Speeltoestellen en speeltuigen met leuke weetjes TIPS en advies

speeltoestel speeltuig buiten in de tuin TIPS

♥ Leuke speeltoestellen kopen + promoties
- bol.com / buitenspeelgoed
- Amazon / buitenspeelgoed

Uw link hier? Meer info

NIEUW - Tip 14 : Veel spoedgevallen te wijten aan een trampoline in de tuin

Studie onderzoek KLEINStudie en onderzoek
Je zou het misschien niet meteen denken maar een Belgisch onderzoek (KU Leuven) heeft aangetoond dat maar liefst 1,5% van de spoedgevallen in ziekenhuizen te wijten zijn aan onvoorzichtigheid op een trampoline. Het onderzoek toonde aan dat de meeste ongelukjes op de trampoline gebeuren als meerdere personen op de trampoline aanwezig zijn.

Helaas zijn vaak de kleinsten, denk aan kleine kinderen, met het lichtste gewicht het vaakst gekwetst raken. Dit omdat de kleinsten met het lichtste gewicht veelal weg-gekatapulteerd waardoor een ongecontroleerde landing ontstaat met een mogelijk kwetsuur tot gevolg. Ook salto’s en andere stunten met ongelukkige landingen staan gekend als een belangrijke reden voor kwetsuren.

Het resultaat van het onderzoek leidde tot een beter inzicht in het veilig gebruik van trampolines en werd opgenomen in de Europese richtlijnen. Men adviseert om steeds een net te plaatsen rondom de trampoline, zeker geen obstakels te plaatsen in de directe omgeving en de trampoline best in te graven. Denkt u er dus aan om een trampoline in de tuin te plaatsen, denk dan zeker even na over de veiligheid.


FILMTIP
Leuke tips voor tuin speeltoestellen van "Jouw speeltuin"


Tip 13 : Hoe veilig speelplezier scheppen bij buiten speeltoestellen

(een tip van) Buiten speeltoestellen
Kinderen schatten risico's soms verkeerd in, of zien bepaalde risico's zelfs helemaal niet. Het is daarom verstandig om deze risico's van te voren goed te bespreken met de kinderen. Daarnaast kunt u zelf op en rondom het toestel enkele veiligheidsmaatregelen treffen. Bij ieder speeltoestel is het van belang om ervoor te zorgen dat er voldoende vrije ruimte rondom het toestel is.

Tevens is het verstandig om bij de aankoop van een speeltoestel te denken aan valdemping. Er zijn verschillende vormen van valdemping, bijvoorbeeld rubberen tegels en rubberen snippers. Daarnaast is het van belang om het speeltoestel regelmatig te controleren op beschadigingen en slijtage. Voor deze controle kunt u eventueel een expert inschakelen.

Verder zijn er nog een aantal andere belangrijke tips waar u op kunt letten bij het online kopen van een speeltoestel. Allemaal gericht op het creëren van een veilige en duurzame speelomgeving voor uw kinderen.

Tip 12 : Is trampolinespringen eigenlijk gevaarlijk ?

(een tip van) Trampolines 4you
Nee hoor. Trampolinespringen is leuk en gezond. Geen wonder dus, dat trampolines geliefd zijn en steeds meer gezinnen met kinderen een dergelijk speeltoestel of sporttoestel aanschaffen. In eerste instantie lijken alle trampolines op elkaar, maar wanneer men de trampoline goed aankijkt worden er wel degelijk grote verschillen zichtbaar: met name op het gebied van veiligheid en levensduur.

Geïnteresseerden moeten daarom minder op prijs letten, maar veel belangrijker is het om te letten op kwaliteit en verwerking van het frame, randkussen, veren en springmat en eventueel bijbehorende certificaten.

Tip 11 : Waarom uw trampoline in de tuin ingraven?

(een tip van) Trampolineplezier
Het is altijd verstandig om uw trampoline in te graven. Naast dat een ingegraven trampoline mooier oogt in uw tuin heeft het nog andere voordelen. Er kunnen geen kleine dingen meer onder de trampoline komen, zoals klein speelgoed of een huisdier. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de grond rondom de trampoline niet weg kan zakken, de kuil in.

De platen van de inbouwkit zijn 50 centimeter hoog. Ze gaan ongeveer 25 centimeter de grond in en steken ook met 25 centimeter boven de grond uit. De platen bevestigt u aan de trampoline met zelfborende schroefjes. Bij de inbouwkits voor rechthoekige trampolines, is het belangrijk om zelf nog even een paar houten paaltjes te kopen, zodat u de platen goed vast kunt zetten op de hoeken.

