Bedden matrassen boxspring gratis TIPS in België en Nederland

U bent hier : Home > Woning > Bedden en matrassen

bedden matrassen slaapkamer TIPSWilt u goed slapen of wilt u af van rugpijn dan is een goede matras zeker aan te raden. Een goede matras, bed en/of boxspring helpt u in het creëren van een goede nachtrust. Inzake bedden en matrassen en boxsprings zijn er vele soorten en mogelijkheden waardoor het vaak moeilijk is de juiste matras of boxsrping te kiezen. Op deze pagina vindt u gratis TIPS en advies over bedden matrassen boxspring, u aangeboden door de Vakman en Vakvrouw uit België en Nederland. Zij staan u eveneens graag te woord voor verdere informatie of prijzen / prijs.

1. TIPS van de Vakman en Vakvrouw

Tip 1 = Waarop letten bij de aankoop van een nieuw bed of matras? - Moens

Tip 2 =

Tip 3 = ... (zie volgende update)

Uw TIP op deze pagina: zie pagina contact

2. MINI-TIPS - Bedden en matrassen

Koudschuim of traagschuim matras? Wat kiest u? - Matrasfabriek
U bent toe aan een nieuw matras maar weet niet wat voor matras u nodig heeft? Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Daarom hier het verschil tussen koudschuim en traagschuim.
Koudschuim matrassen zijn de opvolger van polyether matrassen en hebben een open celstructuur, in tegenstelling tot traagschuim. Daarom ventileert een koudschuim matras beter dan een traagschuim matras. Koudschuim matrassen kennen geen kuilvorming en mits van een hoge HR heeft koudschuim een erg lange levensduur.
Een traagschuim matras reageert op (lichaams)warmte. Door uw lichaamswarmte wordt het traagschuim zachter waardoor het drukverlagend werkt. Nadeel van traagschuim is wel dat het hard en koud aanvoelt in koude en onverwarmde slaapkamers. Daarnaast is traagschuim niet goed ventilerend en kan het zweterig worden.

Hoe je matras of bed beschermen tegen transpireren? – Op Bed Slaapcomfort
Nachtelijk transpireren is moeilijk te voorkomen, wel kunt u droog wakker worden als u op een hoeslaken van Tencel slaapt. Veel mensen krijgen rond hun vijftigste levensjaar te maken met overmatig transpireren tijdens het slapen. Het is dan onaangenaam wakker worden in een vochtig tot nat bed of matras. Dit is tegenwoordig te voorkomen door beddegoed gemaakt van Tencel vezel. Tencel is een vezel gemaakt uit hout, maar deze vezel voelt zacht als zijde, wanneer deze is verwerkt in kleding of beddengoed. Tencel is een natuurlijk product en heeft als voornaamste positieve eigenschap dat het vochtregulerend is en dat huismijt zich niet nestelt. Het is heerlijk droog opstaan wanneer u slaapt op Tencel en het is zelfs mogelijk om Tencel nachtkleding en ondergoed te dragen. Het verschil is verbasend: tot 150% meer vochtopname.

Is een donsdeken hetzelfde als een dekbed ? - FJA Oeyen
Er zijn heel wat kwaliteitsverschillen onder de donsdekens. Bij aankoop is het dan ook belangrijk deze kwaliteit controleren. Een standaard dekbed krijgt jammer genoeg veel te snel de naam donsdeken. Een goed donsdeken is dermate isolerend en ventilerend dat het het hele jaar door op het bed kan liggen, zonder extra toevoegingen in de winter en het bestaat 100% uit dons.

Waarom een dekmatras gebruiken op uw matras? - Dekmatras
Wat veel mensen niet weten, is dat een dekmatras de levensduur van het matras onder de dekmatras verlengt. Een ander belangrijk voordeel van een topdekmatras is dat je zeer gemakkelijk van twee losse matrassen, 1 matras maken, zonder vervelende spleet in het midden!

Hoe best een matras reinigen? - Luanclean
Iedere nacht verliezen we huidschilfers deze dringen door tot in onze matrassen,waardoor we de huisstofmijt voeden en deze zich nog meer vermenigvuldigen. Door de stof guanine worden we allergisch. Met een gewone stofzuiger krijgen we deze uitwerpselen niet uit het matras gezogen maar korter bij ons lichaam waardoor we het nog sneller kunnen inademen wat zeker niet de bedoeling is.

Een boxspring kopen? Let op de soort veren - The night store
Let op bij de aankoop van een boxspring: Boxsprings van topkwaliteit bevatten altijd Scandinavische veren en hebben een uitgesproken schouderzone. Laat je zeker niet bedotten door boxsprings met Bonellveren over de hele oppervlakte. Goed advies is hier dan ook super belangrijk.

