U bent hier : / Home / Ramen en deuren met leuke weetjes TIPS en advies

 

Ramen en deuren met leuke weetjes TIPS en advies

Ramen en deuren met leuke weetjes TIPS en advies 5000 TIPS

♥ Ramen en deuren in België en Nederland
- Zie volgende update

Uw link hier? Meer info

NIEUW - Tip 19 : Waarop zeker letten bij kopen van nieuwe ramen?

Tips van de vakman KLEINEen tip van: Van Pellicom - Bornem België - www.vanpellicom.be

Hou zeker rekening met een aantal factoren als je nieuwe ramen plant te kopen. Het zijn vooral praktische zaken die je niet uit het oog mag verliezen. Dikwijls lijken het misschien details, maar laat deze links liggen en ze komen je duur te staan!

Meten is weten
Probeer alvorens een offerte aan te vragen de totale oppervlakte waar nieuwe ramen moeten geplaatst worden, op te meten. Zo krijgt de installateur al een idee van wat er moet gebeuren en wat er in jouw geval mogelijk is, of niet.

Denk aan isolatiewaarde van ramen
Ramen en deuren bieden enorm veel mogelijkheden op vlak van isolatie en energiebesparing. Dankzij de nieuwste technologieën kan je nu super isolerende PVC ramen plaatsen die je op jaarlijkse basis heel wat energiekosten kunnen besparen. Een investering die de moeite waard is dus! Let dus het bij bestellen van je nieuwe ramen op de isolatiewaarde.

Het financieel plaatje
Zorg ervoor dat je, alvorens een overeenkomst af te sluiten, op de hoogte bent van het volledige financiële plaatje. Niemand wil na afloop van het project nog voor onverwachte kosten komen te staan, toch? Het materiaal waaruit je raamprofiel vervaardigd is, is de belangrijkste beïnvloedende factor in de kostprijs van nieuwe ramen. PVC staat nog altijd bekend als het best isolerende materiaal, met de laagste kostprijs!

Laat het totaalplaatje kloppen
Het esthetische aspect is minstens even belangrijk als het functionele! Ramen en deuren bepalen voor een groot deel de uitstraling van je woning. Zie er dus op toe dat de stijl van je nieuwe ramen en deuren naadloos aansluit op die van je woning! PVC ramen zijn dankzij het geautomatiseerde productieproces beschikbaar in verschillende stijlen van afwerking. Landelijk, cottage of modern: voor ieder wat wils.


FILMTIP
Kampioenschap snelste glazen wassen - De Telegraaf


Tip 18 : De meeste huizen hebben nog steeds onvoldoende daglicht via ramen en deuren

Studie onderzoek KLEINStudie en onderzoek
Beeld u even in dat u thuis bent. Meent u dan dat u in alle kamers waar u licht nodig heeft zoals de keuken, de badkamer, de leefruimte en dergelijke voldoende daglicht heeft of bent u aangewezen op extra verlichting om voldoende licht te creëren? Deze vraag werd gesteld in een enquête waaruit bleek dat velen aangewezen waren op extra verlichting om goed zicht te hebben.

Dit onderzoek toont dan ook aan dat bij de bouw van een woning nog te weinig aandacht wordt geschonken aan het natuurlijk daglicht, gecreëerd door de ramen. Thans kunnen ramen een hoge verlichtingsgraad bewerkstelligen.  Hierdoor dient de extra verlichting minder snel aangestoken te worden waardoor uiteraard op energie wordt bespaard.

Daarnaast zijn de hedendaagse ramen dermate geïsoleerd dat ze makkelijk voor grotere oppervlaktes kunnen gebruikt worden. Kortom, gaat u bouwen of renoveren, denk dan zeker aan de voordelen van natuurlijk licht. Schenk zeker extra aandacht aan zowel de locatie als de grootte van de ramen.

Tip 17 : Beveiliging voor ramen en deuren

Tips van de vakman KLEIN(een tip van) Collier security - Wemmel België
Raambeveiliging en deurbeveiliging: de verzamelnaam om ramen en deuren te beveiligen tegen inbraak. Zelden zal een inbreker uw woning binnendringen door middel van glasbraak. Het glas stukgooien maakt te veel lawaai en het risico om gezien te worden is te groot. Met een schroevendraaier daarentegen kan hij uw raam op enkele seconden open maken zonder lawaai.

