Bomen en fruitbomen boomkwekerijen – TIPS en advies uit België en Nederland – studies en onderzoek

U bent hier : Home > Tuin > Bomen boomkwekerijen

bomen struiken fruitbomen verzorgen snoeien TIPS

- Artikel 1 : Wist je dat ... de CO2 opname door bomen anders is in de stad dan op platteland

- Artikel 2 : zie volgende update


Tip 5 : Wat is het verschil tussen een witte en rode den? (een tip van) Veran classic

De witte den is een boom die snel groeit en veel takken heeft. Door deze snelle groei is het hout heel zacht, de kern minder dicht en heeft het hout veel kleine noten die snel uitvallen. Deze houtsoort neemt veel vocht op en droogt snel waardoor het hout gaat kromtrekken. Hoe dikker het hout in witte den, hoe groter de vervorming. Bij behandeling moet het ondergedompeld worden in een vat met deksel omdat het zo licht is. Op dit hout kan men geen lange garantie geven.

De Rode Noorse Den is een hardere houtsoort. Deze boom groeit traag en heeft bijgevolg dikkere takken en grotere noten die zelden uitvallen. Het hout van de Rode Noorse Den neemt weinig vocht en olie op en vertoont enkel bij langdurige droogte enkele barstjes die snel verdwijnen bij normaal weer. Dit hout wordt met kopersulfaat geïmpregneerd onder hoge druk in een speciale autoclaaf (een vacuümtunnel). Deze impregnatie gebeurt tot in de kern van het hout tot er verzadiging optreedt. Op het geïmpregneerde hout van de Rode Noorse Den kan men bijgevolg een langdurige garantie geven.



Tip 4 : Hoe diep moet je bomen planten? (een tip van) De boomdokter

Wist je dat bijna alle bomen te diep worden geplant? Omdat mensen willen vermijden dat ie uitwaait word een boom diep genoeg gezet. Maar diep in de grond is er te weinig zuurstof aanwezig voor de wortels waardoor ze slecht groeien of zelfs afsterven. Gouden regel: de wortels mogen maar net (1 cm) onder het oppervlak zitten.

Tip 3 : Waartegen moet je boomwortels beschermen? (een tip van) Vartago

Bomen moeten niet alleen verzorgt worden boven de grond maar ook onder de grond. Wist je dat een groot deel van problemen met bomen ontstaan in de bodem? Over de wortelzone rijden met een auto of ander zwaar materiaal smakt de grond dicht. Als dat meerder malen gebeurt dan kan een boom hieraan sterven. Bescherm dus die zone en rij eromheen.

Tip 2 : Tip voor potgekweekte bomen (een tip van) Bloemenhofke

Wil je een boom planten, kies dan voor een potgekweekte boom. Het grote voordeel van potgekweekte bomen is dat men ze op elk tijdstip van het jaar kan aanplanten, zelfs midden in de zomer!

Tip 1 : Wanneer best fruitbomen planten? (een tip ban) AG flora

Plant nu, voor de winter, uw fruitbomen,en u kan een jaar vroeger oogsten. Laat afgevallen bladeren in de tuin op uw planten liggen tot na de winter,het bespaart je werk en het komt ten goede van uw planten tijdens de komende vorstperiode. Maak meermaals per jaar gebruik van organische meststoffen,zodoende brengt u humus en biologisch leven in de bodem,uw planten gaan er u dankbaar voor zijn,hetgeen voor jouw ten goede zal komen bij de vruchtvorming en later de oogst.


BOMEN en FRUITBOMEN - Algemene informatie

boomkwekerijBomen en struiken bieden een extra dimensie in de tuin. Ze worden groot en zijn daarom ideaal om je tuin ook in de hoogte een groene tint te geven. Dit maakt van je tuin niet zomaar een groen veld, zoals gecreëerd door de vaste planten en het gazon of gras, maar bomen zijn ideaal geschikt om de wat hoger gelegen zichtpunten aan te kleden. De kunst bestaat er thans de meest ideale bomen de vinden volgens het zichtpunt of uitzicht dat je wilt creëren. Om hieraan te voldoen zou je een tuinarchitect of gespecialiseerde boomkwekerij kunnen aanspreken die je per boomsoort perfect de wensen en mogelijkheden kan aangeven.

ZIE OOK:
> Tuincentrum bomen

Meer TIPS bij volgende update. Sla deze pagina zeker op bij uw favorieten.

> Meer tuin TIPS
Moppen en grappen
Promoties