U bent hier : / Home / Tuinserres en broeikassen in België – TIPS en advies

 

Tuinserres en broeikassen in België – TIPS en advies

Wil je een tuinserre of broeikas plaatsen in je tuin, waarop moet je dan zeker letten? Op deze website vind je leuke weetjes met TIPS en advies over tuinserres.

Tuinserres met leuke weetjes TIPS en advies 5000 TIPS

♥ Tuinserres in België + promoties
- bol.com / tuinserres

Uw link hier? Meer info

Tip 5 : Haal meer uit je tuinserre of broeikas met deze handige tips

Ludo claes TIPSEen tuinserre of broeikas is een toevluchtsoord voor planten en biedt ze warmte, bescherming en een gecontroleerde omgeving die bevorderlijk is voor groei. Of u nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, deze tips voor tuinieren in de kas helpen u een bloeiende tuinoase te creëren.

1. Locatie, locatie, locatie
Plaats uw tuinserre of broeikas op een plek waar deze gedurende de dag maximale blootstelling aan zonlicht krijgt. Richt hem van oost naar west om het meeste zonlicht op te vangen. Vermijd schaduw van bomen of gebouwen, die de plantengroei kunnen belemmeren.

2. Ventilatie is essentieel
Een goede ventilatie is cruciaal voor het reguleren van de temperatuur en vochtigheid in de kas. Installeer ventilatieopeningen en lamellen om luchtcirculatie mogelijk te maken en oververhitting en schimmelziekten te voorkomen. Automatische ventilatieopeningen kunnen helpen de luchtstroom te reguleren zonder constante monitoring.

3. Kies de juiste structuur
Selecteer een kasontwerp dat past bij uw behoeften en klimaat. Of het nu een vrijstaande structuur, een aangebouwd huis of een hoepelhuis is, zorg ervoor dat het stevig en goed geïsoleerd is. Bekledingen van polycarbonaat of dubbellaags polyethyleen zorgen voor isolatie en laten licht binnen.

4. Temperatuurregeling
Zorg voor optimale temperaturen voor uw planten door een thermostaatgestuurd verwarmingssysteem te installeren voor de koudere maanden en schaduwdoeken of reflecterende coatings om de warmteopbouw in de zomer te verminderen. Met bewakingsapparatuur kunt u temperatuurschommelingen volgen.

5. Verstandig water geven
Implementeer een efficiënt watergeefsysteem om vocht rechtstreeks naar de wortels te brengen. Druppelirrigatie of soaker-slangen voorkomen waterverspilling en minimaliseren schimmelziekten door het gebladerte droog te houden. Installeer een opvangsysteem voor regenwater om gebruik te maken van natuurlijke waterbronnen.

tuinserre of oranjerie voor mooie bloemen en planten TIPS

6. Bodembeheer
Gebruik hoogwaardige, goed doorlatende grond of een potmix die is afgestemd op de behoeften van uw planten. Controleer regelmatig de pH-waarde en het vruchtbaarheidsniveau van de bodem en pas deze indien nodig aan met organisch materiaal of meststoffen. Overweeg containertuinieren voor een betere controle over de bodemgesteldheid.

7. Preventie van plagen en ziekten
Houd plagen en ziekten op afstand door goede sanitaire gewoonten toe te passen. Verwijder regelmatig onkruid, gevallen bladeren en puin om schuilplaatsen voor ongedierte en schimmelsporen te elimineren. Introduceer nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes of roofmijten om ongedierte op natuurlijke wijze te bestrijden.

8. Optimaliseer de ruimte
Maximaliseer de kweekruimte door gebruik te maken van planken, hangende manden en verticale tuintechnieken. Kies compacte of dwergvariëteiten van planten, zodat er meer in een beperkte ruimte passen. Roteer gewassen om uitputting van voedingsstoffen en ziekteopbouw in de bodem te voorkomen.

9. Zorg voor voldoende ondersteuning
Sommige planten, zoals tomaten of komkommers, hebben mogelijk ondersteunende structuren zoals hekjes of palen nodig om ze rechtop te houden en een goede groei te bevorderen. Installeer deze steunen vóór het planten om latere beschadiging van de wortels te voorkomen.

10. Regelmatig onderhoud
Plan routinematige onderhoudstaken zoals schoonmaken, inspecteren op schade en vervangen van versleten onderdelen om uw kas in topconditie te houden. Snoei planten regelmatig om een gezonde groei te bevorderen en overbevolking te voorkomen.

11. Seizoensaanpassingen
Pas de kasomstandigheden aan op basis van seizoensveranderingen. Verhoog de ventilatie en schaduw tijdens de warme zomermaanden en zorg voor aanvullende verwarming en isolatie tijdens de winter om kwetsbare planten tegen vorst te beschermen.

12. Experimenteer en leer
Elke tuin is uniek, dus wees niet bang om te experimenteren met verschillende plantenvariëteiten, kweektechnieken en omgevingscontroles. Houd een tuindagboek bij om successen en mislukkingen bij te houden, zodat u in de loop van de tijd kunt leren en verbeteren.

Door deze tips voor tuinieren in de kas te volgen, kunt u een bloeiende oase creëren waar planten het hele jaar door bloeien, waardoor u een overvloedige oogst en eindeloos tuinplezier krijgt.


