U bent hier : / Home / Gezondheid / Lage rugpijn? Klinische massage helpt volgens nieuwe studie

 

Lage rugpijn? Klinische massage helpt volgens nieuwe studie

massage goed voor lage rugpijn - Onderzoek Studie

Van harte welkom.
Velen vragen zich af of een traditionele massage eigenlijk wel een werking heeft op een ernstige kwaal zoals chronische lage rugpijn. Op deze vraag wordt een antwoord gegeven in deze nieuwe studie waarbij de impact van massage werd getest in een klinische testomgeving.


Onderzoek door Universiteit van Indiana - USA

Je zou er wel eens versteld van kunnen staan hoeveel mensen pijn hebben in de lage rug ofwel onderrug. De meeste rugpijnen kunnen vrij goed genezen worden maar cijfers tonen aan dat ongeveer 15% van de rugpijn evolueert naar chronische rugpijn waarbij voor de patiënt een zoektocht aanbreekt om de pijn op een of andere wijze te controleren. Hierbij toont een nieuw onderzoek dat massage hierin een belangrijke bijdrage kan leveren om de pijn aanzienlijk te verminderen.

Waarom een onderzoek naar massage?

Tot de dag van vandaag wordt massage veelal aanzien als een louter ontspanning gebeuren waarbij grote twijfel heerst of dergelijke massage enige werking of impact heeft op pijnbestrijding zoals bij lage rugpijn. Dit aangezien in de oosterse therapie massage weldegelijk resultaten boekte. Daarom ontstond er een noodzaak om in een klinische omgeving de impact van een traditionele massage te bestuderen teneinde duidelijkheid te creëren in de kans op pijnverzachting bij lage rugpijn.

Hoe werd het massage onderzoek gevoerd?

Studie onderzoek KLEINOm dit onderzoek te voeren werden enkele honderden proefpersonen gevraagd aan het onderzoek deel te nemen. Elk met één of andere langdurige of chronische lage rugpijn.

Vervolgens werden allerhande massagetherapeuten gevraagd om een massagetherapie toe te passen op de proefpersonen bestaande uit een intense massage gericht naar de lage rug. De testduur zou hierbij tien massagebeurten bedragen waarbij de massage één tot twee keer per week werd uitgevoerd.

De massage zou plaatsvinden in een klinische testomgeving wat betekent dat de test intens werd opgevolgd door de onderzoekers. Na elke massage zouden de proefpersonen een reeks van vragen gesteld worden en werd nagegaan hoe ze hun gekende lage rugpijn ervaren zowel voor als na de massage.

Vervolgens werden deze vragen enkele dagen na de massage herhaald om uiteindelijk een beter beeld krijgen van de effectieve impact van massage op pijn.

Wat toonde het resultaat van de studie?

Het resultaat van de studie werd eigenlijk op veel verbazing onthaalt. Het onderzoek met de massage toonde namelijk dat zo maar even 50% van de proefpersonen verbetering en verzachting merkte in hun gekende lage rugpijn. Dit was voor eenieder in het onderzoek verwonderlijk en toonde aan dat massage weldegelijk een forse impact heeft op de bestrijding en verzachting van lage rugpijn.

Het onderzoek toonde tevens dat voornamelijk ouderen veel baat en verzachting opmerkte in de gekende pijn in de lage rug na een massage. Ook werd duidelijk dat een eenmalige massage geen baanbrekende resultaten opleverde en een pijnverzachting voornamelijk zichtbaar werd naargelang meerdere massagesessies werden ondergaan.

Het kan dan ook gesteld worden dat een pijnverzachting het meeste kans op succes heeft als de massage een therapeutisch basis heeft waarbij de therapie bestaat uit meerdere sessies. Het aantal sessies, de frequenties per week en de massage intentie is hierbij een bepalende factor en dient per patiënt separaat bekeken te worden. Vast staat alvast dat massage effectief een pijnverzachtende werking kan hebben op lage rugpijn.

Is massage nu een therapie tegen lage rugpijn?

massage masserenDit is uiteraard de vraag en vergt zeker meer onderzoek. Het resultaat van dit onderzoek biedt alvast een soort van vertrouwen naar zowel patiënt als dokters of andere zorgverstrekkers dat massage effectief een positieve impact heeft op de pijnbestrijding van lage rugpijn.

Met deze studie hopen de onderzoekers dan ook dat meer zorgverstrekkers zich positief zullen uitlaten en opstellen tegenover massage en dit ook zullen integreren in bestaande behandelingen om de pijn bij lage rugpijn effectief te behandelen. Tevens hopen de onderzoekers dat deze bevindingen en resultaten meer patiënten met lage rugpijn een mogelijke optie bieden om hun gekende pijn te verzachten.

Kortom, heeft u last van pijn in de lage rug, overweeg dan zeker eens om massage bespreekbaar te maken met uw zorgverstrekker.

Bron : Indiana University
Link: Massage for lower back pain


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Massage en masseren TIPS
Ergonomie en ergonomische meubelen TIPS
Massage hetzelfde resultaat als goede nachtrust
Massagestoelen TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden


Uw mening telt. Laat ons even weten wat je vind van de tips op deze website. Zo kunnen we onze informatie optimaliseren om je surfervaring te verbeteren. Alvast dank.
Heb jij toevallig ook een leuke TIP of artikel (ca 200 woorden) voor deze website? Stuur het even toe en misschien publiceren we.
Wil je graag een link vanuit deze wesite naar jouw website? Laat het even weten. We informeren je graag naar de mogelijkheden.

Categorieën en thema's
Hobby TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Leuke weetjes feiten en studies over mens en dier
Eigen zaak TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Werk TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Elektro TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Reizen en vakantie TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Honden katten paarden TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Part en feestjes TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Beauty make-up verzorging TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Dameskleding en herenkleding TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Tuin TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Auto fietsen bestelwagens TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken

♥ Leuke PROMOTIES - bol.com / aanbiedingen - Amazon / promoties - Amazon Prime streaming - Sunweb / zonvakanties