Garagepoorten met leuke weetjes TIPS en advies

Garagepoorten - garagedeuren sectionaalpoorten TIPS

Hier vindt u leuke TIPS en studies van Universiteiten over garagepoorten.

♥ Leuke garagepoort kopen + promoties
- bol.com / garagepoorten promo's
- Amazon / garagepoorten promo's

FILMTIP
Hoe garagepoort automatiseren - Chamberlain DIY

NIEUW - Tip 11 : Haal meer uit je garagepoort met deze handige tips

Ludo claes TIPSGa je een nieuwe garagepoort kopen, of wil je je bestaande poort onderhouden? Hier volgen enkele tips voor het onderhouden en oplossen van problemen met uw garagepoort:

Regelmatige inspectie: Voer elke paar maanden een visuele inspectie van uw garagepoort uit. Let op tekenen van slijtage, zoals gerafelde kabels, losse bouten of deuken in de panelen. Door deze problemen vroegtijdig te onderkennen, kunt u voorkomen dat ze escaleren tot grotere problemen.

Smering: Zorg ervoor dat uw garagepoort soepel blijft lopen door bewegende delen zoals scharnieren, rollen en veren te smeren. Gebruik een glijmiddel op siliconenbasis om te voorkomen dat vuil wordt aangetrokken.

Hardware vastdraaien: Controleer regelmatig alle moeren, bouten en schroeven op de garagepoort en de hardware en draai deze vast. Trillingen door regelmatig gebruik kunnen ervoor zorgen dat ze na verloop van tijd loskomen.

Balanscontrole: Test de balans van uw garagepoort door de opener los te koppelen en de deur handmatig tot halverwege op te tillen. Als het op zijn plaats blijft, is het goed in balans. Als het omhoog of omlaag beweegt, is het mogelijk uit balans en moet het worden aangepast.

Tochtstrippen: Inspecteer de tochtstrips langs de onderkant van de garagedeur op scheuren of gaten. Vervang beschadigde tochtstrips om tocht, vuil en ongedierte buiten te houden.

Sensoruitlijning: Zorg ervoor dat de sensoren aan de onderkant van de garagepoortrails goed zijn uitgelijnd. Verkeerd uitgelijnde sensoren kunnen voorkomen dat de deur goed sluit en vormen een veiligheidsrisico.

Test veiligheidsvoorzieningen: Test de veiligheidsvoorzieningen van uw garagepoortopener, inclusief het automatische omkeermechanisme. Plaats een voorwerp in de baan van de sluitende deur om ervoor te zorgen dat deze van richting verandert wanneer er een obstakel wordt gedetecteerd.

Schone sporen: houd de sporen van uw garagepoort schoon en vrij van vuil. Gebruik een zachte borstel of doek om vuil en aanslag te verwijderen die de beweging van de deur kunnen belemmeren.

Veren vervangen: Als u torsieveren boven de poort heeft, wees dan voorzichtig bij het inspecteren of vervangen ervan, aangezien deze onder hoge spanning staan en bij verkeerd gebruik ernstig letsel kunnen veroorzaken. Het is het beste om het vervangen van de veer over te laten aan getrainde professionals.

Plan professioneel onderhoud: Overweeg een jaarlijkse onderhoudsbeurt te plannen met een professionele garagepoortmonteur. Zij kunnen een grondige inspectie, smering en afstelling uitvoeren om uw garagedeur in topconditie te houden.

Pak problemen onmiddellijk aan: als u ongebruikelijke geluiden, trage werking of andere tekenen van problemen met uw garagepoort opmerkt, negeer deze dan niet. Door problemen snel aan te pakken, kunt u verdere schade en dure reparaties later voorkomen.

Houd de afstandsbediening veilig: bescherm de afstandsbediening van uw garagepoort tegen diefstal of ongeoorloofd gebruik door deze uit het zicht in uw voertuig of huis te bewaren. Overweeg het gebruik van een afstandsbediening met sleutelhanger of toetsenbord voor extra veiligheid.

Door deze tips op te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw garagedeur jarenlang soepel en veilig blijft werken. Houd er rekening mee dat als u twijfelt over het zelf uitvoeren van onderhoud of reparaties, u het beste een professionele garagedeurmonteur kunt raadplegen.

Tip 10 : Kleef eens een Ferrari op uw garagepoort en verras je vrienden.

Bent u een beetje uitgekeken op uw garagepoort en wilt u uw garagepoort eens omvormen tot een echte blikvanger, dan zou u kunnen opteren om uw garagepoort te overkleven met een heuse poster. Wat dacht u bijvoorbeeld van een poster met een snuit van een Ferrari of een andere sportwagen waardoor het lijkt alsof deze wagen effectief in uw garage staat.

De buren zullen gegarandeerd even opkijken. Dergelijke garageposters worden op maat geproduceerd van uw bestaande garagepoort waarbij werkelijk alles mogelijk is. Wilt u uw garagepoort omvormen tot een heus landschap, kies een leuke foto en men maakt er een poster van die u makkelijk op uw bestaande garagepoort kan kleven.

