Waarop letten bij pleisterwerk van muren gevels – Tips en advies

pleisterwerk muur gevel binnen buiten TIPS

♥ Leuk pleistermateriaal kopen + promoties
- bol.com / pleisterwerk
- Amazon / pleisterwerk

Uw link hier? Meer info

NIEUW - Tip 13 : Handige tips voor het ideale pleisterwerk

Ludo claes TIPSHet oppervlak voorbereiden: Voordat u pleister aanbrengt, moet u ervoor zorgen dat het oppervlak schoon, droog en vrij van los vuil of verf is. Gebruik een staalborstel of schuurpapier om eventuele ruwe plekken glad te strijken en oude verf- of behangresten te verwijderen.

Primer: Het primeren van het oppervlak vóór het pleisteren kan de hechting helpen verbeteren en voorkomen dat de pleister te snel uitdroogt. Gebruik een geschikte primer voor het type ondergrond waarop u werkt, zoals een hechtmiddel voor metselwerk of een PVA-primer voor gipsplaten.

Gips mengen: Volg de instructies van de fabrikant voor het zorgvuldig mengen van gips. Gebruik schoon water en meng de pleister tot een gladde, klontvrije consistentie. Meng niet meer gips dan u binnen de door de fabrikant aangegeven verwerkingstijd kunt gebruiken.

Aanbrengen: De pleister gelijkmatig op de ondergrond aanbrengen met een pleisterspaan of spaan en laten drijven. Begin onderaan en werk naar boven toe, waarbij u steeds een dunne laag pleister aanbrengt. Gebruik een stevige, vegende beweging om de pleister gelijkmatig te verdelen en zorg ervoor dat er geen bobbels of ribbels achterblijven.

Naden en randen: Wanneer u pleister aanbrengt, dient u de randen van elke laag uit te vegen, zodat deze naadloos overgaat in het omringende oppervlak. Dit helpt om opvallende naden of lijnen te voorkomen zodra het gips is opgedroogd.

Meerdere lagen: Afhankelijk van de gewenste afwerking kan het nodig zijn meerdere lagen pleister aan te brengen. Laat elke laag volledig drogen voordat je de volgende aanbrengt, en vergeet niet om de randen tussen de lagen te bevederen voor een soepele overgang.

Houd gereedschap schoon: Houd uw stukadoorsgereedschap tijdens het hele proces schoon om te voorkomen dat opgedroogd gips de afwerking van uw werk aantast. Spoel uw gereedschap regelmatig af met schoon water en verwijder eventuele verharde pleister voordat deze de kans krijgt om te drogen.

Gebruik ondersteuning: Gebruik voor plafonds of verticale oppervlakken gipsplaatsteunen of latten om de pleister op zijn plaats te houden terwijl deze droogt. Dit helpt verzakking of ongelijkmatige droging te voorkomen, wat resulteert in een gladdere afwerking.

Schuren: Zodra de pleister volledig is opgedroogd, schuurt u het oppervlak lichtjes met fijn schuurpapier om eventuele onvolkomenheden of ruwe plekken glad te strijken. Zorg ervoor dat u niet te agressief schuurt, omdat dit het pleisterwerk kan beschadigen en extra reparaties vereist.

Afwerking: Na het schuren het oppervlak afnemen met een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Breng indien nodig een laatste laag pleister aan om de gewenste gladheid en textuur te bereiken.

Schilderen: Laat de pleister volledig uitharden voordat u gaat schilderen. Dit duurt doorgaans enkele dagen, afhankelijk van het type gips en de omgevingsomstandigheden. Gebruik vóór het schilderen een hoogwaardige primer om een goede hechting en een professionele afwerking te garanderen.

Oefening baart kunst: Stukadoors kan een uitdagende vaardigheid zijn om onder de knie te krijgen, dus wees niet ontmoedigd als uw eerste pogingen niet perfect zijn. Met oefening en geduld verbeter je je techniek en behaal je in de loop van de tijd betere resultaten.