Met een deurslot, kierstandhouder, raambalk, vergrendelbare raamgreep of raamkruk bent u beveiligd tegen het openbreken van het raam, wat toch de meest voorkomende manier is van inbreken de dag van vandaag. Het eerste wat een inbreker doet als hij binnenkomt, is vluchtwegen creëren. Vandaar dat de raamsloten voorzien zijn van een sleutel, om ze te vergrendelen.

Bij meerdere grendels of sloten worden deze op n en dezelfde sleutel gemonteerd. Zo heeft u maar n sleutel nodig, om alles veilig af te sluiten wanneer u de woning voor langere tijd verlaat.

Enkele leuke TIPS:
1. Plaats enkel raamgrendels die door de verzekering gekeurd zijn met het veiligheidslabel SKG. Deze zijn fiscaal aftrekbaar tot 50%.
2. Vergeet nooit uw ramen en deuren te sluiten, ook als u maar even weggaat. U weet maar nooit...

Tip 16 : Kies nu voor driedubbele beglazing in ramen en deuren

(een tip van) Deceuninck - Hooglede België
De meeste mensen kiezen nog steeds voor dubbele beglazing voor ramen en deuren, terwijl ondertussen driedubbele beglazing de nieuwe standaard wordt. Wist je dat je met triple glazing tot 600+ per jaar bespaart als je jouw oude ramen vervangt? Dat maakt zelfs tot 20.000 over 30 jaar!

ramen en deuren in hout PVC aluminium TIPS

Tip 15 : Selecteer deuren volgens uw toepassing

Gaat u nieuwe deuren plaatsen in uw woning dan heeft u een brede keuze aan mogelijkheden en types. Hierbij zal de opbouw en functionaliteit van de deur bepaald wordt door de locatie. Staat de deur bijvoorbeeld binnen dan zal deze gehele andere eisen en normen dienen te dragen als een deur die van buiten toegang verleent tot de woning.

Veelal worden binnendeuren bepaald volgens inbouwmogelijkheden, toepassing en smaak. Buitendeuren worden eerder bepaald volgens eisen en normen die gelden voor buitenomgeving waarbij uiteraard ook de smaak mede bepalend is. Men wil tenslotte een mooie maar ook goed functionerende deur.

Kortom, binnendeuren en buitendeuren zijn er in tal van toepassingen en uitvoeringen waarbij elk een eigen functionaliteit draagt. Uitgebreide informatie over beide soorten deuren vindt u op de desbetreffende pagina’s.

Tip 14 : Kies voor geïsoleerde ramen en deuren bij een passieve woning

(een tip van) Crofdprojects
De tijd dat PVC ramen en deuren bij extreme warmte of koude begonnen af te zakken, krimpen, klemmen, ... en zo tocht veroorzaakten ligt gelukkig al een tijdje achter ons. Tegenwoordig zijn de meeste PVC ramen en deuren versterkt met een stalen frame en voorzien van de nodige kamers om aan de geldende wetgeving te voldoen.

Maar wist u ook dat bij sommige modellen en types de kamers zelf (of enkelen) ook nog eens voorzien worden van isolatie zodanig dat deze perfect voldoen voor gebruik bij een passief woning.

Tip 13 : Isolerende ramen, glas en vensters HR, HR+, HR++

raamGaat u nieuwe ramen, ruiten of vensters plaatsen in uw woning, dan heeft u een brede waaier aan mogelijkheden en keuzes. Hierbij werd de laatste jaren het grootste aandachtspunt verlegd naar de isolerende eigenschap van de ramen. Ramen en vensters in de woning zijn namelijk zéér verlieslatend inzake warmtetransmissie.

Raamwerk is in vergelijking met de muren, waarin een hoogwaardig isolatiemateriaal verwerkt zit, niet goed isolerend. Hierdoor gaat bijgevolg veel warmte en energie langs de ramen en vensters verloren.

