U bent hier : / Home / Waarop letten bij pleisterwerk van muren gevels – Tips en advies

 

Waarop letten bij pleisterwerk van muren gevels – Tips en advies

pleisterwerk muur gevel binnen buiten TIPS

Van harte welkom
Op deze pagina vind je leuke TIPS, advies en weetjes over pleisterwerk met studies en onderzoeken van Universiteiten. Wekelijks nieuwe TIPS. Alvast veel leesplezier.

♥ Leuk pleistermateriaal kopen
- bol.com / pleisterwerk

FILMTIP
Muurtje pleisteren tips - Knauf

NIEUW - Tip 12 : Betonlook - de trend bij binnen pleisterwerk

(een tip van) MvH Stucadoorsbedrijf - Kedichem Nederland
Deze steeds populairder wordende wandafwerking als pleisterwerk geeft een bijzonder ruimtelijk effect aan een ruimte. Voordelen van betonlook wanden zijn dat deze bestand zijn tegen vuil, gemakkelijk te reinigen en geschikt voor natte ruimtes. Ander voordeel van dit type naadloze wandafwerking is dat het een zeer hard materiaal betreft dat ongevoelig is voor bacteriën en schimmel.

Wanneer een betonlook wand gecombineerd wordt met materialen zoals natuursteen, glas of staal ontstaat er een eigentijdse, moderne en vooral strakke look. Er kan bij pleisterwerken echter ook gemakkelijk gecombineerd worden met meer zachte en klassieke elementen waardoor gezorgd wordt voor een zachtere uitstraling.

Tip 11 : Gevelbepleistering, meer dan mooie gevel

(een tip van) Schildersunie
Wist je dat gevelbepleistering niet enkel jouw woning mooier maakt maar dat deze ook een hoge isolatiewaarde kan hebben? Als je kiest voor isolerende materialen voor uw gevelrenovatie, vang je dus twee vliegen in één klap!

Tip 10 : Tip voor het herstellen van pleisterwerk

(een tip van) Albarius - Antwerpen België
Oude beschadigde bepleistering kan heel dikwijls terug voorzien worden van een nieuwe eindlaag (1 à 2 mm gips) die uw muren een glad aanzien geven zonder dat u alles hoeft af te kappen. Zo kan u terug schilderen op uw oude muren. U bespaart dus een hele boel werk en geld.

Bijkomend hangt niet heel uw huis onder het stof. Dit is regelmatig het geval wanneer u behangpapier of glasvezelbehang afdoet. Het is ook mogelijk om op die manier uw mooie hoge plafonds met mouluren te recupereren.

Tip 9 : Wat met plamuren van muren en wanden of gipswanden

Als we spreken over plamuren dan bedoelen we hiermee met spatel en plamuurspecie ondermeer spleten tussen gipsplaten of afwerkingplaten dichten of gaten en scheuren dichten. Plamuren is dan vaak ook het klaar maken van een voorbereiding voor het afwerken van een wand opdat een glad en egaal geheel ontstaat. Indien een binnenwand wordt opgetrokken uit bijvoorbeeld gipsplaten dan zullen her en der bepaalde gaten of spleten aanwezig zijn die uiteraard gedicht moeten worden vooraleer deze geverfd of behangen worden aangezien deze spleten of gaten doorheen de afwerking zichtbaar zullen blijven.

Om dit te vermijden worden ze met plamuursel bewerkt waardoor een mooi glad en egaal geheel ontstaat. Bij het plamuren is het voornaam dat het vlak dat geplamuurd wordt proper is. Daarom is het aan te bevelen dat via een schuurpapier of schuurspons vooreerst het oppervlak goed wordt gereinigd. Vervolgens wordt met een spatel plamuursel aangebracht en wordt dit mooi uitgestreken over het te bewerken vlak.

Voornaam is dat de spleten en gaten goed met plamuursel gevuld zijn en dat het resterende plamuursel omheen het omringende vlak goed vlak en egaal is opdat het plamuursel zelf geen oneffenheden veroorzaakt in de afwerking. Als het palmuursel aangebracht en volledig droog is, is het aan te bevelen het geplamuurde vlak met een schuurpapier, met fijne korrel, op te schuren waardoor eventuele oneffenheden weggewerkt worden.

