Waarom een samenlevingscontract als je gaat samenwonen – TIPS en advies

U bent hier : Home > Wonen > Woning kopen > Samenlevingscontract

verzekeringen TIPS


Dit artikel wordt u aangeboden door : - Huisa Nederland


Tips van de vakman vakvrouw

Als je binnenkort gaat samenwonen is het verstandig om juridisch al het een en ander te regelen. Het is aan te raden om een samenlevingscontract op te stellen als je niet getrouwd of geregistreerd partner van elkaar bent, maar toch samen gaat wonen. Ga jij binnenkort samenwonen met je partner? Dan denken wij graag met je mee.

Waarom een samenlevingscontract opstellen?

Een samenlevingscontract opstellen klink ingewikkelder dan het daadwerkelijk is, een samenlevingscontract is in principe enkel een reeks afspraken die je samen met je partner vast laat leggen. Het is simpel te regelen en je zorgt hiermee dat er duidelijkheid wordt gecreëerd over de verwachtingen die je hebt van elkaar.

Als je dit niet doet, is het mogelijk dat er problemen kunnen ontstaan op het moment dat jullie besluiten om uit elkaar te gaan. Ga je dus binnenkort samenwonen? Voorkom dan veel problemen door duidelijke afspraken met elkaar te maken in de vorm van een samenlevingscontract.

Geen verplichting

Hoewel het geen verplichting is om een samenlevingscontract op te laten stellen, is het zeker wel aan te raden. Dit is bijvoorbeeld erg belangrijk als jullie bijvoorbeeld een huis gaan kopen. Hebben jullie ook kinderen? Ook dan is het zeer verstandig om na te denken over een samenlevingscontract.

In een samenlevingscontract kun je bijvoorbeeld afspreken hoe bepaalde spullen worden verdeeld als blijkt dat jullie uit elkaar gaan. Zo voorkom je veel onduidelijkheid en weten jij en je partner beide waar jullie aan toe zijn.

Hoe kun je dit doen?

Wil je graag een samenlevingscontract laten opstellen? Dan vraag jij je natuurlijk af hoe jij dit het beste kunt doen. Hiervoor zijn er enkele mogelijkheden. Een rechtsgeldige overeenkomst kun je ook zelf maken. Je kunt dan het document zelf opstellen en samen ondertekenen.

In de praktijk blijkt echter dat de meeste mensen toch liever naar de notaris gaan om dit te regelen. Een notaris is op de hoogte van alle regels omtrent een samenlevingscontract en kan je ook goed adviseren.

Ook geven de medewerkers van een notariskantoor veel tips en denken zij met je mee over zaken die wat ingewikkelder liggen. Zo heb je altijd iemand om even mee te overleggen.

Wil je profiteren van bepaalde fiscale voordelen die gelden voor mensen met een geregistreerd partnerschap? Dan is het verstandig om te kiezen voor een samenlevingscontract die opgesteld wordt bij de notaris, deze worden namelijk officieel geregistreerd. Je hebt even wat te regelen, maar een samenlevingscontract is het uiteindelijk helemaal waard.


Deze TIP wordt u aangeboden door onderstaande Vakman / Vakvrouw:

Huisa.nl

Huisa is een initiatief van enthousiaste huizenbezitters die weten wat er komt kijken bij het kopen of verbouwen van een huis.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Verhuizen en verhuizers TIPS
Verzekeringen TIPS
Advocaten en juristen TIPS

Deel deze leuke TIPS zeker met je vrienden
Hobby TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Leuke weetjes feiten en studies over mens en dier
Eigen zaak TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Werk TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Elektro TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Reizen en vakantie TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Honden katten paarden TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Part en feestjes TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Beauty make-up verzorging TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Dameskleding en herenkleding TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Tuin TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Auto fietsen bestelwagens TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Humor TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken

Advertentie