Trappen en trap renoveren met leuke weetjes TIPS en advies

trappen en trap renoveren traprenovatie TIPS

Hier vindt u leuke TIPS en studies van Universiteiten over trappen.

♥ Leuke trap kopen + promoties
- bol.com / trappen promo's
- Amazon / trappen promo's

FILMTIP
Leuke tips voor trappen - de Verbouwingsarchitect

NIEUW - Tip 17 : Heb je een trap? Dan heb je eigenlijk veel extra opslagruimte

Heb je een trap in je woning of op kantoor, dan zou je wel eens verbaasd kunnen zijn van hoeveel ruimte je eigenlijk onder je trap hebt. Een trap is namelijk al snel enkele meters lang en twee meter hoog waardoor er veel opslagruimte beschikbaar is onder je trap. Een ruimte die vaak leeg is of met wat spulletjes of wat rommel wordt gevuld.

Waarom zou je deze ruimte dan niet omvormen tot een volwaardige opslagruimte zoals een schoenenkast of kledingkast bijvoorbeeld. Dit kan je makkelijk door hetzij kastjes onder de trap te plaatsen of door een kast op maat te laten maken die afgestemd is op de specifieke trapruimte.

Of wat dacht je van een barkast onder de trap met speciale verlichting zodat de trapruimte omgevormd wordt tot een leuke zithoek. Kortom, in vele woningen is een trap te vinden maar als je even onder de trap gaat kijken, dan valt het op dat nog veel ruimte nuttig kan ingevuld worden. Heb ook jij dus een trap in huis, denk dan even aan deze tip en kijk even hoe je trapruimte nu gebruikt wordt en of je dit misschien anders kan invullen. Zeker een aanrader.

Tip 16 : Vergeet de balustrade niet bij trappen

(een tip van) Dutch-RVS
Bij de keuze van een nieuwe trap worden vaak de balustrades vergeten, toch is een balustrade in dezelfde stijl als de trap een mooi aanzicht. Tevens zorgen balustrades dat de veiligheid gewaarborgd blijft. Sta je dus voor de aankoop van een nieuwe trap, sta dan ook even stil bij de trapleun en balustrade.

Tip 15 : Verhoog uw veiligheid door LED trapverlichting

(een tip van) Euroledshop - Panningen Nederland
Verlichting brengt niet alleen sfeer in huis, maar ook veiligheid en dat is, zeker in het geval van effectieve verlichting van uw trap, een belangrijke factor! Met LED inbouwspots voor de trap komen deze twee belangrijke elementen van prettig wonen samen. Een goede trapverlichting maakt van een saai trappengat een gezellige plek en het is een stuk veiliger. Voor jong én oud. LED lampen lenen zich bij uitstek voor het inbouwen van een verlichting in een bestaande of nieuwe trap.

U kunt in principe alle soorten inbouwspots gebruiken voor uw trapverlichting. Bij een unieke trapverlichting van LED is het gebruik van sensors een handige en gebruiksvriendelijke functionaliteit! Hiermee gaat de verlichting altijd automatisch aan wanneer u van onderen of van boven de trap nadert. Dat is comfortabel én veilig voor kinderen of juist ouderen of voor drukke moeders of vaders die met armen vol wasgoed of speelgoed de trap af willen.

Tip 14 : Wat kan u doen als traplopen moeilijk wordt?

(een tip van) Enocent - Eindhoven Nederland
Wanneer traplopen een probleem wordt, heb je traditioneel keuze uit 3 'prijzige en ingrijpende' oplossingen: een traplift plaatsen, je woning of trap verbouwen, of verhuizen. Nu is er thans een simpele 4de oplossing: Easysteppers. Dit zijn stevige tussentreden voor uw eigen trap waardoor u met halve treden de trap op en af kunt lopen. U heeft minder kracht nodig en uw gewrichten worden minder belast.

Tip 13 : Waarmee rekening houden bij RVS trapleuning?