Tip 10 : De hoogte van een speeltoestel is niet onbeperkt!

(een tip van) Speeltuigen
Let bij het plaatsen van een speeltoestel op de hoogte van de speeltoren of speelhuis. Als het speeltoestel hoger is dan 3 meter dan kunnen er vanuit de gemeentelijke verordening eventueel bezwaren komen.

Tip 9 : Koop speeltoestellen die gekeurd zijn

(een tip van) Trampoline Nederland
Wanneer u op zoek bent naar een speeltoestel in uw tuin is een trampoline een echte aanrader. Hiermee krijgt u uw kinderen achter de computer weg, en de buitenlucht in. Bij het uitzoeken van een trampoline is het van belang om te letten op het keurmerk en de kwaliteit. De kwaliteit kunt u beoordelen door het aantal veren te vergelijken en het gewicht van de trampoline te vergelijken. Koop in ieder geval altijd een trampoline waarbij het frame gegalvaniseerd is.

Tip 8 : Zandbak bouwen ? Gebruik steeds een anti-worteldoek

(een tip van) Wickey
Spelen in de zandbak en dan opeens een wortel in je hand hebben? Dat maakt graven in de zandbak niet leuk!  Gelukkig is er een eenvoudige methode om zand te beschermen tegen vervuiling, wortels en wormen uit de grond. Met een anti-worteldoek, onder het zand van uw zandbak, kunt u dit probleem op een eenvoudige wijze oplossen.

Neem hiervoor de maten van uw zandbak op en schaf een anti-worteldoek (ook zandbeschermende folie of wortel-beschermfolie genoemd) aan, die minstens 30 centimeter langer en breder dan uw zandbak is. Plaats de anti-worteldoek, voordat u deze met zand vult, in de zandbak en maak deze met een nietpistool of kleine spijkers aan de zandbak vast. Nu kan uw zandbak met het speelzand gevuld worden. De anti-worteldoek is doorlaatbaar voor water, maar niet voor wortels en wormen.

In aanvulling op de bescherming "van onderaf" dient u de zandbak en het speelzand ook te beschermen tegen vocht, wind, bladeren en dieren. Het is het beste om een passend deksel voor uw zandbak te kopen.

Tip 7 : Welke trampoline is duurzaam?

(een tip van) Trampoline Kopen
Wilt u dat de trampoline meer dan 5 jaar meegaat? Koop er dan een van een goed merk! Sommige grootwarenhuizen hebben vaak goedkope trampolines in de aanbieding, maar deze gaan niet lang mee. Duurdere trampolines hebben meestal robuustere frames, betere springdoeken en de matten zijn meer slijtvast.

Tevens is het eenvoudig om reserveonderdelen te krijgen als u een trampoline van een bekend merk koopt. Bij een trampoline is goedkoop echt duurkoop. In een wat duurdere trampoline worden betere materialen gebruikt en deze gaan daarom veel langer mee. Dit is dus een investering die zich terug zal verdienen.

Tip 6 : Trampoline plaatsen ? Denk ook aan de ondergrond

(een tip van) Speeltoestellen
Hoewel het niet verplicht is bij particuliere speeltoestellen is een valdempende ondergrond wel zo veilig! Kies in de tuin bijvoorbeeld voor valzand: dit heeft meteen een extra speelfunctie voor kleine kinderen. Of kies voor onderhoudsarme rubber tegels of valdempend kunstgras. Kijk voor een volledige introductie in valdempende ondergronden inclusief een vergelijking met voordelen en nadelen van de veilige ondergronden eens op onze website!

Tip 5 : Tips voor veiligheid bij trampolines

(een tip van) Strayshop
Veiligheid is een van de belangrijkste zaken waar u op moet letten wanneer u een trampoline aanschaft. Let er bijvoorbeeld op dat de randen goed afgeschermd zijn met beschermkussens en dat de beschermrand strak over de buis is gespannen.

Voor extra veiligheid kunt u beschermnetten zowel boven als onder de trampoline plaatsen. Ook tijdens het springen kunt u uw kinderen wijzen op enkele veiligheidsmaatregelen. Laat ze nooit met meerdere personen tegelijk springen en zorg ervoor dat ze zoveel mogelijk in het midden van de trampoline springen.

