U bent hier : / Home / Woningbouw / Hoe kan je vocht en schimmel vermijden in een badkamer – TIPS en Advies

 

Hoe kan je vocht en schimmel vermijden in een badkamer – TIPS en Advies

badkamer badkamermeubelen inrichting TIPS

Ga je een badkamer bouwen of renoveren dan zijn er enkele punten die je zeker even in acht dient te nemen wil je project succesvol zijn. Het zou namelijk jammer zijn mocht je nieuwe badkamer eindigen in een bron van problemen. Problemen veroorzaakt door vocht.

Het zal je wellicht niet vreemd in de oren klinken als we zeggen dat vocht de grootste oorzaak is van vele problemen en ellende in de badkamer. Vocht tast niet alleen de kwaliteit van de badkamer aan maar kan onder de vorm van schimmel zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.

Reden genoeg dus om vocht in de badkamer nader onder de loep te nemen en eens te bekijken hoe dit euvel best kan aangepakt worden. Hier vind je praktische tips voor de badkamer.

1. Hoe ontstaat vocht in een badkamer eigenlijk?

Vocht in de badkamer ontstaat op verschillende manieren of beter gezegd, profileert zich op meerdere manieren. We wassen ons in de badkamer, waarbij we uiteraard water gebruiken, wat op zich dus al vocht creëert. Klinkt logisch. Doch is er meer aan de hand dan enkel water van het wassen.

Wassen we ons met lekker heet bijvoorbeeld, dan krijgen we naast het water ook vocht door nevel. Deze nevel zweeft lekker doorheen de badkamer en maakt alles in de badkamer vochtig en nat waarbij de vochtigheid bepaald wordt door de temperatuur van het water.

Des te heter het water, des te dikker de nevel en des te meer vocht zich in de badkamer verspreidt, wat dan weer condenseert tot druppels op de koudere oppervlaktes van de muren, vloer, plafond, meubelen, en zo meer.

Als je dus even diepgaand naar vocht kijkt die in je badkamer kan ontstaan dan zie je eigenlijk twee soorten. Enerzijds vocht dat veroorzaakt wordt door het water dat je gebruikt zijnde waterdruppels of nevel en anderzijds waterdruppels op je lichaam of huid die tijdens wassen op je lichaam komen te zitten en die je meeneemt als je uit je douche of bad stapt.

Beiden zijn dus bronnen van vocht in je badkamer. Als je dus je nieuwe badkamer gaat ontwerpen, dan dien je even stil te staan met beiden soorten van vochtoverdracht.

2. Ruwbouw van de badkamer

Als je een nieuwe badkamer gaat bouwen of een bestaande gaat renoveren waarbij je tevens de ruwbouw aanpakt, zijnde een nieuwe vloer, verbouwen van de muren of plafond, dan is het voornaam de mogelijke impact van vocht goed te analyseren. Je wil echt niet dat de ruwbouw van je badkamer te lijden krijgt onder vocht en op termijn ernstige schade kan ontstaan.

Ludo claes TIPSWees derhalve extra aandachtig voor zowel de materialen die je gebruikt als de wijze waarop je gaat bouwen of verbouwen. Laat je desnoods adviseren door badkamer specialisten, architecten of interieurachitecten. Zij kunnen je gegarandeerd adviseren in de do’s en dont’s van de bouw van een badkamer.

Gebruik alvast vochtwerende of vochtbestendige materialen in de ruwbouw van de badkamer. In de vakhandel vind je een brede waaier aan bouwmaterialen specifiek voor vochtige ruimtes. Doe dit ook voor je bevestigingsmaterialen zoals schroeven, lijmen of andere bevestigingen.

Wat zeker vermijden in de ruwbouw van een badkamer?

Vermijd zeker spleten en openingen in de ruwbouw waardoor vocht onder de vorm van mist in de ruwbouw van de badkamer kan doorsijpelen en de bouwmaterialen kan aantasten. Denk hierbij vooral aan isolatiemateriaal in de muren of plafond en hout in het plafond die extra gevoelig zijn voor vocht en op termijn voor problemen kan zorgen.

Ga je je badkamer verven, kijk dan ook naar kwaliteitsverf die goed tegen vocht kan. Slechte verf kan na verloop van tijd schilferen en brokkelen wat de looks van de badkamer zeker niet ten goede komt.

Je badkamer behangen is zeker geen aanrader maar uiteraard, het kan al is het ook nu weer voornaam behangpapier te kiezen dat goed tegen vocht kan. Let bij het behangen ook op mogelijk vochtpenetratie op de eindpunten van het behang. Als het behang op de eindpunten niet goed tegen de muur kleeft en dus wat los hangt, wordt het mogelijke kweekpoel voor allerhande schimmels die zich op langere termijn gaan uiten.

Aandachtspunten voor het plafond in de badkamer

Naast de muren en gevels dient ook bij de keuze van het plafond de mogelijke impact van vocht in acht genomen te worden. Kies derhalve steeds voor materialen die vochtbestendig of speciaal tegen vocht behandeld zijn wil je na verloop van tijd niet tegen allerhande ongewenste situaties en problemen aanlopen.

Het plafond vergt zeker extra aandacht gezien de warme stoom van het baden steeds naar boven stijgt en tegen het plafond blijft hangen. Deze stoom gaat vervolgens als het ware op zoek naar allerhande spleetjes en kieren waarin het gaat nestelen en vroeg of laat gaat schimmelen.

