U bent hier : / Home / Centrale verwarming – 19 tips voor de beste verwarming

 

Centrale verwarming – 19 tips voor de beste verwarming

verwarming open haard flam TIPS

♥ Leuke verwarming kopen
- bol.com / verwarming
- Amazon / verwarming

FILMTIP
Leuke radiator tips - TV Emiel

NIEUW - Tip 19 : 5 tips voor het onderhoud van uw CV verwarmingsketel

Tips van de vakman KLEINEen tip van: Loodgieterij Brugge België - Loodgieterij Brugge

De cv-ketel wordt als een van de meest essentiële elementen binnen uw woning beschouwd. Dit is niet voor niets! Vanuit de cv-ketel wordt warm water naar de radiatoren in uw woning geleid, wordt het water opgewarmd voor uw douche en gootsteenkraan, enzovoorts.

Reden genoeg om uw cv-ketel van voldoende onderhoud te voorzien! Toch blijkt het volgens een loodgieter uit Brugge nog regelmatig voor te komen dat de cv-ketel niet of veel te weinig onderhouden wordt door woningbezitters. Zij krijgen hierdoor al snel te maken met vervelende cv-ketel storingen, die erg lastig zelf te verhelpen zijn. Wanneer heeft u de cv-ketel in uw woning voor het laatst onderhouden?

A. zorg dat de binnenkant schoon blijft

Een eerste stap die u kunt zetten bij het onderhouden van uw cv-ketel is het reinigen van de binnenzijde van uw apparaat. Door het stof tussen de onderdelen van uw cv-ketel weg te halen, zal het stof de werking van uw cv-ketel niet beïnvloeden. Het is raadzaam om dit eens per jaar of eens per twee jaar te doen. Laat dit ook doen door een loodgieter.

B. Zoek in uw handleiding naar onderhoudsmogelijkheden

In de handleiding van uw cv-ketel zal een hoofdstuk aan het onderhouden van uw cv-ketel geweid worden. Het is sterk aan te raden om dit hoofdstuk door te nemen nadat u de cv-ketel aangeschaft heeft. Vaak blijkt u zelf ook bepaalde onderdelen te kunnen controleren. Voor een volledige controle is het verstandig om een loodgieter in te schakelen.

C. Noteer een onderhoudsdatum in uw agenda

Om te voorkomen dat u het onderhoud aan uw cv-ketel vergeet kan het verstandig zijn om nu alvast een onderhoudsdatum voor volgend jaar in uw agenda te noteren. Geef daarbij aan op welke elementen van de cv-ketel u extra goed moet letten, omdat die elementen bij de vorige onderhoudsbeurt bijvoorbeeld al enigszins versleten bleken te zijn.

D. Laat uw cv-ketel controleren op slijtage door een loodgieter

Naast het verwijderen van het stof tussen de onderdelen van uw cv-ketel is het raadzaam om de onderdelen van de cv-ketel eens per twee jaar te laten controleren op slijtage. Het  inschakelen van een loodgieter of cv-monteur is zeer raadzaam hiervoor. Een loodgieter heeft namelijk veel meer ervaring en kennis.

E. Vraag uw leverancier om handige tips

Niemand weet beter hoe een cv-ketel onderhouden moet worden, dan de leverancier van uw cv-ketel. Vraag de leverancier van uw cv-ketel bij de levering van uw apparaat naar tips om de cv-ketel te onderhouden!

Werkt uw cv-ketel niet meer? Schakel in dat geval een cv-monteur in of zoek in de handleiding van uw cv-ketel naar de foutcode die op het display van uw cv-ketel weergegeven wordt.

Tip 18 : Besparen op je verwarmingskosten? Zet je radiatoren volledig open!

Als je dit leest dan frons je wellicht even de wenkbrauwen. Je radiatoren volledig opendraaien om te besparen op verwarmingskosten klinkt nu toch wel wat vreemd. Je zou eerder het omgekeerde denken en wel dat je je radiatoren lager moet draaien om te besparen. Hoe zit dat dan precies? Om dit te verklaren moeten we even naar de werking van een centrale verwarming kijken.

