U bent hier : / Home / Veranda’s en tuinkamers met leuke weetjes TIPS en advies

 

Veranda’s en tuinkamers met leuke weetjes TIPS en advies

Veranda's tuinkamers met leuke weetjes TIPS en advies 5000 TIPS

♥ Veranda's en tuinkamers in België en Nederland
- zie volgende update

Uw link hier? Meer info

NIEUW - Tip 13 : Vermijd hoge hitte in uw veranda door goede glasisolatie

(een tip van) Laenen Veranda's
Veranda's die gesitueerd zijn op het zuiden, lopen sterk het risico dat de zonnewarmte op een hete zomerdag het geheel omvormt tot een bloedhete serre waar het helemaal niet meer aangenaam vertoeven is. Om dit zogeheten serre-effect te voorkomen, hebben deze veranda's nood aan een systeem dat de zonnewarmte tegenhoudt.

Zonwering is een optie, maar ook zonwerende beglazing kan een interessant alternatief vormen. Deze beglazing wordt aan de buitenzijde voorzien van een zonwerende folie die de inkomende zonnewarmte grotendeels tegen zal houden. Helaas zal de folie de zonnewarmte ook tijdens de winterperiode tegenhouden, wanneer deze warmte juist wel gewenst is.


FILMTIP
Leuke tips voor veranda of tuinkamer van ZSM


Tip 12 : Welke soort veranda kiezen?

Een veranda is als het ware een bijgebouw van de woning. Het is een tussenruimte tussen de woning en de tuin en heeft als functie van de tuin te kunnen genieten vanuit de woonruimte. Een veranda kan dan ook als een volwaardige woonruimte aanzien worden. Denkt eraan om een veranda te plaatsen dan heeft u een brede keuze aan mogelijkheden, uitvoeringen, modellen, materialen en zo meer. Een veranda die bijgebouwd wordt, wordt veelal uit hout, PVC of aluminium geproduceerd, al is in maatwerk nog een bredere waaier aan materialen mogelijk.

Bij de materiaalkeuze is tevens de constructie, grootte en stabiliteit van de veranda van belang. Een veranda kan geheel uit bakstenen gemetseld worden of kan uit kozijnen opgebouwd zijn. Voornaam is dat u goed weet wat u wenst en welke look of stijl u graag verkiest. Vervolgens kan u uw wensen uit aan een verandabouw specialist die samen met u het ontwerp en de mogelijkheden zal bespreken.

Teken dus zelf eerst even het grondplan van uw ideale veranda uit, bij voorkeur in een drie dimensionaal beeld, van hoe u de veranda graag zou willen zien. Vervolgens kan u uw plan doorgeven aan uw verandabouw die uw wensen volgens hun mogelijkheden en de normen in kaart zullen brengen.

Tip 11 : Hoe uw toekomstige veranda beter visualiseren?

(een tip van) Veranda Info
Om uw toekomstige veranda visueel beter voor te stellen kan je grote koorden spannen waar je gewenste veranda zal komen. Zo kan je nagaan of de gewonnen binnenruimte groot genoeg is, nakijken hoe de lichtinval zijn en beter bepalen waar je de deuren naar buiten wil zetten.

Tip 10 : Veranda glas ramen en vensters HR, HR+, HR++, zonwerend glas

Het doel van een veranda is dat u via de veranda een woonruimte creëert die u toelaat of het gevoel geeft deels in de tuin te zitten. Om dit gevoel mogelijk te maken is visualiteit en zichtbaarheid naar de tuin uiteraard voornaam.

Om dit te realiseren zijn ramen en vensters  de kern van de veranda. Doch brengt al dit glaswerk extra aandachtspunten met zich mee die u even in geachte dient te houden. Zo dient u even stil te staan bij de isolatiekwaliteit van het glas. In een veranda wordt veelal een verwarming geplaatst waardoor wat kan betekenen dat via de ramen en vensters warmteverlies kan optreden. Een goede isolatiekwaliteit van het glas is dan ook voornaam.

