Tuinontwerp en tuinplan maken met leuke weetjes TIPS en advies

tuinarchitect tuinplan tuinontwerp TIPS

♥ Leuke tuinaanleg kopen + promoties
- bol.com / tuinaanleg
- Amazon / tuinaanleg

Uw link hier? Meer info

NIEUW - Tip 9 : Tuin ontwerpen? Overweeg dan zeker deze handige tips

Ludo claes TIPSHet ontwerpen van een tuin kan een ongelooflijk lonende ervaring zijn, of je nu een doorgewinterde tuinman bent of net begint. Hier zijn enkele tips om u te helpen een mooie en functionele buitenruimte te creëren:

Bepaal uw doel: Voordat u begint met ontwerpen, bedenk hoe u uw tuin wilt gebruiken. Wilt u een rustig toevluchtsoord voor ontspanning, een ruimte voor het ontvangen van gasten of misschien een moestuin? Het begrijpen van uw doel zal uw ontwerpkeuzes bepalen.

Houd rekening met uw klimaat en locatie: Houd rekening met de blootstelling van uw tuin aan zonlicht, windpatronen en klimaatomstandigheden. Kies planten die gedijen in uw specifieke omgeving om hun succes te garanderen en de onderhoudsinspanningen te minimaliseren.

Maak een indelingsplan: schets een ruwe indeling van uw tuin, inclusief eventuele bestaande elementen zoals bomen, paden of constructies. Denk aan factoren als circulatiepaden, aandachtspunten en de balans tussen open ruimtes en beplanting.

Kies verstandig planten: Selecteer planten die niet alleen bij uw klimaat passen, maar elkaar ook aanvullen wat betreft kleur, textuur en groeigewoonten. Streef naar een mix van groenblijvende en seizoensplanten om het hele jaar door interesse te wekken. Overweeg ook inheemse planten, omdat deze minder onderhoud vergen en lokale ecosystemen ondersteunen.

Let op schaal en verhoudingen: Zorg ervoor dat de grootte van uw planten en andere elementen in harmonie is met de totale grootte van uw tuin. Voorkom overbevolking door planten voldoende ruimte te geven om tot hun volle potentieel te groeien zonder de ruimte te overbelasten.

Denk verticaal: integreer verticale elementen zoals hekjes, priëlen of klimplanten om hoogte en visueel belang aan uw tuin toe te voegen. Verticaal tuinieren kan ook de ruimte in kleinere tuinen maximaliseren en natuurlijke privacyschermen creëren.

Creëer buitenkamers: Verdeel uw tuin in verschillende gebieden of ‘kamers’ voor verschillende activiteiten, zoals dineren, loungen of tuinieren. Gebruik heggen, hekken of zelfs hoge planten om grenzen te definiëren en binnen elke ruimte een gevoel van beslotenheid te creëren.

Voeg hardscaping-elementen toe: Integreer hardscaping-elementen zoals patio's, paden of keermuren om structuur en functionaliteit aan uw tuin toe te voegen. Kies materialen die een aanvulling vormen op de architectuur van uw huis en het omringende landschap.

Integreer waterpartijen: Het toevoegen van een waterpartij zoals een fontein, vijver of waterval kan de zintuiglijke ervaring van uw tuin verbeteren en vogels en andere dieren in het wild aantrekken. Zorg ervoor dat u rekening houdt met factoren als onderhoudsvereisten en veiligheid als u kinderen of huisdieren heeft.

Plan voor onderhoud: Bedenk ten slotte dat alle tuinen voortdurende zorg en onderhoud vereisen. Kies planten en materialen die aansluiten bij uw beschikbare tijd en middelen voor tuinieren. Overweeg om irrigatiesystemen te installeren of mulch te gebruiken om water te besparen en de noodzaak van frequent water geven te verminderen.

Door deze tips op te volgen en goed na te denken over uw tuinontwerp, kunt u een prachtige buitenruimte creëren die uw persoonlijkheid weerspiegelt en het woongenot vergroot. Wees niet bang om te experimenteren en aanpassingen aan te brengen naarmate uw tuin in de loop van de tijd evolueert. Tuinieren is tenslotte een reis van ontdekking en creativiteit!


