U bent hier : / Home / Afval vuilbak of recyclagepark – weetjes met Tips en advies

 

Afval vuilbak of recyclagepark – weetjes met Tips en advies

containerverhuur afvalcontainers TIPS 01

♥ Leuke afvalbakken kopen
- bol.com / vuilbakken
- Amazon / vuilbakken

FILMTIP
Leuke afval tips - Milieu Centraal

NIEUW - Tip 15 : Hoe aanvriezen in uw afvalcontainer voorkomen?

(een tip van) MDK Containers - Den Dolder Nederland
Met de strenge vorst van de laatste winterdagen weten we wel dat het aanvriezen van afval in de afvalcontainer erg vervelend kan zijn. Hier volgen een aantal manieren om het vastvriezen van afval te voorkomen:

  • Leg krantenpapier of zaagsel onder in de container
  • Plaats de container uit de wind.
  • Stamp het afval niet aan.
  • Laat nat gft-afval zoveel mogelijk uitlekken
  • Gooi zo min mogelijk nat blad- en tuinafval in de container.
  • Maak het afval op de inzameldag los van de wand van de container

Tip 14 : Welk afval mag naar het containerpark ?

Het soort afval dat naar een containerpark of recyclagepark mag aangeleverd worden kan verschillen per gemeente doch onderstaande opsomming is meest voorkomend.

Elektronische apparaten – golfplaten – autobanden (maximaal 4 per jaar per gezin) – boomstronken - fijn tuinafval - gemengd bouwafval – gipsplaten – grofvuil – holglas – hout - KGA Klein Gevaarlijk Afval – frituurvet – motorolie – TL lampen – autobatterijen – batterijen – kunststoffen – metalen – papier en karton – piepschuim – PMD in blauwe zak – Roofing – snoeihout – textiel – zuivere grond.

Vergeet wel niet je speciale containerparkkaart als je naar het containerpark gaat. Zonder deze kaart kom je gewoonweg niet binnen (automatische slagboom). Denk ook aan je betaalkaart zodat je kan betalen. Sommige gemeenten voorzien enkel betalingen met betaalkaarten.

Als je de prijs wenst te achterhalen voor het al dan niet gratis en betalend afval op het containerpark is het aan te raden de huidige tarieven op de website van je gemeente te consulteren.

Tip 13 : Hoe kan u besparen op uw afval?

(een tip van) Garwig - Houthulst België
Als er één soort afval is die voorkomen kan worden, dan is het wel Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT). 42% van onze restafvalzak is GFT-afval. Door organisch afval zelf te verwerken halveert u dus niet alleen uw (dure) restafvalzak, maar krijgt u bovendien een bodemverbeteraar voor uw eigen tuin. Dus: niet alleen het milieu wordt er beter van, ook uw tuin n uw portemonnee!

Tip 12 : Recycleer ook puinafval

(een tip van) Vandenbussche
Grondstoffen door elkaar gooien kan iedereen, maar nu is het beter ze uit elkaar te scheiden bvb. stenen, aarde, glas, brandbaarafval, metaal door elkaar in een container kost dit gemakkelijk boven 400/container van 10m3. Gescheiden kost dit al minder. Stenen en aarde of voor metalen krijg je nog iets bij een erkende schroothandelaar, glas kun je in een glasbak werpen, brandbaar afval mogelijks per kg te betalen of containerpark. De rekening is snel gemaakt

Tip 11 : Wat is holglas afval eigenlijk?

Je hebt ze vast en zeker al wel eens zien staan langs de weg of ergens aan een park. De metalen bolcontainers of glascontainers voor allerhande glas. Deze zijn speciaal voorzien voor holglas waarbij zowel transparant als gekleurd glas kan gedeponeerd worden al hebben ze elk een speciale container om transparant en gekleurd te scheiden.

Als je holglas, flessen en bokalen, gaat deponeren dan is het belangrijk dat de flessen leeg zijn, dat geen deksels op de flessen zitten en dat de flessen uitgespoeld zijn. Vermijd ook dat je glas langs de glascontainers plaatst want dit wordt aanzien als sluikstorten waarop strenge boetes staan.

Andere glasproducten zoals hittebestendig glas, kookplaten en ovenschotels, porselein, keramiek, stenen flessen, kristalglas, vlakglas, lampen of TL-lampen worden niet aanzien als holglas en mogen niet in de glascontainers gedeponeerd worden.

Tip 10 : Gescheiden afval maakt recycling goedkoper

(een tip van) Afvalcontainer huren
Gescheiden inleveren van afval maakt recycling een stuk goedkoper en gemakkelijker en levert daardoor een belangrijke bijdrage aan een beter milieu, bekijk de website van uw gemeente voor meer informatie. Heeft u structureel meer afval dan u in uw eigen container kwijt kan? Bij veel gemeenten kunt u dan een extra container aanvragen.

Tip 9 : Besparen bij het huren van een container verbouwingen?

(een tip van) afvalcontainers
Bij het verbouwen van uw huis komt veel bouwafval vrij. Om kosten te besparen is het verstandig om een container voor schoon puin te huren icm een hout container, vaak blijft er dan een kleine hoeveelheid afval over welke makkelijk naar de milieustraat te brengen is! Heeft u toch meer bouwafval vraag dan om transport korting.

