Hoe kan je ecologisch poetsen of schoonmaken met enkel water?

schoonmaak poetsen kantoor schoonmaakbedrijf TIPS


Dit artikel wordt u aangeboden door : Birgit Schulpzand


Tips van de vakman vakvrouw

Poetsen met enkel water, is dat wel mogelijk?

We hebben ondertussen een schoonmaakmiddel voor ieder hoekje in huis of kantoor. Een apart product voor de vloer, voor de ramen, voor de wc, voor de badkamer, voor de kookplaten, voor de oven, voor de computer, voor de telefoon, voor de auto, en zo meer.

Maar eigenlijk zijn al die chemische schoonmaakproducten verre van schoon! Ze laten namelijk allemaal schadelijke chemische bestanddelen achter die we opnemen via de huid of inademen.

Chemische schoonmaakmiddelen zijn gevaarlijker dan je denkt

Die schadelijke chemische bestanddelen zijn zo klein dat we ze niet zien, maar ze zijn er wel en ze veroorzaken tal van irritaties aan de huid en luchtwegen. Natuurlijk is de ene persoon hier gevoeliger voor dan de andere, maar let op, iedereen kan na langdurige blootstelling aan een bepaald iets een allergie ontwikkelen.

Poetsen met microvezels en water

Toch zijn al die giftige producten niet nodig. Met een kleine aanpassing, kunnen we zo overstappen naar ecologisch schoonmaken met voornamelijk alleen water. Voornamelijk, want soms is een extra hulpmiddeltje wel nodig om zware kalkaanslag of ander vuil te verwijderen, maar ook dat kan zonder schadelijke chemische producten.

Hoe gaat men dan tewerk?

Als hulpmiddel bij het schoonmaken, stap je best over op kwalitatieve hulpmiddels in microvezels. Microvezels zijn er in de vorm van schoonmaakdoeken in allerlei maten en kleuren, maar ook in dweilen, mops, zwabbers, schoonmaakhandschoenen, sponsen, en nog meer.

Wat zijn microvezels?
Door met microvezels schoon te maken is het mogelijk enkel nog water te gebruiken. Microvezels bestaan uit hele kleine vezeltjes, die zich vasthaken aan de kleinste vuildeeltjes. Doordat microvezels ook nog super resistent zijn, blijven ze die vuildeeltjes vasthouden tot deze loslaten. Vandaar dat je dus perfect kunt schoonmaken met enkel water.

Alternatief voor een geparfumeerd schoonmaakmiddel
Mis je vervolgens het parfum van je schoonmaakproduct? Koop dan etherische olie in het parfum van je smaak en voeg enkele druppels olie toe aan het water waarmee je schoonmaakt. Je hebt dan hetzelfde 'gevoel' van properheid als wanneer je schoonmaakt met een traditioneel detergent, maar dan zonder de schadelijke chemische bestanddelen die achterblijven.

Wanneer water en microvezels niet volstaan
Zijn er bepaalde vlekken zoals bv. kalkaanslag die je echt niet weg krijgt? Probeer dan eens met schoonmaakazijn of zuiveringszout. Die zijn niet schadelijk voor de natuur, noch voor onze eigen gezondheid en net zo efficiënt.

Gebruik van microvezel accessoires bij het poetsen

Zoals al gezegd, bestaan microvezels in verschillende accessoires. Hieronder vind je alvast een overzichtje.

Microvezels voor de vloer
Voor de vloer heb je mops die je aan een mophouder vasthaakt en die je droog kunt gebruiken voor stof, haren en recente vuilvlekken. Doordat microvezels ook statisch geladen zijn, verspreidt je het vuil en stof niet, maar blijven alle vuildeeltjes als het ware gevangen in de mop.

Vervolgens zijn er mops die je vochtig gebruikt om de vloer te dweilen. Ze hoeven zeker niet kletsnat te zijn. Even nat maken en goed uitwringen volstaat voor het dweilen van een vloer.

Wil je geen natte handen hebben?
Specifiek voor de ronde vloermops zijn er emmers met uitwring centrifuge zodat het spoelen en uitwringen gebeurd zonder dat je aan het water komt.

Microvezels voor de ramen
Voor de ramen zijn er eveneens specifieke microvezeldoeken met nog fijnere vezels, waardoor het heel gemakkelijk is om ramen schoon te maken met enkel water, en zonder strepen. Meestal gebruikt met dan 2 microvezeldoeken tegelijkertijd: 1 vochtig, en 1 droog.

Microvezels voor de rest van het huis
Voor alle andere delen in huis gebruik je gewoon multifunctionele microvezeldoeken. Droog om af te stoffen, vochtig voor vlekken. Ze bestaan in tal van kleuren, zodat je één kleur kunt reserveren specifiek voor de badkamer, één voor de keuken enzovoort.

Onderhoud van microvezels
Na afloop kun je al deze microvezelproducten gewoon wassen in de wasmachine aan maximaal 60°. Nooit in de droger doen en  toevoegen. Dan gaan die minuscuul kleine vezeltjes kapot.

Op deze manier schoonmaken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee want je bespaart er jaarlijks veel geld mee uit!.


Deze TIP wordt u aangeboden door onderstaande Vakman / Vakvrouw:

Birgit Schulpzand
5330 Assesse - België

Webshop van microvezel doeken, dweilen, mops, schoonmaakhandschoenen en ook natuurlijke schoonmaakproducten.
Website = https://www.aquacleanconcept.com/nl/


Schoonmaak gerelateerd:
Schoonmaak en poetsen TIPS
Poetsen is een zwaar beroep

Werk gerelateerde pagina's
- WERK categorie
- Bijverdienste TIPS
- Juridisch advies TIPS
- Presenteren TIPS
- Secretariaatservice TIPS
- Solliciteren TIPS
- Vertalen TIPS
- Verzekeringen TIPS

Kantoor
- Ergonomie TIPS
- Inkommatten TIPS
- Kantoorartikelen TIPS
- Kantoormeubelen TIPS
- Kantoorstoelen TIPS
- Kantoorunits TIPS
- Kluizen TIPS
- Relatiegeschenken TIPS
- Schoonmaak TIPS

Magazijn
- Bakken en kratten TIPS
- Bevestigingsmateriaal
- Industriebouw TIPS
- Karton dozen TIPS
- Koerierdienst TIPS
- Labels en etiketten TIPS
- Magazijninrichting TIPS
- Pallets TIPS
- Palletwagens TIPS
- Transport TIPS
- Verpakking TIPS
- Vorkheftrucks TIPS
- Weegschalen TIPS

Machines
- Compressoren TIPS
- Machines TIPS
- Metaalwerken TIPS
- Spuitgieten TIPS
- Technisch tekenen TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden


Hartelijk dank voor uw beoordeling. We publiceren wekelijks nieuwe TIPS.