Kunststof PVC kozijnen – TIPS en advies uit België en Nederland

U bent hier : Home > Woning > Kozijnen

kozijnen hout PVC aluminium ramen en deuren TIPS

Wil je kozijnen PVC hout aluminium kopen of plaatsen dan zijn er enkele belangrijke punten waarop je zeker moet letten. Hier vind je alvast praktische TIPS. Elke week worden nieuwe tips, artikelen, studies, filmpjes en video’s toegevoegd. Sla deze website dus zeker op bij uw favorieten.

Tip 8 : Hoe kan je kunststof kozijnen best onderhouden ?

(een tip van) Finstral Nederland
Het is voldoende om uw kunststof kozijnen tijdens het wassen van de ramen af te nemen met een vochtige zeem. Eventueel kunt u daarbij een normaal vloeibaar schoonmaakmiddel bij gebruiken. Maar gebruik in ieder geval geen chloor of schuurmiddelen! Wilt u w kozijnen jarenlang in topconditie houden? Reinig ze dan minimaal n keer per jaar extra goed met een speciaal schoonmaakmiddel voor kunststof kozijnen. Smeer de rubberen afwerking van de kozijnen in met een speciaal smeermiddel n olie het beslag voor een soepele werking.

Tip 7 : Reinigen van kunststof kozijnen

(een tip van) Polyprofiel
U kunt kunststof kozijnen schoonmaken met ieder normaal huishoudsopje, waarmee u ook het glas reinigt. Nooit schoonmaken met een schuurmiddel, schuurspons of agressief reinigingsmiddel. De kozijnopeningen bij draaiende delen goed reinigen i.v.m waterafvoer. Opmerking: Indien u het glas met spiritus reinigt, bestaat de mogelijkheid dat uw raam zwart wordt, doordat de zwarte beglazingsprofielen afgeven.


Tip 6 : Hoe houten kozijnen verven?

(een tip van) Wonend.nl
Het is noodzakelijk om je houten kozijnen om de zoveel jaar te verven, maar niet iedereen is zelf daartoe in staat. Dan is het verstandig daar een schilder voor in te huren. Onderling verschillen de kosten van schilderen sterk en zullen snel 35 tot 45 per uur gaan kosten. Wanneer je slecht onderhouden hout hebt, zoals houtrot in je kozijnen, zal de schilder het eerst moeten herstellen. Daarnaast spelen de hoogte waarop een schilder moet werken een rol en natuurlijk de hoeveelheid schilderwerk. Een vast bedrag afspreken is dan ook geen verkeerd plan. Het is normaal dat je voor een vrijstaand huis meer moet betalen, omdat het simpelweg meer kozijnen heeft dan een rijtjeshuis. Wanneer je redelijk veel houtwerk hebt is een bedrag van rond de 2000 een gangbaar bedrag. Wanneer je dat verder uitrekent kom je na 20 jaar ongeveer op 4x2000=8000 uit om de kozijnen te onderhouden. Als je dan bedenkt dat je bij kunststof kozijnen (simpel gezegd) alleen even moet schoonmaken

Tip 5 : Waarom aluminium kozijnen? (een tip van) Kozijn Offertes

Wanneer u geen onderhoud wilt aan uw kozijnen, dan kunt u natuurlijk kiezen voor kunststof kozijnen. Aluminium kozijnen zijn echter ook onderhoudsvrij, maar zorgen wel voor degelijkheid en elegantie.

Tip 4 : Soorten kozijnen en hun opbouw

Kozijnen zijn als het ware de kader die omheen ramen, vensters en deuren staan en het raam of de deur vasthouden. Kozijnen zijn er in verschillende materialen zoals hout, aluminium en kunststof ofwel PVC. De opbouw van kozijnen bestaat uit twee verticale stijlen en twee horizontale dorpels die als bovendorpen en onderdorpel gekend zijn. Als het kozijn ook het raam verdeelt, dan wordt het middendeel ook wel een kalf genoemd. Kozijnen met ramen worden geplaatst in de muuropeningen van de woning en worden derhalve op maat geproduceerd.