Tip 8 : Wat is kleding of textiel afval

Als we praten in termen van afval dan moeten we even kijken naar wat gedefinieerd staat als textiel. Niet alles wat uit stof gemaakt is per definitie textiel in de ogen van afvalverwerking. Zo is alle kleding vrijwel te aanzien als textiel maar ook bijvoorbeeld beddengoed zoals lakens en dekens zijn textiel en kunnen bij deze groep gesorteerd worden.

Matrassen, kussens, elektrische dekens, pluchen dieren, tapijten of vast tapijt zijn dan weer geen textiel in de ogen van de afvalverwerkers en mogen niet bij het textielafval vervoegd worden. Zij vinden hun plaats op het containerpark.

Schoenen, handtassen en lederwaren worden dan weer wel aanzien als textielafval en mogen in de textielcontainers gedeponeerd worden. Als je textiel gaat deponeren in de textielcontainers dan is het aan te raden schoenen met de veters aan elkaar te knopen wat het uitsorteren makkelijker maakt en alle andere textiel in gesloten waterdichte zakken te verpakken.

Tip 7 : Speciale afvalcontainers voor grofvuil

containerverhuur bouwafval TIPSGrofvuil is eigenlijk al het afval dat te groot is om met de reguliere afvalophaling mee te geven. Denk hierbij aan stoelen en zetels bijvoorbeeld. Grof vuil kan op twee manieren bij het afval belanden zijnde enerzijds via het containerpark dat u dan zelf brengt ofwel via een afvalophaling van de afvaldienst.

Bij dit laatste zal u uw afval moeten melden bij de afvalinzamelaar ter ophaling. Als u grofvuil laat ophalen door uw gemeente dan kunnen evenwel beperkingen opgelegd worden. Zo mag een grofvuil ophaling niet meer wegen dan 70kg en niet groter zijn dan 2 kubieke meter.

Tevens mag de afmeting van het grofvuil niet groter zijn dan 2m lang en 1m breed. Ook moet een grofvuil sticker gekleefd worden en moet een ophaling op voorhand aangevraagd worden. Ook nu kunnen de gegevens anders zijn per gemeente, dus ga zeker eerst even te raden op de website van je gemeente om goed geïnformeerd te zijn over de ophaling van grofvuil.

Tip 6 : Wat met papier en karton als afval?

Bij papier en karton als afval is het voornaam dat het papier en karton zuiver is en geen plastic of andere materialen zoals verpakkingen bevat. Ook is het voornaam om weten dat vuil of vettig papier en karton kan geweigerd worden. Behangpapier of aluminiumfolie of cellofaanpapier is tevens geen papier en karton en mag niet bij deze afvalstroom toegevoegd worden.

Als papier en karton opgehaald wordt door de gemeente, dan is het voornaam om het geheel te bundelen met een touw of te verpakken in een karton doos.

Vermijd houten bakken of andere materialen zoals plastic manden om papier en karton in te verpakken want dit zal gegarandeerd blijven staan. Let ook op ergonomie van de afhaalophalers en maak de pakketjes nooit zwaarder dan 15kg. Pakketjes zwaarder dan 15kg mogen geweigerd worden. Let er ook op dat het totale afval papier en karton niet meer is dan één kubieke meter.

Tip 5 : Wat te doen met tuinafval en snoeiafval?

Heb je een tuin, dan wordt je in de snoeitijd zoals najaar of voorjaar wellicht geconfronteerd met tuinafval. Dit tuinafval kan je eveneens aanmelden ter ophaling of kan je naar het containerpark brengen. Als je het laat ophalen dan zijn groenzakken of groene afvalbakken ter beschikking op de gemeente.

Alle grasmaaisels, onkruid, bloemen en planten, hooi, bladeren, dennenappels, snoeisel zijn tuinafval en kunnen als dusdanig in de afvalstroom verwerkt worden.

Keukenafval, etensresten, koffiedik, schillen van fruit, vleesresten of visresten, mosselschelpen, mest van huisdieren, kattenbakvulling, wortelstronken van bomen en struiken zijn allen geen tuinafval en dienen separaat behandeld te worden.

Als je tuinafval wilt laten ophalen, draag er dan zorg voor dat het tuinafval mooi gebundeld staat als je geen gebruik kan maken van de afvalcontainers. Takken snoeihout bijvoorbeeld dienen in bundels samengebonden te worden (enkel natuurtouw, geen plastic of ijzer). Los snoeihout mag geweigerd worden. Let er tevens op dat de takken niet dikker zijn dan 10cm en niet langer dan 180cm. Ook mag een bundel niet meer wegen dan 25kg.

Tip 4 : wat is PMD afval?

PMD staat voor “Plastic Metaal Drankkartons” en worden als één afvalsoort aanzien. Plastic drinkflessen, metalen verpakkingen van eten, spuitbussen voor cosmetica, metalen deksels en doppen en allerhande drankkarton worden aanzien als PMD.