Hierbij staat er ergens in je woning een verwarmingsketel, hetzij op gas hetzij op mazout of stookolie, hetzij elektrisch via zonnepanelen of een warmtepomp, of wat dan ook die het water in de ketel opwarmt en vervolgens verstuurd doorheen een systeem van buizen en radiatoren. Dit warme water komt uiteindelijk aan in de radiatoren in de kamers van je woning die dan op hun beurt de lucht in de ruimte opwarmen. Dit is welgekend.

Vervolgens staat of hangt er ergens in de woning een bedieningspaneel waarmee je de gewenste temperatuur in je woning kan instellen. Dit bedieningspaneel is tevens uitgerust met een temperatuursensor die de temperatuur in je woning meet en vervolgens gaat aftoetsen op de temperatuur die je hebt ingesteld.

Is de temperatuur die je hebt ingesteld, lager dan de temperatuur die effectief gemeten wordt, dan geeft het bedieningspaneel een signaal aan de verwarmingsketel dat extra warm water vereist is waardoor de ketel dus aan het werk gaat.

Is de gewenste temperatuur bereikt, dan zal het bedieningspaneel ook nu weer meten en een signaal geven aan de verwarmingsketel waardoor deze uit gaat. Hierbij nu even een vraagje: waar hangt dit bedieningspaneel bij jouw thuis? Hier ligt het probleem.

Waar hangt jouw bedieningspaneel?

Bij de meeste woningen hangt dit bedieningspaneel in een centrale leefruimte zoals de living of de keuken wat dus betekent dat enkel in die leefruimte de temperatuur effectief gemeten wordt. Stel, je hebt het te warm en je besluit even de radiator in de leefruimte wat lager te zetten. Dan heb je dus een probleem want vanaf het moment dat je ergens in je leefruimte één of meerdere radiatoren gaat regelen, dan wordt de temperatuur in alle andere ruimtes niet alleen niet meer stuurbaar maar moet je verwarmingsketel plots meer gaan presteren omdat je radiator niet meer op volle kracht presteert.

Dus als je radiator maar op 50% staat en jij wilt het warmer maken dan moet je verwarmingsketel langer presteren om dezelfde warmte te creëren dan als de radiator op 100% zou staan. Dus, let er steeds op dat je radiatoren in je leefruimte, waar je bedieningspaneel hangt, altijd op 100% staan. Dit bespaart je niet alleen aan verwarmingskosten maar draagt er tevens zorg voor dat andere ruimtes in je woning beter op temperatuur regelbaar worden. Deze andere kamers kan je dan weer makkelijk via de regelaar aan de radiator regelen. Een kleine logische tip, maar het kan je fors doen besparen.

Tip 17 : Waarom een CV verwarmingsketel kopen of huren?

Tips van de vakman KLEINEen tip van: loodgieter Concurrent - Amsterdam Nederland - Loodgieter Concurrent

Is je CV ketel defect of is je bestaande CV ketel aan vervanging toe? Dan is het tijd voor een nieuwe CV ketel. Met een goede CV ketel kun jij je huis efficiënt verwarmen en is het ook mogelijk om op deze manier op je energiekosten te besparen.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om een nieuwe CV ketel te kopen, maar het is ook mogelijk om een CV ketel te huren. Een CV ketel is namelijk een grote kostenpost. Wij informeren je graag over beide mogelijkheden.

A. Waarom een CV verwarming ketel kopen?

Op het moment dat je besluit om een eigen CV ketel te kopen is het verstandig om je allereerst goed te laten informeren. Een kwalitatieve CV kost circa € 850,- . Heb je een goede keuze gemaakt?

Laat je cv ketel installeren door een erkend installatiebedrijf om er zeker van te zijn dat de installatie op de juiste manier wordt gedaan. Door middel van een professionele installatie voorkom je veel problemen in de toekomst.