Boven de kozijnen in de muur dient bij het metselen een versterking geplaatst te worden die de bovengelegen muur en de krachten in de muur opvangt waardoor de kozijnen bijna krachteloos in de gevel ingebouwd staan. De kozijnen worden vervolgens via verankersystemen vast verankerd in de muur of gevel waardoor een solide constructie en geheel ontstaat. Bij de bouw van een veranda is dit een geheel ander verhaal. Een veranda kan geheel uit kozijnen opgebouwd zijn waardoor de constructie van de kozijnen van die aard dient te zijn dat deze de gehele stabiliteit van de veranda kan waarborgen.

Tip 3 : Wat met kozijnen plaatsen en isoleren

Voornaam bij het plaatsen van de kozijnen is dat een goede aansluiting verkregen wordt met het isolatiemateriaal dat in de muren en gevels verwerkt zit, ook wel spouwmuurisolatie genoemd. Indien de isolatie niet goed tegen de kozijnen aansluit ontstaat de kans op koudebruggen waarlang warmtetransmissie kan plaatsvinden. Veelal wordt bij het plaatsen van de kozijnen een uitzettend vloeibaar isolatiemateriaal gespoten dat de kieren en openingen tussen de kozijnen en de isolatie opvangt. Na het isoleren kan het geheel afgewerkt worden. Ook het glaswerk ofwel de ramen in de kozijnen dienen dermate geplaatst te worden dat geen tocht of luchtspleten aanwezig zijn. Bij het plaatsen van de ramen wordt dan ook gebruik gemaakt van afdichtrubbers of siliconen kit.

Tip 2 : Denk zeker eens aan isolerende kozijnen

Bij het kiezen van kozijnen dient tevens even aandacht geschonken te worden aan de isolerende capaciteit. Elk materiaal zowel hout als aluminium als kunststof PVC heeft een bepaalde warmtetransmissie waardoor warmte kan verloren gaan. Om dit te minimaliseren is de isolatiekwaliteit van de kozijn van groot belang. Bij de keuze van de kozijnen kan u best navragen wat de isolatiekwaliteit van de kozijnen bedraagt. Deze waarde wordt weergegeven door een U-waarde wat de warmteweerstand aangeeft. Des te lager deze U-waarde, des te hoger de isolatiekwaliteit.

De laatste jaren wordt veel aandacht besteed aan het verhogen van de isolerende kwaliteit van kozijnen waardoor bijvoorbeeld thermische onderbrekingen in de kozijnen worden ingewerkt of waarbij thermische kamers in de kozijnen worden verwerkt waardoor de warmtetransmissie wordt vertraagd. Ook zijn er kozijnen waarin isolatiematerialen vervat zitten die de thermische weerstand van de kozijnen verhogen. Heeft u het in de zomer wat te warm, of wenst u extra te ventileren, dan kan boven het raam een ventilatierooster in het kozijn aangebracht worden wat toch weer veiliger is dan het raam open te zetten. Tevens houdt een ventilatierooster de vliegen en andere insecten buiten. Kortom, gaat u kozijnen plaatsen, sta dan even stil bij de thermische waarde van de kozijnen en spreek erover met uw leverancier.

Tip 1 : Kies voor inbraakwerende kozijnen

In kozijnen zijn de ramen en vensters aangebracht dewelke hetzij via draaivensters of zwenkramen kunnen geopend worden. Vensters en ramen en dus mede de kozijnen dienen inbraakwerend te zijn opdat een inbreker niet eenvoudig via het raam kan binnenglippen. Hiervoor kan het slot van de kozijnen waarin de zwenkraam of de deur vervat zit over een meerpuntsluiting beschikken en zullen extra geïsoleerde beglazingen zoals dubbel glas extra weerstand bieden tegen potentiële inbraken.