Plafond plaatsen of renoveren – 8 beste TIPS advies en producten

U bent hier : Home > Wonen > Plafond

Plafond TIPS en weetjesTIPS en advies voor de beste plafond - 5000+ TIPS met studies en onderzoeken van Universiteiten.

Prijs plafondlampen en plafondverlichting bij bol.com
(Advertentie)

Tip 8 : Temperatuurbeheersing door plafondventilator

Tips van de vakman KLEIN(een tip van) Plafond ventilatoren
Heeft u hoge ruimtes, dan kan u deze hoge ruimtes in de  winters warmer en in de zomers koeler houden met behulp van een plafondventilator.

ia een plafondventilator stuurt u de warmte of koude, die naar boven stijgt of zich tegen het plafond nestelt, terug naar omlaag. Daarmee zorgt u niet alleen voor een beter binnenklimaat, u bespaart ook nog eens op de energiekosten.

Tip 7 : Wat is een pleisterplafond?

Een pleisterplafond is de meest gekende en meest toegepaste afwerkingwijze voor plafonds. Een pleisterplafond vereist thans een gespecialiseerde stukadoor voor het plamuren van het plafond die tevens over tal van technieken beschikt om allerhande tekeningen of motieven in het plafond aan te brengen.

Het nadeel van een pleisterplafond is thans dat dit onderhevig is aan trillingen waardoor op termijn barstjes of beschadigingen kunnen optreden. Tevens vergt een pleisterplafond regelmatig onderhoud omwille van verkleuringen. Zeker als in de woonruimte gerookt wordt of indien een openhaard als verwarming wordt gebruikt.

Tip 6 : Wat is een plankenplafond of lamellenplafond?

Een veel gebruikte techniek voor het afwerken van een plafond zijn plankenplafonds of lamellenplafonds. Hierbij worden planken of lamellen tegen het plafond gemonteerd waarbij kan opteren voor volledig houten planken, samengestelde planken zoals laminaat of aluminium lamellen. De houten planken en de laminaat planken worden tegen houten latjes bevestigd die tegen het plafond worden bevestigd. De houten planken klikken in elkaar waardoor een mooi aansluitend geheel ontstaat met een bepaalde groepopening die diepgang brengt in het plafond.

Indien aluminium lamellen worden gebruikt, dan wordt tegen het plafond een kliksysteem aangebracht waarin de aluminium lamellen eenvoudig inklikken. Ook hier geldt de regel dat het de kunst van het plaatsen van een plankenplafond of lamellenplafond erin bestaat het plafond mooi recht en egaal te monteren. Is het plafond geplaatst dan worden de hoeken van het plankenplafond afgewerkt met hoekstukjes.

Bij houtplanken dient tevens rekening gehouden te worden met het uitzetten en inkrimpen van het hout bij schommelingen in de luchtvochtigheid waardoor de houten planken niet tot tegen de muren of wanden geplaatst worden. Hierdoor kan een uitzetting plaatsvinden zonder dat het plafond vervormd wordt. De hoekprofielen hebben dan ook als functie deze spleten tussen de wanden en de plafondplanken voor het zicht te verbergen. Bij aluminium lamellen is dit geen vereiste al is het raadzaam ook een nu een hoeklatje te voorzien om de afwerking van het plafond te optimaliseren.

Tip 5 : Wat is een systeemplafond?

Een systeemplafond wordt voornamelijk gebruikt in handelszaken zoals winkels en kantoren in bedrijven. Bij een systeemplafond is als het ware een vals plafond of een verlaagd plafond waarbij een metalen frame tegen de bestaande wanden van de ruimte wordt gebouwd en wel op een bepaalde hoogte. Via hangsystemen in het bestaande plafond of de dakconstructie wordt het gehele mataalframe vastgemaakt. Is het framewerk eenmaal klaar dan worden hierin plafondplaten gelegd. De plafondplaten zijn veelal geproduceerd uit geperst steenwol of glaswol.