Thans is er de laatste jaren extra inspanning geleverd om de ramen en vensters extra isolerend te maken. Waar vroeger voornamelijk met enkel glas gewerkt werd en het raam enkel als doorkijk functioneerde, zijn de ramen de dag van vandaag meer dan enkel dat. Dubbele beglazing tot zelfs driedubbele beglazing hebben de hedendaagse ramen getransformeerd in heuse geluidsbarrières en warmte-isolatoren. De dag van vandaag wordt veelal over HR glas ofwel hoogrendementsglas gesproken.

Hoe worden isolerende ramen gemaakt?

Bij dubbele beglazing worden de ramen niet tegen elkaar geplaatst maar staan ze op een bepaalde afstand van elkaar verwijderd. Hierdoor ontstaat een luchtspouw tussen beide ramen. Deze luchtspouw functioneert vervolgens als isolator waarbij het voornaam is dat de lucht tussen beide ramen niet geventileerd. De lucht staat met andere woorden stil. De breedte van de luchtspouw is hierbij bepalend voor de isolerende eigenschap met een beperking van ca 15 millimeter.

Een extra hoge isolatiekwaliteit wordt verkregen als de lucht tussen beide ramen vervangen wordt door bepaalde gassoorten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld edelgassen dewelke een hogere warmteweerstand bieden dan lucht.

Staat het raam bloot aan directe zonnestralen, dan kan het raam nog eens extra voorzien worden van een zonwerende reflectielaag. Deze reflectie zal de zonnestralen reflecteren wat bijgevolg bijdraagt aan een hogere isolatiekwaliteit. Hier spreekt men nu over zonwerend glas.

  • HR glas = Twee ramen met daartussen droge stilstaande lucht + reflectie coating.
  • HR+ glas = HR glas met betere reflectie coating (90% reflectie)
  • HR++ glas = HR+ glas met argongas in plaats van droge lucht

Des te meer +++ bij de vermelding van de ramen, des te beter de isolatiekwaliteit. Gaat u dus nieuwe ramen plaatsen, kijk dan even naar de isolatiekwaliteit, te herkennen aan de +++ indicaties. Wenst u naast een thermische isolatie tevens ramen die geluidswerend zijn, ook dan kan u opteren voor verschillende kwaliteiten waarbij zelfs voor driedubbel glas kan geopteerd worden.

Tip 12 : Energieprestatiebesluit woningen, ramen

(een tip van) Derito - Geraardsbergen België
Alle woningen waarvoor vanaf 1 januari 2006 een aanvraag om te bouwen of verbouwen wordt ingediend, moeten een bepaald niveau van thermische isolatie, energieprestatie (isolatie, energiezuinige verwarmingsinstallatie, ventilatie, enz..) en een gezond binnenklimaat behalen.

Het Energieprestatiebesluit legt 3 soorten eisen op :
- Strengere thermische isolatie-eisen
- Maximaal E-peil (energieprestatie-eis)
- Binnenklimaateisen

Tip 11 : Al eens gedacht aan voorzetramen bij enkel glas

Ludo claes TIPSHeeft u momenteel een enkel glas beglazing in uw woning en is het vervangen van de bestaande ramen geen optie om naar dubbel glas over te gaan, dan kan u opteren voor voorzetramen. Voorzetramen zijn ramen die, zoals de naam al zegt, voor de bestaande ramen worden geplaatst met als doel een dubbel glas isolatietechniek te bewerkstelligen.

Voorzetramen worden tegen de kozijnen aangebracht waarbij het voornaam is dat de raam van de voorzetraam en de bestaande raam niet tegen elkaar staan. Dit opdat een luchtspouw blijft tussen beide ramen en dat deze luchtspouw geheel gesloten is zodat de lucht stil staat. Tevens is het ideaal als de beide ramen niet meer dan 15 millimeter uit elkaar staan waardoor een optimale isolatiekwaliteit wordt gegenereerd.

Tip 10 : Denk ook aan het soort glas bij uw ramen en deuren

(een tip van) Ramen-gids
Weet u niet welk soort (dubbel) glas uw woning heeft? Kijk dan naar de aanduiding in de afstandhouder tussen de glasplaten: HR, HR+ of HR++. Staat er geen aanduiding, dan gaat het om gewoon dubbelglas of HR glas van voor 1996. HR++ glas is iets duurder dan standaard dubbel glas, maar dit verschil verdient u binnen ruim twee jaar terug, omdat u door de betere isolatie een lagere energierekening heeft

Tip 9 : Uw woning makkelijk verluchten via de raamkozijnen

(een tip van) Moverbox
Wist u dat men verplicht is om bij verbouwingen te voldoen aan bepaalde energie normen, en rechtstreeks daardoor ook aan het verplicht verluchten van vochtige ruimtes. Dit kan mechanisch gebeuren via het afvoeren van vochtige lucht en aanbrengen van zuivere lucht, of via verluchtingen die rechtstreeks in het glas of raamkozijn zijn aangebracht wat een veel eenvoudiger en goedkopere oplossing is.

