Uw TIP of website LINK op deze website? Meer informatie
 

Leuke yoga en ontspanning met weetjes TIPS en advies

yoga en meditatie TIPS 01

♥ Leuke yoga artikelen kopen
- bol.com / yoga
- Amazon / yoga

FILMTIP
Fijne Yoga les voor beginners - Happynez

1. Wat is yoga eigenlijk?

Yoga is een ontspanningstechniek waarbij als het ware spanning gebruikt wordt. Dit klinkt wellicht ietwat tegenstrijdig doch is yoga een techniek waarbij de spanning van de spieren gebruikt wordt om te leren mentaal te ontspannen.

Door een spier onder een bepaalde spanning te plaatsen en deze gedurende een korte tijd te houden, wordt de mentale aandacht verplaatst van een stressopname of stressgedachte naar de spanning die de spier naar de hersenen signaleert. Des te harder de spier opgespannen of uitgerekt wordt, des te sterker het signaal naar de hersenen, en des te meer de stressfactor afgezwakt wordt.

De dag van vandaag is yoga heel populair. Het lijkt wel of heel West Europa in de ban is van deze nieuwe vorm van “vinden van gemoedsrust”.

Maar wat is er nu zo speciaal aan yoga?

Om hierop een antwoord te geven moeten we eerst even terug naar de basis. Yoga komt oorspronkelijk uit India en werd ongeveer 5000 jaar geleden voor het eerst beoefend. Letterlijk vertaald betekent het “yuk” wat ‘verenigen’, ‘herboren’ en ‘beheersen’ wil zeggen.

Yoga kenmerkt zich door een unieke combinatie van lichaamsoefeningen met ademhalingstechnieken waardoor een vorm van meditatie toestand of mindfullness wordt gecreëerd waardoor we terug in contact komen met onszelf en er een gemoedsrust ontstaat.

Naast de mentale impact zal yoga ook fysiek je lichaam sterker, mooier en gezonder maken. Er goed uitzien begint vanbinnen en wie zich goed in zijn vel voelt geraakt beter vooruit in het leven. Kortom, doe je aan yoga, dan werk je aan zowel je mentale als je fysieke gezondheid.

Yoga een beetje begrijpen vanuit de oorsprong.

yoga leren thuis of groep TIPSYoga is zéér breed en kent vele vormen. Beginnelingen starten best met de basisvorm beter gekend als ‘Hatha-yoga’, hetgeen tevens als het belangrijkste fysieke yogatype wordt ervaren. Deze vorm bestaat het grootste deel uit de beoefening van lichaamshoudingen, asana’s genoemd, en ademhalingstechnieken, pranayama. Deze asana’s zijn hoofdzakelijk niet bewegend.

Elke yoga-vorm bestaat uit series, de bekendste van Hatha- Yoga is de Zonnegroet. Deze basisvorm van yoga is de inspiratiebron geweest voor verschillende andere yogatypes. Hierbij denken we aan ondermeer: iyengar-yoga, sivananda-yoga, bikram-yoga, anusara-yoga, yogaleer van Indra Devi, Ashtangavinyasa yoga, Poweryoga, Natya-yoga, Bhakti-yoga waarbij deze laatste twee zelfs al dansend uitgevoerd worden. Ook Pilates en De Vijf Tibetanen hebben een verwantschap met de Hatha-yoga.

2. Rekken, stretchen, houden, dat is yoga, toch?

Als je al eens naar het beoefenen van Yoga hebt gekeken, dan zal je wellicht opgevallen zijn dat de zegswijze “en houden” vaak gebruikt wordt. Dit duidt op het stationair blijven van een bepaalde lichaamshouding die ingenomen wordt.

Door het innemen van een houding, die veelal niet alledaags is zoals een licht gehurkte houding bijvoorbeeld, worden door de spieren signalen naar de hersenen gezonden die stelselmatig versterken door de houding even statisch aan te nemen.

Probeer het zelf maar even en kijk wat er gebeurt.

Ludo claes TIPSDoe het maar eens even. Zak gewoon even lichtjes door de benen, gehurkte houding, en houd deze houding even aan (ca 30 à 60 seconden). Je zal snel voelen dat de beenspieren zich opspannen, het signaal naar de hersenen, en dat dit signaal sterker wordt naargelang je langer de houding vasthoudt.

Het signaal kan hierbij zelfs naar pijn overgaan als de houdig te extreem of te lang aangenomen wordt wat dan weer een ander type signaal van het lichaam is.

Het is net tijdens dit stationair vasthouden van de houding, wanneer de signalen van de beenspieren volop naar de hersenen worden gestuurd, dat je even niet denkt aan de hedendaagse stress en je volop begaan bent met het luisteren naar je lichaam waardoor meditatie en mindfullness ontstaat.

In een verder stadium kan je tevens visualisatie gebruiken waardoor je bij een bepaalde lichaamshouding in gedachte beelden gaat opwekken die aan de houding gekoppeld worden. Deze beelden, gesterkt met de lichaamsignalen, kunnen gezamenlijk de stressmomenten overtreffen om rust te vinden.