Voor vochtige ruimtes zoals een badkamer bijvoorbeeld zijn er speciale vochtwerende plafondplaten die kunnen gebruikt worden. Het grote voordeel van een systeemplafond is de flexibiliteit. De plafondplaten liggen los in de draagprofielen en kunnen makkelijk omhoog getild worden waardoor de bovenruimte steeds beschikbaar blijft wat handig is als extra bekabeling bij elektriciteitswerken bijvoorbeeld of verlichting moet aangebracht worden. Als dit bij een vast plafond dient te gebeuren is heel wat breekwerk vereist.

plafondSysteemplafonds zijn snel en makkelijk te plaatsen al vergt het wel vakmanschap en het juiste gereedschap waarbij de kunst er uiteraard in bestaat het plafond mooi recht en egaal te construeren wat geen akkefietje is als men weet dat systeemplafonds niet tegen een bestaand plafond wordt aangebracht maar als een verlaagd plafond functioneert waarbij het plafond via hangsystemen gemonteerd wordt.

Tip 4 : Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een techniek waarbij een folie wordt gebruikt die tegen het bestaande plafond wordt opgespannen. Bij dit soort plafonds wordt eerst een opspanframe tegen de wanden of muren gemonteerd, tegen het bestaande plafond waarin vervolgens een folie wordt opgespannen. De folie van een spanplafond wordt volledig op maat geproduceerd waarbij men tevens een brede waaier aan keuzes heeft.

Eenmaal de folie opgespannen wordt het plafond getransformeerd naar een mooi strak geheel dat gevrijwaard blijft van mogelijke barsten of scheuren wat wel eens kan gebeuren bij plafonds die met pleisterwerk worden afgewerkt. Tevens is een spanplafond zeer onderhoudsvriendelijke en laat het zich makkelijk reinigen aangezien de folie geheel waterbestendig is. Een spanfolie draagt ook mee aan het luchtdicht maken van een plafond waardoor het optreden van mogelijke vochtplekken of schimmelvorming vermeden wordt. Een nadeel van een spanplafond is weliswaar dat bij de productie ervan alle lichtpunten goed dienen bepaald te worden en het later moeilijk is om meerdere lichtpunten in de spanfolie te voorzien aangezien de folie op spanning staat.

Tip 3 : Waarop letten bij het isoleren van een plafond?

Ludo claes TIPSDenkt u eraan om een nieuw plafond te plaatsen, dan dient u zeker even stil te staan bij het isoleren van het plafond. De warmte van de verwarming in de leefruimte stijgt namelijk waardoor deze via het plafond gaat trachten te ontsnappen. Is het plafond niet goed geïsoleerd dan gaat veel warmte via het plafond verloren. Zeker als de bovengelegen ruimte geen leefruimte is en derhalve niet verwarmd is. Goede isolatiematerialen zijn dan ook aan te bevelen waarbij tevens aandacht geschonken dient te worden met het thema luchtdicht isoleren.

Bij het isoleren van een plafond dient ook rekening gehouden te worden met de verlichting zoals inbouwspots. Zeker als u gebruik maakt van LED verlichting. Deze kunnen zéér warm worden. Bij het isoleren van een plafond is het dan ook aan te raden een ruimte open te laten (ca 25cm) in het isolatiemateriaal op de plaats van de spot. Gaat u uw plafond isoleren, vraag dan zeker om advies bij uw leverancier.

Tip 2 : Schimmel vermijden op het plafond in een badkamer

(een tip van) SPB afbouw
Bij een aluminium lamellenplafond in de badkamer heeft u nooit meer last van schimmel op uw plafond, uw plafond beslaat als een spiegel en droogt ook zo weer op. In een badkamer niet in de tegels boren maar lijmen. Dat spaart ergernis, nooit meer tegels gescheurd.

Tip 1 : Tip voor een nieuw plafond in de badkamer

(een tip van) Luxalon specialist
Wilt u een nieuw plafond in uw badkamer ? Met de montage handleiding van de luxalonspecialst kunt u het aluminium lamellen plafond makkelijk zelf monteren. Zo bespaart u al snel de helft van uw plafondprijs. Wel zo prettig tijdens de crisis.

Prijs plafondlampen en plafondverlichting bij bol.com
(Advertentie)


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Dak leggen dakbedekking TIPS
- Dakraam plaatsen TIPS
- Dakkapel plaatsen TIPS
- Dak reinigen TIPS

Deel deze leuke TIPS zeker met je vrienden
Hobby TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Leuke weetjes feiten en studies over mens en dier
Eigen zaak TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Werk TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Elektro TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Reizen en vakantie TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Honden katten paarden TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Part en feestjes TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Beauty make-up verzorging TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Dameskleding en herenkleding TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Tuin TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Auto fietsen bestelwagens TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Humor TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken

Advertentie