Hoe kan je best een woningrenovatie financieren? TIPS en advies

verzekeringen TIPS


Dit artikel wordt u aangeboden door : Topcompare - België
18 oktober 2018


Tips van de vakman vakvrouw

Iedereen kent het, u heeft al maandenlang plannen om wat aanpassingen binnen uw huis te doen, u weet al precies waar uw voorkeur naar uitgaat en wat u wilt. Of het nou gaat om de badkamer, keuken of tuin her in te richten, of misschien een nieuwe veranda te laten zetten.

Als u niet beschikt over genoeg spaargeld of u wilt er gewoon liever niet aan komen, dan zou u beroep kunnen doen op een lening. U heeft dan twee mogelijkheden waar u uit kunt kiezen, namelijk de renovatielening of de woonlening.

Wat houdt zo’n renovatielening dan precies in?

Dat bij het renoveren van een huis veel kosten komen kijken is algemeen bekend. Mocht u wel het spaargeld ervoor hebben maar wilt u hier liever niet aan komen dan is de renovatielening misschien wel een goede optie. Een renovatielening is namelijk een persoonlijke lening op afbetaling, waarbij u renovaties aan uw woning kunt financieren. Daarom wordt deze lening ook wel de verbouwingslening genoemd.

Hiermee realiseert u al uw plannen voor een nieuwe keuken of badkamer. Door deze renovatielening beschikt u direct over het juiste investeringsbedrag en betaalt u dit naderhand in termijnen over een onbepaalde tijd terug.

Wel kunnen de rentetarieven, looptijd en JKP verschillen per bank in België. Met behulp van  TopCompare.be kunt u verschillende leningen vergelijken en de lening kiezen die het best bij u past!

Persoonlijke lening of hypothecaire lening?

1. Persoonlijke lening

De renovatie lening heeft 2 verschillende vormen, namelijk de persoonlijke lening op afbetaling en de hypothecaire lening. Bij de persoonlijke lening wordt bij het aanvragen van de lening al alles afgesproken. Dit betekent dat aan het begin de ontleende hoeveelheid geld, de looptijd en de rentevoet al wordt afgesproken en vastligt voor de gehele periode.

Ook worden uw maandelijkse vervaldagen van tevoren afgesproken. Dit zijn de dagen waarop u telkens een deel van het ontleende geld inclusief de rente terugbetaald. De eerste vervaldag zal één maand na ontvangst van het geld zijn. Bij aanvang van de lening krijgt u het geld volledig op uw rekening gestort.

2. Bestaande hypothecaire lening

Een hypothecaire lening wordt afgesloten bij het kopen van een huis. Mocht u dus al een hypothecaire lening hebben dan heeft u de mogelijkheid om uw huidige woonlening te herzien en daarin de renovatiekosten mee te nemen.

Hypothecaire leningen zijn bijna gelijk aan persoonlijke leningen, toch zijn er enkele verschillen. Als u een bestaande hypothecaire lening heeft en u heeft al een deel van de lopende hypothecaire lening afbetaald en voldoende terugbetaalcapaciteit, dan kunt u een bedrag lenen via een heropname onder uw huidige kredietovereenkomst.

U betaalt enkel de dossierkosten bij de bank en u kunt tegen de rentevoet van de markt lenen. Doordat er een hypotheek op uw woning ligt betekent het dus wel dat bij wanbetaling de bank het recht heeft uw woning te verkopen.

3. Nieuw hypothecair krediet

Mocht u nog geen hypotheek hebben en u wenst een groot bedrag te lenen dan zult u een hypothecair krediet moeten aanvragen. Hierbij komen akte- en notariskosten kijken die ongeveer 2% tot 3% van het geleende bedrag vertegenwoordigen. Daarbovenop komen dan ook nog de dossierkosten. Ten slotte bent u ook verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten.

Meer informatie kunt u vinden op de site van Federale Overheidsdienst.

Wat past het beste bij u?

Een persoonlijke lening op afbetaling is interessant om kleine bedragen te lenen en brengt verder geen extra kosten met zich mee (buiten de rente). Terugbetaling staat vast waardoor u snel schuldenvrij bent.

Een hypothecaire lening wordt meer aangeraden als u grote bedragen nodig heeft voor uw investering. Hier komen extra administratiekosten bij kijken. Wel is de rentevoet bij een hypothecaire lening een stuk lager, dit maakt het aantrekkelijker om grotere bedragen over een langere looptijd te lenen.


Deze TIP wordt u aangeboden door onderstaande Vakman / Vakvrouw:

Topcompare.be, België

Activiteit = TopCompare.be is het beste platform om consumentenkredieten, kredietkaarten, zicht-, spaar-, termijnrekeningen en kasbons te vergelijken. We laten u toe deze producten van alle financiële instellingen op de markt te vergelijken en alle informatie te vinden die u zal helpen de juiste keuzes te maken.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Aannemers en bouwondernemingen TIPS
- Verzekeringen TIPS


 
U bent hier : / Home / Woningbouw en renovatie TIPS / Hoe kan je best een woningrenovatie financieren? TIPS en advies