U bent hier : / Home / Kantoormeubelen – 8 tips en advies voor uw beste kantoormeubel

 

Kantoormeubelen – 8 tips en advies voor uw beste kantoormeubel

kantoormeubelen en kantoorinrichting TIPS

Van harte welkom
Op deze pagina vind je leuke TIPS, advies en weetjes over kantoorinrichting en kantoormeubelen met studies en onderzoeken van Universiteiten. Wekelijks nieuwe TIPS. Alvast veel leesplezier.


NIEUW - Tip 8 : Geluidsoverlast is nog steeds grootste stressfactor bij werknemers op kantoor.

Studie onderzoek KLEINStudie en onderzoek
Je zou eigenlijk wel denken dat het op kantoor redelijk stil is, in vergelijk met een magazijn of werkplaats bijvoorbeeld, maar niets is minder waar. Een nieuwe studie toont namelijk aan dat geluid de grootste stressfactor is bij kantoormedewerkers. Allerhande elektrische toestellen zoals printers en het tokkelen op toetsenborden van computers maar ook de gesprekken van collega’s en de voetstappen bij het wandelen zijn allemaal oorzaken die bijdragen tot een vorm van geluidsoverlast op kantoor.

Zo troonde de studie aan dat het geluid in sommige kantoren oploopt tot 55 decibel wat voor de meeste onder ons als irriterend en hinderlijk wordt aanzien wat dan vervolgens storend werkt en zelfs de concentratie aanzienlijk verlaagt. Meer nog. De ondervraagden in de studie verklaarden dat bij sommigen op kantoor een dermate hoge geluidsoverlast heerst dat het de werk-efficiëntie en tevens het humeur aantast wat zowel de werkprestaties als de gemoedsrust beïnvloedt. Geen optimale en prettige werksfeer dus.

Een efficiënte kantoorinrichting doet al veel

Gaat men dus een kantoor inrichten of de huidige kantoorinrichting optimaliseren dan dient de factor geluid zeker in acht genomen worden. Zo kan men makkelijk separatoren, decoratie of planten integreren of geluidsarme toetsenborden inzetten om het geluid en de irritatie te verminderen. Dit is zeker van toepassing bij open kantoren waar meerdere collega’s samenzitten en het geluid wel eens als herrie wordt ervaren.

Kortom, het efficiënt inrichten van een kantoor is meer dat enkel mooie kantoormeubelen plaatsen en de ergonomie optimaliseren. Ook het gevoel en irritaties van de medewerkers tijdens het werken dienen nauwlettend in het oog genomen te worden wil men maximale werksfeer en werkprestatie realiseren.

Tip 7 : Kantoorinrichting volgens design en ergonomie

(een tip van) Officety
Zorg voor een stijlvolle, maar zeker ook praktische kantoorinrichting. Een kantoorinrichting draagt bij aan het welzijn van de medewerkers. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen design en ergonomie. Een stijlvolle inrichting die naar werkzaamheden is ingericht zorgt voor tevreden medewerkers.

Het is belangrijk om voldoende aandacht te geven aan de instelmogelijkheden van de kantoormeubelen zodat deze per gebruiker naar wens zijn in te stellen. Aspecten die zeker in verstelbaar dienen te zijn, zijn een bureaustoel en een bureau.

Tip 6 : Planten op kantoor verbeteren de werkprestaties?

Studie onderzoek KLEINStudie en onderzoek
Als je denkt aan planten op kantoor dan leg je veelal de link naar een mooie groene decoratie die het kantoor wat opsmukt, meer niet. Een leuke groene tint op kantoor breekt tenslotte de omgevingskleur en de vaak saaie kleur van de kantoormeubelen wat de uitstraling van het kantoor of de werkplek ten goede komt.

Maar planten op kantoor bieden veel meer dan louter een stukje decoratie en een groene tint. Ze hebben een impact op zowel het welbehagen op kantoor, de gezondheid als de werkprestaties.

Dit wordt alvast aangetoond door studies. Onderzoeken hebben bewezen dat planten op kantoor goed zijn voor het humeur en de motivatie van de medewerkers. Planten creëren niet alleen een leuke werkplek door het groene kleurenpalet, maar ze hebben ook een directe impact op de gezondheid.

Zo heeft men kunnen achterhalen dat planten de lucht in het kantoor filteren en zuiveren waardoor de algemene luchtkwaliteit verbetert wat dan weer een impact heeft op de werkprestaties. Deze combinatie van gezellige werkomgeving gecombineerd met betere luchtkwaliteit toonde een duidelijke bevordering van de motivatie en prestaties van de werknemers.

Sta je dus op punt je kantoor in te richten, of wil je de prestaties van je team bevorderen, denk dan zeker aan voldoende planten op kantoor. Maar kies dan wel de juiste planten. Niet alle planten zuiveren evenveel lucht of bieden dezelfde luchtkwaliteit. Volgens onderzoek zouden potplanten zoals Rhaphis palm kamerplant of de Chrysalidocarpus gekend als goudpalm de beste resultaten boeken.

