U bent hier : / Home / Woningbouw / Rolluik beschadigd bij windstoten – waarop moet je letten

 

Rolluik beschadigd bij windstoten – waarop moet je letten

Heb je rolluiken aan je ramen, dan dien je extra voorzichtig te zijn bij windstoten. Windstoten kunnen je rolluiken namelijk beschadigen. Wat kan je best doen?

Rolluiken TIPS en weetjes

♥ Rolluiken in België en Nederland
- Zie volgende update

Uw link hier? Meer info

Hoe kan een rolluik beschadigd raken bij windstoten?

Je zou in eerste instantie denken dat een rolluik beschadigd kan worden als de rolluik niet volledig open of volledig dicht is. Dit is inderdaad al een eerste bezorgdheid maar niet het enige zoals je verder kan lezen.

Is de rolluik maar half opgetrokken, dan kan de wind onder de rolluik schieten, waardoor deze het rolluik uit de geleidingen kan trekken. Foute boel dus. Zeker als de lamellen van het rolluik stug zijn zoals bij hout. Dan zou het wel eens kunnen dat je permanente schade hebt aan hetzij de lamellen, hetzij de geleiding.

Zijn de lamellen eerder ietwat buigzaam zoals bij PVC kunststof bijvoorbeeld, dan zullen de lamellen bij een hevige windstoot wellicht gewoon uit de geleiding getrokken worden. Je kan de lamellen vervolgens weer terug in de geleiding vouwen. Je hebt dus geen permanente schade.

Raam op kiep bij windstoten is gegarandeerd nefast voor een rolluik.

Het zal je maar gebeuren. Je zet je raam op kiep en je stelt vast dat na een windstoot je rolluik fors beschadigd is. Toch kan het gebeuren.

Een raam op kiep, waarbij de opening bovenaan zit en de gesloten zijde van het raam onderaan, duwt de wind extra hard naar boven door de raamopening (de kiepopening). Als de wind hierbij sterk is, dan wordt de windsterkte vergroot doorheen de kiep-opening wat dus betekent dat de kracht bovenaan fors wordt versterkt.

Als hierbij een rolluik voor de kiep-opening hangt, hetgeen gebeurd als het rolluik half open of dicht is (hangt halverwege het raam), dan gaat de sterke kracht van de binnendringende wind tegen het rolluik duwen wat betekent dat de rolluik naar buiten wordt gedrukt (van het raam weg). Des te sterker en krachtiger de wind, des te groter de kracht op het rolluik.

Als nu plots een windstoot opsteekt wat bekent dat de windkracht zeer groot is en veel wind doorheen de kiep van het raam geforceerd wordt, dan wordt de uitduwende kracht van de wind op het half open rolluik zeer groot waarbij de kans groot is dat het rolluik kromgebogen wordt en uit de geleidingen wordt gedrukt met alle gevolgen van dien.

Belangrijk en te onthouden

  • Doe steeds je rolluik ofwel volledig omhoog ofwel volledig omlaag bij windstoten en stormweer.
  • Zet nooit ramen op kiep met half open/gesloten rolluiken bij storm weer. Dit is echt vragen om problemen.

Alvast veel succes.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Deel deze tips zeker met je vrienden  
Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
  Nieuwe TIPS - Uw link op deze website