Uw TIP of website LINK op deze website? Meer informatie
 

Dakramen met leuke weetjes TIPS en advies

dakraam dakvenster dakramen TIPS

Hier vindt u leuke TIPS en studies van Universiteiten over dakramen.


♥ Leuke dakramen kopen
- bol.com / dakramen
- Amazon / dakramen


FILMTIP
Leuke tips voor dakramen - Dakdidak

NIEUW - Tip 5 : Dakramen plaatsen, waarmee rekening houden?

(een tip van) Lamping
Bent u van plan om een dakraam te plaatsen? Houd hierbij dan de volgende dingen in de gaten:
1. Afmeting van het raam: de richtlijn is om ongeveer tien procent van de vloeroppervlakte te nemen.
2. Locatie van het raam: een volwassen persoon moet zowel zittend als staand naar buiten kunnen kijken.
3. Bouwvergunning: voor een dakraam aan de achterzijde van het huis is dit vaak niet nodig, voor een raam aan de voorkant vaak wel.

Tip 4 : Dakramen in een hellend dak - waarop letten?

dakraam lichtkoepelHeeft u een hellend dak en wilt u wat extra licht op de zolderkamer laten binnenvallen waarbij een dakkapel geen optie is, dan zou u een dakvenster of dakraam kunnen plaatsen in het dak. Een dakraam of dakvenster wordt in de dakbedekking van het dak ingebouwd waarbij deze verankerd wordt in de dakconstructie. Net als bij de gekende ramen wordt het glaswerk ingebouwd in kozijnen dewelke vervolgens in de dakconstructie wordt gemonteerd.

Voornaam bij de inbouw is uiteraard de goede verankering maar ook de aansluiting tegen het isolatiemateriaal in het dak opdat geen koudebruggen gevormd worden die kunnen leiden naar zichtbare of onzichtbare vochtproblemen. Ook dient de afwerking behoedzaam te gebeuren opdat regenwater geen weg naar binnen vindt. Aangezien dakramen of dakvensters aan veel zonneschijn blootgesteld worden is het aan te raden een goed isolerende of zonwerende glassoort of ramen HR, HR+ of HR++ te kiezen opdat de warmte op de zolderkamer kan beperkt worden.

Overweeg zeker een zonwering

Tevens kan u opteren om een zonwering aan te brengen en zijn er zelfs dakramen en dakvensters die met geïntegreerde zonwering aangeboden worden. Bij de keuze in zonwering kan u tevens kiezen voor manueel of automatisch gestuurde zonwering waarbij dit laatste handig is als het dakraam of dakvenster hoog in de zolderkamer gemonteerd staat.

Waar je dakraam best plaatsen?

Ludo claes TIPSBij het plaatsen van een dakraam of dakvenster is de locatie dan ook een punt waar even aandacht aan dient geschonken te worden. Des te hoger het dakraam of dakvenster geplaatst wordt, des te groter is de lichtinval in de kamer. Wilt u het dakraam of dakvenster tevens gebruiken om buiten te kijken, dan dient dit uiteraard best op ooghoogte geplaatst te worden.

Tevens wordt de locatie bepaald door de hellingsgraad van het dak. Des te steiler de dakhelling, des te hoger de dakraam of dakvenster geplaatst kan worden doch is dit alles bepalend door de lichtinval die gewenst wordt.

Inzake de soorten dakramen en dakvenster zijn er drie soorten die gebruikt worden zijnde: de uitzetramen die naar buiten openen, de kantelramen die naar binnen openen en de combinatie van beiden. Denk ook even aan een passend vliegenraam voor als u de ramen openzet.

Kortom, gaat u een dakraam of dakvenster plaatsen of laten plaatsen, vraag om advies en informatie bij uw leverancier.

Tip 3 : Lichtkoepel in een plat dak - waarop letten?

Heeft u een plat dak waarbij u wat extra lichtinval wenst te creëren, dan kan u opteren voor een lichtkoepel. Een lichtkoepel heeft net als de dakramen of dakvenster het doel om via het dak een lichtinval te realiseren.

Ook bij het plaatsen van een lichtkoepel wordt de koepel in de bestaande dakbedekking ingebouwd waarbij deze verankerd wordt in de dakconstructie waardoor het voornaam is dat het isolatiemateriaal van het dak goed aansluit tegen de lichtkoepel opdat geen koudebruggen kunnen ontstaan die leiden naar zichtbare of onzichtbare vochtproblemen.

Ook dient de afwerking behoedzaam te gebeuren opdat regenwater geen weg naar binnen vindt. In tegenstelling tot de dakvensters en dakramen worden lichtkoepels vervaardigd uit kunststof dewelke zéér transparant zijn om een maximale lichtinval mogelijk te maken, doch dient ook bij lichtkoepels even aandacht geschonken te worden aan de extra warmte die door de lichtinval wordt gegenereerd waardoor een zonwering aangeraden kan zijn.

Lichtkoepel als ventilatie

Is een ventilatie of extra frisse lucht wenselijk, dan kan de lichtkoepel uitgerust worden met hetzij manuele hetzij automatische openzetsystemen. Wilt u extra veiligheid tegen potentiële inbrekers, dan kan de lichtkoepel voorzien worden van een anti inbraakrooster.

Kortom, gaat u een lichtkoepel plaatsen of laten plaatsen, vraag om advies en informatie bij uw leverancier.

Tip 2 : De voordelen van een goede dagverlichting op de werkplaats

(een tip van) Alumon
Hoe belangrijk daglicht is blijkt uit een vergelijkend onderzoek dat werd gehouden onder werknemers met een werkplek voorzien van lichtstraten en arbeiders met een stek zonder daglicht. Gemeten werd de stemming, het omgaan met stress en de slaapkwaliteit van januari tot mei. Uit het onderzoek bleken duidelijke verschillen: bij de meting in mei scoorde de daglicht-groep een betere stemming en rapporteerde minder stress dan in de winter, terwijl bij de kunstlicht-groep géén verbetering te zien was. Het is maar dat u het weet.

Tip 1 : Tips voor uw dakramen

(een tip van) Dakdidak - Amsterdam Nederland
Timmer uw dakraam waterpas af hierdoor krijgt u meer licht en ruimte, bovendien zorgt het voor een betere luchtcirculatie zodat er 's winters geen condens aan de binnenzijde van uw dakraam komt.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Ramen en deuren TIPS
- Dak leggen dakbedekking TIPS
- Dakkapel plaatsen TIPS
- Dak reinigen TIPS
- Plafond plaatsen TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
Nieuwe tips: NIEUW - PARTY - HOBBY - BEAUTY - KLEDING - HUMOR - GEZONDHEID - WONEN - TUIN - ELEKTRO - AUTO - DIEREN - WERK - ZAKELIJK - Contact
Uw tip of link op deze website? Meer informatie