(een tip van) RVS vakman
Bij het inmeten van uw RVS trapleuning, dient u met onderstaande rekening te houden:

  • Een trapleuning start normaal gesproken vanaf het begin van de 1e traptrede;
  • Gemeten vanaf de traptrede (bovenkant), dient u een hoogte van ongeveer 90 cm aan te houden
  • U dient een ruimte van 8 cm tussen de muur en de trapleuning aan te houden;
  • Wanneer u geen doorlopende trapleuning heeft, dient u +/- 8 cm ruimte tussen de trapleuningen aan te houden.

De RVS leuningdragers worden op 12 cm van de uiteinden van de trapleuning gemonteerd.

Tip 12 : Laat een trap deel uitmaken van je woninginterieur

(een tip van) Trappen info
Wanneer je een trap moet plaatsen in de woonkamer kan je twee dingen doen: hem verstoppen of er ware eyecatcher van maken. Door een trap actief deel uit te laten maken van het interieur zal je het ruimtegevoel vergroten en krijg je bovendien een dynamisch gevoel. Als je kiest voor een open trap zal je bovendien ook meer daglicht verspreiden in de woning.

Tip 11 : Oude trappen in huis? Denk eens aan zandstralen?

(een tip van) Kevin Van Roey
Fijn zandstralen van een houten trap. Trappen kan men zandstralen, indien dit hard hout, gebeitste of verniste trappen en leuningen zijn. Een trap zandstralen brengt wat voorbereiding met zich mee, de ruimte moet leeg zijn, de deuren en vloeren moeten worden afgeplakt, maar een goede voorbereiding bezorgt u achteraf het beste resultaat.

Doe een geverfde trap altijd eerst afbijten omdat als u dit niet doet vaak een te grove trap krijgt na het stralen. Na het zandstralen kunt u de trap behandelen, zodat deze gereinigd kan worden. Hier zijn talrijke mogelijkheden, zoals het ceruseren, het inwrijven met parket- olie, het vernissen, beitsen,... Meestal kijken wij samen met de klant wat in elk specifiek geval de beste oplossing is.

Tip 10 : Waarop letten bij plaatsing van een draaitrap?

(een tip van) Echelle Europeenne
Zorg er voor dat je bij de aankoop van een draaitrap geadviseerd word betreffende de positie van uw aanzettrede en uw uitstaptrede. Zorg dat je bij de aankoop in het bezit bent van een gedetailleerd plannetje met de exacte maten en posities van uw binnenmuren. Vergeet niet dat een draaitrap niet altijd mogelijk is.

Tip 9 : Oude trappen in huis? Vervangen of toch renoveren?

(een tip van) Renovera - Haaltert België
Vaak zien mensen enkel het plaatsen van een nieuwe trap als optie voor een oude trap. Door de trap te renoveren met overzet treden wordt de trap thans weer als nieuw en gaat weer vele jaren mee. Door de speciale samenstelling word de treden stroef bij het belopen. Wat zeker ook belangrijk is? U heeft na de renovatie ook geen last meer van huismijt op de trap wat zeker 'n voordeel is voor mensen met allergie. Zo heeft ook uw gezondheid baat bij 'n traprenovatie.

Tip 8 : Hoe zelf oude verflagen verwijderen ?

(een tip van) Zandstralen van trappen
Wilt u zelf de verf van uw trap verwijderen gebruik dan nooit een verfbrander op gas. Het gebruik hiervan zou kunnen resulteren in zwarte brandplekken in het hout die zeer moeilijk tot niet meer te verwijderen zijn.

Tip 7 : Welke hoogte voor trapleuningen?

(een tip van) RVS design
Wist u dat trapleuningen doorgaans op een hoogte van 900mm gemonteerd worden? Let wel dat u verticaal meet vanaf de voorkant van een traptrede tot bovenkant leuning. Bij een steile trap adviseren wij een andere montage hoogte.

Tip 6 : Trappen renoveren? Kies voor hout

(een tip van) Renostairs - Medemblik Nederland
Als uw een traprenovatie kies, geven wij het voordeel aan hout. Omdat laminaat namelijk een kleur voor het leven is. Bij hout zou uw het kunnen schuren en een nieuwe lak over heen doen. zodat dit uw hele interieur gemakkelijk veranderd. Zonder een hele nieuwe renovatie te ondergaan.

