Bomen – 7 tips en advies voor de beste boom in je tuin

bomen struiken fruitbomen verzorgen snoeien TIPS

Hier vindt u leuke TIPS en studies van Universiteiten over bomen.

♥ Leuke bomen kopen + promoties
- bol.com/ bomen promo's
- Amazon / bomen promo's

FILMTIP
Hoe snoei je best een boom met leuke tips van Tuinieren.nl

NIEUW - Tip 8 : Handige tips voor een ideaal onderhoud van bomen in je tuin

Ludo claes TIPSKies de juiste bomen: Selecteer bomen die goed geschikt zijn voor uw klimaat, bodemtype en beschikbare ruimte. Houd rekening met factoren zoals volwassen grootte, groeisnelheid en eventuele speciale vereisten zoals zonlicht of vochtniveau.

Planten: Een goede planting is essentieel voor de gezondheid van uw bomen op de lange termijn. Graaf een gat dat twee keer zo breed is als de kluit, maar niet dieper. Maak eventuele rondcirkelende wortels los en plaats de boom zo dat de worteluitloper zich op of iets boven het grondniveau bevindt. Vul aan met aarde, geef grondig water en voeg mulch toe rond de basis van de boom om vocht te behouden en onkruid te onderdrukken.

Water geven: Nieuw geplante bomen hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Geef diep en niet vaak water om diepe wortelgroei te bevorderen. Gevestigde bomen hebben over het algemeen minder vaak water nodig, maar kunnen tijdens droogtes nog steeds aanvullende irrigatie nodig hebben.

Snoeien: Snoeien helpt de vorm en gezondheid van bomen te behouden door dode, zieke of kruisende takken te verwijderen. Voor de meeste bomen kunt u het beste tijdens het rustseizoen snoeien, maar dode of beschadigde takken kunnen op elk moment worden verwijderd. Gebruik scherp, schoon gereedschap en maak sneden in de juiste hoek om genezing te bevorderen.

Bemesting: In sommige gevallen kunnen bomen baat hebben bij kunstmest om voedingsstoffen in de bodem aan te vullen. Het is echter belangrijk om niet te veel te bemesten, omdat dit de boom kan beschadigen en kan bijdragen aan vervuiling. Een grondtest kan helpen bepalen of bemesting noodzakelijk is en welk type meststof u moet gebruiken.

Mulchen: Mulch helpt vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemstructuur rond bomen te verbeteren. Breng een laag organische mulch aan, zoals houtsnippers of geraspte schors, rond de basis van de boom, maar houd deze enkele centimeters verwijderd van de stam om rot- en ongedierteproblemen te voorkomen.

Bescherming tegen ziekten en plagen: Controleer bomen regelmatig op tekenen van plagen of ziekten. Vroegtijdige detectie kan ernstige schade helpen voorkomen. Overweeg het gebruik van geïntegreerde technieken voor ongediertebestrijding, zoals het bevorderen van natuurlijke vijanden of het gebruik van organische pesticiden als laatste redmiddel.

Ondersteuning van jonge bomen: Nieuw geplante of jonge bomen kunnen baat hebben bij het uitzetten of ondersteunen om hen te helpen een sterk wortelstelsel te vestigen. Pas echter op dat u het niet overdrijft, omdat te veel steun kan voorkomen dat de boom de nodige kracht ontwikkelt.

Omgaan met stormschade: Inspecteer de bomen na zware weersomstandigheden op schade en verwijder eventuele gebroken of hangende takken zorgvuldig om verder letsel te voorkomen. Als een boom ernstig beschadigd is of gevaarlijk scheef staat, zoek dan professionele hulp om de situatie te beoordelen en de beste handelwijze te bepalen.

Regelmatig onderhoud: Ten slotte zijn voortdurende verzorging en onderhoud essentieel voor de gezondheid en levensduur van tuinbomen. Houd hun groei in de gaten, los eventuele problemen snel op en blijf het hele jaar door passende zorg bieden.

Door deze tips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat de bomen in uw tuin gedijen en bijdragen aan de schoonheid en het ecosysteem van uw buitenruimte.

Tip 7 : Echte kerstboom in huis is slecht voor de gezondheid

Studie onderzoek KLEINStudie - onderzoek
Dit is misschien even schrikken maar een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van New York heeft aangetoond dat een kerstoom in huis weldegelijk slecht kan zijn voor de gezondheid. Het onderzoek toonde namelijk dat een kerstoom allerhande schimmels kan bevatten die de luchtwegen kunnen irriteren en zelfs luchtwegenaandoeningen kunnen veroorzaken. Let wel dat het onderzoek werd uitgevoerd op echte kerstbomen, dus niet op de kunst kerstbomen die we zomer en winter in huis bewaren.

