Kurkvloeren en kurkwanden – TIPS en advies uit België en Nederland – studies en onderzoek

U bent hier : Home > Woning > Kurkvloeren

Kurkvloer TIPS en weetjes

KURKVLOEREN - Studies en onderzoek

> Onderzoek 1 : zie volgende update

Producten zoeken webshopsKURK VLOEREN en TOEBEHOREN
Producten en promoties

KURKVLOEREN - Tips en advies

Tip 3 : Kurkvloer plaatsen met kurktegels of panelen ? (een tip van) Kurco

Kurkvloeren kunnen op 2 manieren worden geplaatst. De traditionele kurktegels worden verlijmd op een (super) gladde ondergrond en nadien voorzien van minimaal 3 vernislagen. Tegenwoordig zijn er ook kant-en-klare kurkpanelen met een klikverbinding. Ideaal voor de zelfplaatser en direct begaanbaar na plaatsing. De beide mogelijkheden zijn in diverse kleuren en motieven verkrijgbaar. (Ook in wit - grijs - zwart - beige - blauw enz).

Tip 2 : Kurkvloer plaatsen met kliksysteem of verlijmde vloer ? (een tip van) Kurkinterieur

Kliksysteem, een zwevend vloersysteem met lijmloze verbindingen
- Snelle, gemakkelijke installatie
- Geen specifiek gereedschap nodig voor installatie
- Te plaatsen op eventueel bestaande vloeren
- Verkrijgbaar met verschillende structuren, inclusief met uitzicht van parket!
Verlijmde vloeren:
- De kurktegels worden op de ondergrond verlijmd
- De ondergrond moet droog en egaal zijn
- Bij chape is egaliseren een noodzaak
- De kurktegels zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, structuren en kleuren

Tip 1 : Waarom is een kurkvloer gezond ? (een tip van) Ludo Claes

Gaat u een nieuwe vloer leggen dan is het zeker eens te overwegen om een kurkvloer te plaatsen. Een kurkvloer klinkt misschien niet als de meest voor de hand liggende optie maar een kurkvloer biedt vele voordelen waaronder de hygiëne. Kurkvloeren worden gemaakt van 100% natuurlijke producten waardoor het een milieuvriendelijke vloer is. Daarnaast is een kurkvloer niet statisch waardoor het geen vuil aantrekt en dus zeker geschikt is voor mensen met allergieën. De vuilafstotende laag van de kurkvloer stoot tevens bacteriën en schimmels af. Kurkvloeren hebben schokabsorberende eigenschappen die zorgen voor drukverlichting van voeten, gewrichten, benen en de rug. Kurkvloeren zijn ook warmte-isolerend, geluiddempend en erg makkelijk in onderhoud. Kortom overweegt u een nieuwe vloer te leggen, hou dan zeker eens een kurkvloer in gedachte.

KURKVLOEREN - Algemene informatie

kurkvloerDenkt u eraan om een nieuwe vloer te leggen dan zou u kunnen opteren voor kurk of een kurkvloer. Kurk wordt gewonnen van de boom en verwerkt tot kurktegels die makkelijk kunnen geplaatst worden. Het voordeel van kurk of een kurkvloer is dat deze zeer zacht en warm aanvoelt waardoor het zeer aangenaam aanvoelt, ook op de blote voeten of sokken. Inzake vorm en kleuren zijn er ook vele mogelijkheden en bestaat er een brede waaier aan dessins en ontwerpen.

Ook inzake gezondheid biedt een kurkvloer voordelen. Wegens de zachtheid en elasticiteit biedt het extra comfort voor de gewrichten opdat ze minder hard belast worden. Kurk is tevens goed bestand tegen vocht en rot niet. Bijgevolg kan het ook geplaatst worden in vochtige ruimtes zoals de badkamer waarbij de kurkvloer een extra aangenaam gevoel genereert in de badkamer aangezien dit de uitgesproken plaats is waar blootsvoets gelopen wordt.