Het is ook aan te raden om een onderhoudscontract met een erkend installatiebedrijf aan te gaan. Dit is verstandig omdat je bij een defect altijd de zekerheid hebt dat er iemand langs komt om de CV ketel te repareren. Daarnaast zijn CV ketels die goed onderhouden worden ook veiliger en verbruiken ze minder energie.

Een CV ketel kopen betekent dat je eenmalige aankoopkosten hebt en dat je direct zelf eigenaar bent. Daarnaast heb je veel vrijheid als je een eigen CV ketel hebt, je kunt namelijk zelf een keuze maken voor de merk, bij wie je een onderhoudsdiensten afneemt en wanneer je de CV ketel weer gaat vervangen.

B. Waarom een CV verwarming ketel huren?

Het is ook mogelijk om een CV ketel te huren. Op het moment dat je ervoor kiest om een CV ketel te huren, betekent dit dat je het aankoopbedrag niet kwijt bent. Dit is vooral handig voor mensen die het bedrag niet in één keer kunnen missen.

Huren is voordelig voor mensen die duidelijkheid willen over de kosten van een CV ketel. In de huurprijs zitten alle kosten al verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor onderhoud, installatie en allerlei andere kosten die er nog extra bijkomen.

Daarnaast hoef je ook geen kosten te maken als onderdelen van de CV ketel defect zijn, de verhuurder regelt dan zelf de reparatie en onderdelen. Nadelen van huren zijn dat je niet kunt kiezen wie het onderhoud voor je doet en vaak heb je geen of weinig keuze om een bepaalde merk te kiezen

Tip 16 : Verwarming op mazout, enkele aandachtspunten voor de mazouttank

1. Als je een mazouttank of stookolietank gaat laten plaatsen in je tuin of aan je woning, dan is het raadzaam deze te laten plaatsen door een gespecialiseerde en erkende installateur. De installatie dient namelijk te voldoen aan de wetgeving. Het zou toch jammer zijn mocht je pas geplaatste mazouttank afgekeurd worden bij de jaarlijkse controle omwille van een ondoordacht of onwettige plaatsing.

2. Als je een nieuwe mazouttank of stookolietank laat plaatsen, opteer dan zeker voor een dubbelwandige tank, ongeacht of deze ondergrond of bovengronds wordt geplaatst. Een dubbele wand geeft extra sterkte en bescherming tegen mogelijke lekkages. Als je opteert voor een bovengrondse opstelling, zorg er dan zorg voor dat de tank op een dekvloer staat en een muurtje gemetseld is omheen de tank waarin eventuele olielekken kunnen opgevangen worden zodat dit niet in de grond kan.

3. Als je de mazouttank laat vullen met mazout of stookolie dan is het voornaam dat er tijdens het vullen geen mazout kan gemorst worden. Om dit te vermijden kan de mazouttank uitgerust worden met een overvulbeveiliging zoals een fluitsignaal bijvoorbeeld dat een geluid maakt als de maximale vulhoeveelheid bereikt is en de leverancier bij het vullen waarschuwt.

4. Als laatste is het raadzaam je verbruik goed te meten. Niet alleen kan je hierdoor een beter beeld krijgen van je verbruik-kosten maar kan je ook eventuele lekken aan de tank of de leidingen meten. Als je merkt dat je verbruik plots groter is ofschoon je niet extra hebt verwarmd, dan is de kans groot dat je ergens een lek hebt. Een digitale niveaumeter bijvoorbeeld is ideaal om je verbruik en de stand in de tank te meten.

Kortom, denk je eraan een nieuwe mazouttank te plaatsen, neem dan zeker voorgaande punten in overweging. Je bespaart er alvast allerhande narigheid mee.

Tip 15 : Infrarood verwarming of centrale verwarming ?

