Matten en tapijten met leuke weetjes TIPS en advies

matten tapijten tapijtvloer TIPS en weetjes

Hier vindt u leuke TIPS en studies van Universiteiten over matten en tapijten.

♥ Leuke matten kopen + promoties
- bol.com / matten tapijten promo's
- Amazon / matten tapijten promo's

FILMTIP
Tapijt reinigen in 6 stappen - Poetsprins

NIEUW - Tip 8 : Essentiële tips voor het onderhoud van matten en tapijten

Ludo claes TIPSMatten en tapijten voegen niet alleen een esthetische aantrekkingskracht toe aan onze woonruimtes, maar dienen ook functionele doeleinden zoals het bieden van comfort en isolatie. Om hun schoonheid en functionaliteit te behouden, zijn goede verzorging en onderhoud echter essentieel. Hier volgen enkele tips om uw matten en tapijten er schoon en fris uit te laten zien.

Regelmatig stofzuigen:
Regelmatig stofzuigen is cruciaal voor het verwijderen van stof, vuil en vuil van het oppervlak van matten en tapijten. Probeer minstens één keer per week te stofzuigen, of vaker in gebieden met veel verkeer. Gebruik een stofzuiger met instelbare instellingen om een zachte maar effectieve reiniging te garanderen, vooral voor delicate tapijten.

Vlekreiniging:
Behandel gemorste vloeistoffen en vlekken onmiddellijk om te voorkomen dat ze in de vezels trekken. Dep het getroffen gebied af met een schone doek of keukenpapier om zoveel mogelijk vloeistof te absorberen. Gebruik vervolgens een mild reinigingsmiddel of een tapijtvlekkenverwijderaar die speciaal is ontworpen voor het type tapijtvezel dat u heeft. Test een reinigingsmiddel altijd eerst op een klein, onopvallend plekje om er zeker van te zijn dat het geen schade veroorzaakt.

Professionele reiniging:
Regelmatig professioneel reinigen is essentieel om de levensduur en het uiterlijk van uw tapijten te behouden. Huur minstens één of twee keer per jaar een gerenommeerde tapijtreinigingsdienst in, afhankelijk van het gebruik en het aantal bezoekers. Professionele schoonmakers beschikken over de expertise en apparatuur om tapijten effectief diep te reinigen en ingebed vuil en allergenen te verwijderen die huishoudelijke stofzuigers mogelijk missen.

Draai uw vloerkleden:
Door uw vloerkleden regelmatig te draaien, wordt de slijtage gelijkmatig verdeeld, waardoor de levensduur ervan wordt verlengd. Als uw vloerkleed wordt blootgesteld aan direct zonlicht, kunt u het regelmatig draaien ervan ook ongelijkmatige verkleuring voorkomen. Probeer uw vloerkleden elke zes maanden te wisselen, of vaker als ze op plaatsen met veel verkeer worden geplaatst.

Gebruik vloermatten:
Investeer in vloerkleden om uitglijden te voorkomen, het comfort onder de voeten te verbeteren en zowel uw vloerkleden als het onderliggende vloeroppervlak te beschermen. Vloermatten bieden een extra laag demping en stabiliteit, verminderen slijtage van de tapijtvezels en voorkomen ongelukken veroorzaakt door uitglijdende tapijten.

Laat uw tapijten luchten:
Laat uw vloerkleden ademen door ze regelmatig te luchten, vooral als ze gemaakt zijn van natuurlijke vezels zoals wol of katoen. Hang ze buiten aan een waslijn of leg ze plat in een goed geventileerde ruimte, zodat frisse lucht kan circuleren en eventuele geurtjes en vocht uit de vezels kunnen worden verwijderd.

Losse vezels afsnijden:
Inspecteer uw tapijten en vloerkleden regelmatig op losse vezels of draden, vooral langs de randen. Gebruik een schaar om eventuele losse draden voorzichtig af te knippen om te voorkomen dat ze verder uitrafelen en schade aan de structuur van het tapijt veroorzaken.

Bescherm tegen inkepingen in meubels:
Om lelijke inkepingen door zwaar meubilair te voorkomen, plaatst u onderzetters of kussentjes onder de poten van banken, stoelen en tafels. Als alternatief kunt u uw meubilair periodiek herschikken om de drukpunten op het tapijtoppervlak te veranderen.