Tip 9 : Garagepoorten als volwaardige woningdeur

garagepoortDenkt u eraan om een garagepoort te plaatsen om uw mooie auto of motor te beschermen dan heeft u de keuze uit verschillende soorten en modellen naargelang de functionaliteit, afmetingen, stijlen, uitvoeringen en zo meer. Bij deze keuze dient u dan ook meerdere punten in acht te nemen.

De garagepoort is weliswaar bestemd om de garage af te sluiten maar als deze garage deel uitmaakt van uw woning, dan dient de garagepoort als een volwaardige buitendeur van de woning aanschouwt te worden met de nodige eisen en noden die aan buitendeuren gesteld worden.

Zo dienen bijvoorbeeld veiligheid en isolatie nader bestudeerd te worden wil men resulteren in de ideale garagepoort. Kortom een garagepoort is meer dan een een luik dat opengaat om de wagen in de garage te rijden. Naast de functionaliteit dient tevens de smaak en kleur in vraag gesteld te worden. Een mooie garagepoort transformeert in woning namelijk in een mooie woning. Denkt u eraan een garagepoort aan te kopen, sta dan even stil bij hetgeen best bij uw wensen en noden past.

Tip 8 : Wat is een sectionaalpoort eigenlijk?

Sectionaalpoorten zijn de meest gekende garagepoorten en hebben de laatste jaren de markt gedomineerd. Een sectionaalpoort is een garagepoort waarbij het luik van de garagepoort opgedeeld is in meerdere horizontale vakken die van elkaar gescheiden zijn door plooilijnen. Bij het openen en sluiten plooit de garagedeur via deze plooilijnen. Met deze techniek snijdt de garagepoort bij het openen en sluiten een veel kleinere hoek af bovenaan in de garage waardoor meer ruimte ontstaat tijdens het openen en sluiten.

Bij een sectionaalpoort wordt de garagepoort opgehangen aan een railsysteem dat tegen het plafond of het dak van de garage wordt gemonteerd. Elke sectie of elk deel van de garagepoort is voorzien van loopwieltjes die in de rail lopen. Naargelang de mogelijkheden kan u ervoor opteren om voor een manuele of een gemotoriseerde garagepoort te kiezen waarbij deze laatste met een drukje op de knop wordt bediend.

Wilt u daglicht binnen krijgen in uw garage dan kan één of meerdere secties van de garagepoort voorzien worden van vensterramen waardoor het buitenlicht binnen valt. Net zoals alle garagedeuren kunnen ook de sectionaalpoorten volledig op maat geproduceerd worden. Let wel dat bij het monteren van een sectionaalpoort de stabiliteit en stevigheid van de constructie en het plafond van de garage voldoende dient te zijn. Zeker als het brede en grote garagepoorten zijn als twee wagens in één garage staan bijvoorbeeld.

Tip 7 : Wat is een kantelpoort garagepoort?

In tegenstelling tot de sectionaalpoort is de kantelpoort één grote vaste plaat die in één geheel open of dicht scharniert. Hierbij kan de kantelpoort volledig naar buiten kantelen of kan ze via een kantelmechanisme deels naar buiten kantelen en deels naar binnen. Bij deze laatste kantelt de garagepoort opwaarts tegen het plafond van de garage.

Ook bij een kantelmechanisme wordt een railmechanisme in het plafond van de garage gemonteerd waarin de garagepoort via wieltjes zal bewegen. Het nadeel van een kantelpoort is thans dat ze een grote hoek afsnijdt bovenaan in de garage bij het openen en sluiten waardoor minder ruimte beschikbaar is. Tevens opgepast met volumewagens en bestelwagens want hierbij zou tijdens het kantelen de wagen wel eens geraakt kunnen worden.

Het voordeel van de kantelpoort is dan weer dat ze één vlakke plaat is wat voordelig is inzake isoleren, geluidshinder, en zo meer aangezien geen secties met plooilijnen worden gevormd zoals bij de sectionaalpoort of de roldeur waarbij deze plooiingen koudebruggen zijn. Deze plooilijnen dijn bij kantelpoorten niet aanwezig waardoor ze beter isolerend en geluidswerend zijn. Al moet gezegd worden dat de ontwikkelingen niet stil staan en deze problematieken steeds beter opgevangen worden door de producenten van de sectionaalpoorten.

Tip 6 : Een roldeur of rolpoort kiezen als garagepoort

Naast een sectionaalpoort of kantelpoort zou u tevens kunnen opteren voor een roldeur of rolpoort als garagepoort. Roldeuren of rolpoorten zijn als het ware rolluiken, gekend van de ramen en vensters, die dienst doen als garagepoort waarbij het luik opgedeeld is in kleine horizontale secties of vakken die net als de sectionaalpoort plooien langs de plooilijnen.