Goede matras = goede gezondheid - Gezondmail
Kies voor een ruim bed: minimum 95 cm voor een éénpersoonsbed, 180 cm voor een tweepersoonsbed. Een matras dient om het lichaam te ondersteunen, niet om het te laten doorzakken. De dikte en de stevigheid van de matras zijn afhankelijk van je gewicht en je lichaamsvorm. Een goede matras heeft een stevige vering en geeft een druk die gelijkmatig over het hele lichaam verdeeld is. Een goed kussen is letterlijk en figuurlijk “hoofdzaak”. Het kussen moet de nekwervels goed ondersteunen om spierspanning te voorkomen. Lakens en dekens moeten licht zijn om de benen niet te bezwaren. Koop lakens in natuurlijke stoffen. Zij zijn veel geschikter om de transpiratie op te vangen. Ververs regelmatig het bedlinnen (statische elektriciteit - vervuiling door zweten). Vermijd knellende kleding in bed en draag geen nylon slaapgoed. Slaap in een rustige, geluidsarme, donkere kamer. Verlucht en bevochtig de slaapkamer regelmatig. Houd de temperatuur liefst tussen 16 en 18°C. Zet de wekker buiten zicht. Weten hoeveel tijd er nog maar rest om te slapen werkt bijzonder stresserend

Type slaper bepaalt de ideale soort matras - Medi-active
Voor het bepalen of het matras geschikt voor je is moet je goed weten wat voor type slaper je bent. Weegt u meer dan 120 kilo of bent u een buikslaper? Dan is het verstandig om te kiezen voor een wat hardere variant traagschuim matrassen.

Een boxspring kopen? Vraag waarborgen. - Boxspringshop
Waarborgen zijn belangrijk als U een boxspring aankoopt, maak daar duidelijke en goede afspraken over. Nog even een tip: Leg nooit een latex matras op een boxspring omwille van de ventilatie

Een donsdeken op maat en dikte - Reyskens Slaapcomfort
Donsdekens zijn niet alleen in iedere maat verkrijgbaar, ze zijn ook modulair verkrijgbaar. Zo kan je kiezen voor een warmere zone voor uw partner of voor een warmere voetenzone.

Hoe bedkeuze en slaapwensen kiezen? - Luxebedden
Het zoeken van een bed wat bij uw huis alsmede uw slaapwensen zijn kan een enorme klus zijn. Het bed en matras dient zich bij voorkeur aan uw slaaphouding aan te passen en niet andersom!

Hoe van je oud bed een nieuw bed maken? - Matrasdirect
Meer comfort van uw oude bed, u hoeft niet meteen nieuwe matrassen te kopen, soms is een nieuwe topdekmatras met nasa traagschuim alweer een hele verbetering en heeft u net weer dat extra comfort als bij de aanschaf van een nieuw bed en kunt u nog jaren doen met uw oude bed.

Licht en gezond slapen ! - Maxbedden
Licht en gezondheid zijn enorm nauw met elkaar verbonden. De oude Grieken merkten al de invloed van zonlicht op het fysieke en psychische welzijn van de mens, en ook heden ten dagen maakt een zonnige dag de mens gemiddeld 50% gelukkiger! Het hebben van goed (kunst)licht, vooral in de donkere winterse dagen, is dan ook ontzettend belangrijk, zo meldt de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid. Hoe licht gezondheid en geluk kan benvloeden:
Mensen met winterdepressie wordt vaak lichttherapie geboden.
- Extra licht verbetert het humeur en het slaapritme van kwetsbare groepen.
- Extra licht zorgt direct voor een betere concentratie en geeft een betere nachtrust
Door een goed slaapritme bent u fitter door de dag heen. Om u in de donkere dagen metaal beter te voelen zorg dat u voldoende licht en slaap krijgt.

Een nieuwe matras? Vraag om proeftijd. - Bedden
Let goed op of u proeftijd krijgt op uw matras om uw matras te testen. Een minimale proeftijd van 14 dagen is te adviseren maar liefst langer. Bekijk ook de garantietermijn die u geboden wordt.

Matras van visco-elastisch materiaal - Matrasfactory
Matrassen met visco-elastisch materiaal hebben een intelligente samenstelling. Drukverlagend wil zeggen dat er tijdens het liggen minder druk komt op de uitstekende lichaamsdelen, zoals schouders, armen, heupen, knieën en hielen- die als eerste in contact komen met het matras. Hierdoor rust uw lichaamsgewicht dus niet op een enkel punt, waardoor de bloeddoorstroming verbetert.