Echte kerstbomen worden buiten geplant en tegen de kerstperiode gekapt waarna de boom gedurende meerdere weken in huis wordt gezet. Het probleem stelt zich nu dat de boom, tijdens zijn groeiperiode in de buitenlucht, allerhande schimmels kan kweken op zowel de schors als de naalden die de luchtwegen kan irriteren of schaden. Zeker als de boom in een warme omgeving wordt geplaatst zoals in de warme woonkamer.

Daarbij komt nog eens dat na het kappen, de schors en de naalden langzaam afsterven waardoor de schimmels kunnen loskomen en als fijnstof in de lucht kunnen gaan rondzweven en ingeademd worden. Kortom, ga je een kerstboom plaatsen en heb je al problemen van je luchtwegen, astma of kortademig bijvoorbeeld, opteer dan eerder voor een kunststof kerstboom.

Tip 6 : Wat is het verschil tussen een witte en rode den?

(een tip van) Veran classic
De witte den is een boom die snel groeit en veel takken heeft. Door deze snelle groei is het hout heel zacht, de kern minder dicht en heeft het hout veel kleine noten die snel uitvallen. Deze houtsoort neemt veel vocht op en droogt snel waardoor het hout gaat kromtrekken. Hoe dikker het hout in witte den, hoe groter de vervorming. Bij behandeling moet het ondergedompeld worden in een vat met deksel omdat het zo licht is. Op dit hout kan men geen lange garantie geven.

De Rode Noorse Den is een hardere houtsoort. Deze boom groeit traag en heeft bijgevolg dikkere takken en grotere noten die zelden uitvallen. Het hout van de Rode Noorse Den neemt weinig vocht en olie op en vertoont enkel bij langdurige droogte enkele barstjes die snel verdwijnen bij normaal weer. Dit hout wordt met kopersulfaat geïmpregneerd onder hoge druk in een speciale autoclaaf (een vacuümtunnel). Deze impregnatie gebeurt tot in de kern van het hout tot er verzadiging optreedt. Op het geïmpregneerde hout van de Rode Noorse Den kan men bijgevolg een langdurige garantie geven.

Tip 5 : Hoe diep moet je bomen planten?

(een tip van) De boomdokter
Wist je dat bijna alle bomen te diep worden geplant? Omdat mensen willen vermijden dat ie uitwaait word een boom diep genoeg gezet. Maar diep in de grond is er te weinig zuurstof aanwezig voor de wortels waardoor ze slecht groeien of zelfs afsterven. Gouden regel: de wortels mogen maar net (1 cm) onder het oppervlak zitten.

Tip 4 : Waartegen moet je boomwortels beschermen?

(een tip van) Vartago
Bomen moeten niet alleen verzorgt worden boven de grond maar ook onder de grond. Wist je dat een groot deel van problemen met bomen ontstaan in de bodem? Over de wortelzone rijden met een auto of ander zwaar materiaal smakt de grond dicht. Als dat meerder malen gebeurt dan kan een boom hieraan sterven. Bescherm dus die zone en rij eromheen.

Tip 3 : Tip voor potgekweekte bomen

(een tip van) Bloemenhofke
Wil je een boom planten, kies dan voor een potgekweekte boom. Het grote voordeel van potgekweekte bomen is dat men ze op elk tijdstip van het jaar kan aanplanten, zelfs midden in de zomer!

Tip 2 : Wanneer best fruitbomen planten?

(een tip ban) AG flora
Plant nu, voor de winter, uw fruitbomen,en u kan een jaar vroeger oogsten. Laat afgevallen bladeren in de tuin op uw planten liggen tot na de winter,het bespaart je werk en het komt ten goede van uw planten tijdens de komende vorstperiode. Maak meermaals per jaar gebruik van organische meststoffen,zodoende brengt u humus en biologisch leven in de bodem,uw planten gaan er u dankbaar voor zijn,hetgeen voor jouw ten goede zal komen bij de vruchtvorming en later de oogst.

Tip 1 : Waarom bomen of fruitbomen in je tuin?

boomkwekerijBomen en struiken bieden een extra dimensie in de tuin. Ze worden groot en zijn daarom ideaal om je tuin ook in de hoogte een groene tint te geven. Dit maakt van je tuin niet zomaar een groen veld, zoals gecreëerd door de vaste planten en het gazon of gras, maar bomen zijn ideaal geschikt om de wat hoger gelegen zichtpunten aan te kleden.

De kunst bestaat er thans de meest ideale bomen de vinden volgens het zichtpunt of uitzicht dat je wilt creëren. Om hieraan te voldoen zou je een tuinarchitect of gespecialiseerde boomkwekerij kunnen aanspreken die je per boomsoort perfect de wensen en mogelijkheden kan aangeven.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- CO2 opname door bomen is hoger in de stad dan op platteland
Bloemen en vaste planten TIPS
- Gazon en grasmatten TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


 
U bent hier : / Home / Bomen – 7 tips en advies voor de beste boom in je tuin