Wist je dat een raam op kiep je rolluik kan beschadigen bij windstoten

Rolluiken TIPS en weetjes

Heb je rolluiken aan je ramen, dan dien je extra voorzichtig te zijn bij windstoten. Onderstaand onderzoek toont je waarom.

Het zal je maar gebeuren. Je zet je raam op kiep en je stelt vast dat na een windstoot je rolluik beschadigd is. Toch kan het gebeuren. Een raam op kiep, waarbij de opening bovenaan zit en de gesloten zijde van het raam onderaan, duwt de wind naar boven door de raamopening (de kiepopening). Als de wind hierbij sterk is, dan wordt de windsterkte vergroot doorheen de kiep-opening wat dus betekent dat de kracht bovenaan fors wordt versterkt.

Als hierbij een rolluik voor de kiep-opening hangt, hetgeen gebeurd als het rolluik half open of dicht is (hangt halverwege het raam), dan gaat de sterke kracht van de binnendringende wind tegen het rolluik duwen wat betekent dat de rolluik naar buiten wordt gedrukt (van het raam weg). Des te sterker en krachtiger de wind, des te groter de kracht op het rolluik.

Als nu plots een windstoot opsteekt wat bekent dat de windkracht zeer groot is en veel wind doorheen de kiep van het raam geforceerd wordt, dan wordt de uitduwende kracht van de wind op het half open rolluik zeer groot waarbij de kans groot is dat het rolluik kromgebogen wordt en uit de geleidingen wordt gedrukt met alle gevolgen van dien.

Conclusie

Zet nooit ramen op kiep met half open/gesloten rolluiken bij storm weer. Dit is vragen om problemen.

♥ Leuke rolluiken kopen
- bol.com / rolluiken


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd
Rolluiken - TIPS
Zonwering - TIPS
- Ramen en deuren - TIPS
- Dakramen - TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden


 
U bent hier : / Home / Woningbouw en renovatie TIPS / Wist je dat een raam op kiep je rolluik kan beschadigen bij windstoten