WONEN en interieur – Leuke tips en weetjes

U bent hier : Home > Wonen > Weetjes

Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoekenIn deze categorie of rubriek vind je allerhande leuke TIPS en weetjes over bouwen en verbouwen, woning kopen verkopen, meubelen en interieur, en meer. Alvast veel leesplezier.


1. Bedden en matrassen

Leuk weetje
Wist je dat bedden in het oude Egypte al op poten werden gezet? Dit omdat een bed op poten makkelijker op temperatuur gehouden kan worden, beter geventileerd wordt en hygiënischer is dan een bed op de grond.

2. Muur en gevel

Leuk weetje
Wist je dat bubbelfolie of noppenfolie initieel uitgevonden werd als behangpapier

3. Ramen en deuren

Leuk weetje
Wist je dat glas eigenlijk vloeibaar is? We kennen glas als een vaste materie maar op moleculaire grootte is glas amorf en dus eigenlijk vloeibaar.

4. Keukens en badkamers

Leuk weetje
Wist je dat de grootste keuken ter wereld te vinden is in de Jagannath tempel in India? De keuken heeft zo maar even 32 kamers en er werken dagelijks bijna 1000 chefs.

5. Verwarming en airco

Leuk weetje
Wist je dat de voetpaden in de stad Helsinki voorzien zijn van vloerverwarming? Hierdoor smelt sneeuw en ijs op de voetpaden en kunnen wandelaars veilig wandelen.

5. Elektriciteit en verlichting

Leuk weetje
Wist je dat zonnepanelen ook bij bewolkte dagen energie opwekken (ca 15 tot 25%)? Dat zonnepanelen een levensduur hebben van gemiddeld 20 jaar? En dat de zon in één uur dermate veel energie op aarde afgeeft dat alle mensen gedurende een volledig jaar van energie zou kunnen voorzien worden.

6. Vloeren en tegels

Leuk weetje
Wist je dat krakende vloeren in de zeventiende eeuw werden gebruikt als alarmsysteem in Japan? Vloeren die niet kraakten werden als onveilig gezien tegen inbrekers en ongewenst bezoek.

6. Woning kopen renoveren

Leuk weetje
Wist je dat een woning beter verkoopt als er luchtfoto's van de woning, het perceel en de directe omgeving in de advertentie staan? Dit verklaart dan ook het succes van drones in de woningverkoop.

6. Dak en plafond

Leuk weetje
Wist je dat een dak wel waterdicht maar nooit luchtdicht mag zijn? Een goed gebouwd dak moet kunnen ademen wil men geen condensvorming en verrotting krijgen op de bouwdelen.

6. Meubelen en interieur

Leuk weetje
Ken je de eerste tafeletiketten die ooit geregistreerd zijn? 1. Ga nooit onder de tafel zitten. 2. Laat geen eten op de tafel staan. 3. Maak geen krassen in de tafel. 4. Als je moet overgeven, verlaat de tafel.

7. Trappen en trapliften

Leuk weetje
Wist je dat er een chronisch tekort is aan bouwvakkers? De jongere generatie voelt zich minder en minder aangesproken door een job in de bouw. De gemiddelde leeftijd van de huidige bouwvakker is 42 jaar, wat vrij oud is in vergelijk met andere beroepen.

8. Afval en recyclage

Leuk weetje
Wist je dat er een nieuwe vuilzak werd ontwikkeld met citronella munt, citroen en kruidnagel die muggen en vliegen afstoot? Geen vliegen en muggen meer aan je vuilnis dus.


Leuke wonen weetjes


Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoekenWist je dat we gemiddeld 2,5 uur per dag en 12% van ons leven in de keuken spenderen? Dit om te koken, te eten, af te wassen of om iets uit de koelkast te nemen.

Wist je dat woningen met een houten vloer in verkoop duurder geschat worden dan met enig andere vloer? Houten vloeren blijken nog steeds een goede investering te zijn.

Wist je dat New York de grootste stad in de wereld is met een oppervlakte van ca 8.700km²? Het Vaticaan is dan weer de kleinste met slechts 44 hectare.

Wist je dat jaarlijks wereldwijd ongeveer 7 miljoen smartphones in het toilet vallen? Dit omdat vrijwel alle mensen hun smartphone gebruiken op het toilet. Berichtjes en zelfs gesprekken worden vlijtig op het toilet gevoerd.

Wist je dat de duurste keuken ter wereld werd gebouwd voor de prijs van ca 1.200.000 Euro. De keuken werd ontworpen door Claudio Celiberti en het duurde 12 maanden om ze te bouwen. Het keukeneiland alleen al kostte 44.000 Euro, zonder toestellen.

Wist je dat mensen de enige diersoort is die slaap effectief uitstelt of plant. Alle andere dieren slapen gewoon als ze moe zijn. Dat verklaart misschien waarom 60% van de mensen slaapproblemen heeft.

Wist je dat toeristen wel eens denken dat men in België en Nederland van harte welkom is als in een woning de gordijnen open staan?


Leuk woning filmpje


Wist je dat het huis van de TV serie Teletubbies echt bestaat en zelfs bewoond wordt? Bekijk hier de TOP 20 raarste woningen in de wereld


Meer TIPS en advies bij volgende update. Wekelijks nieuwe TIPS
Bekijk de nieuwe TIPS op de HOME-pagina