Het grote voordeel van een roldeur of rolpoort is dat deze net als de sectionaalpoort volledig verticaal beweegt. Tevens is de hoek, die bovenaan in de garage afgesneden wordt, klein aangezien de secties klein zijn waardoor meer ruimte ontstaat in de garage tijdens het openen en sluiten. Het nadeel van een roldeur of rolpoort is dan weer dat de secties bovenaan opgerold worden en dit plaats en afwerking vereist net als bij de rolluiken voor de ramen en vensters.

Tip 5 : Wat met veiligheid van garagepoorten

Indien de garage deel uitmaakt van de woning en via de garage met andere woorden een directe toegang wordt geboden naar de woning, dan functioneert de garagedeur als een buitendeur en dient zeker even aandacht gegeven te worden aan het thema veiligheid tegen inbraken en dient de garagepoort of garagedeur inbraakveilig te zijn.

Hiervoor worden reeds tal van technieken gebruikt waaronder het extra verstevigen van de poort, elektrisch vergrendelen en afsluiten van de poort, of meerpunts vergrendelingen waarbij de poort niet op één maar op meerdere punten verankerd wordt. Tevens kan het aan te raden zijn de garagepoort aan te sluiten of te integreren in het alarmsysteem opdat ongewenste activiteiten gesignaleerd worden.

Inzake veiligheid zijn er tevens Europese normen die de inbraakwerendheid bepalen. Wilt u een veilige garagedeur of garagepoort informeer dan bij de leverancier of uw garagepoort voldoet aan de Europese norm zijnde: ENV-1627-1630 met weerstandsklasse II.

Tip 4 : Garagepoorten isoleren - waarop letten

Naast de veiligheid dient tevens de geluidsdichtheid en isolatiekwaliteit van de garagedeur nader bestudeerd te worden indien de garage deel uitmaakt van de woning en de garagepoort bijgevolg functioneert als een volwaardige buitendeur. Een goed isolatiemateriaal is zeker aan te raden al dan niet gecombineerd met het extra isoleren van de garage en garagepoort. Dit is zeker een aanrader als de verwarmingsketel van de verwarming in de garage staat.

Informeer u bij de aankoop van een garagepoort dus goed over de isolatiematerialen en isolatiekwaliteit. Vandaag de dag dienen garagepoorten net zoals buitendeuren te voldoen aan bepaalde normen inzake isolatiekwaliteit en warmteweerstand met minimale R-waarde of maximale U-waarde dewelke tevens in het bepalen van het K-peil of EPC certificaat geïntegreerd worden. Dit uiteraard enkel als de garage deel uitmaakt van de woning.

Tip 3 : Wat is de ideale vloer voor uw garage ?

(een tip van) Ecoloc Flooring - Lisburn Verenigd Koninkrijk
Gaat u een vloer leggen in uw garage? Over het leggen van een garagevloer moet goed nagedacht worden. Deze vloer zal namelijk heel wat te verduren krijgen: zwaar materiaal, olievlekken, stof, enz. Klassieke garagevloeren raken hierdoor vaak snel beschadigd. Ze vertonen vaak barsten of ze zijn vies, vettig en stoffig.

Niet alleen de professionele garages kennen deze problematiek, ook garagevloeren van particulieren zijn vaak aan een dringende 'facelift' toe.  Met robuuste kunststof vloertegels is deze problematiek verleden tijd. Deze PVC tegels zijn snel en gemakkelijk te installeren en bieden enkele essentiële voordelen voor garages en andere werkplekken:

- Stevigheid en duurzaamheid
- Snel en gemakkelijk te installeren
- Meestal geen verlijming nodig
- Minimum aan onderhoud is nodig
- Goede antislipwaarden
- Goede thermische- en geluidswaarden

U merkt het: de PVC vloertegels bieden de ideale oplossing voor uw garagevloer. In een handomdraai wordt de vloer comfortabeler en steviger gemaakt. Bovendien kunnen de tegels gewoon bovenop de onderliggende vloer geïnstalleerd worden. Vloerrenovatie wordt met PVC tegels eenvoudig. Zelfs een oneffen, vochtige of beschadigde betonvloer of epoxyvloer vormt hierbij vaak geen probleem.

Tip 2 : Op vakantie? Vergeet uw garagepoort niet te sluiten

(een tip van) Slotenmaker
Als u op vakantie vertrekt of u bent even weg, laat uw garagepoort dan niet zomaar open staan. Een garagedeur die enkele dagen openstaat geeft een potentiële inbreker het idee dat er niemand aanwezig is en zal zijn slag slaan. Laat de garagedeur ook niet op een kier staan. Ook dit geeft hetzelfde signaal.

Tip 1 : Hoe kan u makkelijk garagepoorten isoleren ?

(een tip van) Energiescan
Een garage aan huis? Een niet-geïsoleerde garagepoort kan grote warmteverliezen betekenen, bedek daarom de binnenkant van uw poort met isolatie (bv. PUR-schuim).


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Buitendeuren en voordeuren - TIPS
- Binnendeuren - TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


 
U bent hier : / Home / Garagepoorten met leuke weetjes TIPS en advies