(een tip van) Infrarood verwarming
Infrarood verwarming gebruiken in plaats van CV centrale verwarming kan je in veel gevallen meer opbrengen. Een  infrarood verwarming warmt immers alleen jou (de persoon) op, en niet de objecten rondom. De verwarming zorgt hierdoor voor een aangenaam gevoel en je krijgt het onmiddellijk warm. Ideaal om te gebruiken in ruimtes waar je graag erg warm hebt (denk daarbij aan badkamers en terrassen)

Tip 14 : Welke houtsoort is meest ideaal voor uw kachel?

(een tip van) Brandhoutstore
Vele mensen verwarmen nog met een houtkachel, iets wat moet toegejuicht worden vanwege het klimaat. Het is de milieuvriendelijkste oplossing, maar de meeste kiezen nog steeds het verkeerde hout.

Een houtkachel of open haard in huis? dan kies je beter voor een harde houtsoort (eik bijvoorbeeld). een harde houtsoort geeft namelijk langer warmte en genstert niet veel. zo kan je lang de warmte behouden in je kachel en ook de ruimte warm houden voor ruime tijd.

Een speksteen- of tegelkachel heeft nood aan een zachte houtsoort (es bijvoorbeeld). Door de korte en hevige verbranding van het zachte hout, warmt de speksteenkachel of de tegels van de tegelkachel héél snel op waardoor deze lang de warmte vasthouden en terug afgeven... hier kiezen voor een harde houtsoort werkt niet.

Tip 13 : Besparen op verwarming via biomassa

(een tip van) Coster Energy - Willebroek België
Wist u dat u jaarlijks heel wat kunt besparen op uw energierekening? Door gebruik te maken van centrale verwarming op biomassa en/of een zonneboiler om uw sanitair water te verwarmen, kunt u uw energiefactuur gevoelig verminderen.

Centrale verwarming op biomassa zoals pellets, houtblokken, zaagsel, houthaksel enz... zorgen ervoor dat uw woning, werkplaats, stallen... op een ecologische en economische manier verwarmd worden.

Zonneboiler met vacuümbuizen bijvoorbeeld waarbij de zon zowel het sanitair water als het zwembadwater kan verwarmen. Uw investering heeft u in korte tijd terugverdiend!

Tip 12 : Speksteenkachel meer dan verwarming

(een tip van) Soapstone
Soms twijfelen mensen of ze een speksteenkachel met oven zouden nemen maar denken ze er niet aan dat, eens het vuur uit is, de stookruimte ook perfect kan dienen als oven... En omdat je maar 2u moet stoken om 24u warmte te hebben in een echte speksteenkachel heb je heel veel mogelijkheden!

Tip 11 : Let op voor overcapaciteit

(een tip van) Amsterdam CV ketel - Amsterdam Nederland
Als u denkt om een CV ketel aan te schaffen let dan op dat u niet te snel kiest voor overcapaciteit, omdat dit voordelen zou hebben. Een ketel met te veel capaciteit is uiteindelijk minder rendabel.

Tip 10 : Klaar voor een nieuwe verwarmingsketel?

(een tip van) Sanicro - Nijlen België
Beginnen ondertussen de jaren te tellen voor uw ketel? Dan is hij toe aan een grondige inspectie door een erkende vakman. Die zal u vertellen of uw installatie ondermaats presteert en of u er voordeel bij hebt om eens na te denken over een nieuw toestel. De verwarming van uw woning is immers goed voor 50 tot 70 % van uw energierekening.

Een moderne ketel met een hoog rendement zorgt ervoor dat uw comfortabel verwarmde woning niet ten koste hoeft te gaan van uw portemonnee. Zuinig stoken wordt zo heel gemakkelijk. Als iedereen met centrale verwarming een klein beetje energie bespaart, neemt ook de milieubelasting flink af. Een weinig efficiënte verwarming in woningen is immers een belangrijke bron van broeikasgassen zoals CO2.

Kortom, met een investering in een goede verwarmingsinstallatie kunt u dus daadwerkelijk een verschil maken en energie besparen zonder in te boeten aan comfort!

