Zonwering – TIPS en advies uit België en Nederland

U bent hier : Home > Woning > Zonwering

zonwering schutters TIPS

Wil je zonwering kopen voor binnen of buiten dan zijn er enkele belangrijke punten waarop je zeker moet letten. Hier vind je alvast praktische TIPS. Elke week worden nieuwe tips, artikelen, studies, filmpjes en video’s toegevoegd. Sla deze website dus zeker op bij uw favorieten.

Tip 12 : Wat moet je zeker weten bij zonwering?

Heeft u ramen die zuidelijk georiënteerd zijn of een veranda die veel warmte binnenkrijgt wegens zonnestralen, dan kan u overwegen de temperatuur in de kamer of veranda te verlagen door gebruik te maken van zonweringen. Denkt u er aan om een zonwering te plaatsen, dan is een eerste vraag of u deze zonwering best aan de buitenzijde of aan de buitenzijde van uw ramen aanbrengt. Om deze vraag te beantwoorden dienen we even na te gaan wat het doel van de zonwering is. Dit is, zoals het woord al zegt, het weren van de zon ofwel de stralingswarmte van de zon.

zonwering binnen buiten

Als we dit thermisch analyseren dan moeten we nagaan waar de warmte zich ophoudt bij het gebruik van de zonwering. Bij de stralingswarmte van de zon op een object zijn er twee belangrijke warmtetransmissiefactoren die de warmte of de temperatuur bepalen zijnde de directe straling van de zon, die tegengehouden kan worden door te reflecteren, en conductie, wat de opwarming van het object betekent en op zijn beurt warmte gaat afgeven, die tegenhouden wordt door bijvoorbeeld de luchtspouw die gevormd wordt tussen de zonwering en de ramen. De vraag is dan ook welke transmissie het sterkste is.

Als

 de zonwering aan de buitenzijde staat dan zal de zonwering trachten de stralingswarmte tegen te houden, doch de zonwering op zich zal warm worden en dit afgeven naar het raam. Dit raam zal dan vervolgens deze afgegeven warmte trachten tegen te houden wat wordt bepaald door de thermische kwaliteit van het glaswerk. Is de zonwering daarentegen aan de binnenzijde van het raam geplaatst, dan zal de raam een eerste buffer zijn die de stralingswarmte zal opvangen waarbij de zonwering de alsnog doorgelaten stralingswarmte zal trachten tegen te houden. Doch ook nu treedt conductie op wat tekent dat het raam warm wordt en dit door zal geven naar de zonweringen die op hun beurt warm zullen worden en deze warmte naar de binnenruimte afgeven.

De vraag is dan ook wat het meeste warm afgeeft naar de binnenruimte. Ofwel het raam, ofwel de zonwering. Meerdere tests hebben uitgewezen dat een zonwering aan de buitenzijde aanzienlijk meer warmte weert dan een binnenzonwering. Naast de thermische eigenschappen dient tevens de constructie en plaatsingsmogelijkheden overwogen te worden bij de keuze voor een buitenzonwering of een binnenzonwering hetgeen uiteraard bepaald wordt door het type zonwering. Nog even dit. Heeft u overgordijnen aan het raam, dan heeft reeds een doeltreffende binnenzonwering die gecombineerd met een buitenzonwering een doeltreffende temperatuurdaling kunnen realiseren.

Tip 11 : Wat zijn de soorten zonwering?

Naargelang de functionaliteit en eigen wensen zijn er verschillende soorten zonweringen die kunnen toegepast worden. Een eerste soort zonwering zijn de screens die opgerold worden. Deze screens kunnen zowel aan de binnenzijde of buitenzijde van de ramen aangebracht worden waarbij een doek in een railsysteem oprolt of afrolt. Deze screens kunnen hetzij handmatig of via domotica automatisch gestuurd worden.

Een andere soort zonwering zijn de lamellen of jaloezieën die veelal aan de binnenzijde van de ramen worden aangebracht en die met een draaisysteem kantelen waardoor ze licht doorlaten of weren. Ook kunnen deze lamellen of jaloezieën via een railsysteem volledig verwijderd worden. De lamellen kunnen hierbij zowel in een horizontale of verticale uitvoering aangeboden worden.

