Metselen en voegen met leuke weetjes TIPS en advies

metselen voegen metselwerk TIPS

♥ Leuk metselmateriaal kopen + promoties
- bol.com / metselen
- Amazon / metselen

Uw link hier? Meer info

NIEUW - Tip 13 : Hoe de voegen in metselwerk vernieuwen ?

(een tip van) HGR Gevelrenovatie - Rijswijk Nederland
Door verschillende omstandigheden kan voegwerk in een metselwerk slijten. Voorbeelden hiervan zijn isolatie- en vochtproblemen. Men noemt dit fenomeen 'doorslaan'. Met name onderdelen in de muur die kunnen roesten worden hierdoor kwetsbaar. Uiteindelijk leidt dit tot allerhande problemen zoals scheuren en barsten in uw metselwerk.

Hoe vervangt u een voeg? Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten. Vanzelfsprekend dient eerst de oude voeg vervangen te worden, maar hoe u dat doet is van een aantal factoren afhankelijk. Hierbij kunt u denken aan het type van de voeg, de hardheid en de voegbreedte. Na het verwijderen van de voeg dient de muur grondig gereinigd te worden, zodat de nieuwe voegen goed kunnen hechten. Hierna kan de nieuwe voeg geplaatst worden.


FILMTIP
Zelf een muurtje metselen tips - WeberBeamix


Tip 12 : Hoe een muurgevel renoveren?

(een tip van) Gevelprotect - Oosterhout Nederland
Gevelrenovatie is een breed begrip, dit kan verwarrend zijn voor mensen die hun gevel willen laten renoveren. Een specialist kan de gevel 3 renovatiebehandelingen geven:

1. De voegen uithakken en opnieuw invoegen;
2. De gevel reinigen met heet water of middels zandstralen;
3. De gevel voorzien van een beschermende filmlaag, hydrofoberen ofwel impregneren. Dit wordt doorgaans gedaan na een of beide van bovenstaande technieken.

Tip 11 : Nuttige tips voor metselwerken en metselen

Ludo claes TIPSGaat u metselen, een muurtje of misschien een gehele woning, dan zijn er tal van elementen die u in acht dient te nemen. Soorten stenen voor te metselen bijvoorbeeld. De markt biedt een brede waaier aan steensoorten om het muurtje of woning te metselen gaande van de eenvoudige steen tot blokelementen of gestructureerde stenen waar bepaalde patronen in te vinden zijn.

Zijn de stenen gekozen dan komt het soort cement aan de beurt. Deze moet uiteraard de juiste samenstelling zand-cement-water hebben wil het muurtje er morgen ook nog staan.

Het metselen zelf is vakmanschap. Het muurtje moet waterpas en recht staan waarbij u best de nodige tools zoals schietlood, waterpas, metselkoord en zo meer gebruikt.

De dag van vandaag kan u zelfs gebruik maken van lasertoestellen om juist en pas te metselen. Is het metselwerk klaar dan kan u gaan voegen waarbij zelfs kleuren kunnen gebruikt worden om de muur een mooie look te geven.

Tip 10 : Hoe een gevel in perfecte staat houden ?

(een tip van) Gevel-gids.be
Eens uw gevel klaar is, dan wil u die natuurlijk zo lang mogelijk in perfecte staat houden. Het impregneren van de gevel is hiervoor de ideale oplossen. Bij het impregneren wordt de gevel met een speciale stof behandeld, deze stof zal in de muur trekken en op die manier waterafstotende eigenschappen krijgen. U zal minder mos op de gevel krijgen en ook water kan niet meer in de gevel trekken waardoor vorstschade niet meer kan voorkomen.

Tip 9 : Kies metselwerk volgens functionaliteit

Denkt u eraan om een muur of gevel te metsen of metselen, dan zijn er twee belangrijke basiselementen die u benodigd zijnde baksteken en mortelspecie. Een eerste vraag die u dan ook dient te stellen is welke soort baksteen u gaat gebruiken om de muur te metselen.