Omwille van de zachtheid en de elasticiteit is het tevens de ideale vloer voor kinderkamers aangezien de vloer de kinderen als het ware beschermd bij het spelen op de vloer. Kurkvloeren zijn ook goede isolatoren. Ze isoleren tegen zowel geluid als tegen temperatuurtransmissie wat ze dan weer minder geschikt maken voor vloerverwarming aangezien de warmte van de vloerverwarming wordt geïsoleerd door de kurkvloer waardoor gewenste temperatuurstijgingen wat langer duren. Doch eenmaal warm, is het dan weer heerlijk vertoeven op een verwarmde kurkvloer.

Leggen of plaatsen van een kurkvloer

Bij het leggen of plaatsen van een kurkvloer kan geopteerd worden voor twee mogelijke bouwwijze zijnde: direct op de ondervloer waarbij de kurktegels direct op de ondervloer worden verlijmd ofwel zwevend waarbij gebruik gemaakt wordt van een onderlaag, tussenlaag en onderlaag dewelke op elkaar verlijmd worden. De meest gebruikte methode is weliswaar de directe verkleving van de kurktegels op de ondervloer. Hierbij dient de chape weliswaar voorzien te worden van een egalisatielaag wil de kurkvloer mooi egaal op de chape gelegd kunnen worden. Een recente bouwtechniek voor het plaatsen of leggen van een kurkvloer is een kliksysteem waarbij de tegels in elkaar geklikt worden zoals laminaatvloeren. Is de kurkvloer eenmaal gelegd dan is het zeer voornaam dat deze met een vernislaag behandeld wordt. Zelfs tot vier maal vernissen is raadzaam.

Het grote voordeel van de vernislagen is dat de vloer inclusief voegen geheel waterdicht en waterbestendig zijn wat zeker ten goede komt voor het poetsen en reinigen. Dit vernissen dient thans op regelmatige wijze te gebeuren wil men lang kunnen genieten van de kurkvloer. De frequentie hiervan is afhankelijk van het gebruik van de vloer en de sterkte van de slijtage. Bespreek dit vooraf goed met uw leverancier. Als de kurkvloer na gebruik wederom met een vernislaag voorzien wordt, dient de oude laag eerst verwijderd te worden met bijvoorbeeld amoniac waardoor de nieuwe vernislaag het best tot zijn recht komt. Kortom, een kurkvloer biedt een aangenaam en warm gevoel, doch vergt het leggen en onderhouden ervan enige aandacht. Laat u dus goed informeren door uw leverancier.

Kurkvloer en verkleuring

Een nadeel van kurkvloer is dat kurk niet goed bestand is tegen UV stralen wat betekent dat de kurktint kan verkleuren als UV stralen op de kurkvloer vallen. Deze verkleuring zal pas duidelijk worden bij het verplaatsen van meubelen. Om deze UV inval te minimaliseren is het aan te raden directe zoninval op de kurkvloer te minimaliseren. Heeft u zonwerende ramen bijvoorbeeld dan zal de UV instraling reeds aanzienlijk beperkt worden aangezien deze soort ramen voorzien zijn van een coating die de UV-stralen blokkeren.

Kurk als kurkwand

Naast kurk als vloer kan kurk tevens perfect als wand gebruikt worden. Kurkwanden bieden net als kurkvloeren een aangenaam warm en zacht gevoel. Muren en gevels kunnen makkelijk betegeld worden met kurktegels waarbij bijvoorbeeld contactlijm kan gebruikt worden. Voornaam bij de plaatsing is uiteraard dat de muur mooi egaal en glad is en dat oneffenheden in het pleisterwerk weggewerkt zijn.

Kurk is daarnaast ook makkelijk te versnijden waardoor allerhande omkastingen en contactdozen voor ondermeer elektriciteit en stroom makkelijk uitgesneden kunnen worden. Een bijkomend voordeel van kurkwanden is dat kurk goed isolerend is tegen zowel geluid als warmtetransmissie waardoor kurk ideaal is voor koude muren. Net als bij kurkvloeren is het aan te raden de kurkwanden na plaatsing te vernissen, zeker als de kurkwand in een vochtige ruimte geplaatst wordt zoals een badkamer bijvoorbeeld, opdat u lange tijd mag genieten van de prachtige uitstraling van kurk.

Meer TIPS bij volgende update. Sla deze pagina zeker op bij uw favorieten.

> Meer wonen TIPS
Moppen en grappen
Promoties