Naast een zonwering tegen het raam, zoals voorgaande uitvoeringen, kan tevens voor een uitschuif zonwering geopteerd worden, ook wel een uitvalscherm genoemd. Hierbij wordt een rol met railsysteem gemonteerd boven het raam waarbij een doek schuin wordt weggerold van het raam en bijgevolg een schaduwvlak vormt voor het raam. Deze soort zonwering kan zowel als een terrasoverkapping als een individuele raambescherming gebruikt worden.

Tip 10 : Maak je woning uniek met raamfolie

(een tip van) B-tune Folies
Iedereen heeft wel decoratieve zaken in zijn woning staan waardoor je woning een eigen sfeer uitstraalt! Maar je kan deze sfeer ook laten uitstralen aan je gevel. Door een vakkundige plaatsing van raamfolie op maat wordt je huis een echte thuis en geeft het je woning een unieke en sfeervolle uitstraling. Bovendien zorgt de plaatsing van de raamfolie ook voor een extra privacy met nog een maximum aan lichtdoorlaatbaarheid, waardoor je woning ruimer en groter oogt.

Tip 9 : Zonwering voor de veranda

(een tip van) Alfa zonwering
Veranda's zijn een aangename plek om te vertoeven, echter vormen de grote raamoppervlakten een probleem als het op isolatie aankomt. Het plaatsen van verandazonwering (koel houden in de zomer) of verandarolluiken (koel houden in de zomer, warm houden in de winter) kunnen je energieverlies tot 25% verlagen en je energiefactuur gevoelig verminderen.

Tip 8 : Zonwering of rolluiken, waarvoor kiezen?

(een tip van) Flexell
Voor welk product moet u kiezen? De keuze aan zonwering en rolluiken is zeer groot. Elk product heeft zijn eigen specifieke kenmerken en mogelijkheden. Het is daarom van groot belang de juiste keuze te maken. Een aangepaste raamdecoratie draagt immers bij tot de sfeer en comfort in uw woon- en/of werkomgeving. Waarop moet u dan letten? Hou rekening met (omgevings)factoren zoals: lichtinval, de gewenste lichtdoorlaatbaarheid, temperatuurbeheersing, veiligheidsgevoel, de reflectie op schermen en de technische mogelijkheden. Vergelijk bovendien verschillende stoffen en kleuren. En vergeet het comfort niet, elektrische sturingen en afstandsbedieningen kunnen het u immers makkelijker maken.

Tip 7 : Zonwering of zonwerende folie aan uw ramen?

(een tip van) Vitrofolie
Voordeel met folie t.o.v. traditionele zonwering is dat het daglicht U niet ontrokken wordt, het zicht naar buiten toe blijft behouden (bv in Uw veranda, geen gordijnen meer dicht trekken) en geen bijkomende dure constructies zodanig dat veranda's, ronde oranjeries, residentile woningen of appartement niet langer dienen ontsierd te worden met grote luiken of buitenzonwering om zo de overtollige warmte, irriterend licht buiten te houden.

Tip 6 : Buitenzonwering of binnenzonwering ?

(een tip van) Alfa Protect
Wilt u een koelere omgeving creëren bij u thuis? weet dan dat buitenzonwering heel wat efficiënter is dan binnenzonwering. Binnenzonwering belet enkel rechtstreekse instraling van de zon en beperkt zich dus enkel tot het buitenhouden van storende lichtinval. Bij het plaatsen van buitenzonwering kan er gebruik gemaakt worden van een windautomaat. Deze zorgt ervoor dat bij het opsteken van de wind, de luifel automatisch wordt ingetrokken en voorkomt zo schade aan uw luifel of woning. Het plaatsen van buitenzonwering heeft een gunstig effect op uw energiefactuur en zodoende ook op het milieu. Ook de netwerkbeheerders zijn hiervan overtuigd en stimuleren het gebruik van zonwering met premies van 10/vierkante meter.

