U bent hier : / Home / Verpakking en verpakkingsmateriaal – TIPS en advies

 

Verpakking en verpakkingsmateriaal – TIPS en advies

Verpakking en verpakkingsmateriaal met leuke weetjes TIPS en advies 5000 TIPS

♥ Verpakkingen in België en Nederland
- zie volgende update

Uw link hier? Meer info

NIEUW - Tip 7 : Haal meer uit je verpakkingsmateriaal met deze handige tips

Ludo claes TIPSAls het gaat om het kopen van verpakkingsmateriaal, zijn er verschillende tips waarmee u rekening moet houden om ervoor te zorgen dat u producten van de beste kwaliteit tegen de meest redelijke prijzen krijgt. Of u nu producten verpakt voor verzending, verhuizing of opslag, het selecteren van de juiste verpakkingsmaterialen is van cruciaal belang. Hier zijn enkele tips om u te helpen weloverwogen beslissingen te nemen:

1. Beoordeel uw verpakkingsbehoeften
Beoordeel zorgvuldig uw verpakkingsbehoeften voordat u een aankoop doet. Houd rekening met factoren zoals het type artikelen dat u verpakt, de grootte en het gewicht ervan, de transportwijze en eventuele specifieke verpakkingsvoorschriften of -richtlijnen.

2. Kwaliteit boven prijs
Hoewel het belangrijk is om binnen uw budget te blijven, geeft u bij het kiezen van verpakkingsmaterialen prioriteit aan kwaliteit. Investeren in materialen van hoge kwaliteit kan schade aan uw producten tijdens het transport helpen voorkomen en de reputatie van uw merk op het gebied van betrouwbaarheid verbeteren.

3. Kies het juiste type verpakking
Er zijn verschillende soorten verpakkingsmaterialen beschikbaar, waaronder kartonnen dozen, noppenfolie, verpakkingspinda's, golfkarton en postenveloppen. Selecteer het type verpakking dat het beste bij uw behoeften past en voldoende bescherming biedt voor uw artikelen.

4. Overweeg milieuvriendelijke opties
Nu het milieubewustzijn toeneemt, kiezen veel bedrijven voor milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen. Zoek naar opties zoals biologisch afbreekbare verpakkingspinda's, recyclebare kartonnen dozen en composteerbare verpakkingsmaterialen om uw impact op het milieu te verminderen.

5. Bulkinkoop
Het in bulk kopen van verpakkingsmaterialen kan vaak kostenbesparingen opleveren. Overweeg om grotere hoeveelheden veelgebruikte artikelen te kopen om te profiteren van volumekortingen die door leveranciers worden aangeboden.

6. Vergelijk prijzen
Neem geen genoegen met de eerste leverancier die u tegenkomt. Neem de tijd om de prijzen van meerdere leveranciers te vergelijken, zodat u zeker weet dat u de beste deal krijgt. Houd bij het vergelijken van prijzen echter rekening met factoren als verzendkosten en levertijden.

7. Lees beoordelingen
Lees voordat u een aankoop doet beoordelingen van andere klanten om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de verpakkingsmaterialen en de leverancier te beoordelen. Zoek naar feedback over factoren zoals duurzaamheid, beschermende eigenschappen en klantenservice.

8. Controleer op kortingen en promoties
Houd kortingen, promoties en speciale aanbiedingen van verpakkingsleveranciers in de gaten. Meld u aan voor nieuwsbrieven of volg ze op sociale media om op de hoogte te blijven van eventuele aanbiedingen of kortingen.

9. Maatwerkopties
Afhankelijk van uw merk- en marketingstrategie kunt u aangepaste verpakkingsmaterialen overwegen. Veel leveranciers bieden opties voor aangepaste bedrukking of branding op dozen, enveloppen en ander verpakkingsmateriaal om uw merk te promoten en de klantervaring te verbeteren.

10. Overweeg verpakkingsautomatisering
Als u grote verpakkingsbehoeften heeft, kan het investeren in apparatuur voor verpakkingsautomatisering, zoals dozensluitmachines of noppenfoliedispensers, uw verpakkingsproces helpen stroomlijnen en de arbeidskosten op de lange termijn verlagen.

Door deze tips te volgen, kunt u weloverwogen beslissingen nemen bij het kopen van verpakkingsmaterialen, zodat u zeker weet dat u de juiste producten selecteert die aan uw behoeften voldoen en binnen uw budget blijft. Vergeet niet om prioriteit te geven aan kwaliteit, milieuvriendelijke opties te overwegen en kortingen en aanpassingsopties te verkennen om de beste waarde voor uw geld te krijgen.


