Behangen en behangpapier – TIPS en weetjes uit België en Nederland

U bent hier : Home > Woning > Behang en behangpapier

Behangen behangpapier TIPS behangwerken behangers

Onderstaande artikelen en tips worden u aangeboden door de Vakman en Vakvrouw uit België en Nederland.

> Artikel 1 : zie volgende update


Lichtgevend behangpapier - de nieuwe revolutie

Een producent van elektronica heeft een nieuw soort behang of behangpapier ontwikkeld waarin verlichting ingewerkt zit. Met behulp van kleine led lampjes die in het behangpapier verwerkt zijn wordt een speciale sfeer van verlichting gevormd waarbij de kleuren en kleurcombinaties van de led verlichting kunnen gekozen worden. Momenteel mikt de producent voornamelijk op bedrijven, winkels en kantoren voor het gebruik van het lichtgevende behang doch zal op termijn ook de particuliere markt aangesproken worden.

Scheuren in uw muren? Gebruik glasvezelbehang (een tip van) Uw glasvezel behanger

Als nieuwbouwwoningen gestuct of bepleisterd worden, dan is de kans groot dat dit op korte of lange termijn krimpscheuren veroorzaakt. Het gebruik van glasweefselbehang, glasvezelbehang of glasvliesbehang overbrugt deze scheuren waardoor u jarenlang zorgeloos van uw woning kunt genieten.

Hoe kan je makkelijk behangpapier verwijderen ? (een tip van) Walca Rent

Om een mooi resultaat te krijgen van uw werk, is het belangrijk dat de muren voor het behangen, volledig papiervrij zijn. Het verwijderen van behangpapier is thans geen akkefietje. Huur daarom een behangafstomer. Met behulp van een behangafstomer kan je het oude behang in geen tijd verwijderen. De behangafstomer laat je voor gebruik een 10-tal minuten opwarmen, daarna kan je beginnen met het afstomen.

Tip voor camouflage behangen (een tip van) Behangpapier Info

Tijdens het drogen krimpt behangpapier waardoor het mooi strak trekt. Het nadeel is dat naden hierdoor kunnen uitzetten. Om dit te camoufleren kan je op voorhand een fijn laagje latex verf zetten waar de naden samenkomen. Kies een kleur die zo dicht mogelijk aanleunt bij je behangpapier.

Tip voor papier kunstwerken of behang (een tip van) Behang en papierrestauratie

Hebt U waardevolle kunstwerken op papier, hang deze dan bij voorkeur afgeschermd van direct zonlicht en voorzie een ventilatieruimte tussen muur en kunstwerk.

Hoe kan je makkelijk glasvezelbehang verwijderen (een tip van) Glasvezelbehanges

Glasvezelbehang wordt vastgeplakt met lijm op waterbasis, het is mogelijk het te verwijderen. De klus kost alleen meer tijd, dan wanneer u met doorsnee behang te maken hebt. Hoe doet u het? Maak een paar inkepingen in het behang met een speciale behangperforator. Daardoor kunt u sneller doordringen tot de lijmlaag. Doorweek de volledige behanglaag met heet water. Gebruik hierbij een spons. Het is absoluut aan te raden om een behangafstomer te lenen of te huren om het glasvezelbehang te verwijderen. Verwacht niet dat u binnen een paar uurtjes klaar bent, want de stomer heeft enige tijd nodig om tot de lijmlaag door te dringen. Voeg aan het stoomwater een beetje behangafweekmiddel toe voor extra effect.


Behangen, enkele praktische tips

behangenStaat u voor de uitdaging om een ruimte te behangen, dan volgen hier enkele praktische tips voor een mooi en strak behangwerk. Vooraleer u aan de slag gaat is het zéér voornaam de wanden die u gaat behangen goed te controleren op oneffenheden. Gaten en allerhande knobbeltjes van eventuele pleisterwerken op de muur dienen weggewerkt te worden. Draag er tevens zorg voor dat de wanden goed droog en netjes zijn opdat het behangpapier effectief blijft hangen. Is de muur klaar dan meet u deze op en versnijdt de rol behangpapier in stroken volgens de wandhoogte.

Laat zowel boven als onder enkele centimeters meer opdat u steeds alles goed kan dekken. Het teveel snijdt u straks gewoon weg. Gebruik hiervoor wel een zéér scherp mesje. Onscherpe mesjes durven het behangpapier wel eens te verhakkelen. Zijn de stroken versneden dan kunnen ze met behangpap ingesmeerd worden. Gebruik hiervoor best een lange tafel zodat het ingesmeerde behangpapier de grond niet raakt waardoor het vuil zou kunnen worden. Ook het aanmaken van de behangpap is zéér voornaam.

Volg zorgvuldig de aanwijzingen op de verpakking. Is de strook klaar, dan kan ze opgehangen worden. Start best in een hoek of naast een deur die u als richtlijn of basis kan gebruiken. Draag er wel zorg voor dat het geheel mooi recht is. U begint bovenaan waar u de strook enkele centimeters hoger ophangt dan de voeg van de wand en het plafond. Vervolgens strijkt u het behangpapier uit naar omlaag langs de deur of de hoek van de wand die u als richtlijn gebruikt. Zo werkt u verder naar onder.

De kunst bestaat er thans in geen luchtbellen achter te laten. Een droge doek maakt het wat makkelijker om het behangpapier mooi uit te strijken. Heeft u het behangpapier wat langer versneden dan de hoogte van de wand dan zal u onderaan eveneens enkele centimeters overschot hebben waardoor de strook de gehele hoogte van de wand mooi dekt. Net als boven snijdt u nu onderaan het teveel weg met een scherp mesje. De eerste strook is nu klaar en is het de beurt aan de volgende die u weer aflijnt tegen de eerste strook. Let wel op als u een behangpapier met motieven of tekeningen heeft gekozen. De motieven of tekening moeten in beide stroken mooi tegen elkaar aansluiten.

Soorten behangpapier

Als u gaat behangen dan heeft u de keuze uit verschillende soorten behangpapier naargelang de functionaliteit en de wensen of eisen die u aan het behangpapier stelt. Een eerste soort behangpapier is het vliesbehang ofwel snelbehang dat een sierbehang is dat voorzien kan worden met allerhande motieven. Heeft u scheuren of barsten in het pleisterwerk van de wand dan kan u opteren voor een glasvliesbehang dat een stevig behangpapier is en makkelijk geverfd of geschilderd kan worden.

Wilt u graag een bepaald motief als reliëf op uw behangpapier dan is het geprägt behangpapier de ideale keuze. Hierbij zijn motieven in reliëf in het behangpapier ingewerkt die men daadwerkelijk kan voelen. Bij textielbehang is het papier vervangen door een bepaalde textielsoort zoals zijde, katoen, linnen en zo meer wat uiteraard een speciaal gevoel aan de wand creëert.

Een laatste soort behangpapier is het rauhfaser behangpapier dat net als het glasvliesbegang wordt gebruikt om scheuren en gaten in de muren of wanden weg te werken. Bij rauhfaser behangpapier is het behang geproduceerd met ingewerkte geperste houtvezels wat dit soort behangpapier stevig maakt. Let wel dat dat soort behangpapier steeds moet overschilderd worden met een goede dekkende verf.

ZIE OOK:
> Verf en schilderwerken
> Pleister en pleisterwerken

Meer TIPS bij volgende update. Sla deze pagina zeker op bij uw favorieten.

Alle weetjes
Moppen en grappen
Promoties