U bent hier : / Home / Leuke matten en tapijten met weetjes TIPS en advies

 

Leuke matten en tapijten met weetjes TIPS en advies

matten tapijten tapijtvloer TIPS en weetjes

Van harte welkom
Op deze pagina vind je leuke TIPS, advies en weetjes over matten en tapijten met studies en onderzoeken van Universiteiten. Wekelijks nieuwe TIPS. Alvast veel leesplezier.

Matten en tapijten TOPPER

Alle matten bij bol.com

NIEUW - Tip 7 : Welk vloerkleed of welke tapijten passen best in uw zitkamer?

(een tip van) Bestelvloerkleed
Als u het vloerkleed onder uw meubels legt lijkt de ruimte groter en het geeft een rijk gevoel. Door vloerkleden die voor uw zitmeubels liggen lijkt de ruimte juist kleiner. Dit kan gewenst zijn als u bijvoorbeeld een grote zithoek gezelliger wilt maken. Let er in ieder geval op dat wanneer u zit, uw voeten niet op de rand van het vloerkleed staan. Wanneer u zich afzet om te gaan zitten of staan, verschuift het vloerkleed steeds!

Tip 6 : Waarop letten bij kiezen van een tapijtreiniger?

(een tip van) Tapijtreiniging
De prijs is belangrijk maar let wel een kwalitatieve reiniging is duurder dan een standaard reiniging! Wat is het verschil? Bij een standaard (industrile) reiniging worden alle tapijten op dezelfde wijze gereinigd zonder rekening te houden met de vervuiling, met de aard van het tapijt (wol, zijde, katoen, netelvezel etc.).

Met een standaard reiniging kan U zich verwachten aan een grondige reiniging maar het risico op schade is torenhoog. Hoe vind U een bekwame reiniger? Laat U informeren door uw decorateur of door vrienden en kennissen die reeds een ervaring hadden. Bekijk ook de websites. Hoe lang bestaat het bedrijf, meestal komt wel tot uiting welke doelgroep er nagestreefd word.

Tip 5: Soorten tapijten en tapijtvloeren

Denkt u eraan een nieuwe vloer te leggen dan zou u kunnen opteren voor een tapijtvloer? Een tapijtvloer is beschikbaar in losse vloertegels ofwel een geheel tapijt op rol dat wordt uitgerold en versneden. Het grote voordeel van een tapijtvloer is dat deze makkelijk te plaatsen en te versnijden is. Als we de soorten tapijt even nader bekijken dan zien we drie voorname soorten zijnde:

  • geknoopt tapijt dat voornamelijk toegepast wordt bij de productie van oosterse tapijten
  • geweefde tapijten waarbij het tapijt gewoven wordt
  • getufte tapijten waarbij garen in tuftdoek bevestigd wordt.

Type tapijten volgens de toepassing

Welk type tapijt meest geschikt is wordt uiteraard bepaald door de toepassing waarvoor men het wenst te gebruiken. Een tapijt is veelal opgebouwd uit drie delen zijnde: een rug onderaan, een tuftdoek of draagdoek en de bovenste laag ofwel de pool die bevestigd wordt op de tuftdoek. Bij de pool kan vervolgens geopteerd worden voor een hoge of lage pool wat staat voor de lengte van de draden. Des te langer de draden, des te comfortabeler het tapijt aanvoelt doch des moeilijker het onderhoud.

tapijt

Inzake materialen, kleuren en motieven zijn er vele mogelijkheden naargelang de wens en smaak. Voornaam is thans de opbouw van de rug van het tapijt nader in acht te nemen. De rug bepaalt namelijk mede de wijze van plaatsing en het gevoel dat men ervaart als men erover loopt. Kiest men bijvoorbeeld voor een jute als rug, wat het sterkste materiaal is, dan is deze vrij dun waardoor deze tevens minder zacht aanvoelt, wat uiteraard jammer is want de voornaamste reden voor het kiezen voor een tapijtvloer is net het warme en zachte gevoel.

Naast jute kan tevens geopteerd worden voor een schuimrubber als rug. Deze is aanzienlijk dikker, verschillende diktes mogelijk, waardoor deze comfortabeler aanvoelt. Een extra voordeel van tapijt met schuimrubber is het plaatsen of leggen van de tapijtvloer. Deze kan via tapijttegels of op rol makkelijker op de ondervloer verlijmd worden.

