot.

Ben je boven de vijftig, dan is het evenwel raadzaam om jaarlijks een prostaatonderzoek (PSA waarden in je bloed) te ondergaan.

10. Kan een vergrote prostaat terug verkleinen

Theoretisch kan een vergrote prostaat niet uit zichzelf terug verkleinen naar de normale grootte omdat de prostaat steeds groeit. Doch zijn er hulpmiddelen zoals je levensstijl aanpassen, medicamenten of een chirurgische ingreep om de prostaat te verkleinen of de symptomen te verminderen.

11. Zijn pompoenpitten effectief goed voor de prostaat?

Studie onderzoek KLEINJa, pompoenpitten zijn inderdaad goed voor de prostaat. Meer nog, ze houden de prostaat gezond en remmen prostaatgroei. Een studie, gepubliceerd in de “National Institute of Health” daterende van 2014, toonde aan dat pompoenpitten bepaalde groei van de prostaat afremmen en de prostaat zeer gezond houden.

Volgens de medische wetenschap is Zink zeer belangrijk voor het goed functioneren van de prostaat. Een gezonde prostaat bevat dermate veel Zink dat gesteld kan worden dat een prostaat het meeste Zink bevat van al onze lichaamsdelen. Bij een vergrote prostaat daarentegen toonde het onderzoek thans heel wat minder hoeveelheid Zink in de prostaat. Zink is dus zéér belangrijk voor een gezonde prostaat.

Pompoenpitten zijn een heuse bron aan Zink. Men claimt dat een handvol pompoenpitten per week voldoende is om je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid Zink op peil te houden.

Wat de prostaatgezondheid betreft, zijn er zijn geen duidende gegevens bekend van hoeveel pompoenpitten je dagelijks dient te eten om je prostaat gezond te houden en groei te remmen, maar dokters adviseren een handvol per dag.

Bron: National Institute of Health
Effects of Pumkin Seeds to Benign Prostate Hyperplasia

Graag melden we dat pompoenpitten niet enkel veel Zink bevatten, maar zeer rijk zijn aan tal van andere voedingsstoffen. Denk hierbij maar aan de zeer grote hoeveelheid Magnesium bijvoorbeeld. Pompoenpitten zijn dan ook super gezond. Kijk zeker eens op het internet naar de voordelen van pompoenpitten en je zal zeker versteld staan van hun voedingswaarden en hun impact op je gezondheid.

12. Mag je nog fietsen met een vergrote prostaat?

Uiteraard mag je nog fietsen bij een vergrote prostaat. Thans is het verstandig te opteren voor een speciaal fietszadel specifiek voor mannen met prostaat problemen. Deze fietszadels hebben een speciale uitsparing in het midden zodat tijdens het fietsen minder druk op de prostaat komt te staan.

Ook is het aan te raden om tijdens het fietsen regelmatig een pauze te nemen en wat te wandelen zodat wederom de druk op de prostaat even weg is. Te lang of te veel druk op de prostaat is zeker niet bevorderlijk.

Wil je je meer verdiepen in de prostaat, bekijk dan zeker de publicaties en het jaarrapport van de Harvard Medical School.

Bron: Harvard Medical School and Health Publication
Link: Annual Report on Prostate Diseases

Alvast dank voor het lezen van dit artikel
Met dit artikel hopen we alvast goed geïnformeerd te hebben over het wel en wee van een vergrote prostaat. Deel dit artikel ook met je familie en vrienden. Samen helpen we zo anderen.


Gerelateerd:
- Gezondheid TIPS

Deel dit artikel zeker met je vrienden


Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 

Categorieën met nieuwe TIPS

Hobby TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Leuke weetjes feiten en studies over mens en dier
Eigen zaak TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Werk TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Elektro TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Reizen en vakantie TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Honden katten paarden TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Part en feestjes TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Beauty make-up verzorging TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Dameskleding en herenkleding TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Tuin TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Auto fietsen bestelwagens TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
UW TIP of producten op deze website Meer informatie
Wat zoek je? Google aangepast zoeken met foto's