Vergeet niet dat een goede voorbereiding, techniek en geduld de sleutel zijn tot succesvol pleisterwerk. Overhaast het proces niet en neem altijd de tijd om ervoor te zorgen dat elke stap correct wordt uitgevoerd voor het best mogelijke resultaat.


FILMTIP
Muurtje pleisteren tips - Knauf


Tip 12 : Betonlook - de trend bij binnen pleisterwerk

(een tip van) MvH Stucadoorsbedrijf - Kedichem Nederland
Deze steeds populairder wordende wandafwerking als pleisterwerk geeft een bijzonder ruimtelijk effect aan een ruimte. Voordelen van betonlook wanden zijn dat deze bestand zijn tegen vuil, gemakkelijk te reinigen en geschikt voor natte ruimtes. Ander voordeel van dit type naadloze wandafwerking is dat het een zeer hard materiaal betreft dat ongevoelig is voor bacteriën en schimmel.

Wanneer een betonlook wand gecombineerd wordt met materialen zoals natuursteen, glas of staal ontstaat er een eigentijdse, moderne en vooral strakke look. Er kan bij pleisterwerken echter ook gemakkelijk gecombineerd worden met meer zachte en klassieke elementen waardoor gezorgd wordt voor een zachtere uitstraling.

Tip 11 : Gevelbepleistering, meer dan mooie gevel

(een tip van) Schildersunie
Wist je dat gevelbepleistering niet enkel jouw woning mooier maakt maar dat deze ook een hoge isolatiewaarde kan hebben? Als je kiest voor isolerende materialen voor uw gevelrenovatie, vang je dus twee vliegen in één klap!

Tip 10 : Tip voor het herstellen van pleisterwerk

(een tip van) Albarius - Antwerpen België
Oude beschadigde bepleistering kan heel dikwijls terug voorzien worden van een nieuwe eindlaag (1 à 2 mm gips) die uw muren een glad aanzien geven zonder dat u alles hoeft af te kappen. Zo kan u terug schilderen op uw oude muren. U bespaart dus een hele boel werk en geld.

Bijkomend hangt niet heel uw huis onder het stof. Dit is regelmatig het geval wanneer u behangpapier of glasvezelbehang afdoet. Het is ook mogelijk om op die manier uw mooie hoge plafonds met mouluren te recupereren.

Tip 9 : Wat met plamuren van muren en wanden of gipswanden

Als we spreken over plamuren dan bedoelen we hiermee met spatel en plamuurspecie ondermeer spleten tussen gipsplaten of afwerkingplaten dichten of gaten en scheuren dichten. Plamuren is dan vaak ook het klaar maken van een voorbereiding voor het afwerken van een wand opdat een glad en egaal geheel ontstaat. Indien een binnenwand wordt opgetrokken uit bijvoorbeeld gipsplaten dan zullen her en der bepaalde gaten of spleten aanwezig zijn die uiteraard gedicht moeten worden vooraleer deze geverfd of behangen worden aangezien deze spleten of gaten doorheen de afwerking zichtbaar zullen blijven.

Om dit te vermijden worden ze met plamuursel bewerkt waardoor een mooi glad en egaal geheel ontstaat. Bij het plamuren is het voornaam dat het vlak dat geplamuurd wordt proper is. Daarom is het aan te bevelen dat via een schuurpapier of schuurspons vooreerst het oppervlak goed wordt gereinigd. Vervolgens wordt met een spatel plamuursel aangebracht en wordt dit mooi uitgestreken over het te bewerken vlak.

Voornaam is dat de spleten en gaten goed met plamuursel gevuld zijn en dat het resterende plamuursel omheen het omringende vlak goed vlak en egaal is opdat het plamuursel zelf geen oneffenheden veroorzaakt in de afwerking. Als het palmuursel aangebracht en volledig droog is, is het aan te bevelen het geplamuurde vlak met een schuurpapier, met fijne korrel, op te schuren waardoor eventuele oneffenheden weggewerkt worden.