Als laatste kan men opteren voor gewafelde latexruggen als rug dewelke voornamelijk gebruikt wordt in ruimtes waar een hoge vochtigheid kan heersen zoals de badkamer. Een nadeel van tapijtvloer is dat deze aanzienlijk moeilijker te reinigen is dan verharde vloeren en meer onderhevig is aan slijtage. Tevens is een tapijtvloer niet aan te raden als iemand een allergie heeft of gevoelig is voor stofdeeltjes.

Tip 4 : Schoonmaaktips. Vlekverwijdering tapijten

(een tip van) Schoonmaakbedrijf Rotterdam - Nederland
Het verwijderen van vlekken uit tapijt is makkelijker dan men denkt. Snel handelen is belangrijk. Schep eerst met een lepel zoveel mogelijk van het gemorste goedje op. Maak de vlek vochtig met handwarm water en leg op de vlek een vochtige katoenen doek of een stukje keukenrol papier. De meest voorkomende vlekken in huishoudelijk gebruik zijn in water oplosbaar.

Niet wrijven alleen licht deppen is voldoende. Deze behandeling een aantal keren herhalen (de katoenen doek wel steeds uitspoelen) totdat de doek geen gemorste substantie meer opneemt. De vochtige plek gewoon laten drogen en het drogen niet bespoedigen door gebruik te maken van een haardroger. Ook niet op de plek gaan lopen. Gebruik voor het verwijderen van vlekken geen huishoudelijke middelen en ook geen zout.

Tip 3 : Tapijten of tapijtvloer als volwaardige vloerbekleding

Bent u op zoek naar een zachte vloerbekleding dan biedt de markt tal van soorten tapijten om de vloer zacht en comfortabel te maken. Zo kan u kiezen voor een tapijtvloer waarbij de gehele vloer bedekt wordt of kan u opteren voor een stuk tapijt of mat die een gedeelte bedekt. Beiden brengen ze sfeer en zachtheid aan de vloer.

Inzake vloerbekleding of vloertapijten kan u opteren voor tapijttegels die u makkelijk kan plaatsen of tapijt op rol die ietwat moeilijker te leggen is. In tegenstelling tot de matten worden tapijten veelal aan de vloer gekleefd. Bent u opzoek naar tapijten dan zal u tevens kunnen merken dat er vele soorten zijn met lange en korte haren, in allerhande kleuren en motieven en in verschillende samenstellingen. Bent u opzoek naar schoonheid denk dan zeker eens aan een geknoopt oosters tapijt.

Tip 2 : Vlekverwijdering in tapijten

(een tip van) Tapijtreiniging Kust
Als U vlekken heeft in uw tapijt dan zijn er 3 mogelijke situaties: 1. Wateroplosbare, 2. Solvent oplosbare, 3. Kleurstoffen. Evident is dat eerst zoveel mogelijk moet weggeschraapt worden (lepel) of geabsorbeerd met bijv. keukenrol. Voor de wateroplosbare zou in principe een zeepoplossing perfect werken indien je het residu zou kunnen uitspoelen. (Wat niet altijd mogelijk is!) Tapinex product dient niet gespoeld te worden!

Vetvlekken in een tapijt moeten met een solvent verwijder worden. (White Spirit is meestal voldoende en makkelijk te vinden.) Kleurstofvlekken zoals Thee, koffie, wijn etc. kunnen best professioneel verwijderd worden. (Risico aantasten onderliggende kleur)

Tip 1 : Linoleum als elastische vloerbedekking

(een tip van) Kantoorvloeren
Een linoleumvloer wordt al meer dan 100 jaar gewaardeerd vanwege zijn vele voordelen, zijn natuurlijke karakter, comfort, duurzaamheid maar vooral zijn uitstraling. Linoleum is de milieuvriendelijke klassieker onder de elastische vloerbedekkingen. Het wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals lijnzaadolie, hars, houtmeel en kurkmeel en is volledig antibacterieel.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Schoonmaak en poetsen - TIPS
Parketvloer en laminaatvloer TIPS
Gietvloer en industrievloer TIPS
Dekvloer en chapewerken TIPS
Vloerverwarming TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


(Wekelijks publiceren we nieuwe TIPS en onderzoeken)
(Heb je ook een leuke tip of artikel over een bepaald thema? Zend het even toe. Misschien publiceren we het op deze website.)