Tip 9 : Voordelen van elektrische verwarming

(een tip van) Elektrische Verwarming Thermocomfort
Het gebruik van elektrische verwarming heeft verschillende voordelen tegenover andere verwarmingsmethoden. Om te beginnen zijn de investeringskosten lager indien men in elke ruimte een elektrische verwarming plaatst dan wanneer men gebruik maakt van centrale verwarming op gas of stookolie.

Let op!! Accumulatiekachels zijn duur in aankoop, maar gewone elektrische kachels die slechts af en toe zullen gebruikt worden zijn goedkoop. Veel gebruikte kamers kan men best uitrusten met een accumulatie kachel.

Tip 8 : Welk rendement heeft u nodig?

(een tip van) E-verwarming
Bij de keuze van een verwarmingsinstallatie is het belangrijk om zich goed te informeren. Heel wat parameters die vaak op het eerste zicht niet belangrijk zijn zullen het rendement van uw installatie (mee) bepalen. Zo zal een slecht gesoleerde woning een veel zwaardere installatie nodig hebben dan een woning van dezelfde oppervlakte die wel goed gesoleerd is.

Tip 7 : Optimale waterdruk bij CV verwarming voorkomt storingen

(een tip van) Heating solutions
Wist je dat veel storingen aan centrale verwarming te wijten zijn aan eenvoudigweg een te lage waterdruk op het systeem? Dit is simpel te verhelpen door water op het systeem bij te vullen en de waterdruk te laten stijgen tot gemiddeld 1,5 bar.

Tip 6 : Hoe lang warmt een speksteenkachel ?

(een tip van) Finse Speksteenkachels
Wist u dat een speksteenkachel na 2 uur branden genoeg warmte opneemt om voor een periode van 24h gelijkmatige warmte af te geven zodat uw woning voor gans deze periode aangenaam warm blijft.

Tip 5 : Slimme thermostaten doen besparen

(een tip van) CV ketel techniek
Met de Slimme Thermostaat kunt u door de unieke aanwezigheidsdetectie tot 26% op uw energierekening besparen. Deze thermostaat volgt uw leefpatroon zonder lastige bediening en schakelt automatisch naar een lagere temperatuur als u er niet bent!

Tip 4 : Haarden en kachels als verwarming voor warmte en sfeer

openhaardBent u opzoek naar een verwarming waarbij u naast het verwarmen tevens extra sfeer in huis wilt brengen, dan zou u een haard of kachel kunnen overwegen. Haarden en kachels bieden naast verwarming tevens de mogelijkheid om een optisch mooi effect te generen door het flakkeren van de vlammen bijvoorbeeld waardoor ze tevens een aangename warmte genereren.

Wat dacht u van een Scandinavische speksteenkachel bijvoorbeeld die meer en meer populair wordt. Omwille van de speciale speksteen houden ze de warmte zéér lang vast en stralen deze langzaam uit. Twee uur stoken is genoeg voor een hele dag warmte waardoor ze een enorme besparing bieden op het verbruik en toch een goede verwarming zijn. Ze kunnen zelfs een CV-ketel voeden.

Bio-ethanol kachels vergen geen schoorsteen en zijn makkelijk te plaatsen met zéér leuke designs en ontwerpen. Pellet kachels waar samengeperste pellets als verwarming worden gebruikt kennen eveneens een enorme opmars waarbij ze slechts een minimale uitstoot genereren met een rendement van maar liefst 85%. Kortom, bent u opzoek naar een goede verwarming met sfeer, denk dan zeker eens aan een kachel of haard.

Tip 3 : Centrale verwarming met radiatoren als verwarming

Gaat u een verwarming plaatsen dan zou u kunnen opteren voor een centrale verwarming met radiatoren. Hierbij wordt een centrale verwarming geplaatst die als energie hetzij mazout, stookolie, gas, hout, kolen of dergelijke verbruikt en deze energie via verbranding omzet naar warm water.