FILMTIP
Wat is nu eigenlijk een duurzame verpakking met tips van Arteveldehogeschool


Tip 6 : Kartonnen dozen kopen? Overweeg dan zeker deze handige tips

Ludo claes TIPSAls het gaat om het kopen van kartonnen dozen, of het nu gaat om verhuizen, verzenden of opslaan, zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden om ervoor te zorgen dat u de juiste voor uw behoeften krijgt. Hier zijn enkele tips om u te helpen een weloverwogen beslissing te nemen:

1. Grootte is belangrijk: Bepaal de grootte van de artikelen die u in de dozen gaat verpakken. U wilt dozen kiezen die groot genoeg zijn om uw spullen in op te bergen, zonder dat er teveel lege ruimte overblijft. Vermijd tegelijkertijd dozen die te groot zijn, omdat ze zwaar en moeilijk te verplaatsen kunnen worden.

2. Sterkte en duurzaamheid: Houd rekening met het gewicht en de kwetsbaarheid van de artikelen die u gaat inpakken. Kies voor zware of kwetsbare artikelen voor dozen van golfkarton, omdat deze een betere sterkte en bescherming bieden in vergelijking met gewone kartonnen dozen. Zoek naar dozen met een hoge barststerkte en een hoge randverbrijzelingstest (ECT) om er zeker van te zijn dat ze het gewicht van uw artikelen kunnen weerstaan.

3. Enkelwandig versus dubbelwandig: enkelwandige dozen zijn geschikt voor lichtgewicht artikelen of verhuizingen over korte afstanden. Voor zwaardere voorwerpen of verplaatsingen over lange afstanden bieden dubbelwandige dozen echter extra sterkte en duurzaamheid. Het is minder waarschijnlijk dat ze tijdens het transport worden verpletterd of doorboord.

4. Nieuwe versus gebruikte dozen: Hoewel nieuwe dozen onberispelijke staat en volledige structurele integriteit bieden, kunnen gebruikte dozen een meer economische optie zijn. Als u ervoor kiest om gebruikte dozen te gebruiken, zorg er dan voor dat deze nog steeds stevig zijn en vrij zijn van schade die hun sterkte in gevaar zou kunnen brengen.

5. Milieuvriendelijke opties: Als u milieubewust bent, zoek dan naar dozen gemaakt van gerecyclede materialen of kies voor biologisch afbreekbare of composteerbare opties. Veel bedrijven bieden nu milieuvriendelijke kartonnen dozen aan die net zo sterk en duurzaam zijn als traditionele dozen.

6. Gespecialiseerde dozen: Afhankelijk van wat u inpakt, heeft u mogelijk gespecialiseerde dozen nodig, zoals garderobedozen voor het ophangen van kleding, schoteldozen met verdelers voor fragiele vaat of ordnerdozen voor documenten. Investeer in deze gespecialiseerde dozen als ze aan uw behoeften voldoen om ervoor te zorgen dat uw artikelen tijdens het transport goed worden beschermd.

7. Aantal: Schat het aantal dozen dat u nodig heeft op basis van de grootte en het aantal artikelen dat u heeft. Het is beter om een paar extra dozen bij de hand te hebben, dan dat ze halverwege het inpakken leeg raken. Veel detailhandelaren bieden bulkkortingen aan, dus als u grotere hoeveelheden koopt, kunt u op de lange termijn geld besparen.

8. Verpakkingsbenodigdheden: Vergeet niet een voorraad verpakkingsbenodigdheden in te slaan, zoals verpakkingstape, noppenfolie, pinda's verpakken en stiften voor het etiketteren van dozen. Deze benodigdheden zijn essentieel voor het beveiligen van uw artikelen en het georganiseerd houden ervan tijdens het transport.

9. Vergelijking-winkelen: kijk rond en vergelijk prijzen van verschillende detailhandelaren of leveranciers om er zeker van te zijn dat u de beste deal krijgt. Houd bij het nemen van uw beslissing rekening met factoren zoals verzendkosten, levertijd en retourbeleid.

10. Controleer recensies: Als u dozen online of bij een minder bekende leverancier koopt, controleer dan de recensies van andere klanten om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de dozen te beoordelen. Zoek naar feedback over duurzaamheid, sterkte en algemene tevredenheid over het product.

Door deze tips in acht te nemen, kunt u de juiste kartonnen dozen voor uw behoeften selecteren, of u nu verhuist, artikelen verzendt of gewoon uw bezittingen opslaat. Vergeet niet om prioriteit te geven aan sterkte, grootte en duurzaamheid om ervoor te zorgen dat uw artikelen veilig worden verpakt en vervoerd.

