U bent hier : / Home / Kelder bouwen en waterdicht maken met weetjes TIPS en advies

 

Kelder bouwen en waterdicht maken met weetjes TIPS en advies

Kelders met leuke weetjes TIPS en advies 5000 TIPS

♥ Kelder producten kopen + promoties
- bol.com / kelder artikelen

♥ Kelderwerken in België en Nederland
- Zie volgende update

Uw link hier? Meer info

NIEUW - Tip 6 : Enkele handige tips om water in uw kelder te voorkomen

Ludo claes TIPSWaterinfiltratie of overstroming in de kelder kan grote schade aan uw eigendommen en bezittingen veroorzaken. Voorkomen dat water uw kelder binnendringt, is cruciaal voor het behouden van een droge en veilige leefomgeving. Hier zijn enkele effectieve tips om u te helpen uw kelder droog te houden:

1. Zorg voor een goede nivellering
De grond rond uw huis moet aflopen van de fundering om te voorkomen dat er water omheen verzamelt. Controleer de sortering regelmatig en breng de nodige aanpassingen aan om ervoor te zorgen dat het water uit het huis wegstroomt.

2. Installeer dakgoten en regenpijpen
Goten en regenpijpen spelen een cruciale rol bij het wegleiden van regenwater van de fundering van uw huis. Zorg ervoor dat de dakgoten vrij zijn van vuil en goed aan het dak zijn bevestigd, en dat de regenpijpen zich op minstens 1,5 meter afstand van de fundering uitstrekken.

3. Verleng regenpijpen weg van het huis
Overweeg om regenpijpverlengingen of spatblokken te installeren om ervoor te zorgen dat het water van de fundering wordt weggeleid en niet in de buurt van de keldermuren terechtkomt.

4. Inspecteer en onderhoud uw dak
Een goed onderhouden dak voorkomt dat water uw huis binnendringt. Inspecteer uw dak regelmatig op beschadigde of ontbrekende dakspanen en repareer ze onmiddellijk om waterlekken te voorkomen.

5. Scheuren in de fundering afdichten
Inspecteer de fundering op eventuele scheuren of gaten en dicht deze af met een geschikt waterdicht afdichtmiddel. Besteed veel aandacht aan de gebieden waar de fundering de muren raakt en rond ramen en deuren.

6. Installeer raamafdekkingen
Als uw kelderramen zich onder het maaiveld bevinden, kan het installeren van raamafdekkingen voorkomen dat water naar binnen sijpelt tijdens zware regenval of smeltende sneeuw.

kelders fundering TIPS en weetjes

7. Verbeter de ventilatie van de kelder
Een goede ventilatie helpt de ophoping van vocht in de kelder te verminderen, wat kan bijdragen aan vocht en schimmelgroei. Overweeg om ventilatieopeningen of een luchtontvochtiger te installeren om de lucht droog te houden.

8. Installeer een zinkputpomp
Een zinkputpomp is een waardevolle investering voor huizen die gevoelig zijn voor overstromingen. Het helpt overtollig water uit de kelder te verwijderen en voorkomt waterschade tijdens hevige regenval of smeltende sneeuw.

9. Inspecteer en onderhoud loodgieterswerk
Lekkende leidingen of sanitaire voorzieningen kunnen bijdragen aan de ophoping van water in de kelder. Inspecteer en onderhoud uw leidingsysteem regelmatig om lekkages en waterschade te voorkomen.

10. Installeer een Franse afvoer
Als uw woning aanzienlijke grondwaterproblemen ondervindt, kan het installeren van een Frans afvoersysteem rond de omtrek van uw huis helpen het water weg te leiden van de fundering.

11. Beoordeel uw tuin
Als uw tuin naar uw huis toe helt, kan water gemakkelijk naar de fundering stromen. Overweeg om uw tuin opnieuw aan te leggen, zodat het water uit het huis wegloopt.