Tevens kan je inzake houdingen extremere vormen aannemen waardoor meerdere spieren geactiveerd worden die de signalen naar de hersenen versterken. Dit leidt naar vreemde en soms onrealistische lichaamshoudingen die je wellicht wel eens gezien hebt in allerhande filmpjes.

3. Waarom zou ook jij aan yoga moeten doen?

We leven in een hectische maatschappij. Vele mensen hebben een overvolle agenda en hollen van hier naar daar om alles rond te krijgen. Door deze drukte, en de indrukken van buitenaf, zijn we het contact met onszelf een beetje kwijt geraakt.

Vele antwoorden op onze vragen zitten thans diep in ons verscholen maar we vinden of horen ze zelden. Door yoga te beoefenen verplichten we onszelf om rustig te worden en naar het innerlijke te luisteren.

4. Wat heb je nodig om yoga te beoefenen?

Om yoga te beoefenen heb je eigenlijk niet veel nodig. Uiteraard kan je steeds enkele basismaterialen aanschaffen om je Yoga-ervaring wat te vergroten.

  • Als eerste heb je een yogamat nodig. De keuze hiervan hangt samen met de yoga-vorm die je beoefent.
  • Een yoga-outfit moet vooral los en gemakkelijk zitten.
  • Een yogablok is handig bij het uitoefenen van de diverse houdingen.
  • Ter ondersteuning van hoofd, knieën, onderrug kan je een dekentje gebruiken. Ook een yogariem kan je meer ondersteuning bieden. Een Bolster of yogakussen moet vooral stevig zijn.
  • Voor een comfortabele zithouding gebruik je het best een meditatiekussen.
  • Een yogahanddoek heeft dezelfde afmetingen als je mat en is ontworpen om te gebruiken in combinatie met je mat.
  • Voor extra ontspanning kan je gebruik maken van een oogkussen, zo sluit je je af van prikkels van buitenaf.

Ludo claes TIPSNog enkele tips om af te sluiten.

Wanneer je thuis yoga wilt beoefenen is het fijn om er een speciaal plekje voor te maken. Tijd maken en tijd nemen om aan yoga te doen is ook een belangrijk aandachtspunt. En voor de beginnelingen onder ons is het aan te raden om een paar lesjes te nemen alvorens thuis te starten.

5. Stress op het werk. Als eens gedacht aan bedrijfsyoga?

Je zou er misschien niet meteen aan denken maar een nieuwe manier om stress te verminderen op het werk is het beoefenen van bedrijfsyoga. Neen, dit betekent niet dat je een uur op een matje dient te zitten, maar bedrijfsyoga bevat enkele simpele technieken die je snel op je werkplek kan doen waardoor de werkaandacht afgeleid wordt en stresspiek afneemt. En dat is uiteraard het doel van yoga.

Bij het beoefenen van yoga wordt het accent gelegd op ademhaling gecombineerd met rek en strek oefeningen van de spieren waardoor de aandacht verplaatst wordt van werkstress naar je lichaam en je tot rust komt.

De kunst van efficiënte bedrijfsyoga bestaat er in de rek en strekoefeningen dermate te kiezen dat ze perfect realiseerbaar zijn op je werkplek.

yoga sportkleding meditatieHeb je bijvoorbeeld een zittend beroep en zit je de hele dag in een bureaustoel, zet je dan eens gewoon enkele minuten rechtop zonder tegen de rugleun te leunen. Je zal snel merken dat er een bepaald gevoel van spanning in je rugspieren zal ontstaan.

Deze houding dan enkele minuten aanhouden zorgt er voor dat de spanning in je rug je stimuleert om je concentratie te verplaatsen van je werkstress naar je rug waardoor de intensiteit van de werkstress verlaagt. Simpel.

Zo kan je per type werkplek, staand of zittend, wel houdingen bedenken waarbij de spieren even gespannen staan waardoor je je concentratie en aandacht kan verplaatsen. Zeker een aanrader.

6. Yoga is het vinden van innerlijke rust

(een tip van) praktijk Adamas
Het vertragen van onze ademhaling zorgt meteen voor een diepere ontspanningstoestand. In de praktijk leer je hoe je werkelijk rust en kalmte kan ervaren.

Laat je energie meer tot in het bekken zakken en geniet van een trage diepe maar volledige ademhaling. Het is belangrijk dat zowel je in- als uitadem rustig stroomt.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Teamsport vermindert depressie bij kinderen
Wat is stress en hoe ga je ermee om ?
- Sport en fitness TIPS
- Sportkleding TIPS
- Sportschoenen TIPS
- Bodybuilding TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden


Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
Nieuwe tips: NIEUW - PARTY - HOBBY - BEAUTY - KLEDING - HUMOR - GEZONDHEID - WONEN - TUIN - ELEKTRO - AUTO - DIEREN - WERK - ZAKELIJK - Contact
Uw tip of link op deze website? Meer informatie