Tip 8 : Isoleren bij buitenbepleistering

(een tip van) Facades forever - Nazareth België
Zeker wanneer buitenbepleistering gebruikt wordt in plaats van traditionele gevelstenen, is het misschien wijselijk om voor isolatie aan de buitenzijde te kiezen. In dit geval kan n enkele muur volstaan, en is er dus geen nood aan een spouwmuur. Deze methode wordt niet enkel gebruikt bij buitenbepleistering.

De isolatie komt aan de buitenkant van de muur met daarboven het plaaster. Dit heeft twee belangrijke voordelen: De kans op koudebruggen wordt geminimaliseerd. Het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenmuur (in dit geval de binnen en buitenkant van de muur) is klein, wat de kans op scheuren in de muur vermindert.

Tip 7 : Binnen pleisterwerk en sierpleister - waarop letten?

Ludo claes TIPSIn tegenstelling tot plamuren, waarbij enkel de spleten en de gaten tussen bijvoorbeeld de gipsplaten of afwerkingplaten met plamuursel voorzien worden, kunnen gipsplaten of afwerkingsplaten tevens volledig met een pleisterwerk voorzien worden om een mooi egaal geheel te vormen. Hierbij zal een stukadoor de volledige binnenwand met pleister bewerken. Bij pleisterwerken voor binnenmuren kan voor twee mogelijkheden of uitvoeringen geopteerd worden naargelang de afwerking van de wand.

Is het doel het pleisterwerk als definitieve afwerkinglaag te gebruiken, waardoor de pleister steeds in het zicht blijft, dan spreken we over een sierpleister en kunnen tal van technieken toegepast worden om de sierpleister een bepaalde vorm of structuur te geven mocht een egale muur wat kaal of onaangenaam zijn. Na het pleisteren kan dit alsnog geverfd worden. Tijdens het pleisteren kan aan de sierpleister reeds een kleur in de pleisterspecie voorzien worden.

Is het pleisterwerk thans niet de definitieve afwerking en gaat deze bijvoorbeeld nog behangen worden, dan is het pleisterwerk een voorwerking voor de nakomende afwerking waardoor de voornaamste eigenschap van het pleisterwerk erin bestaat mooi glad en egaal te zijn wat enig vakmanschap vergt. Binnen pleisterwerken worden zowel toegepast bij gemetselde muren als plafonds.

Tip 6 : Een oude muur vernieuwen

(een tip van) Mibo Bouw - Gent België
Wenst u een oude muur te vernieuwen, denk er eens aan om met steenstrips te werken  u heeft hier geen  specialist voor nodig na enkele kleine tips  kan u dit zelf , gebruik steeds eerst een hechtingsproduct ,geef daarna de voor een eerste laag met lijm.

Deze word gekamd, de volgende dag kan u de steenstrips  makkelijk plaatsen   steen per steen  lijm aanbrengen en kleven maar. Ook het voegen van special strips is kinderspel

Tip 5 : Tip voor plamuurwerk in natte ruimtes

(een tip van) Twente Stuc
Wist u dat: Schuurwerk een gipsachtige afwerking is wat de vochthuishouding perfect regelt? Doordat het vocht opneemt en weer afgeeft is dit een prima oplossing voor "natte" ruimtes, zoals badkamers.

Tip 4 : Tip voor gladde, mooie wanden en muren bij pleisterwerk

(een tip van) Ed Swiebel - Den Haag Nederland
Het opspuiten van muurverf geeft een mooier resultaat dan met de verfroller rollen. Het "rollen" laat altijd een structuur na terwijl je daar bij opspuiten geen last van hebt. Juist wanneer wanden en plafonds mooi glad zijn gestuct, zou het zonde zijn als dit teniet wordt gedaan door de nadelen van het rollen.