De keuze van de geschikte baksteen wordt bepaald door de functionaliteit van de baksteen en muur die u gaat metselen samen met de "look" van de muur.

Als de muur naakt blijft en deze dus niet gaat geschilderd worden bijvoorbeeld, dan is de look van de baksteen voornaam aangezien deze direct in het zichtveld staat. Gaat de muur later geschilderd of bepleisterd worden, dan is de look van de baksteen minder van belang. Naast de uitstraling van de baksteen is ook de functionaliteit van belang inzake de keuze van de baksteen. Naargelang de bakwijze en samenstelling van de baksteen krijgt deze een bepaald karakteristiek die dan weer een meerwaarde biedt aan de specifieke functionaliteit van de individuele baksteen of de muur die gemetst worden.

Metselen volgens de functie van de gevel

metselaar metselwerkBij het metselen van een woning bijvoorbeeld is de baksteen van de buitenmuur geheel anders dan de binnenmuur van de woning en dit omdat elke muur een andere functie draagt. De mortelspecie die gebruikt wordt om te metselen bestaat uit drie componenten zijnde: zand, water en cement dewelke in een bepaalde samenstelling gecombineerd wordt wat leidt tot een vast geheel eens deze uitgedroogd is.

De kunst bestaat er dan ook in de dichtheid of samenstelling van de mortelspecie dermate te bepalen opdat deze niet te droog of te nat is opdat gestructureerd kan gemetseld worden.

Bij het metselen wordt namelijk mortelspecie tussen twee bakstenen aangebracht waardoor een voeg ontstaat. Deze voeg mag niet te klein, door te platte mortel, of te groot, door droge mortel zijn. Om de mortelspecie goed te krijgen is het vaak even testen en proberen met al dan niet extra toevoeging van een bepaald component tot de samenstelling goed is.

Om te controleren of de mortelspecie goed is kan een hechtingstest ondernomen worden. Schep mortelspecie op een baksteen en druk er een andere baksteen op. Laat dit een minuut liggen en trek de beide stenen weer uit elkaar. Als er op beide stenen een goede verdeling is van de mortelspecie, dan is deze goed en kunnen de metselwerken gestart worden.

Tip 8 : Wat zijn de soorten metselwerk verbanden?

Elk metselwerk gebeurt volgens een bepaald verband ofwel een bepaalde plaatsing of patroon van de stenen ten aanzien van elkaar waarbij het verband de sterkte van de muur en de uitstraling of het zicht ervan bepaald. Architecten bedenken dan ook vaak speciale verbanden bij de bouwwijze van het metselwerk om de gevel of muur een speciale look te geven.

Wat is halfsteenverband in metselwerk

Het meest gebruikt verband bij metselwerken is het halfsteenverband waarbij de voeg van de bovengelegen bakstenen in het midden van de ondergelegen bakstenen ligt. Dit verband biedt het grote voordeel dat weinig slijp of kapwerk vereist is in de hoeken van de muur als rondom gemetseld wordt aangezien twee op elkaar aansluitende muren als het ware in elkaar geweven worden.

Aleen bij een muurbeëindiging zullen steeds stenen uitsteken en dient derhalve slijpwerk of kapwerk te gebeuren. Een volgend verband is het kruisverband. Hierbij wordt per rij de baksteen 90° gedraaid. De onderste laag bakstenen wordt op de langszijde naast elkaar gemetseld waarboven een rij bakstenen wordt gelegd met de kortzijde op kopzijde naast elkaar. Dit resulteert wederom in een bepaalde uitstraling van de muur of gevel.

Wat zijn de andere verbanden in metselwerk?

Zo zijn er nog tal van soorten verbanden die kunnen gebruikt worden om een bepaalde look of uitstraling aan de muur te geven. Zo bestaat bijvoorbeeld nog een kettingverband, een koppenverband, een engelsverband, een klezoorverband, een staandverband, een vlaamsverband, een fransverband, een tuinmuurverband, een dearneverband en zo meer. Elk verband heeft een specifieke bouwmethode waardoor een bepaalde look of uitstraling aan de muur wordt gegeven.