Tip 8 : Veiligheidsglas of veiligheidsbeglazing

Veiligheidsglas is glas dat voorzien is van bepaalde technieken waardoor bij breuk geen glasscherven in het rond vliegen. In veiligheidsglas zijn verschillende soorten naargelang de productiewijze en toepassing. Een eerste soort is gehard glas waarbij het glas een speciale productietechniek heeft inzake verhitting en afkoeling. Bij breuk van dit glas ontstaan geen glasscherven maar ontstaan kleine glaskorreltjes.

Dergelijk glas wordt ondermeer gebruikt bij autoruiten waarbij voornamelijk de zijden van de autoruiten met dergelijk gehard glas worden voorzien. Een tweede soort veiligheidsglas id glas waarbij twee lagen glas met een folie tezamen tegen elkaar gehecht zijn. Bij breuk blijven de glasscherven aan de folie hangen en vliegen deze dus niet in het rond.

Ramen en glaswerk met geïntegreerde draadstructuur

Een laatste soort veiligheidsglas is glas waarin een draadstructuur verwerkt zit. De ingelegde draden bij dit veiligheidsglas hebben tevens als doel de glasscherven bij elkaar te houden als is niet elk glas met ingelegde draden te aanschouwen als veiligheidsglas. Als het netwerk van draden te groot is kan het bij een grote stootbelasting alsnog gebeuren dat glasscherven in het rond vliegen.

Kortom, denkt u eraan om veiligheidsglas te plaatsen, bedenk dan even dat meerdere mogelijkheden voorhanden zijn en informeer uw leverancier of hetgeen u met het veiligheidsglas wenst te realiseren.

Tip 7 : Inbraakveiligheid bij schuifdeuren en schuiframen

(een tip van) Ramatec - Oostkamp België
Als u overweegt om schuifdeuren of schuiframen te plaatsen staat u best stil bij de voor- en nadelen van de schuifkant van het raam. Dit heeft een belangrijke invloed op de inbraakwerendheid van uw toekomstige schuifdeur!

Zo biedt de schuifzijde aan de binnenkant de mogelijkheid om een lat te leggen 's nachts waardoor u van een extra veiligheid geniet mocht u de deur niet perfect hebben afgesloten. Een eenvoudige tip maar nog te vaak over het hoofd gezien met alle nare gevolgen die erbij komen kijken.

Tip 6 : Schuiframen of schuifdeuren als buitendeuren

Gaat u achteraan in de woning een buitendeur plaatsen, dan zou u kunnen opteren voor een schuifraam. Schuiframen zijn twee naast elkaar gelegen ramen waarvan één verschoven kan worden. Schuiframen zijn als het ware buitendeuren die veelal achteraan in de woning worden aangebracht en toegang verlenen tot bijvoorbeeld de tuin of terras.

Schuifdeuren worden ook vaak toegepast in een veranda aangezien de veranda fungeert als een overgang tussen de woning en de tuin. Schuiframen bieden dan ook de mogelijkheid om een grote opening te creëren waardoor het tuingevoel in de veranda wordt versterkt.

Waarop letten bij de montage van schuiframen?

Voornaam bij schuiframen is dat de plaatsing goed en doordacht gebeurt en dat geen krachten kunnen inwerken op de schuiframen aangezien spanning en externe krachten de beweging of het schuiven van de schuiframen kan beïnvloeden waardoor het schuifraam na verloop van tijd stroef gaan lopen.

Schuiframen verschuiven in schuifrails waarbij het schuivende deel van het schuifraam op wieltjes of schuif beweegt. Deze schuiven of wieltjes worden in de kozijnen van de schuiframen ingebouwd. De speling tussen beiden is hierbij minimaal waardoor het een sinecure is om de schuifraam goed te plaatsen opdat een vlotte beweging wordt bewerkstelligd.