Tip 5 : Bent u bereid om meer te betalen voor producten in een BIO verpakking?

Iedereen heeft ondertussen wel het besef dat plastic verpakkingen niet echt goed zijn voor het milieu. Plastic wordt namelijk niet biologisch afgebroken door de natuur waardoor het restanten nalaat die slecht zijn voor mens, dier en plant. Nog even te zwijgen over de vele beelden die we zien op TV waar dieren in de problemen komen door rondzwervend plastic. We proberen met zijn allen dan ook om plastic zo veel mogelijk te mijden of er zorgzaam mee om te gaan. Maar zijn we ook bereid om meer te betalen voor alternatieve verpakkingen die wel biologisch afbreekbaar zijn? Volgens een nieuw onderzoek wel.

Een onderzoek toont aan dat meer dan 60% van de Europeanen bereid is om effectief meer te betalen voor producten verpakt in een biologische verpakking. Ook toont het onderzoek dat bijna 60% van de Europeanen bedachtzaam recycleren en het vuilnis netjes sorteren. We kunnen dus stellen dat we met zijn allen meer en meer met het milieu begaan zijn en bereid zijn ervoor te betalen. En er is meer.

Het onderzoek toont tevens aan dat we als consument zeer kritisch geworden zijn voor allerhande plastic verpakkingen. We kopen dus eerder producten zonder, dan met een plastic verpakking. Hieruit kunnen we eigenlijk besluiten dat de verpakking een invloed heeft op het koopgedrag en zelfs bepalend is voor het succes of falen van een bepaald product.

Dit nieuwe koopgedrag stimuleert alvast verpakkingsbedrijven om zowel anders te verpakken als nieuwe materialen te gebruiken. Materialen die wel biologisch vriendelijk zijn uiteraard. En dit laat zich dan ook merken in de winkels. Meer en meer zie je producten gelabeld met BIO-verpakking. Het gaat zelfs zo ver dat het BIO-label een sterk verkoopargument geworden is. Producten met BIO-label verkopen duidelijk meer dan dezelfde producten in een niet BIO verpakkingen.

Is een plastic verpakking dan slecht?

Nee, helemaal niet. Plastic is een goed functionerende verpakking en heeft zich gedurende vele jaren bewezen. Het wordt alleen verkeerd gebruikt. Plastic hoort niet thuis in de natuur. Het moet gerecycleerd worden. En net daar wringt het schoentje. We zitten momenteel namelijk in een wegwerp cultuur waar plastic maar al te vaak gewoon in de natuur gesmeten wordt waar het vervolgens schadelijk wordt. Mocht eenieder plastic niet zo maar door het raam buiten gooien maar netjes in de vuilbak deponeren voor recyclage, dan is plastic doeltreffende verpakking. Dit zonder enig biologisch gevaar.

Kijk hiervoor maar even naar glas en blik bijvoorbeeld. Ook deze materialen zijn geen wegwerp materialen en moeten gerecycleerd worden. Je zou heel veel kwetsuren en wonden zien, bij zowel mens als dier, moesten we met zijn  allen glas en blik gewoon maar buiten gooien.

Hierin zijn we inmiddels slimmer geworden en wordt glas en blik netjes gesorteerd en gerecycleerd. Onderzoek toont dat bijna 100% van alle glas en blikverpakking gerecycleerd wordt. Wil plastic dus nog een toekomst hebben, dan moeten we even in onze eigen inborst kijken en nagaan of we plastic buiten gooien of netjes in de vuilzak deponeren waar het hoort. Wist je trouwens dat er inmiddels plastic materialen zijn ontwikkeld die 100% biologisch afbreekbaar zijn. Worden dergelijke BIO plastics in de natuur gegooid, dan vergaan ze gewoon en worden ze verteerd door bacteriën tot water en bio massa. Het ultieme plastic dus. De voordelen van plastic dus, maar niet de nadelen.

verpakking en verpakkingsmateriaal TIPS

TIP 4 : Is uw plastic verpakking al duurzaam volgens de nieuwe EU richtlijn

Je kan er de dag van vandaag echt niet meer omheen. Dagelijks hoor of lees je wel iets over het klimaat en hoe we ons gedrag en wijze van leven moeten verteren teneinde de natuur te beschermen. Eén van die netelige situaties is de plasticsoep in de oceanen die ontstaan is door allerhande wegwerpverpakkingen en plastics die het maritieme leven aanzienlijk in gevaar brengen.