Tip 7 : Wat is bogen metselwerk?

Naast het metselen van muren en gevels wordt metselwerk tevens gebruikt voor het maken van bogen waarbij de bakstenen in een bepaalde radius worden gemetseld. Denk hierbij aan een garagepoort of een buitendeur  bijvoorbeeld waardoor een speciale look en uitstraling ontstaat. Het metselen van bogen is weliswaar geen akkefietje en is ook onderhevig aan bepaalde richtlijnen inzake krachtopvang en krachtverdeling.

Als u een boog gaat metselen die tevens een dragende functie heeft, dan is het zeker aan te raden een architect te raadplegen die u berekent wat de radius van de boog dient te zijn en hoe deze gemetseld dient te worden wil de boog stevig genoeg zijn om de bovengelegen gewichten en krachten te dragen. Ook de praktijk van het metselen van bogen is geen akkefietje en vergt vakmanschap.

Kortom, wilt u een toegangspoort of deur extra verfraaien door een boog, laat u dan zeker bijstaan door een vakman om de klus te klaren.

Tip 6 : Wat zijn sier metselwerken en metselen?

Naast de functionele metselwerken zoals muren gevels, bogen en zo meer kan metselwerk tevens goed gebruikt worden als sier metselwerk waarbij de mooiste en fraaiste kunstwerken getoverd kunnen worden dewelke uiteraard afhankelijk zijn van het vakmanschap van de metser. Kolommen, spiralen, vlechtingen, siermetselwerken in muren en gevels, kleurcombinaties, en zo meer zijn maar enkele mooi metselwerken die kunnen opgetrokken worden. Hierdoor krijgt de woning of het bouwwerk een mooie vertoning.

Wilt u uw woning verfraaien, denk dan zeker eens aan de mogelijkheden van metselwerk en informeer even bij uw metser naar de mogelijkheden. U zou wel eens verbaasd kunnen zijn van de mogelijkheden en het resultaat.

Tip 5 : Wat met voegen en voegwerken

Is een muur eenmaal gemetseld, dan dienen de voegen, die gevormd zijn door de mortelspecie tussen de bakstenen, extra afgewerkt te worden. Dit om de muur of gevel een mooi geheel te geven. Voornaam bij het voegen is dat dit niet te snel na het metselen gebeurd en de mortelspecie tussen de bakstenen goed droog is.

Bij de voegspecie die bij het voegen gebruikt wordt, kan tevens een kleur vermengd worden waardoor de combinatie van de voegspecie en de kleur van de gebruikte bakstenen ideaal op elkaar kunnen afgesteld worden opdat een mooi geheel ontstaat.

Bij het voegen kunnen tevens meerdere soorten voegen gebruikt worden die elk garant staan voor een unieke uitstraling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een platvolvoeg die volledig vlak is en volledig tegen de bakstenen aansluit, een knipvoeg die lichtjes uitsteekt, een schaduwvoeg waarbij de voeg schuin aangebracht wordt. Dit opdat een schaduw van de baksteen op de voeg valt, een snijvoeg die aan twee zijden afgeschuind is, een terugliggende voeg of een verdiepte voeg die beiden dieper ligt tussen de bakstenen.

Kortom, net als bij het metselen zijn er meerdere voegtechnieken die kunnen toegepast worden en elk een unieke look en uitstraling geven aan de muur of gevel.

Tip 4 : Hoe kan je best je buitenmuur reinigen?

(een tip van) SRW gevelrenovatie
Let op wanneer u groen bemoste muren gaat reinigen. Dit is prima zelf te doen maar door te lang spuiten op de gevel wordt het voegwerk ook aangetast helemaal wanneer dit jaarlijks gebeurd. Gebruik ruim voor de werkzaamheden een goede professionele algendood (ook op de groene terrassen) En de mossen en algen laten zich met minder inspanning verwijderen en het gevelwerk wordt gespaard en voorkomen dure gevelrenovaties.