FILMTIP
Leuke tips voor het kiezen van de ideale tuinserre van "ACD Greenhouses"


Tip 4 : Denk aan het ventileren van uw tuinserre

(een tip van) Stijl 2000
Wist u dat het verstandig en geldbesparend is om roosters of andere ventilatiemogelijkheden op te nemen in het ontwerp van uw tuinserre. Door goed te ventileren is de lucht in uw serre droger en zodoende hoeft u minder te stoken om de temperatuur behaaglijk te krijgen. Het verwarmen van droge lucht in een serre kost dus minder energie en dus ook minder geld!

Tip 3 : Tip voor de glassoort bij tuinserres

(een tip van) Alu serres
Bij het kiezen van een glazen serre is het overwegen van gehard glas zeker de moeite waard. Gehard glas biedt u namelijk:
- 5 maal sterker dan gewoon tuinbouwglas
- veiliger voor kinderen
- heeft geen scherpe randen
- als het glas breekt, breekt het in duizend stukken => geen snijwonden
- minder kans op breuk tijdens transport en montage
- hagelbestendiger

Tip 2 : Tip voor zonwering bij tuinserres

(een tip van) DBG classics
De goedkoopste zonweringen zijn witkalk of riet- of bamboematten op het serredak. Witkalk spoelt gedurende de zomer af en moet ieder voorjaar opnieuw worden aangebracht. Matten moeten voor de winter van het dak worden gehaald. Rietmatten zijn na twee seizoenen verteerd, bamboematten gaan minstens vijf seizoenen mee.

Tip 1 : Tuinserre, enkele praktische tips

tuinserreEen tuinserre biedt u de mogelijkheid een separaat ecosysteem in uw tuin te integreren waar u specifieke planten en groenten kan telen. Er zijn verschillende soorten tuinserres naargelang grootte, uitvoering en materialen. Zo kan u ervoor opteren om een kant-en-klare tuinserre aan te kopen of kan u zelf een tuinserre bouwen.

Voornaam bij de tuinserre is het doel dat u wenst te realiseren en de locatie ervan in de tuin. Een tuinserre vergt zonlicht. Draag er dan zorg voor dat uw serre niet in een schaduwzone gelegen is.

In de regel zou een ideaal geplaatste serre zelfs in de winter minstens 6 à 7 uren licht moeten krijgen. Een serre neemt tevens veel zicht weg in de tuin, dus ook in dat opzicht moet even rekening gehouden worden met de locatie. Een serre dient tevens voorzien te zijn van ventilatiemogelijkheden. Een dakraam bijvoorbeeld dat open kan gezet worden om de temperatuur, luchttoevoer en vochtigheid in de serre te regelen, optimaal afgestemd volgens de soorten planten.

Beregenen en watervoorziening in een serre

Bij het plaatsen van de serre dient u tevens rekening te houden met het bewateren van de planten. In een serre regent het niet waardoor droogte zou kunnen ontstaan. Zo zou u kunnen opteren voor een beregeningsinstallatie of druppelsysteem die de planten automatisch bevloeien of kan u uiteraard steeds zelf met een gieter de planten van water voorzien. Let er wel op dat bij warmere temperaturen de temperatuur in de serre fors kan oplopen en meer bewatering vereist is.

Naargelang de soorten planten die u in uw serre wenst te planten, zou u tevens gebruik kunnen maken van een verwarmingssysteem om ook in de winter een optimale temperatuur te realiseren.

Mocht u verschillende plantensoorten met verschillende temperatuurkenmerken in de serre plaatsen dan kan u opteren om een glazen of doorzichtige tussenwand te plaatsen die beide plantengroepen afschermt wat als het ware resulteert in een combinatieserre. Draag er wel zorg voor dat beide ruimtes een eigen ventilatie en verwarming hebben om de unieke temperatuur separaat te regelen.

Enkele technische aspecten van een tuinserre

Reinig bij regelmaat het glaswerk ofwel de ramen van uw serre opdat ze steeds optimaal functioneren en licht doorlaten. Heeft u een hout opstelling voor de serre, controleer dan ook regelmatig de staat van het hout tegen verrotting en behandel het als dusdanig.

Houd tevens rekening met hevige sneeuwval en hagel op het glaswerk. Teveel sneeuw creëert extra gewicht op de constructie en het glaswerk wat wel eens tot fatale gevolgen kan leiden. In de serre kan u gebruik maken van de aardbodem om bloemen en planten voor te telen of kan u gebruik maken van bakken waardoor u makkelijker de planten kan verzorgen.

Enkele praktische tips in het kort

Ludo claes TIPS

1) Bepaal de ideale locatie voor uw serre, zoveel mogelijk zonlicht
2) Serres belemmeren het zicht van de tuin, even in acht nemen
3) Gebruik sterke materialen voor de serre. Bestand tegen storm, hagel, sneeuwval,...
4) Voorzie elektrische bedradingen voor ondermeer verlichting
5) Draag er zorg voor dat het glaswerk steeds netjes is = maximaal zonlicht
6) Zorg voor ventilatie om vocht, zuurstof en temperatuur te regelen
7) Beregen en sproei regelmatig de planten. Hitte = droogte
8) Zorg voor verwarming in de winter voor exotische planten
9) Extra warmte kan u eveneens verkrijgen door warmtespots
10) Zorg ook voor bescherming tegen te sterke zonnestralen in de zomer
11) Combinatieserre: plaats plantengroepen samen volgens hun behoefte, warmte, water


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Deel deze tips zeker met je vrienden  
Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
  Nieuwe TIPS - Uw link op deze website