12. Controleer het vochtgehalte in de kelder
Gebruik een hygrometer om regelmatig het vochtgehalte in uw kelder te controleren. Als u een toename van de luchtvochtigheid opmerkt, onderneem dan stappen om het probleem onmiddellijk aan te pakken om schimmel- en meeldauwgroei te voorkomen.

13. Landschap met waterbestendige planten
Kies bij het tuinieren rondom uw huis planten en struiken die tolerant zijn voor overtollig vocht en kunnen helpen water uit de grond te absorberen.

14. Houd kelderafvoeren vrij
Zorg ervoor dat de vloerafvoeren in de kelder vrij zijn van vuil om opstoppingen en overstromingen tijdens hevige regenval te voorkomen.

Door deze tips toe te passen, kunt u het risico dat water uw kelder binnendringt aanzienlijk verminderen en uw huis beschermen tegen waterschade. Regelmatig onderhoud en proactieve maatregelen zijn essentieel om uw kelder droog en uw eigendommen veilig te houden.


FILMTIP
Hoe een kelder vochtdicht maken - Kluswijs


Tip 5 : Hoe kan je een kelder waterdicht maken?

Het grootste potentiële probleem van een kelder is de mogelijkheid tot eventuele vochtproblemen die kunnen ontstaan door enerzijds een hoge stand van het grondwater ofwel door het insijpelen van water na een fikse regenbui. Daarom is het steeds aan te raden een kelder zoveel mogelijk waterdicht te maken. Dit kan langs de buitenzijde van de keldermuren door deze te cementeren en te voorzien van een beschermende en waterbestendige folie of bitumen.

Daarnaast kan de keldermuur tevens langs de binnenzijde waterdicht gemaakt worden doch wordt hierbij nog steeds de muur op zich vochtig wat eveneens te vermijden is. Om de binnenzijde waterdicht te krijgen kunnen specifieke dichtingstechnieken toegepast worden zoals waterdichte pleisters waarmee de keldermuur behandeld wordt. Kortom, gaat u een nieuwe of bestaande kelder waterdicht maken, informeer u dan goed bij de leverancier, bouwonderneming of aannemer naar de mogelijkheden en toepassingen.

Als u de binnenzijde van uw kelder gaat waterdicht maken waardoor de muur nog steeds nat wordt, dan kan dit vocht opstijgen naar de binnenmuren van de woning wat uiteraard niet wenselijk is. Daarom kan het noodzakelijk zijn dat tussen de muren van de kelder en binnenmuren van de woning een onderbreking wordt voorzien. Spreek erover met uw aannemer.

Tip 4 : Maak uw kelder waterdicht met cement

(een tip van) ontvochtiger huren
Als u een kelder heeft, dan is kelderdichting bijna een must. Veel vochtproblemen in huis worden veroorzaakt door vocht welke uit de kelder komt. Hier zijn veel oplossingen voor in de vorm van kelderdichting. Een methode is om alle muren in uw kelder te bepleisteren met waterdicht cement. Dit zorgt er bovendien niet alleen voor dat de muren kan uw kelder waterdicht worden, maar maakt ze ook nog eens mooi strak.

Tip 3 : Wat is een kelder of fundering?

De kelder is als het ware de fundering van de woning. De kelder is dan ook veelal het ondergrondse gedeelte van de woning. Kelders zijn ruimtes waar alle leidingen en buizen zoals van de afvoer en dergelijke terug te vinden zijn. Als we de soorten bekijken dan kennen we voornamelijk de kruipkelder die laag is en de gewone kelder. Gaat u bouwen dan dient u even stil te staan bij de functie die u aan de kelder wil geven.

Maar al te vaak worden kelders in eerste instanties weinig gebruikt doch worden ze later, bij een gezinsuitbreiding bijvoorbeeld, omgebouwd tot een waardige leefruimte zoals een hobbykamer. Voornaam bij het bouwen van de kelder is uiteraard het stutvermogen waarop de welfsels van de woning zullen rusten en de waterdichtheid. Laat de wanden zeker behandelen tegen vochtwater.

