U bent hier : / Home / Woningbouw / Wat is eigenlijk de juiste of beste ondervloer voor uw laminaat?

 

Wat is eigenlijk de juiste of beste ondervloer voor uw laminaat?

U bent hier : Home > Wonen > Parket laminaat > Juiste ondervloer voor laminaat

parket laminaat laminaatvloer TIPS


Dit artikel wordt u aangeboden door : Parket winkel - Harelbeke - België
23 april 2018


Tips van de vakman vakvrouw

Als je een laminaatvloer in je huis wil hebben, dan is het belangrijk om daarbij goed uit te zoeken wat een geschikte ondervloer is. De juiste ondervloer zorgt er namelijk voor dat je optimaal kun genieten van je laminaat. Welke ondervloer je nodig hebt hangt niet alleen af van het soort laminaat dat je gaat leggen, maar zeker ook van de ondergrond waarop je het gaat leggen.

Zo zijn er andere ondervloeren nodig bij hout dan bij beton, maar bijvoorbeeld ook als je vloerverwarming wilt plaatsen onder je vloer heb je een speciale ondervloer nodig. Laat je dus altijd even adviseren om tot een goed resultaat te komen.

1. Het nut van een ondervloer bij laminaat

Een ondervloer zie je natuurlijk niet, en daardoor wordt de waarde ervan nogal eens onderschat. Er zijn verschillende reden te noemen waardoor het juist wel belangrijk is om een goede ondervloer te gebruiken bij het leggen van je laminaat.

Allereerst zorgt een ondervloer voor het vlak en egaal maken van de ondergrond, waar je de laminaat op gaat plaatsen. Soms is je ondergrond wat beschadigd en dat kun je met een ondervloer mooi wegwerken. Een goede ondervloer zorgt er dus voor dat het laminaat overal netjes recht komt te liggen en daardoor langer meegaat, ook als er onverhoopt iets op mocht vallen.

Goede ondervloer vermijdt geluidsoverlast

Als je over laminaat loopt, dan hoor je dat heel goed. Het geeft een hol geluid af, dat je zelf goed kunt horen, maar dat ook voor overlast kan zorgen voor de ruimte eronder. Door gebruik te maken van de juiste ondervloer, kun je het geluid van je stappen dempen en zo overlast voorkomen bij bijvoorbeeld je onderburen.

Soms word je er zelfs toe verplicht om hier rekening mee te houden en geeft de Vereniging Van Eigenaren aan met hoeveel decibel je het geluid zou moeten dempen.

Goede ondervloer vermijdt vocht in je parket

Sommige ondergronden, zoals beton, zorgen ervoor dat er vocht kan opstijgen en dat zou dan aan de onderkant in je laminaat kunnen trekken, waardoor je nieuwe vloer bol komt te staan. Dat is iets wat je natuurlijk niet wil hebben.

Een speciale ondervloer met dampscherm, die vochtwerend is, kan ervoor zorgen dat je laminaat niet vochtig wordt en problemen dus worden voorkomen.

Als je gebruik maakt van een ondervloer van kurk, dan zorg je ervoor dat je vloer goed geïsoleerd is, want kurk heeft naast een geluiddempende, ook een isolerende werking.

2. Ondervloeren voor een betonnen ondergrond

Bij een betonnen ondergrond is het belangrijk om te kiezen voor een ondervloer die vochtwerend is, dit is met name van belang bij nieuwbouwwoningen en als je woning op de begane grond ligt. Woon je in een appartement? Zorg er dan voor dat je ondervloer getest is door TNO, om te voorkomen dat je niet aan de eisen voldoet en je onderburen tot last bent.

Als je het geluid van rondlopen op je laminaatvloer in je eigen huis wilt reduceren, dan kun je het beste voor een rubberen ondervloer gaan, want zo’n rubberen ondervloer zorgt voor een aangenaam geluid binnenshuis.

Als je geld wilt besparen bij de keuze van je ondervloer, dan moet je voor een ondervloer van isolatieschuim gaan. Dit schuim zorgt voor vochtwering en geluidsdemping, maar zal niet altijd voldoen aan de gestelde eisen. Vraag ons dus om advies voordat je tot een beslissing komt over je ondervloer op een betonnen ondergrond.

3. Ondervloeren voor een houten ondergrond

Wanneer je een nieuwe vloer op een houten ondergrond wil leggen, dan kun je ondervloerplaten gebruiken. Deze platen zorgen ervoor dat je vloer mooi wordt geëgaliseerd en dat het geluid optimaal wordt gedempt. Ondervloerplaten kunnen ook de druk van je laminaatvloer goed aan.

Soms is het nodig om de platen te voorzien van een extra vochtwerende laag, om te voorkomen dat er vocht in je laminaat trekt. Je kunt je nieuwe laminaatvloer het beste haaks leggen op de bestaande houten ondergrond, want dat zorgt ervoor dat je nieuwe vloer het meest stevig ligt.

Als dat niet lukt, dan is het in elk geval belangrijk dat de naden van de houten ondergrond niet gelijklopen met de naden van de nieuwe vloer. Dat zou er namelijk voor kunnen zorgen dat je nieuwe laminaatvloer minder stevig wordt en dat wil je natuurlijk voorkomen.

4. Ondervloeren voor ondergrond met vloerverwarming

Heb je vloerverwarming in je huis, of ben je van plan dit aan te leggen onder je laminaatvloer? Dan is het belangrijk om extra goed op te letten bij de aankoop van een ondervloer. Je zult erachter komen dat niet elke ondervloer geschikt is in combinatie met vloerverwarming.

Als je ondervloer te isolerend werkt, dan houdt hij de warmte van de vloerverwarming tegen en dat is niet de bedoeling. Je hebt daarnaast een ondervloer nodig die bestand is tegen de warmte van de vloerverwarming. Je kunt daarom het beste kiezen voor een ondervloer, die gemaakt is om de warmte goed te kunnen ventileren.


Deze TIP wordt u aangeboden door onderstaande Vakman / Vakvrouw:

Parket Winkel, 8530 Harelbeke - België


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Parket en laminaat TIPS
5 tips om hout te drogen
- Vloeren en tegels TIPS
Chape en dekvloeren TIPS
Industrievloer en gietvloer TIPS
Vloerverwarming TIPS


Categorieën en thema's
Hobby TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Leuke weetjes feiten en studies over mens en dier
Eigen zaak TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Werk TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Elektro TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Reizen en vakantie TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Honden katten paarden TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Part en feestjes TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Beauty make-up verzorging TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Dameskleding en herenkleding TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Tuin TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Auto fietsen bestelwagens TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken

Uw mening telt. Laat ons even weten wat je vind van de tips op deze website. Zo kunnen we onze informatie optimaliseren om je surfervaring te verbeteren. Alvast dank.
Heb jij toevallig ook een leuke TIP of artikel (ca 200 woorden) voor deze website? Stuur het even toe en misschien publiceren we.
Wil je graag een link vanuit deze wesite naar jouw website? Laat het even weten. We informeren je graag naar de mogelijkheden.

♥ Leuke PROMOTIES - bol.com / aanbiedingen - Amazon / promoties - Amazon Prime streaming - Sunweb / zonvakanties