Tip 8 : Isoleren bij buitenbepleistering

(een tip van) Facades forever - Nazareth België
Zeker wanneer buitenbepleistering gebruikt wordt in plaats van traditionele gevelstenen, is het misschien wijselijk om voor isolatie aan de buitenzijde te kiezen. In dit geval kan n enkele muur volstaan, en is er dus geen nood aan een spouwmuur. Deze methode wordt niet enkel gebruikt bij buitenbepleistering.

De isolatie komt aan de buitenkant van de muur met daarboven het plaaster. Dit heeft twee belangrijke voordelen: De kans op koudebruggen wordt geminimaliseerd. Het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenmuur (in dit geval de binnen en buitenkant van de muur) is klein, wat de kans op scheuren in de muur vermindert.

Tip 7 : Binnen pleisterwerk en sierpleister - waarop letten?

Ludo claes TIPSIn tegenstelling tot plamuren, waarbij enkel de spleten en de gaten tussen bijvoorbeeld de gipsplaten of afwerkingplaten met plamuursel voorzien worden, kunnen gipsplaten of afwerkingsplaten tevens volledig met een pleisterwerk voorzien worden om een mooi egaal geheel te vormen. Hierbij zal een stukadoor de volledige binnenwand met pleister bewerken. Bij pleisterwerken voor binnenmuren kan voor twee mogelijkheden of uitvoeringen geopteerd worden naargelang de afwerking van de wand.

Is het doel het pleisterwerk als definitieve afwerkinglaag te gebruiken, waardoor de pleister steeds in het zicht blijft, dan spreken we over een sierpleister en kunnen tal van technieken toegepast worden om de sierpleister een bepaalde vorm of structuur te geven mocht een egale muur wat kaal of onaangenaam zijn. Na het pleisteren kan dit alsnog geverfd worden. Tijdens het pleisteren kan aan de sierpleister reeds een kleur in de pleisterspecie voorzien worden.

Is het pleisterwerk thans niet de definitieve afwerking en gaat deze bijvoorbeeld nog behangen worden, dan is het pleisterwerk een voorwerking voor de nakomende afwerking waardoor de voornaamste eigenschap van het pleisterwerk erin bestaat mooi glad en egaal te zijn wat enig vakmanschap vergt. Binnen pleisterwerken worden zowel toegepast bij gemetselde muren als plafonds.

Tip 6 : Een oude muur vernieuwen

(een tip van) Mibo Bouw - Gent België
Wenst u een oude muur te vernieuwen, denk er eens aan om met steenstrips te werken  u heeft hier geen  specialist voor nodig na enkele kleine tips  kan u dit zelf , gebruik steeds eerst een hechtingsproduct ,geef daarna de voor een eerste laag met lijm.

Deze word gekamd, de volgende dag kan u de steenstrips  makkelijk plaatsen   steen per steen  lijm aanbrengen en kleven maar. Ook het voegen van special strips is kinderspel

Tip 5 : Tip voor plamuurwerk in natte ruimtes

(een tip van) Twente Stuc
Wist u dat: Schuurwerk een gipsachtige afwerking is wat de vochthuishouding perfect regelt? Doordat het vocht opneemt en weer afgeeft is dit een prima oplossing voor "natte" ruimtes, zoals badkamers.

Tip 4 : Tip voor gladde, mooie wanden en muren bij pleisterwerk

(een tip van) Ed Swiebel - Den Haag Nederland
Het opspuiten van muurverf geeft een mooier resultaat dan met de verfroller rollen. Het "rollen" laat altijd een structuur na terwijl je daar bij opspuiten geen last van hebt. Juist wanneer wanden en plafonds mooi glad zijn gestuct, zou het zonde zijn als dit teniet wordt gedaan door de nadelen van het rollen.

Door middel van airless spuiten krijg je gladde, egale en strakke wanden n plafonds. Bovendien neemt het minder tijd in beslag. Met name een ondergrond van glad stucwerk is ideaal om te spuiten. In een aantal gevallen zijn gestructureerde ondergronden zoals spack, glasweefsel, spachtelputz, ook goed te spuiten.