Door middel van airless spuiten krijg je gladde, egale en strakke wanden n plafonds. Bovendien neemt het minder tijd in beslag. Met name een ondergrond van glad stucwerk is ideaal om te spuiten. In een aantal gevallen zijn gestructureerde ondergronden zoals spack, glasweefsel, spachtelputz, ook goed te spuiten.

Tip 3 : Buiten pleisterwerk - sierpleister of gevelpleister

Naast binnen-pleisterwerk kan ook aan de buitenzijde van de muur of gevel een pleisterwerk aangebracht worden. Dit pleisterwerk is veelal een eindafwerking van de gevel en functioneert dan ook als een sierpleister ter verfraaiing van de woning. Bij een sierpleister voor buitengevels kan geopteerd worden tussen een pleister bestaande uit een cementsamenstelling of een pleister samengesteld uit een kunsthars ofwel een synthetische sierpleister.

Sierpleisters worden veelal gespoten tegen de gemetselde gevel waarbij synthetische pleisters veelal dunner aangebracht kunnen worden dan pleisters op cementbasis. Indien een buitengevel met een sierpleister voorzien wordt dan dient men tevens rekening te houden met het waterverloop bij regenval. Water dat van het dak stroomt is veelal vuil. Als dit vuil water overheen het pleisterwerk kan stromen, dan maakt dit ook het pleisterwerk vuil wat uiteraard dient vermeden te worden.

stukadoorAls u eraan denkt om uw buitengevel te laten bepleisteren, bestudeer dan even de waterloop en voorkom dan water enige aanraking heeft met de sierpleister. Denk hierbij aan de opbouw van de dakgoten en het volumetransport dat de goten aankunnen. Kijk tevens even of er geen lekkage is in de dakgoten waarlangs water langs de muur kan sijpelen.

Bestudeer ook de vensterplanken. Bij regenval tegen de ramen valt dit neer op de vensterplank, die dit water tevens via de hoeken laat weglopen waardoor dit water wederom aanraking heeft met de sierpleister. Dit dient eveneens vermeden te worden. Draag er zorg voor dat het water naar voor van de vensterplank afloopt en niet via de hoeken.

Omwille van de waterslag is het tevens aan te raden de sierpleister niet te laten doorlopen tot de onderzijde van de woning tegen de grond, maar de onderzijde te voorzien van een tegel of donkere kleur opdat het opspattende vuile water geen verkleuring veroorzaakt aan de sierpleister.

Tip 2 : Bescherm je vloer bij pleisterwerken

(een tip van) Portland Stukadoors - Rhoon Nederland
Zorg er ten aller tijden voor dat u uw (en vooral marmeren of houten) vloer afdekt met protectiekarton. Stucwerk zorgt namelijk voor vlekken die er moeilijk of niet uitgaan.

Tip 1 : Dampdoorlatende pleisters

(een tip van) Biohome
Het gebruik van dampdoorlatende pleisters en verven, zal de kwaliteit van de lucht in huis verbeteren. Ze zijn vochtregulerend en kunnen schimmelproblemen voorkomen.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Woning metselen - TIPS
- Behangen en behangpapier - TIPS
- Verf en schilderen - TIPS
- Gevelreiniging - TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Uw mening telt. Laat ons even weten wat je vind van de tips op deze website. Zo kunnen we onze informatie optimaliseren om je surfervaring te verbeteren. Alvast dank.
Heb jij toevallig ook een leuk artikel (ca 200 woorden) voor deze website? Laat het even weten en misschien publiceren we. We sturen je graag een mailtje. We kunnen ook een LINK plaatsen naar jouw website.

Categorieën en thema's
Hobby TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Leuke weetjes feiten en studies over mens en dier
Eigen zaak TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Werk TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Elektro TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Reizen en vakantie TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Honden katten paarden TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Part en feestjes TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Beauty make-up verzorging TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Dameskleding en herenkleding TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Tuin TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Auto fietsen bestelwagens TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken

♥ Leuke PROMOTIES - bol.com / aanbiedingen - Amazon / promoties - Amazon Prime streaming - Sunweb / zonvakanties