Tip 5 : Tip voor scheidingswanden bij kantoorinrichting

(een tip van) Rollerwall
Een scheidingswand kan uitstekend ingezet worden als roomdivider. Op deze manier kunt u een extra werkplek creëren, een knusse hoek maken of privacy scheppen in openbare gelegenheden. Omdat een roomdivider gemakkelijk verplaatsbaar is, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Tip 4 : Wist je dat werkprestaties op kantoor beïnvloedt worden door de properheid van het kantoor

Studie onderzoek KLEINStudie en onderzoek
Een onderzoek bij 43.000 werknemers en 350 kantoren heeft aangetoond dat de motivatie en de werkprestaties van de werknemers direct gerelateerd is met de properheid van de werkomgeving in het kantoor. Dit resultaat zet wellicht even aan tot nadenken maar het onderzoek bewees dat bij nette kantoren en werkomgevingen de motivatie, de werksfeer en de geleverde prestaties duidelijker beter scoorde dan in vuile en rommelige kantoren.

Meer nog, het onderzoek toonde aan dat rommelige en vuile kantoren resulteren in een hogere afwezigheid van maar liefst 12,5%. Tevens toonde het onderzoek dat niet enkel de directe werkomgeving maar de algemene indruk van het bedrijf of kantoor een invloed heeft op de prestaties en de motivatie.

Vuile toiletten, keuken, gangen, bedrijfsruimtes, en zo meer werken demotiverend en ondermijnen de werkprestaties. Dit onderzoek heeft het nut van regelmatige schoonmaak en persoonlijke orde en netheid dan ook meer dan bewezen.

Kortom, heeft u problemen met motivatie of prestaties, denk dan even aan de netheid en schoonmaak van de werkomgeving.

Tip 3 : De ideale kantoormeubelen voor ordners en hangmappen

(een tip van) Inofec kantoormeubelen
Als je weet dat je vooral gebruik maakt van ordners of hangmappen, dan bestaat de kunst erin de geschikte archiefkast of kantoormeubelen te vinden. Bijvoorbeeld als u veelal gebruik maakt van ordners, dan zijn de draaideurkasten geschikt. Als u meer hangmappen gebruikt dan kiest u voor de hangmappenkasten of roldeurkasten.

Tip 2 : De juiste ergonomische werkhouding

(een tip van) Inside Solutions
Bij het vinden van de juiste ergonomische werkhouding; stel eerst de stoel in, zithoogte, zitdiepte en armleggers. Hierna stelt u de hoogte van het bureau in op de hoogte van de armleggers.

Tip 1 : Kies voor gevormde deuren bij lockers

(een tip van) Lockershop
Te vaak zien we nog dat op scholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen lockers staan, of worden aangeschaft, met vlakke enkel- of dubbelwandige deuren. Het grote probleem hierbij is de gevoeligheid voor schade en molest. Een deuk is er, ook zonder gereedschap, zo ingeslagen en de gevolgen zijn vaak voor de instelling aangezien de dader meestal niet te achterhalen is.

Het alternatief dat langere tijd beschikbaar is, en niet alleen bij Lockershop, is een voorgevormde bolle deur. Bolle vormen zijn vele malen steviger dan vlakke en de kans op deuken neemt met 90% af. Hierdoor wordt de levensduur van uw lockers aanzienlijk verlengd zonder dat er over het algemeen een hogere aanschafprijs tegenover staat.

Bolle lockerdeuren worden door meerdere leveranciers in mooie en minder mooi vormgegeven uitvoering geleverd. Laat u dus goed voorlichten, bij voorkeur door meerdere leveranciers, voordat u tot aanschaf overgaat.

Algemene informatie - kantoorinrichting

kantoormeubelen TIPS kantoormeubilairKantoormeubelen zijn allerhande meubelen die speciaal ontworpen en geproduceerd worden voor gebruik op kantoren in zowel een bedrijf als thuis. De meest gekende kantoormeubelen zijn het bureau en de kantoorstoel. Samen vormen ze het kantoormeubel waaraan, meestal al zittend, gewerkt kan worden.

Bij het ontwerp van het ideaal kantoormeubel is ergonomie een zeer belangrijk factor. Zoals eerder al aangegeven wordt aan het bureau al zittend gewerkt en dit voor lange tijd. De houding die hierbij ingenomen wordt is dan ook zeer voornaam teneinde geen of kwaaltjes of lange termijn kwetsuren op te lopen. Het zoeken van het ideale bureau en de daarbij horende kantoorstoel is dan ook een hele uitdaging.

Naast de kantoormeubelen dient tevens rekening gehouden te worden met de algemene kantoorinrichting. De kantoorinrichting, hoe en waar bureaus opgesteld staan, heeft namelijk impact op de werksfeer en efficiëntie van het kantoor.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Kantoorstoelen TIPS
Ergonomische meubelen TIPS
Kantoorartikelen TIPS
Meubelen en meubelwinkels TIPS
Zitmeubelen en sofa's TIPS
Meubelmakers TIPS
Kindermeubelen TIPS
Tuinmeubelen TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


(Wekelijks publiceren we nieuwe TIPS en onderzoeken)
(Heb je ook een leuke tip of artikel over een bepaald thema? Zend het even toe. Misschien publiceren we het op deze website.)