Matrasovertrek verlengt de levensduur v/e matras - Hometextileshop
Wist u dat een molton matrasbeschermer  uw matras zowel tegen slijtage als verontreiniging beschermt, waardoor de levensduur van uw matras aanzienlijk verlengt verlengd wordt. Tevens verhoogt het zachte volumineuze weefsel van een molton matrasbeschermer uw slaapcomfort. Speciaal voor kinderbedjes zijn er ook waterdichte molton matrasbeschermers die doorlekken in de matras voorkomen.

3. Algemene informatie

Wat is uw ideale matras?

bedGaat u een nieuwe matras aankopen dan heeft u de keuze uit verschillende soorten matrassen naargelang de eisen en wensen die u stelt aan de ideale matras. Een goede matras is dan ook zeer voornaam bepalend voor een goede nachtrust of het vermijden van rugklachten. De vraag is dan ook welke matras voor u ideaal is waarop het antwoord moeilijk te geven is. Eenieder voelt zich nu eenmaal best op een bepaald type matras waarbij een matras die goed is voor de één daarom niet automatisch goed is voor de ander. Het bepalen van de ideale matras is dan ook iets dat individueel bepaald wordt. Het is aan te raden een winkel met matrassen te bezoeken en even op de verschillende matrassen te liggen om te kijken welk type het best voor u geschikt is. Voornaam bij het kiezen van een matras is dat deze een goede ondersteuning biedt, wat ondermeer bepaald wordt door de hardheid van de matras, en tevens goed ventileert. De ventilatie als ook de vochtdoorlatendheid is van groot belang aangezien we per nacht veel vocht verliezen en warmte genereren die storend kan zijn in de nachtrust als de matras niet goed ventileert.

Koudschuim matrassen

Een eerste groep van matrassen zijn de koudschuim matrassen waarbij de matras wordt samengesteld uit polyurethaanschuim dewelke op een lage temperatuur wordt geproduceerd. Het grote voordeel van de koudschuim matrassen is de tegendruk die ze genereren die recht evenredig is met de uitgeoefende druk. Des te harder men op de matras drukt, des te groter de tegendruk wordt wat een goede ondersteuning biedt tijdens het slapen. Dit maakt weliswaar dat de koudschuim matrassen eerder als harde matrassen worden aanzien al is dit afhankelijk of beïnvloedbaar door de samenstelling van de matras en het gebruikte schuim. Tevens wordt bij de productie van koudschuim gebruik gemaakt van open celstructuren waardoor koudschuim matrassen zéér goed ventileren.

Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen zijn matrassen die samengesteld zijn uit een speciale schuimsoort die zich aanpast aan de drukpunten. Als u gaat liggen op een traagschuim matras dan zal u voelen dat de grootste drukpunten zoals heupen en schouders, als u op uw zij ligt,  dieper in de matras wegzakken. Staat u terug op dan ziet u uw lichaamsafdruk nog steeds in de matras waarna de matras langzaam zijn oorspronkelijke vorm terug zal aannemen. Omwille van het hoge comfort dat deze soort matras biedt, worden deze matrassen veelal gebruikt in ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen. Traagschuimmatrassen worden eveneens geproduceerd met een open celstructuur waardoor deze goed ventileren. Belangrijk bij de traagschuim matrassen zijn de inwerking van de lichaamstemperatuur. Het schuim dat wordt gebruikt reageert namelijk op de lichaamstemperatuur waardoor de matras zacht wordt waardoor het indrukkingseffect wordt gecreëerd. De grootte van deze indrukking wordt hierbij bepaald door de kwaliteit van het schuim. Kortom, als u een traagschuim matras wenst aan te schaffen, leg u dan minimaal enkele minuten op de matras waardoor deze de warmte kan opnemen en u een langzame inzakking van de rukpunten kan voelen.

Latex matrassen

Bij een latex matras is de kern van de matras opgebouwd is uit latex ofwel een rubbersoort. Bij de latexmatras wordt de veerkracht dus bepaald door de latex samenstelling. Latex of rubber is relatief warm en neemt geen vocht op waardoor het tevens weinig of niet ventilerend of ademend is.

Polyether matrassen

De polyether matrassen zijn de meest voorkomende en bijgevolg tevens goedkoopste matrassen op de markt. Polyether matrassen worden geproduceerd uit schuimrubber gecombineerd met luchtbellen waarbij de luchtbellen de zachtheid of hardheid van de matras bepalen in combinatie met de dikte van de matras. Het nadeel van een polyether matras is dat gebruik gemaakt wordt van een gesloten celstructuur waardoor de matras weinig of geheel niet ventileert. Tevens wordt gebruik gemaakt van gesloten luchtcellen die na verloop van tijd stukgaan waardoor kuilen in de matras worden gevormd. Polyether matrassen hebben over het algemeen dan ook geen lange levensduur.