Tip 5 : Langere levensduur van zonwering

(een tip van) Aanhuis Zonwering
Een goede onderhoud aan u buitenzonwering draagt mee aan langere levensduur. Het aluminium kunt u 1 x per jaar behandelen met autowas en alle scharnierende onderdelen kunt u inspuiten met siliconenspray geen andere vet of troep gebruiken want dit trek alleen maar vuil aan. Vaak is het zo goedkoop is duurkoop. Vele leveranciers bezuinigen op de motoren en op de dikte van het aluminium en dit benvloed zeker de levensduur van u product.

Tip 4 : Zonwering en online verkoop

(een tip van) Zonwering Online
De online verkopen in België zijn in 2009 met 17% gestegen ten opzichte van 2008 (bron Becommerce). De zonwering blijft natuurlijk niet achter bij deze landelijke trend. Al zijn er best een aantal zaken die het extra lastig maken. Het begint al met het samenstellen van een product. Standaard maten met vaste kleuren doek zijn te koop in bouwmarkten, maar kwaliteitsproducten op maat en met elk willekeurig acryldoek moeten in een zogenaamde productconfigurator samengesteld worden. Het is de kunst dit eenvoudig en begrijpelijk te houden, bij zonwering-online.be is dit goed gelukt. En dan is er de logistiek. Een zonnetent van 5 meter kan niet met de pakketdienst geleverd worden en is zwaar en onhandelbaar en rolluiken zijn gevoelig voor schade. En even een schermpje bij de buren afgeven, is geen optie.

Daarnaast heerst er bij de kopers een behoorlijke onzekerheid over de aankoop zelf (wat zijn nu precies de specificaties) en hoe kan ik zelf plaatsen. Deze problemen kunnen ondervangen worden door op een website de juiste specificaties en tekeningen te verzorgen en te voorzien in heel duidelijke meet en montage handleidingen. Ook zijn er wel aanbieders die extra service geven en specifiek bevestigingsmateriaal (altijd inox!) kunnen leveren. Er ontstaat een soort keuze model, waar afhankelijk van de hoeveelheid service die men wenst een prijskaartje aan hangt. Bepalend voor de klanttevredenheid is de kwaliteit die wordt geleverd en uiteindelijk de kwaliteit die aan de gevel hangt. Het stuk advies en eenvoud van plaatsing geven dus de doorslag.

Tip 3 : Zonwering, goede plaatsing & service

(een tip van) Gehlen
Let er altijd op dat bij aankoop van zonwering, de zonwering ook daadwerkelijk goed wordt geplaatst. Ook belangrijk is dat er service mogelijk is wanneer uw zonwering het volgend jaar begeeft.

Tip 2 : Shutters als raamdecoratie en zonwering

(een tip van) Jasno shutters
De trend op het gebied van raamdecoratie. Shutters zijn op dit moment de grote nieuwkomer op het gebied van raamdecoratie / zonwering. Eenvoudig te reinigen, privacy en lichtinval afzonderlijk te regelen, verduisterend, op maat gemaakt, verkrijgbaar in vele kleuren en ook in speciale vormen, zoals driehoek, rond en getoogd.

Tip 1 : Zonwering, goede besparing

(een tip van) Aanhuis Zonwering
Zonwering, rolluiken en kunststof kozijnen dragen op verschillende manieren bij tot een lager energieverbruik. In de zomer houden ze de warmte buiten en in de winter binnen. Het gebruik van airconditioning kan op warme dagen verminderd worden of zelfs volledig vermeden worden, terwijl in het stookseizoen de verwarming een tandje lager mag. Dat is goed voor het milieu en voor uw portemonnee.

Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Neem op maat gemaakte jaloezieën !
- Ramen en deuren TIPS
- Dakramen TIPS
- Rolluiken TIPS

Rubrieken
- Auto - Beauty - Dieren - Elektro - Gezondheid - Hobby - Kantoor - Kleding - Party - Magazijn - Reclame - Reizen - Tuin - Wonen

Effe lachen
- Moppen en grappen - Verborgen Camera

Producten en campagnes
- Toppers gezien op TV - Promoties en Campagnes