U bent hier : / Home / Woningbouw / 5 handige tips om makkelijk en snel hout te drogen

 

5 handige tips om makkelijk en snel hout te drogen

Dit artikel wordt u aangeboden door : houtdrogen.nl


Tips van de vakman vakvrouw

Ben je op zoek naar tips om hout te drogen? Wij geven je graag handige tips als je van plan bent om hout te laten drogen. Het is verstandig om hiervoor een bedrijf in te schakelen die veel ervaring hebben met het drogen van hout.

1. Hout duurzaam laten drogen

Door duurzaam hout te drogen draag je bij aan een duurzame samenleving. In een biomassacentrale worden afvalstoffen vernietigd. Tijdens dit proces komt er warmte vrij. Deze warmte wordt weer gebruikt om het hout te drogen. In principe is het drogen van hout al erg duurzaam. Je zorgt er namelijk voor dat hout een langere levensduur krijgt.

Het duurzaam laten drogen voorkomt dat het hout krom trekt. Je prachtige houten bankje zal dus op deze manier een stuk langer meegaan. Gespecialiseerde bedrijven gaan met liefde met het hout om en hebben verstand van zaken.

2. Let op de houtsoort

Om te weten hoe je hout het beste kunt drogen, is het belangrijk om te weten met welke houtsoort je te maken hebt. Elke houtsoort moet namelijk op een andere manier behandeld worden. Denk bijvoorbeeld aan eikenhout of grenenhout.

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het drogen van hout hebben hier oplossingen voor. Zij hebben droogkamers die naar houtsoort zijn ingedeeld. Op deze manier zorgen zij ervoor dat iedere houtsoort op de juiste manier wordt gedroogd.

3. Hardhout of zachthout

Als de houtsoort is vastgesteld, is het ook relevant om te weten of je te maken hebt met hardhout of zachthout. Het droogproces bij hardhout is namelijk anders dan het drogen van zachthout. Voorbeelden van hardhout zijn bijvoorbeeld eiken en mahonie. Bij zachthout kun je denken aan vuren of grenen.

4. Laat je hout beoordelen door een droogmeester

Een droogmeester is op de hoogte van alles omtrent het drogen van hout. Door te voelen en te ruiken aan het hout kunnen zij inschatten waar het hout in het droogproces staat. Het is belangrijk dat een droogmeester het hout beoordeeld. Door middel van een goede beoordeling kan korstverharding of scheurvorming worden voorkomen.

5. Wat is de dikte van het hout?

Als het hout dikker is dan 100 mm is het niet altijd mogelijk om het hout goed te drogen. Het is door de dikte dan niet goed mogelijk om tot de diepte door te dringen. Het is niet de bedoeling dat de buitenkant droog is en de kern nog vochtig.


Deze TIP wordt u aangeboden door onderstaande Vakman / Vakvrouw:

Houtdrogen.nl
Woerden - Nederland

Houtdrogen.nl beschikt over 13 computergestuurde droogkamers. Dit biedt de mogelijkheid om meer dan 1.200 m3 hout tegelijkertijd te drogen. Onze droogkamers zijn naar houtsoort ingedeeld en zeer nauwkeurig af te stellen zodat iedere houtsoort op exact de juiste wijze gedroogd wordt. Wij hechten veel waarde aan het vakkundig drogen van uw hout.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Wat is de juiste ondervloer voor uw laminaat ?

Deel deze tips zeker met je vrienden  
 
Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
  Nieuwe TIPS - Uw link op deze website