FILMTIP
Hoe een tuin ontwerpen met leuke tips van Tuinplezier


Tip 8 : Creëer een stukje vakantie in je eigen tuin!

(een tip van) Verde Tuinarchitectuur - Mechelen België
Door het drukke leven van vele mensen, schiet er weinig vrije tijd over. Creëer daarom vakantie in je eigen tuin. Met een goede combinatie van materialen en beplanting kan je een zeer gevoelsmatige warme tuin creëren. Waar je volop kan genieten van je weinige vrije tijd die je nog hebt.

Goed rekening houden met de ligging van je perceel is het aangenaam om verschillende terrassen te creëren waar je de zon kan meepakken. Vooral de avondzon is van cruciaal belang omdat je tijdens de week die laatste uren zon nog kan meepikken. Of je nu een grote villatuin of een kleine stadstuin hebt, in elke tuin kan dit vakantiegevoel teweeg worden gebracht.

Tip 7 : Hoe een tuin vergroten of verkleinen?

(een tip van) Buitenkamers
Gebruik kleuren om uw tuin te verkleinen of te vergroten. Maak gebruik van de kleuren die passen bij uw persoonlijkheid en overweeg kleuren die passen bij de tuin. Zo kan je met felle warme kleuren zoals geel, oranje en rood een warm, gezellig tot romantisch gevoel creëren. Doch tegelijkertijd geeft dit het gevoel dat uw tuin verkleint. Daarentegen kan je met koelere kleuren zoals wit, blauw en paars een strakker en moderner gevoel creëren. Deze kleuren geven het gevoel dat uw tuin groter is.

Tip 6 : Wat is de perfecte tuin?

(een tip van) Gratis tuinplan
Een goed tuinontwerp is de basis voor een geslaagde tuin. Dit lijkt simpel gezegd, maar iedereen heeft natuurlijk zijn eigen idee over de "perfecte" tuin. De kunst zit hem in het maken van een ontwerp dat aansluit bij uw persoonlijke wensen. Het belangrijkste uitgangspunt is natuurlijk dat u zich 'goed' voelt in uw tuin.

Steeds vaker hoort men ook dat de tuin een verlengstuk van uw huis moet zijn. Dit werkt in verschillende richtingen. Uw woonkamer kan als het ware doorlopen in uw tuin maar deze kan ook binnen voor een 'groen' gevoel zorgen. Ook doet een goed ontwerp ontzettend veel aan de uitstraling van uw huis.

Tip 5 : Uit wat bestaat een tuinontwerp?

(een tip van) Gratis tuinplan
Een tuinontwerp bestaat uit een vormgevingsplan, beplantingsplan en beplantingslijst. In een vormgevingsplan worden de contouren van de tuin uitgezet zonder invulling van planten. In een beplantingsplan wordt het vormgevingsplan ingevuld met planten die volgens de tuinarchitect het beste geschikt zijn voor uw tuin.

In een beplantingslijst staan alle gegevens (Latijnse naam, hoogte, bloeikleur, bloeiperiode, ...) met betrekking tot de gebruikte planten. Kortom het tuinontwerp is ideaal voor de 'tuinleek' die zelf de handen uit de mouwen wil steken om een schitterende tuin te bekomen.

Tip 4 : Tips voor een efficiënt tuinontwerp volgens tuinarchitecten

(een tip van) Groencreaties
Een ontwerp begint bij het uitwerken van alle basisconcepten zoals:

  • Zichten: inkijk van buitenaf, welke zichten buiten de tuin kunnen we betrekken?
  • Verbindingen: optimale toegang tot alle delen in de tuin
  • Oriëntatie: weersinvloed op uw woning, zonlicht, ook van belang voor de beplanting.
  • Bestaande situatie: kan uw idee wel in de omgeving waar u zich bevindt? Hoe passen we ons aan en beter nog, hoe maken we gebruik van die bestaande situatie.

Dit zijn allemaal zaken die de eerste krijtlijnen vormen van een geslaagd ontwerp.