Conclusie:
Door deze essentiële tips voor het onderhoud van matten en tapijten te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw vloerkleden en tapijten er jarenlang schoon, fris en uitnodigend uitzien. Regelmatig stofzuigen, vlekken verwijderen, professioneel schoonmaken en de juiste onderhoudstechnieken helpen de schoonheid en functionaliteit van uw vloerbedekking te behouden, waardoor de algehele aantrekkingskracht van uw woonruimtes wordt vergroot.

Tip 7 : Welk vloerkleed of welke tapijten passen best in uw zitkamer?

(een tip van) Bestelvloerkleed
Als u het vloerkleed onder uw meubels legt lijkt de ruimte groter en het geeft een rijk gevoel. Door vloerkleden die voor uw zitmeubels liggen lijkt de ruimte juist kleiner. Dit kan gewenst zijn als u bijvoorbeeld een grote zithoek gezelliger wilt maken. Let er in ieder geval op dat wanneer u zit, uw voeten niet op de rand van het vloerkleed staan. Wanneer u zich afzet om te gaan zitten of staan, verschuift het vloerkleed steeds!

Tip 6 : Waarop letten bij kiezen van een tapijtreiniger?

(een tip van) Tapijtreiniging
De prijs is belangrijk maar let wel een kwalitatieve reiniging is duurder dan een standaard reiniging! Wat is het verschil? Bij een standaard (industrile) reiniging worden alle tapijten op dezelfde wijze gereinigd zonder rekening te houden met de vervuiling, met de aard van het tapijt (wol, zijde, katoen, netelvezel etc.).

Met een standaard reiniging kan U zich verwachten aan een grondige reiniging maar het risico op schade is torenhoog. Hoe vind U een bekwame reiniger? Laat U informeren door uw decorateur of door vrienden en kennissen die reeds een ervaring hadden. Bekijk ook de websites. Hoe lang bestaat het bedrijf, meestal komt wel tot uiting welke doelgroep er nagestreefd word.

Tip 5: Soorten tapijten en tapijtvloeren

Denkt u eraan een nieuwe vloer te leggen dan zou u kunnen opteren voor een tapijtvloer? Een tapijtvloer is beschikbaar in losse vloertegels ofwel een geheel tapijt op rol dat wordt uitgerold en versneden. Het grote voordeel van een tapijtvloer is dat deze makkelijk te plaatsen en te versnijden is. Als we de soorten tapijt even nader bekijken dan zien we drie voorname soorten zijnde:

  • geknoopt tapijt dat voornamelijk toegepast wordt bij de productie van oosterse tapijten
  • geweefde tapijten waarbij het tapijt gewoven wordt
  • getufte tapijten waarbij garen in tuftdoek bevestigd wordt.

Type tapijten volgens de toepassing

Welk type tapijt meest geschikt is wordt uiteraard bepaald door de toepassing waarvoor men het wenst te gebruiken. Een tapijt is veelal opgebouwd uit drie delen zijnde: een rug onderaan, een tuftdoek of draagdoek en de bovenste laag ofwel de pool die bevestigd wordt op de tuftdoek. Bij de pool kan vervolgens geopteerd worden voor een hoge of lage pool wat staat voor de lengte van de draden. Des te langer de draden, des te comfortabeler het tapijt aanvoelt doch des moeilijker het onderhoud.

tapijt

Inzake materialen, kleuren en motieven zijn er vele mogelijkheden naargelang de wens en smaak. Voornaam is thans de opbouw van de rug van het tapijt nader in acht te nemen. De rug bepaalt namelijk mede de wijze van plaatsing en het gevoel dat men ervaart als men erover loopt. Kiest men bijvoorbeeld voor een jute als rug, wat het sterkste materiaal is, dan is deze vrij dun waardoor deze tevens minder zacht aanvoelt, wat uiteraard jammer is want de voornaamste reden voor het kiezen voor een tapijtvloer is net het warme en zachte gevoel.

Naast jute kan tevens geopteerd worden voor een schuimrubber als rug. Deze is aanzienlijk dikker, verschillende diktes mogelijk, waardoor deze comfortabeler aanvoelt. Een extra voordeel van tapijt met schuimrubber is het plaatsen of leggen van de tapijtvloer. Deze kan via tapijttegels of op rol makkelijker op de ondervloer verlijmd worden.

