Nieuwe plant ontwikkeld als BIO luchtfilter tegen astma

bloemen planten TIPS

Onderzoek door:
Universiteit van Washington - USA

Gebruik jij allerhande filters om de lucht in je kamer of woning te zuiveren? Wel dat zou wel eens makkelijk kunnen in de toekomst.

Een onderzoeksteam in de Universiteit van Washington (USA) heeft namelijk een nieuwe plant ontwikkelt die het mogelijk maakt om schadelijke stoffen zoals Chloroform en Benzeen uit de omringende lucht te zuiveren.

Huisplant wordt unieke luchtfilter

De nieuwe plant is eigenlijk een gewone huisplant zijnde Pothos Ivy die genetisch werd aangepast teneinde een opname van schadelijke stoffen mogelijk te maken waardoor een unieke luchtfiltering of luchtzuivering tot stand komt.

De luchtfiltering blijkt van dergelijke unieke kwaliteit te zijn dat zelfs kleine schadelijke stoffen, die niet door de standaard luchtfilters gefilterd kunnen worden, gewoonweg oplossen in de plant.

Onze lever maar dan voor lucht

Ons lichaam heeft ook dergelijk uniek filtersysteem voor kleine schadelijke stoffen zijnde de lever die van eenzelfde techniek gebruik maakt als werd ontwikkeld voor de huisplant. Onze lever zet eveneens schadelijke stoffen zoals Benzeen en Chloroform om naar chemicaliën Phenol en Chloride maar dan enkel voor vloeistoffen. Lucht reinigt onze lever helaas niet.

De ideale luchtfilter voor astma patiënten

Het onderzoek en de ontwikkeling heeft twee jaar in beslag genomen wat eigenlijk vrij lang is voor plantonderzoek, doch de onderzoekers wilden absoluut de huisplant Pothos Ivy als nieuwe biologische luchtfilter omdat de plant zeer sterk en makkelijk te houden is. Daarnaast creëert de plant geen pollen waardoor de plant ideaal geschikt is voor luchtfiltering of luchtreiniging bij astma patiënten.

Testresultaten van het onderzoek

Studie onderzoek KLEINOm de kracht van het zuiveren van lucht te testen werd de aangepaste plant en meerdere gewone planten separaat in afgesloten ruimtes geplaatst waarin vervolgens concentraties van schadelijke stoffen Chloroform en Benzeen werden aangebracht. Elke ruimte had derhalve één bepaalde plantensoort.

De test toonde aan dat na een korte tijd van amper drie dagen de schadelijke stoffen in de lucht van de speciaal ontwikkelde plant met maar liefst 82 procent was gedaald.

Meer nog, na zes dagen blootstelling waren de schadelijke stoffen bij de speciale plant vrijwel geheel verdwenen. Dit in tegenstelling tot de ruimtes met de andere planten waar de waarden van de schadelijke stoffen onveranderd gebleven waren.

Kortom, heb je nood aan zuivere lucht in je woning, denk dan zeker eens aan deze nieuwe unieke biologische luchtfilter en zet gewoon een plant in je kamer.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Airconditioning TIPS
Bloemenwinkels en planten TIPS
Tuincentrum planten TIPS
Woning kopen verkopen TIPS


 
U bent hier : / Home / Gezondheid TIPS / Nieuwe plant ontwikkeld als BIO luchtfilter tegen astma