Tip 2 Wat zijn de soorten kelders en betonkelders

kelderGaat u een nieuwe woning bouwen, dan zal u wellicht overwegen om een kelder te plaatsen als u uw woning niet direct op de volle ondergrond wilt bouwen. Een kelder biedt het grote voordeel dat alle leidingen en elektrische bedradingen tegen het plafond van de kelder kunnen weggewerkt worden waarbij ze toch ten allen tijden toegankelijk en bereikbaar zijn mochten bepaalde vervangen of aanpassingen aan de bedradingen of leidingen vereist zijn.

Als we de soorten kelders bekijken dan zien we twee mogelijkheden zijnde een kruipkelder die laag gebouwd wordt, op kruiphoogte dus, en de kelder met grotere loophoogte die als leefruimte, opslagruimte of als garage kan gebruikt worden. Als u een kelder gaat bouwen of laat bouwen dan kan u opteren voor een gemetselde kelder waarbij men de kelder gaat metselen met betonblokken . Hierbij worden grotere betonblokken gebruikt om de kelder volledig te metselen. Naast betonblokken kunnen tevens bakstenen gebruikt worden om de kelder te metselen.

Bij gemetselde kelders dient tevens rekening gehouden te worden met de mogelijke vochtpenetratie die kan plaatsvinden waardoor het steeds aangewezen is de buitenzijde van een waterdichte cementering te voorzien wil men later vochtproblemen vermijden. Naast het metselen van kelders, kunnen kelders tevens uit gewapend beton gebouwd worden. Hierbij wordt eerst een houten bekisting geplaatst waartussen het beton wordt gegoten samen met de bewapening.

Wat is het voordeel van dergelijke kelders?

Het voordeel van dergelijke kelderbouw is dat deze beter bestand is tegen mogelijke vochtpenetratie en dus beter geschikt is bij vochtige gronden of hoogstaand grondwater. Een laatste mogelijkheid voor het bouwen van een kelder is een prefab kelder. Hierbij wordt de kelder voorgeproduceerd in een fabriek en ter plaatse gemonteerd. Deze werkwijze is geschikt voor kleinere kelders en kan vaak niet als fundering gebruikt worden.

Kortom, gaat u een kelder bouwen of laten bouwen, informeer u dan goed over de waterstand van het grondwater en de meest ideale kelderopbouw voor uw situatie.

Tip 1 : Wat met funderingen voor een woning of bedrijf

Een fundering is het draaggedeelte van de woning op de aardbodem. De fundering draagt de krachten die op de woning uitgevoerd worden zoals het eigen gewicht van de woning, mogelijke extra gewichten en krachten zoals sneeuwval of hevige rukwinden en zo meer. Inzake fundering zijn er meerdere mogelijkheden naargelang de eigen wensen, de stabiliteit van de ondergrond en de toepassingen. De meest toegepaste fundering is de rechtstreekse fundering waarbij de muren van woning gedragen worden door verbrede funderingsmuren die in stortbeton of gewapend beton gegoten worden.

De breedte van de funderingsmuren is hierbij afhankelijk van de krachten die moeten gedragen worden. Raadpleeg hiervoor tevens een architect. Is de grond minder stabiel of kent het een hoge grondwaterstand, dan kan tevens geopteerd worden voor een dieptefundering waarbij palen uit beton op bepaalde plaatsen dieper in de grond worden geplaatst om zo meer stabiliteit te bieden.

Een andere mogelijke fundering is de zwevende vloerplaat of funderingsplaat waarbij een volledig vlak met beton rechtstreeks op de aardbodem wordt gestort samen met betonwapening. Deze soort fundering wordt gebruikt als de woning zonder kelder wordt gebouwd.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Deel deze tips zeker met je vrienden  
 
Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
  Nieuwe TIPS - Uw link op deze website