Ofschoon de consument eigenlijk schuld is aan het ontstaan van de plasticsoep door een algemene wegwerp mentaliteit, is het toch de producent van de verpakkingen die aangesproken wordt en verantwoordelijk wordt gesteld.

Recent heeft de Europese Unie nieuwe richtlijnen gepubliceerd onder de noemer “SUP-richtlijn” die de producenten van verpakkingen aanspreekt en betrekking heeft op kunststof wegwerpplastics en verpakkingen.

Uniek is tevens dat deze nieuwe regelgeving geen onderscheid maakt tussen olie-gebaseerde en bio-gebaseerde kunststoffen. De regelgeving is geldig voor alle soorten éénweg plastics zoals drankverpakkingen, wattenstaafjes, draagtassen en wikkelfolie, hygiëneproducten, bestek en borden en rietjes, drankbekers, ballonnen en houders voor voedingsmiddelen.

Het doel van de richtlijn is bedrijven te stimuleren meer in te zetten op de ontwikkeling van herbruikbare en meer duurzame verpakkingen. Kortom, sta je in de startblokken om een nieuwe verpakking te ontwikkelen, bekijk dan zeker eens deze nieuwe richtlijn en ga voor een herbruikbare of makkelijk te recycleren product.

Tip 3 : Wat zijn transportverpakkingen

Verpakking is een breed woord voor al de materialen die gebruikt worden om producten te verpakken. Er zijn dan ook vele soorten verpakkingsmaterialen om te verpakken volgens wens en eis van zowel het product als de klant. Denk hierbij aan bijvoorbeeld karton verpakking, glas verpakking, metaal verpakking, kunststof verpakking en zo meer waarbij alle verpakkingen veelal op maat geproduceerd worden.

plastik verpakking TIPSAls een verpakking wordt gebruikt voor het transport van goederen, denk hierbij aan kartonnen dozen bijvoorbeeld, dan heeft ze als doel deze goederen hetzij te bundelen hetzij te beschermen waarbij we bij dit laatste denken aan bijvoorbeeld temperatuursbescherming, schokbescherming of dergelijke. Veelal wordt deze verpakking voorzien van een opdruk bestaande uit een logo van het bedrijf met daarbij eventueel de aard van bescherming die met symbolen aangegeven wordt of de producten die erin verpakt zijn.

Ofschoon de transportverpakking enkel als bundeling of bescherming van de goederen wordt gebruikt, heeft ze eveneens een aanzienlijke commerciële waarde.

De wijze van verpakking geeft namelijk te kennen hoe de onderneming met haar goederen omspringt en hoe voornaam het voor hen is dat de bestelling in goede omstandigheden door de bestemmeling, de klant, wordt ontvangen. Verpakkingen die dan ook niet voldoen aan de voorwaarden van de ontvanger, kunnen derhalve wel eens geweigerd worden ofschoon de goederen geen schade hebben opgelopen. Kortom, een transportverpakking is meer dan verpakking.

Tip 2 : Verpakking als reclamedrager

Als een verpakking wordt gebruikt om naast het beschermen of verpakken van goederen tevens als reclamedrager te fungeren, dan zal een bepaalde boodschap moeten geprofileerd worden. Is het doel van de reclame enkel een bedrijfsnaam onder de aandacht te brengen doorheen de keten waar de verpakking passeert, dan kan het bedrukken van de verpakking met louter een bedrijfslogo volstaan.

Wordt de verpakking thans rechtstreeks gebruikt in de winkelrekken met als doel verkoop te realiseren, dan dienen tevens de AIDA reclame-elementen aanwezig te zijn wil de verpakking de nodige aankoopstimuli creëren.

Tip 1 : Wat zijn display verpakkingen, verkoop verpakking

Display verpakkingen worden gebruik als verkoopinstrument om hetgeen in de verpakking verpakt zit, in het winkelschap of winkeltoog te verkopen. Een succesvolle verkoopverpakking is er dan ook één die zichzelf verkoopt zonder een verkoper.

Om dit te realiseren is de informatie op de verpakking zéér voornaam die aan de AIDA reclame elementen zullen moeten voldoen. Vooreerst zal de verpakking moeten opvallen opdat ze gezien wordt wat kan bewerkstelligd worden door de vormgeving of opvallende kleur.

Heeft de potentiële klant eenmaal de verpakking gevonden, dan zal hij vervolgens naar de naam (merknaam) kijken en de informatie op de verpakking lezen. Voelt hij zich hierdoor aangesproken dan is de kans groot dat hij het product aankoopt.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Deel deze tips zeker met je vrienden  
 
Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
  Nieuwe TIPS - Uw link op deze website