Een ander punt is de stralingswarmte van de zon in de zomer. De warmte kan wel fors oplopen in de zomer waardoor het zelfs te heet kan worden in de veranda. Daarom is het aan te raden voor ramen en vensters te opteren die voorzien zijn van zonwerend glas zoals HR of HR+ of HR++ glas. Dit is een glas waarin een reflectiefolie voorzien is die de warme zonnestralen reflecteert.

verandabouwIs dit onvoldoende kan zou u tevens gebruik kunnen maken van een zonwering  die extra weerstand bieden tegen een overvloed aan warmte door zonnestralen. Bij dergelijke zonwering kan gekozen worden voor een binnen of buiten zonwering al dient men hierbij tevens rekening te houden met weersomstandigheden als een buitenzonwering in aanmerking zou komen.

Als laatste kan u uiteraard steeds opteren om extra koeling te genereren door een airconditioning  in uw veranda te plaatsen die de temperatuur lekker koel houdt. Hiervoor zou een mobiele airconditioning reeds veel van het temperatuureuvel kunnen oplossen.

Tip 9 : Veranda dak - glas of dicht dak ?

Denkt u eraan een veranda te plaatsen dan heeft u de keuze tussen een glasdak of een dicht dak. Het voordeel van een glasdak is dat u steeds een optimale lichtinval krijgt in de veranda en deze steeds leuk verlicht is waardoor het gevoel van in de tuin te zitten meer wordt benadrukt. Thans heeft een glazen dak het nadeel dat de warmte in de veranda via zonnestraling fors kan oplopen en dient in het dak zeker zonwerend glas genomen te worden.

Wilt u de warmte vermijden, dan kan u opteren om het dak dicht te maken waardoor als het ware een volwaardige dakconstructie met ontstaat. Het spreekt voor zich dat het aan te raden is het dak goed te isoleren met een hoogwaardig isolatiemateriaal opdat de warmtetransmissie geminimaliseerd wordt. Wilt een combinatie van beiden, dus toch een dak dat dicht zit en goed geïsoleerd is met toch een lichtinval, dan kan u opteren om een lichtkoepel in het dak te voorzien.

Kortom, lichtinval is een belangrijk gegeven wil men het goed gevoel en tuingevoel ervaren als men in de veranda zit, doch dient men rekening te houden met de hoge temperaturen als enkel glasramen worden voorzien.

veranda verandabouw TIPS

Tip 8 : Heb je een vergunning nodig voor een veranda?

Volgens de nieuwe normen en wetten van december 2010 heeft u geen vergunning nodig voor de bouw van een veranda als de veranda niet groter is dan 40m². Voor veranda’s kleiner dan 40m² geldt enkel een meldingsplicht bij de gemeente.

Let wel dat dit geldt voor alle bestaande aangebouwde bijgebouwen zoals een bijkeuken, een garage, carport en dergelijke meer. Tevens mag de veranda niet hoger zijn dan 4 meter en mag de veranda de wettelijke bouwbepalingen niet overtreden zijnde drie meter afstand van de perceelgrens en twee meter van de perceelgrens in de achtertuin.

Indien de woning of hoofdgebouw reeds tot tegen de perceelgrens gebouwd is, mag de veranda thans eveneens tot tegen de perceelgrens gebouwd worden als de scheidingsmuur niet wordt gewijzigd. Advies, breng even een bezoekje aan uw gemeente en informeer u naar de mogelijkheden. Teken een plannetje uit hoe u de veranda wenst te bouwen en informeer u goed vooraleer u de bouwwerken aanvat.

Tip 7 : Heb je een architect nodig bij een veranda?