Tip 5 : Mooie trap? Combineer materialen

(een tip van) Acac
Een combinatie van verschillende materialen bij het maken van een trap - bordes - leuning of wat dan ook is een echte aanrader. Tevens raden wij aan voor een buitentrap antislip treden te nemen met een perforatie naar boven en naar beneden voor de waterafvoer.

Tip 4 : Materiaalkeuze voor trappen

(een tip van) Ima
Qua materiaalkeuze zijn er voor trappen weinig beperkingen. Hout is nog steeds veruit het populairst, hoewel ook glas, metaal, natuursteen en beton een groot marktaandeel vertegenwoordigen. Elk materiaal heeft zijn specifieke voor- en nadelen. Opteer in ieder geval voor een slijtvast en niet te glad materiaal

Tip 3 : 3D weergave van uw trap (een tip van)

Signature Vermeulen
Vraag een 3D weergave van uw trap tijdens de tekeningfase. Hierdoor krijgt u een veel beter beeld van hoe uw trap er uiteindelijk gaat uitzien.

Tip 2 : Tip voor inox trapleuning

(een tip van) Dikota Metal
Indien U in uw woning reeds een inox leuning heeft staan, maar niet goed weet hoe je die lastige vingerafdrukken eruit krijgt kan je dit product proberen. InoxClean van de firma CIBO. We gebruiken dit product om de leuning te onderhouden.

Tip 1 : Trappen laten maken, er zijn vele mogelijkheden.

Een trap wordt gebruikt om van gelijkvloers naar een hoger gelegen verdieping of etage te gaan waarbij de traptrede per stap hoger wordt geplaatst waardoor men omhoog klimt. Bij het bepalen van de trap dient de lengte van de trapruimte met de hoogte van de etage in rekening gebracht te worden wat dan resulteert in een bepaalde tredehoogte en breedte of diepte van de trede.

Hierbij dient de ergonomie tevens in acht genomen te worden en zijn er bepaalde regels wat kan en mag. Te hoge tredes of te kleine tredes dienen vermeden te worden aangezien deze zowel de veiligheid als de ergonomie in gevaar kunnen brengen.

Wat zijn de belangrijkste delen bij trappen?

De belangrijkste delen van een trap zijn de tredes, de trapleun en de stootrand of stootbord. Een trap zonder een stootbord wordt ook wel een open trap genoemd. Inzake materialen is er een brede waaier aan keuzes en mogelijkheden zoals hout, metaal, natuursteen zoals marmer en zo meer. Ook inzake ontwerp zijn er vele mogelijkheden waarvan de rechte trap ofwel steektrap de meest gebruikte trap is die een rechte lijn volgt.

trap woning trappenIs de lengte van de trapruimte beperkt dan zou ook voor een wenteltrap of een draaitrap geopteerd kunnen worden of kan een combinatie van een rechte trap en een draaitrap gemaakt worden waarbij de wenteling onderaan of bovenaan ken geplaatst worden waarbij men spreekt over een trap met onderkwart of een trap met bovenkwart. Ook kunnen twee kwarten gebruikt worden naargelang de bouwmogelijkheden. Een bordestrap is een trap waarbij ergens in het midden een tussenplatform wordt voorzien.

Waarop letten bij het plaatsen van trappen?

Als een trap geplaatst wordt dan gebeurt dit op de ondervloer of dekvloer van de gelijkvloers en doorheen het plafond naar de vloer van de eerste verdieping. Op beide locaties dient een goede montage voorzien te worden dewelke afhankelijk is van het type trap en materiaal. Bij het monteren kan tevens geopteerd worden om de trap in zijn geheel in één keer te plaatsen of kan ter plaatsen een bekisting gemaakt worden om trap in beton te storten.

Kortom, denkt u er aan om een nieuwe trap te plaatsen, dan heeft u een brede waaier aan mogelijkheden en materialen.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Trapliften en monoliften - TIPS
- Woningbouw en renovatie - TIPS
- Bouwen verbouwen met architect - TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


 
U bent hier : / Home / Trappen en trap renoveren met leuke weetjes TIPS en advies