Potplanten en bloempotten met weetjes TIPS en advies

5000+ TIPS - Hoe potplanten verzorgen en mooi houden

Hier vindt u leuke TIPS en studies van Universiteiten over potplanten.

♥ Leuke bloempotten kopen + promoties
- bol.com / bloempotten promo's
- Amazon / bloempotten promo's

FILMTIP
Welke planten kunnen eigenlijk in een pot? Leuke tips van Tuinieren.nl

NIEUW - TIP 4 : Potplanten laten groeien, steek bananenschillen bij de potgrond

Ludo claes TIPSBen jij een liefhebber van bananen en heb je thuis potplanten staan? Dan heb je een succesverhaal in de hand. Bananenschillen zijn namelijk een grote bron van voeding, specifiek voor potplanten. Dit lijkt misschien ietwat vreemd maar het is effectief zo. Vooraleer je dus je bananenschillen in de groen-afvalbak gooit, toch maar even opletten. Je mist misschien wel een gouden kans.

Als de bananenschil namelijk begint te rotten, bruin worden dus, dan maken ze unieke stoffen aan zoals stikstof, fosfor en magnesium wat bijdraagt tot het creëren van de ideale voedingsbodem voor de potplant. Deze extra voeding stimuleert de groei van de potplant. Een extra voordeel is dat het rottingsproces van de schil langzaam en over langere tijd verloopt wat maakt dat de voeding over lange tijd aan de potgrond en de plant wordt afgegeven wat dan weer het algemene groeiproces ten goede komt.

Als je bananenschillen aan je potgrond wil toevoegen, dan kan je dit eenvoudig door de schil bovenaan op de potgrond te leggen zoals bij bestaande gepotte planten bijvoorbeeld. Schil hiervoor de banaan en leg de schil enkele centimeters van de plantstam op de potgrond en laat de vervolgens de natuur rustig haar werk doen, het rottingsproces starten. Je kan de plant blijven water geven zoals je altijd al hebt gedaan.

Ga je planten verplanten of nieuwe planten in potten plaatsen, dan kan je vooraf de schil versnijden in kleine stukjes en mengen onder de potgrond waardoor je een ideale en zeer voedingsrijke potgrond krijgt waarin je de nieuwe planten kan planten. Ook nu zal moeder natuur haar werk doen en het rotten-voedingssysteem opstarten.

Kortom, heb je potplanten staan en eet je graag bananen, gooi de bananenschillen dan zeker niet zomaar weg, maar gebruik ze in de potgrond van je planten. Je zou wel eens versteld kunnen staan van het resultaat.

TIP 3: Potgrond snel droog, steek een spons in de pot

Ludo claes TIPSAls je wilt dat een plant goed groeit, dan heeft de plant uiteraard water nodig. Zonder water zal de plant niet lang overleven. De hoeveelheid water dat de plant nodig heeft is hierbij afhankelijk van het type plant wat wel eens aanzienlijk kan zijn. En hier is vaak een probleem, zeker als de plant binnen in potten staat. Als planten binnen in potten staan dan gebeurt het wel eens dat het water geven vergeten wordt, of ietwat te laat gebeurt waardoor de potgrond eigenlijk te droog is en de plant dus onvoldoende water krijgt met alle gevolgen van dien.

Om dit te voorkomen kan een makkelijk trucje gebruikt worden namelijk het plaatsen van een spons in de pot. Een spons heeft het kenmerk water op nemen en vast te houden. Dit gebeurt ook in de pot. Van zodra je de plant water geeft, dan zal de spons in de pot veel water opnemen en proberen vast te houden.

Het resultaat is dus dat je per gietbeurt meer water zal moeten geven maar het zal verdeeld worden. Een deel van het water zal door de potgrond opgenomen worden, zoals ook voorheen zonder de spons, maar een groot deel zal tevens door de spons opgenomen worden. De spons gaat dit opgenomen water vasthouden en geleidelijk terug afgeven. Dit betekent dat de omliggende potgrond lange tijd water krijgt van de spons en dus vochtig blijft. De plant kan dus genieten van een langdurig aanbod van water wat uiteraard de groei en de gezondheid van de plant te goede komt.

