U bent hier : / Home / Woningbouw / Hoe houtworm vermijden in uw dakbedekking – TIPS en advies

 

Hoe houtworm vermijden in uw dakbedekking – TIPS en advies

U bent hier : Home > Wonen > Dakbedekking > houtworm

dakwerken schuin plat dak dakmaterialen dakbedekking TIPS


Dit artikel wordt u aangeboden door : Stopworm


Tips van de vakman vakvrouw

U heeft een oudere woning gekocht, en u bent van plan het dak te renoveren? Lees dan zeker even dit artikel, voordat u het dak weer mooi heeft afgedicht! Het kan u grote zorgen besparen!

Optimale dakbedekking voor een lang leven

Een dakbedekking heeft net als alles ook een bepaalde levensduur. Dakpannen in beton of klei, natuur leisteen of kunstleien, een zinken dak maar ook shingels, riet, en zo meer. Ieder dak heeft uiteraard zijn charme, naast zijn belangrijkste taak, ervoor zorgen dat er geen water of vocht in huis komt. Daarnaast besteedt men vandaag de dag ook meer en meer aandacht aan een goede isolatie, want zeker via het dak gebeurt het grootste warmteverlies.

Logisch dat u dan ook denkt aan isoleren wanneer u de dakbedekking van uw woning moet vervangen. Zo gaat u er zeker ook aan denken om eventueel slecht geworden dakbalken te vervangen, zodat deze hun dragende taak opnieuw gedurende gemiddeld 30 jaar zullen kunnen uitvoeren. Maar heeft u er al aan gedacht dat de dakbalken besmet kunnen zijn met houtworm ?

Wat is houtworm eigenlijk?

Houtworm zijn de houtetende larven van enkele kevers, die volop in de natuur voorkomen. Zij hebben in de vrije natuur een heel belangrijke taak, namelijk dood hout opruimen door het op te eten, en dat doen zij ook, zelfs jarenlang! In onze landen komen verschillende houtkevers voor, waarbij de kleine en de grote houtwormkever en de huisboktor de meest voorkomende zijn.

Deze drie kevers eten zelf totaal geen hout, maar hun larven wel! Afhankelijk van de keversoort, van 2 tot 10 jaar! Daarbij is geen houtsoort veilig: houdt de larve van de kleine houtwormkever enkel van droog hardhout, de huisboktor eet uitsluitend droog zachthout terwijl de grote houtwormkever enkel nat en reeds beschimmeld hardhout eet!

Deze kevers komen dus overal voor, en de volwassen diertjes leggen hun eitjes in de buurt van hout, waarvan zij weten dat hun larven het graag eten. Dat kan dus ook in de buurt van uw dakspant zijn!

Eens de kever daar zijn eitjes legt, komen de larven uit de eitjes en eten zich direct een weg naar het binnenste van uw hout. U kunt ze dus nog niet zien, maar ze berokkenen wel schade aan uw hout!

Wat doet houtworm met uw dak?

Het is dus van het allergrootste belang dat u bij dakwerken zeer goed het hout inspecteert op de aanwezigheid van houtworm, voordat u de nieuwe bedekking plaatst. Indien uw houtwerk houtworm heeft, zal het na verloop van tijd plots zijn dragende kracht verliezen waardoor uw nieuwe dak inzakt!

Heeft u houtworm, dan niet gepanikeerd, er bestaan bedrijven die een zeer goede en langdurende bestrijding voorstellen. Daardoor sterft de aanwezige houtworm niet alleen af, maar het hout is afhankelijk van de methode ook nog beschermd gedurende 15 tot 30 jaar tegen nieuwe houtworm.

Het loont dus zeker de moeite wanneer u het dak een facelift geeft voor de komende 30 jaar om ook het houtwerk te inspecteren. Zo weet u zeker dat uw woning gezond blijft!


Deze TIP wordt u aangeboden door onderstaande Vakman / Vakvrouw:

Stopworm, België

U denkt houtworm te hebben in het houtwerk van uw woning of gebouw? Wij komen uitgebreid uw hout inspecteren op de aanwezigheid van deze vervelende plaag, en bieden een professionele bestrijding aan via verstuiving of injectie, afhankelijk van de houtworm. Het behandelde hout is vervolgens 15 tot 30 jaar met garantie vrij van houtworm.
Website = www.stopworm.net/nl/


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd
Dak plaatsen dakbedekking TIPS
Dak reinigen TIPS
Dakraam plaatsen TIPS
Dakkapel plaatsen TIPS


Uw mening telt. Laat ons even weten wat je vind van de tips op deze website. Zo kunnen we onze informatie optimaliseren om je surfervaring te verbeteren. Alvast dank.
Heb jij toevallig ook een leuke TIP of artikel (ca 200 woorden) voor deze website? Stuur het even toe en misschien publiceren we.
Wil je graag een link vanuit deze wesite naar jouw website? Laat het even weten. We informeren je graag naar de mogelijkheden.

Categorieën en rubrieken : Nieuwe TIPS - PARTY - HOBBY - BEAUTY - KLEDING - HUMOR - GEZONDHEID - WONEN - TUIN - ELEKTRO - AUTO - DIEREN - WERK - ZAKELIJK - Contact