Tuinhuisjes en blokhutten – TIPS en advies uit België en Nederland

U bent hier : Home > Tuin > Tuinhuisjes

tuinhuis tuinhuisje of blokhut in je tuin TIPS

Wil je een tuinhuis of carport plaatsen dan zijn er punten waarop je zeker moet letten. Hier vind je alvast praktische TIPS. Elke week worden nieuwe tips, artikelen, studies, filmpjes en video’s toegevoegd. Sla deze website dus zeker op bij uw favorieten.

Tip 7 : Denk aan funderingsbalken bij een tuinhuis

(een tip van) Mholf
Denk bij het kopen van een tuinhuis tevens aan funderingsbalken om rotten van de onderste wandbalken te voorkomen. Vaak wordt dit bij de aankoop van een tuinhuis over het hoofd gezien wat op lange termijn gegarandeerd een uitwerking zal hebben. Ook is het mogelijk de kleur van de daksingels zelf te bepalen. Perkoleum, is vandaag de dag, een veel toegepaste manier om uw blokhut of tuinhuis van een eigen kleurtje te voorzien.

Tip 6 : Op welke ondergrond je tuinhuis plaatsen

(een tip van) Tuinhuisjes site
Bouw je tuinhuis nooit direct op gewone zandgrond! Ook al is hout een relatief licht materiaal, toch heb je een stabiele en stevige basis nodig. Deze moet perfect vlak, haaks en stabiel zijn en waterpas liggen. Je hebt keus uit de volgende materialen:
Het eenvoudigst is een vloerplaat van beton. Deze kan dan meteen als vloer voor je huisje fungeren. Graaf de oppervlakte ca. 8-10 cm uit, leg er kunststoffolie in, en stort het beton erop. Het gebruik van een krimpnet is aan te bevelen. Bouw je huisje op een betegelde ondervloer. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld grote betonnen tegels gebruiken (bijvoorbeeld 60x60 cm). Leg deze op een laag gestabiliseerd zand (10-20 cm), en sluit de tegels op met trottoirbanden. Voor een houten vloer kun je het beste (beton)blokken gebruiken, zodat je huisje iets boven de grond staat. Zo heb je minder last van grondvocht en heb je een goed geventileerde vloer. Zet de blokken op wat gestabiliseerd zand of beton, met daaronder een laag grind van 10-20 cm. Voor een klein tuinhuisje kun je met zo'n 6 blokken toekomen.


Tip 5 : Tip voor duurzaam bouwen van tuinhuis of blokhut

(een tip van) Blokhutten site
Impregneren is een schimmel- en insectwerende behandeling. Geïmpregneerd hout is duurzaam en gaat 3 tot 5 keer langer mee. Door het impregneren krijgt het hout een groenige (tuinhout) kleur.

Tip 4 : Houten tuinhuizen: voordelen en nadelen

(een tip van) Divari
Voordelen:
- Hout kan relatief eenvoudig bewerkt
- Hout heeft een mooie natuurlijke uitstraling.
- Hout is een goedkoop materiaal en is eenvoudig verkrijgbaar.
Nadelen:
- Hout is niet erg duurzaam
- Hout werkt onder invloed van wisselingen van temperatuur en vochtigheid.
Onderhoud jaarlijks uw houten tuinhuis met de juiste oliën of verf en U verlengt de duurzaamheid.

Tip 3 : Hoe een tuinhuis plaatsen?

(een tip van) Tuinhuisjes centrum
Bij de plaatsing van een tuinhuis, prieeltje, garage of schuur dient u voorbereidende werkzaamheden te verrichten:
- Op de plaats waar het bouwwerk komt te staan dient u over de hele oppervlakte circa 25 cm uit te graven.
- De uitgegraven plaats vult u met schoon vulzand (geelzand genaamd).
- Houdt bij het bepalen van de positie van uw bouwwerk rekening met de dakoversteek. Het dak van uw bouwwerk mag niet over het erf van uw buurman hangen. Houdt hier ook rekening mee bij het graven

Tip 2 : Leuke tip voor carports

(een tip van) ACD carports
Gebruik uw carport ook als terrasoverkapping. Op die manier bespaart u plaats en overbodige kosten!

Tip 1 : Tuinhuisje of toch een blokhut ?

Een tip van Ludo Claes

tuinhuis tuin blokhutDenkt u er aan om een tuinhuisje of blokhut in uw tuin te plaatsen dan heeft u een brede waaier aan mogelijkheden en keuzes. De markt biedt de dag van vandaag vele soorten tuinhuizen en blokhutten waardoor het kiezen zeker niet makkelijk is. De belangrijkste vraag in uw keuze is dan ook waarvoor u het tuinhuis wil gaan gebruiken. Gaat u het tuinhuisje of blokhut enkel gebruiken om allerhande tuinmateriaal op te bergen dan zal dit een geheel andere look of uitstraling hebben dan zou u een tuinhuisje of blokhut gaan gebruiken als extra leefruimte bij warme zonnige zomerdagen.

Ook de afmetingen van het tuinhuisje of blokhut zullen zeker verschillen naargelang de functionaliteit. Een tuinhuisje of blokhut in de tuin wordt tevens aanzien als een tuindecoratie aangezien het een extra dimensie en uitstraling geeft aan de tuin. Bij de keuze van een tuinhuisje kan dan ook het schoonheidsobject als basis voor de keuze genomen worden. De dag van heden worden tuinhuizen ook als buitenkeuken gebruikt waarbij allerhande moderne keukenapparatuur in hetzij het tuinhuis zelf of in een overdekte bijbouw van het tuinhuis wordt geïntegreerd.

Het spreekt voor zich dat de nodige tuinmeubelen dan ook niet mogen ontbreken om het geheel compleet te maken. Vind je geen kant-en-klaar tuinhuisje of blokhut op de markt wat past in uw concept dan kan je er steeds voor opteren een tuinhuis op maat te laten bouwen of zelf een tuinhuis op te trekken. Kortom, bent u opzoek naar een extra opslagplaats in de tuin of een extra leefruimte dan zou een tuinhuis of blokhut voor u een ideale oplossing kunnen zijn.