TIP 2 : Last van mieren in je potplant, gebruik koffie

Heb je het ook al wel eens meegemaakt dat je mieren een woning of smulfestijn van je potplant hebben gemaakt en daarbij leuke baantjes trekken doorheen je hele woning, dan zal je ook al wel gemerkt hebben dat het vaak heel lastig is om de mieren uit je potplant te krijgen en volledig uit je woning te bannen.

Thans bestaat er een makkelijke techniek waarmee je in enkele weken van de kleine rakkertjes kan verlost zijn en dit door het gebruik van koffie, zijnde het koffiedik. Mieren zijn geen liefhebber van koffie, meer ze nog, ze proberen het te vermijden, en dat is net wat we nodig hebben. Door het koffiedik boven op de potgrond uit te strooien worden mieren vies van de potgrond en gaan deze vermijden.

Koffiedik is met andere woorden een natuurlijk afweermiddel tegen mieren waardoor je allerhande chemische producten kan vermijden en je de mieren dus ook niet doodt. Je maakt de potgrond gewoon onaantrekkelijk waardoor de mier vanzelf de potplant gaat mijden.

Daarnaast heeft koffiedik nog een groot voordeel voor de potplant. Namelijk een bron van extra voeding. Koffiedik bevat stikstof, fosfor, kalium en magnesium, net dat wat de potplant nodig heeft om goed te groeien. Ben je dus een fervente koffiedrinker, gooi dan zeker het koffiedik niet weg maar gebruik het bij je potplanten. Het houd mieren weg en is goed voor de plant.

TIP 1 : Met vakantie, zet een fles in je potplanten

Ludo claes TIPSJe kent dit vast wel. Je hebt een heel jaar veel zorg gedragen voor je potplanten, en dan ga je met vakantie, dus wat nu met je potplanten. Ze gaan gegarandeerd uitdrogen gedurende je vakantieperiode waardoor de plant na je vakantie er lang niet meer zo fris en gezond uitziet als voor je vakantie. Al je werk dus voor niets en je plant is aan een opknapbeurt nodig met kans dat de plant nooit meer zal zijn wat ze geweest is. En dit allemaal omdat je wat vakantie verdiend had.

Al deze plantellende kan je thans vermijden door een simpel trucje namelijk het plaatsen van een fles met water in je pot. Door de fles, gevuld met water, omgekeerd in de potgrond te steken, blijft het water gedurende lange tijd uit de fles lopen en blijft de potgrond dus vochtig. Gebruik hiervoor best een plastic fles en maak een gat in de dop.

Vul de fles met water, schroef de dop op de fles en steek de fles nu onderste boven in de potgrond. Draag er zorg voor dat de fles goed vast zit en niet kan omvallen. Kijk nu even naar de fles en kijk hoe snel het water uit de fles vloeit. Dit wordt bepaald door het gat in de dop van de fles. Des te groter dit gat, des te sneller het water uit de fles zal lopen. Doch dit gebeurt niet zomaar. Er zit namelijk een onderdruk in de fles waardoor het water niet uit de fles zal lopen.

Om de onderdruk weg te halen dien je in de bodem van de fles, die staat dus naar boven want de fles staat onderste boven, een klein gaatje te maken. Je zal merken dan van zodra je dit gaatje gemaakt hebt, het water uit de fles zal gaan lopen.

De kunst bestaat er nu in de snelheid van het uitlopende water zodanig te regelen dat het water in de fles zeker niet leeg is gedurende de tijd van je vakantie. Dit regelen doe je zoals gezegd, door het groter maken van het gat in de dop. Heb je het gat te groot gemaakt, neem dan een andere dop, of kleef het gemaakt gat even af. Via deze eenvoudige tip kan je dus zonder zorgen op vakantie.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Bloemen en planten TIPS
- Snijbloemen TIPS
- Bomen TIPS
- Gras en gazon TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


 
U bent hier : / Home / Tuin en zwembad TIPS / Potplanten en bloempotten met weetjes TIPS en advies