Dit warm water wordt vervolgens doorheen een buizensysteem geleid naar radiatoren die in de verschillende ruimtes of kamers van de woning opgesteld staan. Deze radiatoren gaan de warmte van het water omzetten naar een bepaalde luchtstroom ook wel convectiestroom genoemd die de lucht in de kamer zal opwarmen.

In tegenstelling tot een vloerverwarming waar deze convectiestroom gelijkmatig over de gehele vloer gebeurt en de kamer dus overal geleidelijk opwarmt, zal bij radiatoren een geheel andere convectiestroom gecreëerd worden die circulair is vertrekkende bovenaan aan de radiator gaande naar het plafond naar de andere zijde van de kamer om daar vervolgens af te koelen en neer te dalen naar de vloer die dan weer naar de radiator wordt geleid om weer opgewarmd te worden. Dit blijft duren tot de kamer op de gewenste temperatuur is.

Bij het plaatsen van de sturingskast voor de warmteregeling, die tevens met een sensor uitgerust is om de temperatuur te meten en de centrale verwarming te sturen, is het dan ook voornaam dat deze sturingskast niet in de directe convectiestroom van de radiator wordt geplaatst aangezien de sensor snel een warme lucht zal detecteren en de centrale verwarming uitzet.

Het voordeel van een centrale verwarming is dan één verwarming alle kamers van de woning verwarmt. Een nadeel is dan weer dat vanuit de centrale naar alle radiatoren een buizensysteem moet aangebracht worden. Dit buizensysteem bevat een zendstroom van de centrale verwarming naar de radiatoren en een retourstroom van de radiatoren naar de centrale verwarming.

Tip 2 : Kies voor een condensatieketel als CV verwarming

Ludo claes TIPSAls u opteert voor voorgaande centrale verwarming met radiatoren dan kan u gebruik maken van een condensatieketel. Zoals het woord als zegt wordt bij een condensatieketel de condensatie die wordt gegenereerd bij het verwarmen gebruikt om het rendement van de verwarmingsketel te verhogen waardoor een energiebesparing ontstaat. Bij het verbranden van mazout, stookolie of aardgas wordt tevens condensatie gevormd die warm is.

De condensatieketel gaat die verwarmde condensatie gebruiken om het water dat via de retourbuizen terug komt van de radiatoren reeds voor te verwarmen. Dit betekent dat de verwarmingsketel verwarmd water als retour terug krijgt en de verwarmingsketel bijgevolg minder hard dient te verwarmen waardoor een aanzienlijke besparing wordt gegenereerd die wel 30% kan bedragen ten aanzien van de traditionele verwarmingsketels. Zeker het overwegen waard dus.

Tip 1 : Goed isoleren is besparen

Als u gaat verwarmen dan is het energieverbruik van belang hetgeen kan ingeperkt worden door goed te isoleren. Gaat u dus een nieuwe verwarming plaatsen denk dan ook even na over de isolatie van uw woning en tracht waar mogelijk extra te isoleren waarbij de soort isolatiemateriaal uiteraard uw rendement zal bepalen.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Vloerverwarming - TIPS
Warmtepompen - TIPS
- Airconditioning - TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Uw mening telt. Laat ons even weten wat je vind van de tips op deze website. Zo kunnen we onze informatie optimaliseren om je surfervaring te verbeteren. Alvast dank.
Heb jij toevallig ook een leuke TIP of artikel (ca 200 woorden) voor deze website? Stuur het even toe en misschien publiceren we.
Wil je graag een link vanuit deze wesite naar jouw website? Laat het even weten. We informeren je graag naar de mogelijkheden.

Categorieën en thema's
Hobby TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Leuke weetjes feiten en studies over mens en dier
Eigen zaak TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Werk TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Elektro TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Reizen en vakantie TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Honden katten paarden TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Part en feestjes TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Beauty make-up verzorging TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Dameskleding en herenkleding TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Tuin TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Auto fietsen bestelwagens TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken

♥ Leuke PROMOTIES - bol.com / aanbiedingen - Amazon / promoties - Amazon Prime streaming - Sunweb / zonvakanties