Tip 3 : Buiten pleisterwerk - sierpleister of gevelpleister

Naast binnen-pleisterwerk kan ook aan de buitenzijde van de muur of gevel een pleisterwerk aangebracht worden. Dit pleisterwerk is veelal een eindafwerking van de gevel en functioneert dan ook als een sierpleister ter verfraaiing van de woning. Bij een sierpleister voor buitengevels kan geopteerd worden tussen een pleister bestaande uit een cementsamenstelling of een pleister samengesteld uit een kunsthars ofwel een synthetische sierpleister.

Sierpleisters worden veelal gespoten tegen de gemetselde gevel waarbij synthetische pleisters veelal dunner aangebracht kunnen worden dan pleisters op cementbasis. Indien een buitengevel met een sierpleister voorzien wordt dan dient men tevens rekening te houden met het waterverloop bij regenval. Water dat van het dak stroomt is veelal vuil. Als dit vuil water overheen het pleisterwerk kan stromen, dan maakt dit ook het pleisterwerk vuil wat uiteraard dient vermeden te worden.

stukadoorAls u eraan denkt om uw buitengevel te laten bepleisteren, bestudeer dan even de waterloop en voorkom dan water enige aanraking heeft met de sierpleister. Denk hierbij aan de opbouw van de dakgoten en het volumetransport dat de goten aankunnen. Kijk tevens even of er geen lekkage is in de dakgoten waarlangs water langs de muur kan sijpelen.

Bestudeer ook de vensterplanken. Bij regenval tegen de ramen valt dit neer op de vensterplank, die dit water tevens via de hoeken laat weglopen waardoor dit water wederom aanraking heeft met de sierpleister. Dit dient eveneens vermeden te worden. Draag er zorg voor dat het water naar voor van de vensterplank afloopt en niet via de hoeken.

Omwille van de waterslag is het tevens aan te raden de sierpleister niet te laten doorlopen tot de onderzijde van de woning tegen de grond, maar de onderzijde te voorzien van een tegel of donkere kleur opdat het opspattende vuile water geen verkleuring veroorzaakt aan de sierpleister.

Tip 2 : Bescherm je vloer bij pleisterwerken

(een tip van) Portland Stukadoors - Rhoon Nederland
Zorg er ten aller tijden voor dat u uw (en vooral marmeren of houten) vloer afdekt met protectiekarton. Stucwerk zorgt namelijk voor vlekken die er moeilijk of niet uitgaan.

Tip 1 : Dampdoorlatende pleisters

(een tip van) Biohome
Het gebruik van dampdoorlatende pleisters en verven, zal de kwaliteit van de lucht in huis verbeteren. Ze zijn vochtregulerend en kunnen schimmelproblemen voorkomen.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Woningbouw gerelateerde pagina's
- WONEN categorie
- Architecten TIPS
- Badkamer TIPS
- Bouwmaterialen TIPS
- Isolatiematerialen TIPS
- Keukens TIPS
- Kelders TIPS
- Trappen TIPS
- Trapliften TIPS
- Vuil en afval TIPS
- Woning kopen verkopen
- Woningbouw TIPS

Muur en gevel
- Behangen TIPS
- Metselen TIPS
- Pleisterwerken TIPS
- Verf en schilderen TIPS

Verwarming
- Centrale verwarming TIPS
- Vloerverwarming TIPS
- Warmtepompen TIPS

Dak en plafond
- Dakbedekkingen TIPS
- Dakkapellen TIPS
- Dakreiniging TIPS
- Plafond TIPS

Ramen en deuren
- Binnendeuren TIPS
- Dakramen TIPS
- Deursloten TIPS
- Garagepoorten TIPS
- Gordijnen TIPS
- Ramen en deuren TIPS
- Rolluiken TIPS
- Voordeuren TIPS
- Zonwering TIPS

Vloeren en tegels
- Chape dekvloer TIPS
- Gietvloer TIPS
- Kurkvloeren TIPS
- Matten en tapijten TIPS
- Parket en laminaat TIPS
- Vloeren en tegels TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Hartelijk dank voor uw beoordeling. We publiceren wekelijks nieuwe TIPS.