Als laatste kan men opteren voor gewafelde latexruggen als rug dewelke voornamelijk gebruikt wordt in ruimtes waar een hoge vochtigheid kan heersen zoals de badkamer. Een nadeel van tapijtvloer is dat deze aanzienlijk moeilijker te reinigen is dan verharde vloeren en meer onderhevig is aan slijtage. Tevens is een tapijtvloer niet aan te raden als iemand een allergie heeft of gevoelig is voor stofdeeltjes.

Tip 4 : Schoonmaaktips. Vlekverwijdering tapijten

(een tip van) Schoonmaakbedrijf Rotterdam - Nederland
Het verwijderen van vlekken uit tapijt is makkelijker dan men denkt. Snel handelen is belangrijk. Schep eerst met een lepel zoveel mogelijk van het gemorste goedje op. Maak de vlek vochtig met handwarm water en leg op de vlek een vochtige katoenen doek of een stukje keukenrol papier. De meest voorkomende vlekken in huishoudelijk gebruik zijn in water oplosbaar.

Niet wrijven alleen licht deppen is voldoende. Deze behandeling een aantal keren herhalen (de katoenen doek wel steeds uitspoelen) totdat de doek geen gemorste substantie meer opneemt. De vochtige plek gewoon laten drogen en het drogen niet bespoedigen door gebruik te maken van een haardroger. Ook niet op de plek gaan lopen. Gebruik voor het verwijderen van vlekken geen huishoudelijke middelen en ook geen zout.

Tip 3 : Tapijten of tapijtvloer als volwaardige vloerbekleding

Bent u op zoek naar een zachte vloerbekleding dan biedt de markt tal van soorten tapijten om de vloer zacht en comfortabel te maken. Zo kan u kiezen voor een tapijtvloer waarbij de gehele vloer bedekt wordt of kan u opteren voor een stuk tapijt of mat die een gedeelte bedekt. Beiden brengen ze sfeer en zachtheid aan de vloer.

Inzake vloerbekleding of vloertapijten kan u opteren voor tapijttegels die u makkelijk kan plaatsen of tapijt op rol die ietwat moeilijker te leggen is. In tegenstelling tot de matten worden tapijten veelal aan de vloer gekleefd. Bent u opzoek naar tapijten dan zal u tevens kunnen merken dat er vele soorten zijn met lange en korte haren, in allerhande kleuren en motieven en in verschillende samenstellingen. Bent u opzoek naar schoonheid denk dan zeker eens aan een geknoopt oosters tapijt.

Tip 2 : Vlekverwijdering in tapijten

(een tip van) Tapijtreiniging Kust
Als U vlekken heeft in uw tapijt dan zijn er 3 mogelijke situaties: 1. Wateroplosbare, 2. Solvent oplosbare, 3. Kleurstoffen. Evident is dat eerst zoveel mogelijk moet weggeschraapt worden (lepel) of geabsorbeerd met bijv. keukenrol. Voor de wateroplosbare zou in principe een zeepoplossing perfect werken indien je het residu zou kunnen uitspoelen. (Wat niet altijd mogelijk is!) Tapinex product dient niet gespoeld te worden!

Vetvlekken in een tapijt moeten met een solvent verwijder worden. (White Spirit is meestal voldoende en makkelijk te vinden.) Kleurstofvlekken zoals Thee, koffie, wijn etc. kunnen best professioneel verwijderd worden. (Risico aantasten onderliggende kleur)

Tip 1 : Linoleum als elastische vloerbedekking

(een tip van) Kantoorvloeren
Een linoleumvloer wordt al meer dan 100 jaar gewaardeerd vanwege zijn vele voordelen, zijn natuurlijke karakter, comfort, duurzaamheid maar vooral zijn uitstraling. Linoleum is de milieuvriendelijke klassieker onder de elastische vloerbedekkingen. Het wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals lijnzaadolie, hars, houtmeel en kurkmeel en is volledig antibacterieel.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Schoonmaak en poetsen - TIPS
Parketvloer en laminaatvloer TIPS
Gietvloer en industrievloer TIPS
Dekvloer en chapewerken TIPS
Vloerverwarming TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


 
U bent hier : / Home / Matten en tapijten met leuke weetjes TIPS en advies