Tip 4 : Tip voor het plaatsen van een houten speeltoestel

(een tip van) Houten Speeltoestel
Bevestig de palen van uw houten speeltoestel met de passende ankers. Hier is de stelregel voor veilig spelen heel eenvoudig: Voor de palen van uw speeltoren of uw schommel gebruikt u ofwel paalhouders, of als u ze in beton kunt zetten- H-ankers. Voor de H-ankers, de meest stabiele oplossing, heeft u voor de plaatsing wel een professional nodig.

Tip 3 : Tips voor de zandbak

(een tip van) Wickey
Plaats de zandbak niet in de volle zon. Dit voorkomt dat uw kinderen op een mooie zonnige zomerdag verbranden. Plaats de zandbak niet in de volle schaduw of op een vochtige plaats. Vul de zandbak bij voorkeur met zand met een korrelgrootte van 2 millimeter. Bijvoorbeeld duinzand of bergzand. Uw kinderen kunnen dan leuk met het zand bouwen. Rivierzand is te grof en plakt niet goed genoeg om mee te bouwen.

Tip 2 : Tip voor touwladders en klimtouwen

(een tip van) Pals speeltoestellen
Touwladders en klimtouwen aan speeltoestellen moeten i.v.m. veiligheid ook aan de onderzijde zijn vastgemaakt aan de bodem of het speeltoestel.

Tip 1 : Speeltoestellen in de tuin, stel veiligheid voorop!

speeltoestellen buitenHeeft u de combinatie van een tuin en kinderen, dan dient u zeker eens stil te staan bij het thema speeltoestellen in de tuin. Speeltoestellen transformeren uw tuin in een speeltuin waarin het heerlijk ravotten en spelen is. Doch zijn er bij het plaatsen van speeltoestellen in de tuin meerdere aandachtspunten waarmee u rekening dient te houden wil u ervan verzekerd zijn dat de speelplaats ook effectief een leuke speelplaats wordt en u niet geconfronteerd wordt met allerhande narigheden of kwetsuren.

De allerbelangrijkste regel van speeltoestellen is de veiligheid. Denk erom, kinderen lezen geen handleiding en staan niet stil bij de mogelijke gevaren die kunnen optreden. Hun prioriteit ligt bij het speelplezier en niet bij hetgeen zou kunnen gebeuren. Daarom dient u bij het kiezen van de speeltoestellen goed en doordacht de veiligheid ervan in acht te nemen opdat u gespaard blijft van allerhande narigheden.

Inzake soorten speeltoestellen biedt de markt de dag van vandaag een zéér brede waaier gaande van de zandbak voor de kleintjes tot trampolines en zelfs heuse bouwconstructies voorzien van klimrekken, schuifaf en schommels voor de iets oudere rakkers. Ook inzake materialen zijn er vele mogelijkheden waarbij metaal, hout en plastiek ofwel kunststof de belangrijkste zijn.

Denk steeds aan veiligheid bij uw keuze in speeltoestellen

Kortom, wenst u uw tuin om te vormen naar een heuse speeltuin, ga dan zeker eens een kijkje nemen bij uw leverancier van speeltoestellen en speeltuigen doch houd de veiligheid als belangrijkste factor in gedachte.

Heeft u het ideale speeltoestel gevonden of heeft u het misschien op maat laten maken, draag dan goed zorg voor de stevigheid opdat het niet kan omvallen er analyseer de speeltoestellen goed opdat geen scherpe kanten of hoeken aanwezig zijn waaraan de kinderen zich zouden kunnen kwetsen. Ziet u hiaten in de veiligheid, maak dan desnoods zelf een beveiliging opdat de veiligheid ten allen tijden gegarandeerd is.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Speelgoed TIPS
Kinderkamers en kindermeubelen TIPS

Tuin gerelateerde pagina's
- TUIN categorie
- Bloemen en planten TIPS
- Bomen TIPS
- Gras en gazon TIPS
- Potplanten TIPS
- Snijbloemen TIPS
- Speeltoestellen TIPS
- Tuinmeubelen TIPS

Tuinmachines
- Grasmaaiers TIPS

Tuinaanleg
- Beregening TIPS
- Terrassen en paden TIPS
- Tuinaanleg TIPS
- Tuindecoratie TIPS
- Tuinhekken TIPS
- Tuinhuisjes TIPS
- Tuinontwerp TIPS
- Tuinserres TIPS
- Tuinverlichting TIPS
- Veranda's TIPS

Zwembad en vijver
- Jacuzzi TIPS
- Vijvers TIPS
- Zwembaden TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Hartelijk dank voor uw beoordeling. We publiceren wekelijks nieuwe TIPS.