Luchtmatrassen

Bij een luchtmatras wordt lucht gebruikt om weerstand te bieden tegen de drukpunten van het lichaam. Om dit te realiseren worden kleinere zakken met lucht gevuld die gezamenlijk in groep als matras gaan fungeren. Het grote voordeel van een luchtmatras is de zachtheid ervan waardoor een goede ondersteuning ontstaat. Een nadeel is dan weer dat lucht uitzet en inkrimpt naargelang de temperatuur wat maakt dat de hardheid of zachtheid kan schommelen. In lucht matrassen kan geopteerd worden voor een vaste ingestelde waarde van hardheid waarbij de met lucht gevulde zakken vast en onwijzigbaar zijn, of kan men opteren voor aanpasbare luchtzakken waarbij de lucht elektrisch kan ingepompt of afgelaten worden naargelang de hardheid die men wenst.

Pocketveer matrassen

Bij een pocketveer matras worden veren gebruikt die in groep tot een matras gevormd worden. Elke veer wordt hierbij individueel in een pocket of zakje gemonteerd die vervolgens naast elkaar worden geplaatst waardoor een matras ontstaat. Het voordeel van deze techniek is dat elk individueel veertje fungeert als weerstand tegen indrukpunten waardoor een goede ondersteuning ontstaat die zelf weerstand biedt tegen grote gewichten. De hardheid of zachtheid van de matras wordt hierbij bepaald door de kracht ofwel de aantal wentelingen van de veren, het aantal veren die zelfs tot 300 veren per matras kan bedragen, en de grootte of staaldikte van de veren. Om de veren niet te voelen en een hoog comfort te kunnen bieden dienen pocketveer matrassen voorzien te zijn van extra deklagen waarna de afwerkingbekleding wordt aangebracht. De ventilatie wordt hierbij bepaald door de ventilatie van de omliggende lagen.

Soorten bedden, beddenbodems

Niet alleen de matras bepaalt uw goede nachtrust of comfort bij het slapen ook het soort bed en meerbepaald de beddenbodem die wordt gebruikt bepaalt mede of u al dan niet zal kunnen genieten van een goede nachtrust. Een eerste soort bedbodem is de alom gekende lattenbodem. Hierbij worden latten met een bepaalde kromming geplaatst in een omkasting waarbij de grootte van de kromming van de latten de hardheid of zachtheid van de beddenbodem bepalen.  Het voordeel van een lattenbodem is dat deze een goede ondersteuning biedt waarbij een nadeel is dat de lattenbodem per persoon geplaatst moet worden waardoor tussen de personen, meerbepaald in een tweepersoonsbed, een hardere rand voelbaar kan zijn. Een bijkomend nadeel is dat enkel in het midden de beste veerkracht heerst. Lattenbodems kunnen tevens handmatig of elektrisch instelbaar zijn waardoor een ideale slaaphouding kan gerealiseerd worden. Een tweede soort beddenbodems is de spiraalbodem waarbij spiralen horizontaal in elkaar gevlochten worden om zo een vlak geheel te vormen. Hierbij wordt de zachtheid of hardheid bepaald door de trekkracht van de spiralen. Wilt u graag slapen op een harde beddenbodem dan kan u opteren voor een vlavro bedbodem. Dit is een bedbodem gemaakt uit een soort houten plank die met ventilatiegaten voorzien is. Een meergekende beddenbodem die de laatste jaren meer opmars maakt is de boxspring ofwel kast of doos met veren. Zoals het woord al zegt wordt een box voorzien van stalen opstaande veren zoals de pocketveren matras waardoor een meer individuele ondersteuning ontstaat. Als laatste soort beddenbodem is de schotelbeddenbodem te vinden die vergelijkbaar is met de lattenbodem maar waarbij de latten vervangen zijn door verende schotels. Het grote voordeel van de schotelbodem ten aanzien van de lattenbodem is dat overal op de beddenbodem een verend geheel ontstaat wat bij lattenbodems afneemt naarmate men naar de buitenzijde van de lattenbodem beweegt. Kortom, bent u op zoek naar een goede nachtrust, sta dan naast de soort matras ook even stil bij de soort beddenbodem die u best gebruikt.

Meer tips bij volgende update.
Sla deze pagina zeker op bij uw favorieten.