Tevens dient hierbij de breedte ofwel de lengte van het schuivende deel van het schuifraam in acht genomen te worden. Des te groter de schuifraam, des te groter de kans op opstoppingen door inspelen van externe krachten die vervolgens door zowel de muurconstructie, waarin de schuiframen worden geplaatst, als de kozijnen op zich dienen opgevangen te worden.

In deze is het dan ook voornaam dat de kozijnen van de schuiframen van dergelijke kwaliteit zijn dat de kozijnen de vereiste krachten kunnen dragen of dat de wieltjes in de kozijnen dermate geplaatst zijn dat een goede krachtverdeling ontstaat.

Bij het kiezen van schuiframen kan tevens een keuze gemaakt te worden met de plaatsing van het schuivende raam hetgeen aan de binnenzijde of de buitenzijde kan geplaatst worden. Elk heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Het belangrijkste voordeel van een binnen gelegen schuifprofiel is dat dit minder snel vuil wordt waardoor eventuele opstoppingen door allerhande vuiltjes wordt vermeden.

Tip 5 : Gestelde eisen aan schuiframen of schuifdeuren

Schuiframen zijn een combinatie van buitendeuren en ramen wat betekent dat ze dienen te voldoen aan de eisen en normen die aan ramen en deuren gesteld wordt. Zo dient men bijvoorbeeld aandacht te schenken aan de weersomstandigheden waartegen de schuiframen bestand dient te zijn. Een goede isolatie van de ramen is dan ook een vereiste. Naast de ramen dienen ook de kozijnen van dergelijke kwaliteit te zijn dat ze goed isolerend zijn. Hiervoor kunnen de kozijnen van meerkamer isolatietechnieken uitgerust worden.

Staat de schuifraam tevens aan zonnestralen blootgesteld, dan is het tevens te overwegen om zonwerend glas te gebruiken. Aangezien de schuifraam tevens fungeert als buitendeur  dient tevens de inbraakwerendheid van de schuifraam nader bestudeerd te worden.

Vele inbraken geschieden via de buitendeur en dus ook via het schuifraam waardoor het ondermeer aangewezen is goede sluitingen zoals een meerpunts sluiting als deurslot te gebruiken waardoor extra veiligheid bewerkstelligd wordt.

Tip 4 : Hoe PVC ramen en deuren schoonmaken?

(een tip van) GeBa Schrijnwerkerij - België
PVC ramen staan bekend omdat ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Reinig uw ramen meermaals per jaar. Wanneer u uw ramen wilt wassen, maak dan gebruik van zachte sponsjes of doekjes en bevochtig deze met voldoende water om krassen te voorkomen.

Een andere manier om krassen te voorkomen is om gepelde uien te gebruiken bij het reinigen. Let erop dat u zeker geen agressieve reinigingsmiddelen gebruikt.

Tip 3 : Wat met glasschade bij ramen en deuren?

(een tip van) Ster Glaszetter - Maastricht Nederland
Wanneer u glasschade heeft is dat al vervelend genoeg. U wilt dat niet zitten met de administratieve rompslomp voor uw verzekering. Dat hoeft vaak ook niet. Vraag uw glaszetter naar een akte van cessie en uw glaszetter kan rechtstreeks factureren aan uw verzekering.

Tip 2 : Nieuwe ramen en deuren plaatsen? denk aan isoleren!

(een tip van) Kubomat - As België
Als u nieuwe ramen of deuren gaat plaatsen, houdt dan rekening dat deze goed moeten isoleren. Hiermee zorg je ervoor dat je geen onnodige warmte verliest in de kamer waar je aanwezig bent en de meeste geluidshinder tegen houd.

Tip 1 : Vliegenramen zorgen voor ventilatie

(een tip van) Fikszo Horren
Goed ventileren van uw huis is belangrijk voor uw gezondheid. Het zorgt ervoor dat de vervuilde en vochtige lucht wordt afgevoerd. Vliegenramen en vliegendeuren kunnen u deze ventilatie bieden.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Deel deze tips zeker met je vrienden  
 
Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
  Nieuwe TIPS - Uw link op deze website