U bent hier : / Home / Architecten – Waarop letten bij een bouwplan van een woning

 

Architecten – Waarop letten bij een bouwplan van een woning

architect woning appartement TIPS 01

Van harte welkom
Op deze pagina vind je leuke TIPS, advies en weetjes over bouwplan en architecten met studies en onderzoeken van Universiteiten. Wekelijks nieuwe TIPS. Alvast veel leesplezier.

FILMTIP
Hoe ontwerpt een architect met leuke tips - de Videokrant

NIEUW - Tip 5 : Waarom heeft u een architect nodig bij uw bouwwerken?

Denkt u eraan een huis te bouwen of te renoveren, dan dient u een architect te raadplegen. Een architect is een persoon die uw wens als het ware op papier voor u uittekent. Hierbij zal de architect trachten vorm te geven aan uw wens waarbij hij of zij rekening dient te houden met de kunsten van het vak en vereiste normen die gelden in de bouw.

Krachtberekeningen, constructiesterktes, isolatiematerialen koudebruggen en K-peil berekeningen, materiaalkeuzes en kwaliteiten en zo meer horen allen toe aan de architect.

Dit alles gecombineerd met de reglementeringen volgens de bouwvoorschriften en vergunningen zal de architect trachten uw wens om te vormen tot een eerste ontwerpschets die hij of zij met u zal bespreken. Naast de technische tekening kan u de architect tevens vragen om een eerste kostenraming te maken opdat u al een beeld kan vormen van wat uw wens in financiële middelen zal betekenen.

architecttekeningIs de eerste ontwerpschets goedgekeurd en geeft u de architect de opdracht, dan zal de architect overgaan tot het uittekenen en berekenen van een meer gedetailleerd uitvoeringsplan waarbij alle aspecten meer in detail worden uitgewerkt ter overgave aan meerdere aannemers dewelke participeren in de mogelijke bouwopdracht.

Uiteraard staat het u vrij om zelf de aannemers te bepalen en de opdrachten te verlenen doch neemt u hierdoor enige verantwoordelijk over waarbij u zich de vraag dient te stellen of u dit eigenlijk wel wilt.

Architect als bouwopzichter

Is het bouwplan klaar voor uitvoering en zijn de aannemers bepaald, dan kan u ervoor opteren om de architect de opvolging van de werken te laten uitvoeren. Dit is zeker aan te raden willen de werken goed verlopen. Ook kan u bij problemen terugvallen op een aanspreekpartner die van wanten weet en de fouten of schuldigen weet aan te duiden.

Naast het uittekenen en uitwerken van uw wens kan de architect tevens de persoon zijn die alle bouwvergunningen en bouwaanvragen voor u regelt wat u alvast veel geloop en rompslomp bespaart.

Tevens kan de architect instaan voor het controleren van de facturen en de samenstelling van de facturen opdat geen andere materialen gebruikt zijn dan opgegeven of dergelijke. Kortom, gaat u bouwen of verbouwen, speel op zeker en neem een architect onder de arm.

Tip 4 : Wanneer heeft u een architect nodig?

In principe geldt dat wanneer u werken gaat uitvoeren aan uw woning die ook maar enige invloed hebben op de constructie of stabiliteit van de woning, dan heeft u een architect nodig. Kleinere werken zoals een raam dichtmetselen bijvoorbeeld vergen dan weer geen architect.

Mocht u bepaalde werken willen uitvoeren waarbij u niet zeker weet of ze de stabiliteit beïnvloeden en een architect vereist is, speel op zeker en informeer u even. Een aannemer die u heeft aangesteld om de werken uit te voeren of al dan niet een architect vereist is.

Tip 3 : Architecten nodig ? Maak zelf eerst een ontwerpschets van uw woning

Ludo claes TIPSGaat u een nieuwe woning of bedrijfspand bouwen, teken of schets dan zelf reeds de opbouw van de woning uit vooraleer u een architect benadert. Dit bespaart uzelf en de architect tijd en vermijdt het herhaaldelijk heen-en-weer communiceren omdat bij uw gesprek de architect uw denkpiste niet geheel of anders had geïnterpreteerd.

Denk hierbij zowel aan opbouw van de buitengevels als de opbouw van de binnenmuren. Teken alles zo goed mogelijk uit. Waar wilt u de muren, ramen en deuren, de keuken, de badkamer en zo meer. Des te meer u reeds vooraf uittekent, des te beter de architect uw denkpiste zal kunnen volgen en dit naar een echt bouwplan zal kunnen omvormen.

Zoals eerder al aangegeven heeft de architect als taak uw wens om te vormen tot een bouwklaar project. Dit vergt uiteraard onderlinge communicatie tussen uzelf en de architect. Om deze communicatie te beperken en snel duiding te kunnen geven is het aan te raden zelf even een schets te maken van uw woning. Teken per verdieping uit wat u wenst en hoe u de woning zou willen opdelen.

Beschrijf tevens de materialen of de look die u zou wensen en hoe alles vorm dient te krijgen. U maakt als het ware een soort lastenboek dat u eenvoudig aan de architect kan overhandigen wat de onderlinge communicatie alvast een stuk makkelijker en eenvoudiger maakt.

Als u de architect goed kan informeren over uw wensen wordt een veelvuldig aanpassen van de plannen vermeden wat zowel uzelf als de architect ten goede komt.

Tip 2 : Wat is het E-peil ofwel energieprestatiepeil ?

Het energieprestatiepeil, kortweg E-peil, genoemd, is een maat voor het energieverbruik van een woning en de vaste installaties ervan. Het E-peil bij nieuwbouw woningen staat vermeld op het EPC ofwel energieprestatiecertificaat, dat sinds 1 januari 2006 verplicht is. Hoe lager het E-peil, hoe zuiniger de woning is.

Wettelijk mag een nieuw te bouwen woning de norm E80 niet overschrijden. Wilt u het E-peil van uw woning extra verlagen, dan moet je de isolatie van de woning eens goed bestuderen. Vaak kan je je E-peil nog extra verlagen door je woning extra te isoleren. Gaat u een nieuwe woning bouwen, vraag dan zeker om raad bij uw architect.

Tip 1 : Architect ook bij kleine verbouwingen

(een tip van) Hasselaar Architecten - Bennekom Nederland
Ook bij kleine verbouwingen is een Architect noodzakelijk. Met zijn creativiteit kan hij oplossingen aandragen waar u zelf nog niet aan heeft gedacht. Hierdoor kan hij u behoeden voor kapitaalvernietiging.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Woningbouw en aannemers TIPS
Interieur en Interieurarchitecten TIPS
Tuinplan en tuinarchitecten TIPS
Technisch tekenen TIPS
Tekenen en schilderen TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Uw mening telt. Laat ons even weten wat je vind van de tips op deze website. Zo kunnen we onze informatie optimaliseren om je surfervaring te verbeteren. Alvast dank.
Heb jij toevallig ook een leuk artikel (ca 200 woorden) voor deze website? Laat het even weten en misschien publiceren we. We sturen je graag een mailtje. We kunnen ook een LINK plaatsen naar jouw website.

Categorieën en thema's
Hobby TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Leuke weetjes feiten en studies over mens en dier
Eigen zaak TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Werk TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Elektro TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Reizen en vakantie TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Honden katten paarden TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Part en feestjes TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Beauty make-up verzorging TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Dameskleding en herenkleding TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Tuin TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Auto fietsen bestelwagens TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken

♥ Leuke PROMOTIES - bol.com / aanbiedingen - Amazon / promoties - Amazon Prime streaming - Sunweb / zonvakanties