Alle andere plastic verpakkingen zoals van gevaarlijke producten of motorolie, pesticiden, onkruidverdelger, of verfpotten zijn geen PMD en dienen separaat behandeld te worden. De afvalophaling van PMD gebeurt in speciale zakken dewelke netjes dichtgebonden dienen te worden.

Het is aan te raden alle flessen of drankkarton samen te drukken. Zorg er tevens voor dat alle verpakkingen leeg zijn. LET OP. Draag zorg voor de afvalophalers en vermijd scherpe voorwerpen in de PMD zak.

Tip 3 : Wat met huisvuil afval?

Alles wat niet specifiek en separaat kan gerecycleerd worden wordt aanzien als huisvuil. Denk hierbij aan kattenbakvulling, stofzuigerzakken, mosselschelpen, vershoudfolie, vuil papier en karton, en zo meer. Ook hiervoor is een speciale huisvuilzak voorzien indien je de ophaling laat gebeuren door de gemeente. Let wel dat elke zak niet meer weegt dan 10kg (grote zak) en dat de zak netjes dichtgeknoopt is. Vermijd zeker dichtkleven van de zakken want dit kan geweigerd worden.

Tip 2 : Containerverhuur voor het grote werk

Heeft u een bedrijf, eetzaak, restaurant of café, dan kan uw afval wel eens wat groter zijn. Gaat u verbouwen of uw tuin heraanleggen, ook dan kan het afvalvolume groter zijn waardoor het moeilijk wordt dit aan de gemeente aan te bieden ter ophaling. Voor dergelijke situaties kan u beroep doen op gespecialiseerde private afvalophaaldiensten.

Zo kan u bijvoorbeeld via een containerverhuur een speciale afvalcontainer huren voor allerhande speciaal afval zoals bouwafval, tuinafval, bedrijfsafval en zo meer. Naargelang de soort afval en het volume zal de afvalophaaldienst of afvalinzamelaar u een type afvalcontainer aanbieden met de prijs ter ophaling. Heeft regelmatig grotere afvalvolumes zoals bij bedrijven dan kan een regelmatige ophaling afgesproken worden.

Enkele soorten afvalcontainers

  • 1100 liter verrijdbare afvalcontainer voor papier en karton
  • 1100 liter verrijdbare afvalcontainer voor PMD
  • 1100 liter verrijdbare afvalcontainer voor restafval
  • 12 kubieke meter afzetcontainer voor bouwafval en sloopafval
  • 12 kubieke meter afzetcontainer voor groenafval
  • 12 kubieke meter afzetcontainer voor grofvuil en huishoudelijk afval
  • 20 kubieke meter afzetcontainer voor bouwafval en sloopafval
  • 20 kubieke meter afzetcontainer voor groenafval

Let er wel even op dat de afzetcontainers niet meer kunnen verplaatst worden éénmaal ze afgezet zijn. Denk dus goed na over de plaatsing van dergelijke containers. Bespreek ook goed met de afvalinzamelaar of containerverhuur welk soort afval wel en niet in de afvalcontainer mag. Let vooral op het combineren van verschillende soorten afval. Gooi niet zomaar alles samen maar huur desnoods twee of meer containers zodat je afval kan scheiden.

Tip 1 : Afval en afvalophaling

Afvalcontainer TIPS papier karton plastikWe worden dagelijks wel geconfronteerd met allerhande afval. Hetzij met de vaak voorkomende afvalsoorten zoals etensresten of kleine verpakkingen alsook de minder vaak voorkomende afvalsoorten zoals bouwafval of tuinafval. De vraag is dan ook steeds weer waar we met dit afval terecht kunnen aangezien afval sorteren een belangrijk gegeven geworden is teneinde recyclage mogelijk te maken.

De meeste vaak voorkomende afvalsoorten kunnen we veelal in de beschikbare afvalcontainers en afvalzakken kwijt die vervolgens door de afvalinzamelaars aan huis worden opgehaald. De minder vaak voorkomende afvalsoorten dienen we thans naar een containerpark of recyclagepark te brengen die op elke gemeente wel te vinden is.

Naargelang het type afval zal dit gratis of betalend zijn waarbij een weegbrug wordt gebruikt om het te betalen bedrag per gewicht te bepalen. Onderstaand vind je een opsomming van enkele voorname afvalsoorten en de wijze waarop ze dienen behandeld te worden. Let wel dat de informatie kan verschillen per regio of gemeente.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Transport en vervoer TIPS
- Weegschalen TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Uw mening telt. Laat ons even weten wat je vind van de tips op deze website. Zo kunnen we onze informatie optimaliseren om je surfervaring te verbeteren. Alvast dank.
Heb jij toevallig ook een leuke TIP of artikel (ca 200 woorden) voor deze website? Stuur het even toe en misschien publiceren we.
Wil je graag een link vanuit deze wesite naar jouw website? Laat het even weten. We informeren je graag naar de mogelijkheden.

Categorieën en rubrieken : Nieuwe TIPS - PARTY - HOBBY - BEAUTY - KLEDING - HUMOR - GEZONDHEID - WONEN - TUIN - ELEKTRO - AUTO - DIEREN - WERK - ZAKELIJK - Contact