Poetsen is effectief een zwaar beroep – dit zegt een nieuw onderzoek

schoonmaak poetsen kantoor schoonmaakbedrijf TIPS

Poetsen is een zwaar beroep. Dit werd thans aangetoond door een onderzoek. En er is meer. Volgens het onderzoek heeft een grote hoeveelheid aan poetsvrouwen/mannen last van overmatige stress. Dit zou te wijten zijn aan zowel de werkdruk als de familiale omstandigheden.

Poetsen is sleuren en heffen

Als je thuis je woning als eens aan een poetsbeurt hebt onderworpen, dan weet je wel dat poetsen niet licht te onderschatten is. Poetsen is gewoonweg een zwaar beroep. Een emmer water bijvoorbeeld weegt al snel ca 9 kg (niet volledig gevuld). Hiermee sleur je dan door de volledige woning, nog maar te zwijgen over trappen en allerhande hindernissen.

Ook het poetsen op zich is geen akkefietje. De vloer een goede poetsbeurt geven is geen lachertje en is gewoon uitputtend. Je moet met een borstel, dan weer met een aftrekker, dan weer met een dweil de vloer vegen waarbij je steeds weer voor-achter bewegingen moet herhalen. Je staat hierbij ook nog eens krom wat de ergonomie zeker niet ten goede komt. Kortom, poetsen is gewoonweg zwaar. En er is nog meer.

Poetsen is een eenzaam beroep

Studie onderzoek KLEINDe poetsvrouw of poetsman heeft in het algemeen weinig contact met collega’s wat vaak leidt tot eenzaamheid. Daarnaast staat de poetsvrouw er bij de klant vaak alleen voor en dienen opdrachten zonder veel tegenstand ingewilligd te worden wat dan weer kan leiden naar overmatige ontevredenheid en frustraties.

Poetsen leidt zelfs tot depressie en angst

Deze combinatie van gebrek aan een babbeltje met collega’s en de eenzaamheid tegen de werkdruk van de klant maakt dat meer en meer poetsvrouwen en poetsmannen te maken krijgen met depressie en angst. Deze tendens wordt aangetoond door de cijfers in ziekteverzuim bij poetskantoren en schoonmaakbedrijven waar ze een aanzienlijke toename zien van afwezigheden.

De cijfers tonen aan dat de toestand zelfs ernstig is aangezien het ziekteverzuim zo maar even meer dan het dubbele is van deze in andere sectoren. Poetsen is derhalve een zwaar beroep geworden.

Kortom, ga je morgen aan de slag in een poetskantoor of ben je al werkzaam in een poetskantoor en merk je zelf de verschijnselen van eenzaamheid, angst of depressie, praat er dan eens over met je collega's en oversten. Je bent wellicht niet alleen met deze gevoelens. Nu en dan eens een collega mee op de poets kan bijvoorbeeld al wonderen doen. Praat erover.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Schoonmaak TIPS
Hoe kan je ecologisch schoonmaken

Acties en campagnes
- Populaire schoonmaakproducten bij bol.com (Adv)

Deel deze tips zeker met je vrienden


 
U bent hier : / Home / Werk en kantoor TIPS / Poetsen is effectief een zwaar beroep – dit zegt een nieuw onderzoek