Als u een veranda wenst te bouwen dan rijst vaak de vraag of een architect vereist is. Dit is enkel een vereiste als de veranda groter is dan 40m², de kroonlijsthoogte niet hoger is dan drie meter, de nokhoogte niet hoger is dan 4,5 meter en de werken voor het bouwen van de veranda geen problemen kunnen geven aan de stabiliteit van de aanpalende gebouwen en de woning of het hoofdgebouw.

Mocht u twijfel hebben, teken dan ook nu uw veranda even uit en toon dit aan de gemeente om na te gaan of al dan niet een architect aangewezen is. Tevens zal diegene die u de veranda zal bouwen, de verandabouw, u kunnen informeren of het al dan niet aangewezen is een architect te raadplegen.

Naast de architect kan u zich tevens laten adviseren door uw bouwonderneming of aannemer die uw woning gebouwd heeft om een analyseren uit te voeren als de aanbouw van de veranda ingrijpende constructiewijzingen met zich mee zou brengen. De aannemer kan u in deze adviseren welke eventuele constructiewijzigingen aan de woning dienen aangebracht te worden wil de stabiliteit niet in gevaar komen.

Tip 6 : Veranda en oriëntatie ten aanzien van de zon

Bij het plaatsen van een veranda is het tevens raadzaam de oriëntatie ten aanzien van de zon nader te analyseren. Het spreekt voor zich dat de veranda achteraan of zijdelinks aan de woning wordt gebouwd in aansluiting met de tuin om vanuit de veranda het heerlijke tuingevoel te kunnen ervaren. Dit betekent dat eigenlijk weinig mogelijkheden voorhanden zijn om de veranda te oriënteren volgens eigen keuze.

Doch kan de bouw van de veranda in functie van het zonlicht bestudeerd worden opdat een maximaal aan uren zonlicht in de veranda kan bewerkstelligd worden al dient hierbij ook rekening gehouden te worden met koeling en verwarming.

Een zuidelijk georiënteerde veranda zal warmer zijn dan een noordelijk georiënteerde veranda waardoor koeling zich eerder zal opdringen dan verwarming. Omgekeerd net hetzelfde verhaal. Heeft u een noordelijk georiënteerde veranda dan zal verwarming eerder noodzakelijk zijn dan koeling. Als u met andere woorden eraan denkt een veranda te bouwen of te laten plaatsen, sta dan even stil bij de oriëntatie ten aanzien van de zon opdat u het meest van uw veranda kan genieten, en dit in alle seizoenen: het voorjaar, zomer, najaar en winter.

Tip 5 : Veranda in functie van het tijdverblijf

Bij het bepalen van de ligging of oriëntatie kan tevens het tijdsverblijf in de veranda in rekening gebracht worden. Bent u voornamelijk in de avonduren in de veranda terug te vinden, dan is het aan te raden de veranda zodanig te bouwen dat het zonlicht in de avonduren in de veranda valt.

Bent u daarentegen een ochtendmens en denkt in de ochtenduren in de veranda te verblijven, dan is zonlicht in de ochtenduren uiteraard wenselijk in de veranda. Kortom, analyseer even het tijdsverblijf. Wanneer spendeer je het meeste tijd in de veranda en bepaal hiermee tevens de meest ideale oriëntatie van de veranda in functie van het zonlicht.

Tip 4 : Kies een veranda volgens het gewenste doel

Een veranda kan vele vormen aannemen gaande van een terras dat via palen van een dak is voorzien en waarbij de zijden van de veranda dus open zijn tot een heuse verlengde van de woning waarbij de veranda geheel via ramen wordt afgesloten. Bij dit laatste kan de veranda omgetoverd worden tot een voltijdse leefruimte met alle bouwvoorzieningen zoals een vloer die aansluit tegen de bestaande vloeren van de woning, een volwaardige dakconstructie al dan niet in het verlengde van de bestaande dakbedekking van de woning en zo meer.