Regelmatig behandelen met groen en algen verwijderaar op de schone muur en terrassen maken de voorjaars schoonmaak een stuk gemakkelijker en heeft u langer de tijd om te genieten.

Tip 3 : Denk bij het metselen ook aan het isoleren van de spouwmuur

Ludo claes TIPSAls u een huis of woning gaat bouwen, dan dient u even stil te staan bij het isoleren van de muren en gevels. Hiervoor worden isolatiematerialen in de spouw van de muren geplaatst. Een spouw wordt gecreëerd doordat twee muren, buitenmuur of buitenblad en binnenmuur of binnenblad niet tegen elkaar maar van elkaar worden opgetrokken.

Deze spouw bedraagt ca 6 cm en heeft als doel te voorkomen dat water, dat doorsijpelt door de buitenmuur, toegang vindt naar de binnenmuur. Deze doorsijpeling gebeurt veelal door diffusie doorheen de bakstenen.

Bij het isoleren van de gevels en muren, wordt zoals aangegeven een isolatiemateriaal in deze spouw aangebracht. Hierbij worden de spouwankers en rozetten gebruikt om de isolatie te verankeren. De isolatie dient steeds tegen de binnenmuur aangebracht te worden waarbij het noodzakelijk is dat tussen de buitenmuur en de isolatie een bepaalde ruimte open blijft opdat geventileerd kan worden waardoor de door de isolatie doordringende warmte kan afgevoerd worden.

Om dit mogelijk te maken dienen in de buitenmuren stootvoegen (gaten in de muur) aangebracht te worden op verschillende hoogtes opdat een convectiestroom ofwel een luchtstroom in de spouw kan plaatsvinden.

Tip 2 : Hoe meerwaarde geven aan uw woning ?

(een tip van) Menge
Een gerenoveerde gevel biedt niet enkel een mooier uitzicht aan uw woning, het geeft een serieuze meerwaarde n voorkomt verwering, ook aan de binnenkant want een goed gerenoveerde gevel zorgt ervoor dat regen en neerslag niet door uw kapotte voegen naar binnen sijpelt.

Tip 1 : Waarom nieuwe knipvoegen plaatsen ?

(een tip van) Knipvoegbedrijf Schapendonk
Door het laten plaatsen van een nieuwe knipvoeg heeft u woning weer een perfecte uitstraling. Kwalitatief een perfecte voeg en niet te vergeten het is ook waarde bepalend voor u woning Dus al met al een goede investering.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Woningbouw gerelateerde pagina's
- WONEN categorie
- Architecten TIPS
- Badkamer TIPS
- Bouwmaterialen TIPS
- Isolatiematerialen TIPS
- Keukens TIPS
- Kelders TIPS
- Trappen TIPS
- Trapliften TIPS
- Vuil en afval TIPS
- Woning kopen verkopen
- Woningbouw TIPS

Muur en gevel
- Behangen TIPS
- Metselen TIPS
- Pleisterwerken TIPS
- Verf en schilderen TIPS

Verwarming
- Centrale verwarming TIPS
- Vloerverwarming TIPS
- Warmtepompen TIPS

Dak en plafond
- Dakbedekkingen TIPS
- Dakkapellen TIPS
- Dakreiniging TIPS
- Plafond TIPS

Ramen en deuren
- Binnendeuren TIPS
- Dakramen TIPS
- Deursloten TIPS
- Garagepoorten TIPS
- Gordijnen TIPS
- Ramen en deuren TIPS
- Rolluiken TIPS
- Voordeuren TIPS
- Zonwering TIPS

Vloeren en tegels
- Chape dekvloer TIPS
- Gietvloer TIPS
- Kurkvloeren TIPS
- Matten en tapijten TIPS
- Parket en laminaat TIPS
- Vloeren en tegels TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Hartelijk dank voor uw beoordeling. We publiceren wekelijks nieuwe TIPS.