Tip 3 : Leef en woon in je tuin

(een tip van) Lavendine
Een tuin is immers niet alleen om naar te kijken, maar om in te leven. Een tuin maakt een belangrijk deel uit van de woonomgeving. Alles in het tuinontwerp moet in harmonie zijn met de wensen en de levenswijze van de bewoners.

Tip 2 : Less is more, ook in de tuin

(een tip van) Musa09
Tuinontwerpen zijn vaak onnodig druk en complex, hou het eenvoudig. Voor tuinen geldt vaak: "less is more". Een eenvoudige structuur doet de schoonheid van de planten beter recht.

Tip 1 : Tuinarchitecten, meer dan enkel tekenen van een tuinplan

tuinplan tuinarchitectGaat u een nieuwe tuin aanleggen of denkt u er aan uw bestaande tuin te heraanleggen, dan is de eerste vraag hoe de nieuwe tuin vorm zal krijgen. Hiervoor kan u beroep doen op een tuinarchitect. Een tuinarchitect is een architect die gespecialiseerd is in alles in en om de tuin.

De tuinarchitect heeft hierbij als primaire taak of doel uw denkbeeld van uw tuin om naar een te realiseren tuintekening of tuinproject waarbij alle aspecten van de tuin gevisualiseerd worden. Meer nog een tuinarchitect is een ware specialist inzake plantenkunde en kan u naast de vormgeving van de tuin, breed en diepgaand informeren over de soorten planten of bomen en struiken en wat ze voor uw tuin kunnen betekenen.

Waarom goed communiceren met tuinarchitecten?

Gaat u een tuinarchitect aanspreken, dat is het evenwel voornaam dat u uw denkbeeldige tuin goed kan overbrengen naar de tuinarchitect opdat hij of zij uw wensen goed kan analyseren en overbrengen op de te realiseren tekening. Om dit te bewerkstelligen is het dan ook aan te raden dat u zelf reeds een schets of tekening maakt van hoe uw tuin graag zou willen zien.

Waar zou u bijvoorbeeld graag de bestrating of de wandelpaden in uw tuin zien, waar is plaats voorzien om het terras te positioneren, waar komen de groene zones zoals grasperken en gazon, waar had u graag bomen of struiken en waar dienen borders voorzien te worden. Kortom, het aanleggen van een nieuwe tuin vergt even wat extra aandacht waarbij het aangewezen is dat u uw wensen en eisen goed kan overbrengen naar de tuinarchitect waarbij een schets of zelfgemaakte tekening al een hele stap vooruit is en bevorderlijk is voor een vlotte communicatie.

Tuinarchitecten maken uw dromen waar

Vervolgens zal de tuinarchitect uw schets als leidraad gebruiken om de eigen expertise en mogelijkheden te integreren wat uiteindelijk zal leiden naar een eerste ontwerptekening of tuinplan hetgeen met u zal besproken worden waarbij eventuele wijzigingen aangeduid worden. Dit zal op het einde van de rit resulteren in een definitief tuinplan dat naar de praktijk kan worden omgezet.

Als de uiteindelijke werken starten, kan u er tevens voor opteren om de tuinarchitect als projectleider te laten fungeren opdat alle werken, die door de onder aannemingen uitgevoerd worden, ook daadwerkelijk verlopen zoals voorzien.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Inrichting gerelateerd
- Winkelinrichting TIPS
Woninginterieur TIPS
- Kantoorinrichting TIPS

Tuin gerelateerde pagina's
- TUIN categorie
- Bloemen en planten TIPS
- Bomen TIPS
- Gras en gazon TIPS
- Potplanten TIPS
- Snijbloemen TIPS
- Speeltoestellen TIPS
- Tuinmeubelen TIPS

Tuinmachines
- Grasmaaiers TIPS

Tuinaanleg
- Beregening TIPS
- Terrassen en paden TIPS
- Tuinaanleg TIPS
- Tuindecoratie TIPS
- Tuinhekken TIPS
- Tuinhuisjes TIPS
- Tuinontwerp TIPS
- Tuinserres TIPS
- Tuinverlichting TIPS
- Veranda's TIPS

Zwembad en vijver
- Jacuzzi TIPS
- Vijvers TIPS
- Zwembaden TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Hartelijk dank voor uw beoordeling. We publiceren wekelijks nieuwe TIPS.