Een belangrijk aspect is licht en dus ook verlichting in de veranda. De veranda biedt een verademing en uitstraling van rust en ontspanning. Een goede verlichting biedt aan dit gevoel een grote bijdrage. Sfeerverlichting of in sterkte regelbare inbouwspots in het plafond kunnen bijdragen tot een gevoel van rust en ontspanning in de veranda.

Als daarbij een tuinverlichting in de tuin aanwezig is worden ook de avonduren omgetoverd tot een oord van rust en gezelligheid in de veranda. Kortom, een veranda biedt inzake opbouw en constructie vele mogelijkheden, voornaam hierbij is dat het doel van de veranda wordt gerealiseerd zijnde een oord van rust en ontspanning.

Tip 3 : Kies veranda meubelen voor de gepaste sfeer

rotan meubelenIs de veranda eenmaal klaar, dan komt de inrichting van de veranda in vraag. Ook hierbij dient het doel van de veranda in acht genomen te worden bij de keuze van de inrichting en meubelen. Veelal worden in veranda’s andere type meubelen geplaatst dan in de andere leefruimtes.

Veel gebruikte meubelen in veranda's zijn teakmeubelen en rotanmeubelen die ook als algemene tuinmeubelen worden gebruikt. Beide meubelsoorten, teakmeubelen en rotanmeubelen, worden vaak aan een tuin geassocieerd waardoor ze ideaal als verandameubelen fungeren aangezien de veranda een verlengstuk van de tuin hoort te zijn.

Uiteraard is de inrichting en de meubelen een kwestie van smaak en staat het u uiteraard vrij om andere soorten meubelen te gebruiken, doch is het voornaam dat het doel van de veranda, zijnde: een oord van rust en ontspanning, wordt gerealiseerd. Als de meubelen dit gevoel niet tot zijn recht brengen, dan kan het doel van de veranda gemist worden waardoor het tijdverblijf in de veranda minimaal wordt wat uiteraard jammer is.

Om ook in de avonduren te kunnen genieten van de veranda, kan het aangewezen zijn om gordijnen aan de ramen van de veranda te voorzien. Gordijnen brengen niet alleen een warme sfeer in de veranda maar bieden ook de mogelijkheid enige privacy te creëren in de avonduren als de inkijk van buitenaf vergroot.

Kortom, als de veranda klaar is en het interieur aangekleed wordt, sta dan even stil bij het gevoel dat je wenst te ervaren in de veranda en stem het interieur en de verandameubelen op dit gevoel af. Hierdoor zal je ten volle kunnen genieten van de veranda en zal de veranda niet wegebben tot wederom een gewone leefruimte.

Tip 2 : Buitendeur of schuifraam aan de veranda?

In vorige punten hebben we al aangegeven dat de veranda het koppelstuk is tussen de tuin en de woning en de veranda als het ware een verlengstuk is van de woning waarin het tuingevoel gecreëerd dient te worden. Om dit gevoel maximaal te maken is het tevens de vraag of de buitendeur van de veranda niet beter tot zijn recht zou komen mocht dit een schuifraam zijn.

Schuiframen zijn veelal breder dan buitendeuren, zelfs tot enkele meters breedte, waardoor deze een gigantische opening bieden vanuit de veranda naar de tuin. Door deze brede opening wordt het tuingevoel vanuit de veranda extra versterkt.

Denkt u er dus aan een veranda te plaatsen, sta dan even stil bij de buitendeur en de optie om in plaats van een buitendeur een schuifraam in uw veranda te plaatsen opdat het gewenste gevoel extra tot zijn recht komt waardoor het tijdverblijf in de veranda toeneemt.

Tip 1 : Veranda isoleren? Denk ook aan de profielen

(een tip van) Pauwels Verandas
Belangrijk bij het plaatsen van een veranda is het isoleren van de veranda. Sinds kort kunnen ook de aluminium profielen worden geïsoleerd. Vraag dus zeker na bij uw verandabouwer.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Ramen en glas gerelateerd:
Ramen en deuren TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden  
 
Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
  Nieuwe TIPS - Uw link op deze website