Dit dien je dus te vermijden en derhalve het advies om zowel de materialen als de bevestigingen, alsook allerhande openingen zoals verlichting bijvoorbeeld goed af te dichten zodat stoom er geen doorgang kan vinden en de materialen of bouwmaterialen in het plafond kan aantasten.

Hoeken en spleten zijn vaak eerst onderhevig aan vocht

Denk hierbij zeker aan de verbindingen tussen het plafond en de muren. Als je naar een badkamer in het algemeen kijkt met het oog op schimmelvorming, dan zie je de zwarte schimmelvlekken, kenmerkend voor schimmel door vochtproblemen, het vaakst in de hoeken of zijden aan het plafond waar de aansluiting is met de muren en gevels.

De reden waarom net daar vochtproblemen ontstaat is dat de verbinding onvoldoende gedicht is, stoom kan penetreren, kan condenseren en de materialen aantast met alle gevolgen van dien, wat na de schimmelvorming wel eens kan uitgroeien tot ernstige bouwkundige problemen als de bouwmaterialen aangetast zijn.

Dergelijke hoeken en spleten vragen dan ook extra aandacht, zeker inzake koudebruggen of thermische bruggen, die vaak aan de oorzaak liggen van schimmelvorming

Aandachtspunten voor de vloer in de badkamer

Ook de vloer blijft zeker niet ongespaard aan vocht in de badkamer. Al het water dat je tijdens het baden of douchen morst valt op de vloer. Stap je uit de douche of bad, dan zijn je voeten wellicht nat en wordt de vloer ook nu weer nat. Het vocht dat onder de vorm van nevel doorheen de badkamer zweeft, koelt af en valt op de vloer.

Kortom, je baden zonder de badkamervloer nat te maken is vrijwel uitgesloten. Het is dan ook aan te raden een vloer te kiezen die vochtwerend is waarbij in de meeste badkamers voor een vloertegel gekozen wordt al kan een goed afgewerkte laminaatvloer of gegoten gietvloer eveneens goed functioneren waarbij deze laatste zeker in een opmars is.

Wat met het onderhoud van de vloer?

Naast een waterbestendige vloer is het tevens voornaam stil te staan bij het makkelijk poetsen en schoonmaken van de vloer. Telkens als de vloer nat is, moet je even drogen met een droogdoek of aftrekker waarbij een vloer met voegen of naden niet zo handig is. Daarom is het aan te raden de vloervoegen, bij vloertegels, mooi glad en egaal te maken, gelijk met de vloertegel opdat geen diepe voegen ontstaan waarin het water kan blijven staan.

Ook kan het nuttig zijn de vloervoegen die aansluiten met de muur met een afdichtkit af te dichten zodat geen water of nevel via eventuele spleetjes of naden doorheen de wand of vloer kan naar achterliggende bouwmaterialen kan doorsijpelen en aantasten.

TIP: Gebruik donker materiaal om je vloertegels te voegen. Vloervoegen in de badkamer worden vuil en vies en kunnen schimmelen wat een lichte vloervoeg donker maakt en vies oogt. Dit kan je vermijden door je vloervoegen donker te maken.

3. Verluchting versus vocht in de badkamer

Je beste wapen tegen vocht en schimmel in de badkamer is verluchting. Verluchting zorgt er namelijk door dat de aanwezige vochtnevel in de badkamer uit de badkamer wordt weggezogen naar buiten. Zet dus na het baden of douchen even een raam open en het vocht in de badkamer verkleint aanzienlijk.

Ga je je badkamer verbouwen en elektriciteit leggen, overweeg dan zeker een ventilator of afzuiging in je badkamermuur of plafond te voorzien waardoor je ook tijdens het baden de nevel uit je badkamer kan wegzuigen. De meeste afzuigingen zijn voorzien van sensoren die vocht detecteren en dus automatisch opstarten als teveel vocht in de badkamer aanwezig is. Lekker makkelijk.

4. Badkamermeubelen en vocht

Als laatste dien je ook even stil te staan bij je badkamermeubelen. Ook deze staan blootgesteld aan het vocht in je badkamer en kunnen na verloop van tijd te lijden krijgen van het langdurige vocht.

Ludo claes TIPSKies ook nu weer vochtwerende materialen of materialen die speciaal behandeld zijn en kijk zeker ook kritisch naar materialen die kunnen oxideren en beschimmelen zoals kranen, waterspuitmonden zoals douchekoppen of jets en zo meer.

Kies ook nu voor kwalitatieve materialen die goed behandeld zijn en die ook door-en-door voor vochtige ruimtes geschikt zijn. Probeer ook, indien mogelijk, om badkamermeubelen van de grond te monteren waardoor je onder het meubel makkelijk kan poetsen en vocht kan verwijderen.

Kortom, ga je een badkamer bouwen of renoveren dan hoop ik dat deze tips en advies je kan helpen in het slagen van je project en dat je goed gewapend bent om vocht en schimmel te lijf te gaan.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Badkamer TIPS
- Keukens TIPS


Uw mening telt. Laat ons even weten wat je vind van de tips op deze website. Zo kunnen we onze informatie optimaliseren om je surfervaring te verbeteren. Alvast dank.
Heb jij toevallig ook een leuke TIP of artikel (ca 200 woorden) voor deze website? Stuur het even toe en misschien publiceren we.
Wil je graag een link vanuit deze wesite naar jouw website? Laat het even weten. We informeren je graag naar de mogelijkheden.

Categorieën en rubrieken : Nieuwe TIPS - PARTY - HOBBY - BEAUTY - KLEDING - HUMOR - GEZONDHEID - WONEN - TUIN - ELEKTRO - AUTO - DIEREN - WERK - ZAKELIJK - Contact